Här står löftet om ett enklare familjeliv. Mindre svärande över växande tvätthögar och mer strukturerat och välorganiserat tvättande. Om ni inte ser det så är det alltså vår nya tvättmaskin med kombinerad torktumlare från Cylinda. Den står här på vänt att installeras i vår nya tvättstuga. Jag berättade ju i ett tidigare inlägg om den renovering vi håller på med här hemma. Där ett skabbigt rum i källaren ska förvandlas till en fräsch, praktiskt tvättstuga. Det härligaste? Det är att vi ska bygga ett tvättnedkast! Som går genom hela huset. Ett rör bredvid murstocken där tvätten helt enkelt slängs ner till tvättstugan så att vi slipper tvättkorgar och tvätthögar i resten av huset. Känns som en DRÖM för en familj med tre barn och stora mängder tvätt som ska hanteras.

I tvättstugan ska vi också ha ett stort bord där man kan vika tvätt och mangla. Och så ett mindre bord med bra arbetsbelysning. För klädvård, sybehör och en symaskin som alltid står uppställd. Så att man enkelt kan laga plagg, putsa skor eller fålla byxor som är för långa. Det här blir mer än en tvättstuga – det blir ett klädvårdsrum!

Så här ruffig såg källaren ut när vi startade. Nu är väggarna putsade, Jakob har målat tak, flytspacklat golvet och snart ska vi börja inreda alltihop! Ungefär där sopskyffeln står kommer tvättnedkastet vara och till vänster om den ska tvättmaskinen stå!

Jag har så många fantasier om hur trevlig tvätthanteringen kommer bli. Hur jag går ner hit och vittjar tvättnedkastet, laddar maskiner och viker tvätt i min ensamhet med någon bra podd i hörlurarna. Jag har ju märkt hur mycket enklare köket blev att leva i efter renoveringen och moderniiseringen. Så jag håller tummarna för något liknande på tvättfronten. Och ni ska så klart få se fler förebilder när jag har några färdiga efterbilder att kontrastera med.

Jag är i alla fall jätteglad för att Cylinda är min partner under det här året. Cylinda är ett svenskt företag som startade i Jung i Västergötland på 1950-talet när grundaren Karl-Erik Andersson ville hjälpa sin mor som slet för att klara hushållssysslorna. Han uppfann en tvättmaskin åt henne som blev starten på Cylinda. Genom åren har Cylinda varit föregångare i miljötänk – de var först i Sverige med freonfria kylskåp och var också de första som kunde erbjuda miljömärkta vitvaror. 2006 lanserade de världens första Svanenmärkta tvättmaskin och året efter det den första Svanenmärkta diskmaskinen. Cylindas motto har alltid varit maskiner som går och går och gör livet lite enklare.

När tvättstugan är färdig i slutet av maj kommer jag visa resultatet och berätta liter mer om hur vi strukturerat upp våra nya rutiner (vi har en del tankar kring det nämligen). Men jag tänkte faktiskt börja med en guide kring sånt man kan tänka på för att göra sitt tvättande mer miljövänligt och lite lättare i vardagen. Och här vill jag bara börja med att säga att vanliga hederliga gemensamma tvättstugor som finns i lägenhetshus är en toppengrej. Så grattis om du har tillgång till en sådan. Här kommer några fler matnyttiga tips och tricks!

9 tips för att tvätta miljövänligare

  • Tvätta bara fulla maskiner! Låt dem aldrig gå halvtomma – vänta hellre in mer smutstvätt.
  • Tvätta inte plagg i onödan. Ta bort små fläckar som hamnat på plaggen med en trasa med lite milt diskmedel. Skölj sedan fläcken och häng plagget på tork.
  • I takt med att du byter ut dina maskiner – välj maskiner märkta med en snål energiklass. Och fundera på vilka maskiner du egentligen behöver? V har valt bort en separat tumlare för vi tumlar bara tvätt när det är kris på rentvättsfronten. För oss räcker det alltså med en kombinerat tvätt/tumlare som mest funkar som tvättmaskin. Det spar utrymme och eftersom det är en maskin istället för två sparas också på råvarutillgången vid tillverkningen.
  • Hitta en bra lösning för att hängtorka tvätt. Idag finns tvättlinor och ställningar för alla olika behov. Vi hänger tvätten på lösa linor under taket och på sommarhalvåret hänger vi mycket tvätt ute.
  • Var noga med att välja rätt temperatur och rätt program för det du tvättar. Då sliter du mindre på textilierna.
  • Använd alltid ett ekotvättmedel och dosera mängden enligt förpackningen. För mycket tvättmedel stannar kvar i textilerna och för lite tvättmedel tvättar inte rent.
  • Naturmaterial som ull rengör sig själv om det hängs ut på luftning över natten. Vädra sådana plagg istället för att tvätta dem direkt.
  • Hoppa över sköljmedel helt – det är en riktig miljöbov. Vissa plagg (te klänningar i slinkigt material) kan dock behöva sköljmedel. Särskilt vintertid. För att verkligen minimera användningen av sådana medel brukar jag droppa några droppar sköljmedel i ett vattenfyllt handfat och sedan doppa plagg som tenderar att bli statiska i handfatet. Sedan kramar jag ur vattnet och hänger dem på tork och sedan är de mycket mindre elektriska.
  • Vissa tider på dygnet är energiåtgången i samhället hög och då kommer den också från smutsigare källor. 07-09 och kl 17-19 brukar man benämna som de värsta timmarna både kostnadsmässigt och ur miljösynpunkt. Om du programmerar maskinerna att gå i ottan eller senare på kvällen är elen både billigare och renare!