Okej nu ska jag visa er vad jag pysslade med igår kväll. Tog några snabba (fula) bilder med telefonen nämligen. Som jag nämnt förut håller vi på med en riktig rokad i vår källare och gör iordning fyra helt nya rum med helt nya ytskick.

Rummet som idag är förvaring av kläder, skor, julprydnader och annat som sällan används men måste finnas tillgängligt – får sig en upprustning och fler hyllor. Organiseringen av den här ytan startade jag ju för två somrar sedan då jag sorterade igenom ALLT vi hade i klädväg och delade in kläder i olika lådor för olika storleksspann.

Den stora källarrensningen 2019

Det har varit revolutionerande. Varje gång det saknas byxor för ett barn går vi ner och kollar i lådan för nästkommande storlekar. Och passar samtidigt på att lägga ner de byxor som nu blivit för små i lådan med det lägre storleksspannet. Det är som att gå på klädaffär men hemma hos sig själv. Med tre barn som ständigt växer gäller det att ha ordning på grejerna så att de verkligen kommer till användning vid rätt tidpunkt. Innan vi gjorde den här organiseringen hände det (oftare än jag vill erkänna) att vi köpte dubbelt och trippelt av många saker för att vi helt enkelt inte hittade/visste vad vi hade hemma.

Själva organiseringen med lådor har vi haft i två år men det har varit så stökigt, tråkigt och ja – ofräscht i källaren så det har inte känts helt optimalt ändå. Dessutom behöver vi få till fler hyllor i rummet så att allting ryms bättre. Nu däremot! Nu börjar det likna något.

Här har Jakob börjat få upp hyllor och jag sorterar in lådorna. Måååånga fler hyllor ska upp men jag började med att sortera in lådorna med barngrejer som var det mest trängande. Blir helt lycklig av det här. Att ha ordning. Nu när vinterkläderna ska sorteras bort och vårjackorna plockas fram så är det SÅ skönt att bara gå ner här och botanisera i lådan Vårjackor barn 0-5 år och Skor strl 25-30 och Regnkläder 6-10 år och samtidigt veta exakt i vilka lådor de rentvättade vinteroverallerna och fodrade stövlarna ska packas ner.

Jag viker inte plaggen utan rullar dem och ja – ibland blir det lite rörigt i lådorna som ni ser. Men det är helt okej. Kläderna tål det. Det viktigaste är inte att det är perfekt ordning inuti lådorna utan att varje låda innehåller rätt storlekar. Att det finns en tydlig struktur.

I de här förrådet ska det också finnas ett litet bord att packa på (när man bär ner en säck med kläder i blandade storlekar efter en garderobsrens behöver man ha någonstans att sortera och vika dem på). Dessutom en bänk där barnen kan sitta när de provar skor och testar ut storlekar.

Vi ska också installera ny, bra belysning som gör rummet ljust och fräscht. Och i takt med att sista barnet i barnaskaran växt ur en storlek så kan den lådan slutrensas så att vi bara sparar sånt som är riktigt fint eller har ett nostalgiskt värde – resten skänker vi till Röda korset. På så sätt växer inte mängden kläder ohämmat.