Påskkort eller påskbrev är en gammal svensk tradition. Som kanske tyvärr håller på att glömmas bort lite i vår digitala tidsålder? Påskbreven kunde skickas som vykort med posten men också tillverkas hemma och delas ut till grannar och bekanta av påskkärringarna som gick runt under skärtorsdag eller påskafton. När jag var liten var det alltid på skärtorsdag vi klädde ut oss och gick runt. Lämnade man påskkort fick man godis i gengäld.

Jag älskar ju som ni vet gamla påskkort så här har jag samlat några extra söta favoriter från digitalt museeum – en tjänst som samlar och låter människor ta del av Sveriges stora museeiesamlingar.

Glad påsk önskas omkring 1915. Kortet är målat av Sigrid Sundius-Dahlström och har den gulliga och lite oklara texten Fastän gulan skvättar i långa rader, jag önskar dig en påsk så glader

Hälsningen i det handskrivna kortet lyder En glad påsk önskar av J. A. Helsa Karolina och din mamma från mig even dem andra flickorna! Jag är mycket sjuk. Många hälsningar till eder alla. D.S.

Tankarna börjar genast spinna. Varför är hon mycket sjuk? I vilken sjukdom? Vem skriver en sådan allvarlig hälsning utan att klargöra vad det gäller och om någon bättring väntas? Ja, jag blir riktig orolig såhär en hundrasex år senare.

Glad påsk önskas på ett kort från fyrtiotalet någon gång. Torghandel med finast tänkbara påskliljor!

Glad påsk önskar Gottfrid någon gång på 1910-talet. På så här gamla påskkort kan man ofta se nissar och tomtar. Det hör ihop med folktron – man tänkte sig att tomteliknande väsen lämnade de dekorerade äggen till barnen. Och om man betänker att det var gårdstomtar och inte jultomtar på korden – så var de ju i högsta grad aktuella också under påsken när fåren skulle lamma, hönsen lägga ägg och marken började brukas igen.

Den här underbart färgglada hälsning skickades till Fru Hilma Aronsson Grönskhult i Fiskebäckskil under tidigt fyrtiotal. Hälsningen löd En glad och trevlig Påsk önskas Hilma och Johan ifrån Anna H. Vill ha prick den här hängande hemma i köket!

Det här gamla kortet från tidigt 1900-tal med ägg som åker vagn har hälsningen skriven på framsidan – Glad påsk tillönskas av Id Sandelin. Urgulligt kort!

Och så kanske mitt favoritkort. Grodor som målar påskägg och ser lite lagom läbbiga ut. Jag har utan framgång försökt tyda texten på framsidan. någon som lyckas bättre än mig?

Glad Påsk tillönskas af Karl under tidigt 1900-tal. Stork med bebisar i ett jätteägg. Vilket grej!

Tomtefar med nissar som bär påskägg med olika lyckosymboler på. Jag tänker själv jul men här tänkte man tydligen Glad Påsk! Kortet är tryckt under början av 1900-talet.

Avslutar med detta enkla och vackra påskarrangemang. Ett glas vatten med några kvistar videkiss och en samling färgglada ägg. Så enkelt och så fint! Och jag blir sugen på att måla några egna påskkort och skicka iväg. Kanske tar fram gouachen ikväll och testar.

Skickar du själv påskbrev till någon?