Det finns ett ordspråk som lyder “Vill du få någonting gjort – be en upptagen människa”. Det stämmer ganska bra. För så gör ju stressade människor – adderar ännu mer till mixen.
Har du någon gång haft en pisstressig dag med andan i halsen när du inte fattat hur du ska lösa en enda uppgift? Och så läser du ett mail med en förfrågan eller så kommer någon förbi ditt skrivbord och ber dig att lösa ännu ett problem? Och du säger utan att tveka ja trots att det går emot allt förstånd och logik. Och på något konstigt sätt känns det ändå lite rätt inuti?
Det tänkte jag på när jag hörde den här nyheten från Vetenskapsradion (lyssna här – klippet är bara någon minut långt). Den handlar om att de allra flesta människor som ställs inför ett problem satsar på att försöka lägga till saker istället för att fundera på vad som kan tas bort. Och det verkar vara en slags mental genväg för problemlösning som ofta leder till att vi fattar irrationella beslut.
Jag tänker att det måste vara det som händer i hjärnan när man är fruktansvärt upptagen och samtidigt åtar sig att göra ännu mer? Och så tänker jag på att stressade människor ganska ofta faktiskt är sin egen stressmotor. Utan att inse det eller vilja ta något ansvar för sin egen del i stressen. Har man ett högt tempo, jobbar hårt och springer snabbt – då kommer ju alla bollar man kastat iväg tillbaka lika snabbt. Som en studsboll som sulats stenhårt i asfalten. Jämfört med en som man bara tappar lite försiktigt. Om man hela tiden svarar med vändande post, ringer tillbaka direkt och återkopplar med besked – ja då kommer ju följdfrågor och mer jobb i retur. Dessutom kan stressade människor ofta missta en öppen fråga som en fråga riktad direkt till dem. Och svarar omedelbart ja. Vilket både ger merjobb och omöjliggör för någon annan att kliva in och axla ansvar.
Det knäppa är bara att det här snabba beteendet är något vi lärt oss att premiera – ja rentav beundra i arbetslivet. Jag hör ofta måtton som Gör det fort och få det gjort. Hellre snabbt än bra. Det är viktigt att ha ett agilt förhållningssätt! Och när man är uppstressad och överhopad av arbete så känns det onekligen som att man får mycket gjort när man håller på så här. Men vad av verklig kvalitet kan man egentligen bocka av?
Självklart finns det situationer, arbetsplatser och perioder då vi inte har något val. Då externa faktorer ÄR stressmotorn i ens liv. Men då är det ju ännu viktigare att förstå att man också har en egen stressmotor. Och att man är skyldig sig själv att inte gasa ännu mer.
Det faktum att jag ofta är min egen stressmotor – och att jag väljer att addera istället för att ta bort när jag löser problem. Det är något jag jobbar aktivt på att förändra. Jag har inte hunnit så långt i processen ännu. Men insikterna har kommit i takt med att jag sänkt mitt arbetstempo och jobbar på 75 procent av min förmåga istället för 100. För när jag gör det märker jag att jag hinner tänka över en förfrågan så att jag svarar rätt sak. Jag funderar någon dag extra över formuleringarna i ett mail – och slipper jag få det i retur med massa missförstånd. Jag upptäcker också varningstecken och potentiella faror att parera. Och viktigast av allt – jag hinner märka vilken hög arbetsbelastning jag har. Alltså på riktigt märka det (inte bara sucka att jag är såå stressad) och sedan agera på ett sätt som bromsar min inre stressmotor istället för att gasa upp den.
32 svar
Jag har aldrig varit så uppskattad på jobbet (både av kollgor och chef) som när jag kom tillbaka från föräldraledighet, var konstant dödstrött och hade fått nått i mitt liv (mitt barn) som betyde mer än jobbet. Jag tog det lite lugnt med mailen och blev inte sur om nån missade en deadline. Konstigt att när man presterar mindre så blir alla gladare? Våga skura ner lite på tempot.
Samma här, WIN!
Så träffande text en en tung dag. Verkligen värt att reflektera över. Tack!
Tänker också att ”ha mycket på jobbet” nästan blivit en statusgrej? Att du ÄR någon bara för att ”alla” vill att just du ska göra något. Har man det lugnt är det nästan tabubelagt att säga det…
Ja exakt så. Är ju lite som att om man faktiskt HAR tid att städa sin garderob är det något fult. Man “ska” ha fullt upp och inte hinna påta i minsta vrå. Man är viktig om man är bissi bissi.
Själv tycker jag om att ha tid och en blank kalender och jag uppskattar mest de människor som också är så. Som faktiskt har tid. Jobbigt med folk som har fullbokad fritid flera veckor framåt. Hujeda mig!
Du beskrev just precis min dag idag, precis mitt i prick. Jag ryser nästan, så träffsäkert. Tack!
Klokt! Behöver verkligen påminnas om detta. Å alldeles särskilt idag…
Så himla bra inlägg! Din blogg är verkligen min favorittidning ❤️ Jag känner verkligen igen mig i att jag gärna tar på mig mer när jag verkligen inte borde, och ditt inlägg fick mig att inse att de gånger jag gör nåt bra av en hektisk period är det för att jag snarare gör motsatsen och bromsar. Det här ska jag fortsätta fundera på!
Precis! T.ex. när det är som allra stressigast på morgonen och man har tusen saker att göra och något av barnen (som nog kan fixa det mesta själv) ber en göra något och man bara “ok, jag fixar”. Galet. Fast egentligen finns det få saker som gör mig så stressad som att inte få göra något ordentligt och noggrannt, och jag hatar att lämna ifrån mig ett jobb som jag vet jag kunde ha gjort bättre. Ibland kan jag tänka att det vore bra att vara bättre på att sänka sin standard men istället få mycket gjort när det faktiskt är ont om tid och mycket att göra, svår balansgång det där!
Hej, jag vill bara påpeka att det där är helt motsatsen till ett agilt arbetssätt. När man jobbar agilt jobbar man i team, tar en sak i taget o prioriterar varje dag bort saker som man anser att teamet hinner med. Med det sagt vill jag också uppmana alla stressade att se om det finns möjlighet för dem att jobba agilt. Jag har jobbat icke-agilt tidigare men jobbar nu agilt som systemutvecklare och stressen har gått ner påtagligt. Det finns ju ett helt team som kan göra det jag inte hinner med. Och det är mycket lättare att säga nej som ett enat team än när man är själv. Det är också lättare att säga nej för andras räkning än sin egen.
Vill bara hålla med, jobbar agilt i en internationell ledningsgrupp. Agilt betyder stenhårda bortprioriteringar och en sak i taget. Kräver också en strikt mailkultur för att fungera väl.
Aha! Jag hade ingen aning om att det vad någon slags utarbetat arbetssätt – jag har hört det användas som en synonym till snabb och flexibel bara
En av grundstenarna i det agila arbetssättet är retrospektiv, ett tillfälle när man tillsammans i ett team reflekterar över hur den senaste arbetsperioden gick, vad som gick bra, vad som inte gick så bra och vad man kan lära sig av det. Ett av syftena är att man ska lära sig vad som är realistiskt att hinna med under en arbetsperiod. Inom systemutveckling brukar perioderna kallas sprintar och vara mellan två och fyra veckor långa. Jag tror att väldigt många verksamheter skulle funka bättre om man jobbade med retrospektiv på det sättet. Visserligen vill man komma framåt, men det handlar snarare om att prioritera rätt än om att stressa.
Jag tänkte också på det, att jobba agilt innebär en helt annan struktur än att bara lasta på mer och mer utan att värdera om man hinner. Tyvärr tror jag att många inte riktigt vet vad det är om man inte jobbat så utan man tror att det är något som innebär högt tempo och mycket stress. Sedan vi började jobba agilt i mitt team så mår alla bättre för det finns en tydlig struktur och ett gemensamt sätt att prioritera vad som är viktigast.
Nej, och alla vet det inte trots att de jobbat så. Eller, ja, inte. På min arbetsplats har det talats MYCKET om agila arbetssätt, men vad vi i praktiken gör är tusen saker parallellt och springer åt alla håll samtidigt på grund av nedskärningar och en slimmad organisation– det sista vi får göra är att ta en sak i taget och prioritera bort det vi inte inte hinner. Fast nu snackas det mer om “omni” (alla gör allt) så kanske det agila försvann någonstans på vägen…
Så bra inlägg, mycket tänkvärt. Tack! Reflekterar redan mycket över mitt eget stressbeteende och detta var huvudet på spiken, 👍 Jag kan ofta få mycket gjort och det blir bra utfört – men till vilket pris?! Har inga energimarginaler emellanåt, blir därför lätt slutkörd efter en arbetsdag- oavsett jobb borta eller hemma. Är medveten om min stressmotor och försöker bromsa och ta bort. Bra med påminnelse 👍
Mitt motto som chef över en avdelning som är en stödfunktion till en verksamhet med högt tempo: bidra aktivt att att dra mer tempo. Var den som dröjer med mejlsvaret och istället återkommer med ett genomtänkt svar. Var den som inte svarar efter klockan passerat 16.30. Var den som tar en lite extra lång lunchrast och tar en promenad. Var den som erbjuder en stressad kollega en Walk and talk för att prata om ett dilemma. Var den som säger: det där gjorde jag himla bra!
Själv har jag jobbat mkt med att hitta en 80% nivå för att ha ork kvar tills jag kommer hem till familjen. Har insett med tiden att det är fullt tillräckligt ändå.
Dra ner tempot skulle det självklart va
Så många klokheter!
Hanna, vilken toppenchef du verkar vara! Blev så glad att läsa hur det kan vara.
Den chef jag haft som betytt mest för mig, hon såg mig som person – inte bara en arbetsresurs. Hon kunde styra upp så jag inte tog på mig för mycket. På ett vänligt men bestämt sätt t.ex påminna att det var dags för mig att gå hem, om jag ”bara skulle fixa lite till”. Men till skillnad från andra chefer så kunde hon ta sig tid att lyssna om jag behövde ventilera något arbetsrelaterat innan hemgång. Kände mig som både en stor tillgång som arbetsresurs men också som att jag tilläts vara en människa på den arbetsplatsen. Vilket borde vara självklart då man tänker på det. Du ger mig hopp Hanna!
Heja Hanna – vilken förebild! 🙌
Väldigt bra inlägg! Det där var jag precis, exakt, innan utmattningen 2018. Nu håller jag, precis som du, på att lära om. Och det är svårt att lära gamla hundar sitta, men det går. För mig har mindfulness varit ovärderligt. T ex har jag tagit för vana att stanna upp flera gånger under dagen, och stå helt still. Utan att göra någonting. Och det funkar! Man blir lite mindre stressad, varje gång, men framför allt blir man MEDVTEN. Man får en liten stund att reflektera över vad man gör, hur man mår, och vad man vill. Trevlig helg på dig, och er andra. Kram!
Veldig viktig innlegg! Jeg har selv lagt merke til at jeg nå skaper mer stress for meg selv enn hva jeg har kapasitet til å håndtere – og det kjennes som en stor belastning. Delvis så skyldes det en genuint stressende faktor (en doktoravhandling), men så klarer jeg å skape press på meg selv med det som egentlig er min avkobling (strikking). Plutselig vil jeg lage masse ting og det fort, fort, fort! Samtidig så kjenner jeg belastningen av å være nokså isolert fra andre stimuli, ettersom alt her i området er stengt og strenge restriksjoner hindrer mer sosial omgang… Jeg kunne sikkert lagt til flere faktorer som stresser meg.
Nei, jeg må bli flinkere til å bryte oppgaver ned i mer håndterbare deler, og ta hensyn til egen kapasitet.
Hm sen finns det ju massor av människor med riktig stress där det inte går att välj abort eller säga nej. Tänker på alla inom vården. Lärare. Kollegor som inte hinner gå på toa ens. Det låter på dig som om man liksom har ett val och det är det kanske många som har. Men ännu fler, särskilt kvinnor, som inte har något val.
Fast det var ju exakt det jag skrev i inlägget 😅
Jag jobbar så mycket och fort som jag har betalt för och det blir alldeles lagom det 😉 !
Så intressant inlägg!
Tack för det inlägget; fick mig själv en påminnelse om att sluta vara min egen stressmotor igår – dessvärre FÖRE ditt inlägg (hade kanske avstått annars?).
Jag behöver verkligen höra det här idag, tack och fint formulerat.
Det här låter nog väldigt konstigt, för jag läser din blogg med stor behållning varje dag, men jag blir så glad och lättad på nåt vis varje gång du pausar bloggen ett par dagar och sen återkommer utan att be om ursäkt för din frånvaron. Det är SÅ skönt att befinna sig i “samma rum” som en kompetent människa som tar ansvar för sitt och inte pressar ur sig en massa bara för att leva upp till nån slags diffus förväntan om hur en bloggare ska bete sig. Jag blir glad för din skull! Heja dig!
Sen finns det ju de människor som gör mycket o får mycket gjort, utan att vara stressade. Att be någon som får mycket gjort om mer behöver inte betyda att du stressar den mer om det är en person som är väldigt effektiv och strukturerad. Alla som jobbar mycket är inte stressade.
Själv är jag en sådan person, jag får mycket gjort på kortare tid. Jag är inte en person säger “jag har SÅ mycket att göra”. Men jag gör ändå mycket och presterar högt. För att jag vill. För att jag mår bra av det. Min erfarenhet från många arbetsplatser är att de som säger just så, kanske inte är de mest organiserade och/eller har många tidstjuvar under dagen. Vissa saker kanske du bara ska göra direkt, få det gjort och bort från inkorgen/huvudet, andra kräver mer tid och bör då planeras in i kalendern. Vissa saker behöver du troligen inte alls göra något åt utan kan bara arkivera. Det gäller det mesta.
Slår ett slag för träning också (det första folk i allmänhet brukar prioritera bort), det är den bästa stressreducerande aktivitet du kan göra och bör vara det sista du prioriterar bort. TV/skärm och social medier borde vara det första man plockar bort i en stressad situation.
Jag tänker att vi pratar om lite olika saker. Vad som är lagom mycket arbete skiljer sig kraftigt mellan olika personligheter. Och om du kan göra mycket på kort tid betyder det ju att det inte ÄR särskilt mycket utan lagom för dig. Men när det går över nivån för vad som är lagom för just dig – då kan det här tankarna kanske komma till användning. För övrigt håller jag med om att träning är den bästa stressreducerade aktivitet man kan ägna sig åt =)