Okej nu ska jag visa er vad jag pysslade med igÄr kvÀll. Tog nÄgra snabba (fula) bilder med telefonen nÀmligen. Som jag nÀmnt förut hÄller vi pÄ med en riktig rokad i vÄr kÀllare och gör iordning fyra helt nya rum med helt nya ytskick.

Rummet som idag Ă€r förvaring av klĂ€der, skor, julprydnader och annat som sĂ€llan anvĂ€nds men mĂ„ste finnas tillgĂ€ngligt – fĂ„r sig en upprustning och fler hyllor. Organiseringen av den hĂ€r ytan startade jag ju för tvĂ„ somrar sedan dĂ„ jag sorterade igenom ALLT vi hade i klĂ€dvĂ€g och delade in klĂ€der i olika lĂ„dor för olika storleksspann.

Den stora kÀllarrensningen 2019

Det har varit revolutionerande. Varje gÄng det saknas byxor för ett barn gÄr vi ner och kollar i lÄdan för nÀstkommande storlekar. Och passar samtidigt pÄ att lÀgga ner de byxor som nu blivit för smÄ i lÄdan med det lÀgre storleksspannet. Det Àr som att gÄ pÄ klÀdaffÀr men hemma hos sig sjÀlv. Med tre barn som stÀndigt vÀxer gÀller det att ha ordning pÄ grejerna sÄ att de verkligen kommer till anvÀndning vid rÀtt tidpunkt. Innan vi gjorde den hÀr organiseringen hÀnde det (oftare Àn jag vill erkÀnna) att vi köpte dubbelt och trippelt av mÄnga saker för att vi helt enkelt inte hittade/visste vad vi hade hemma.

SjĂ€lva organiseringen med lĂ„dor har vi haft i tvĂ„ Ă„r men det har varit sĂ„ stökigt, trĂ„kigt och ja – ofrĂ€scht i kĂ€llaren sĂ„ det har inte kĂ€nts helt optimalt Ă€ndĂ„. Dessutom behöver vi fĂ„ till fler hyllor i rummet sĂ„ att allting ryms bĂ€ttre. Nu dĂ€remot! Nu börjar det likna nĂ„got.

HĂ€r har Jakob börjat fĂ„ upp hyllor och jag sorterar in lĂ„dorna. MĂ„Ă„Ă„Ă„nga fler hyllor ska upp men jag började med att sortera in lĂ„dorna med barngrejer som var det mest trĂ€ngande. Blir helt lycklig av det hĂ€r. Att ha ordning. Nu nĂ€r vinterklĂ€derna ska sorteras bort och vĂ„rjackorna plockas fram sĂ„ Ă€r det SÅ skönt att bara gĂ„ ner hĂ€r och botanisera i lĂ„dan VĂ„rjackor barn 0-5 Ă„r och Skor strl 25-30 och RegnklĂ€der 6-10 Ă„r och samtidigt veta exakt i vilka lĂ„dor de rentvĂ€ttade vinteroverallerna och fodrade stövlarna ska packas ner.

Jag viker inte plaggen utan rullar dem och ja – ibland blir det lite rörigt i lĂ„dorna som ni ser. Men det Ă€r helt okej. KlĂ€derna tĂ„l det. Det viktigaste Ă€r inte att det Ă€r perfekt ordning inuti lĂ„dorna utan att varje lĂ„da innehĂ„ller rĂ€tt storlekar. Att det finns en tydlig struktur.

I de hÀr förrÄdet ska det ocksÄ finnas ett litet bord att packa pÄ (nÀr man bÀr ner en sÀck med klÀder i blandade storlekar efter en garderobsrens behöver man ha nÄgonstans att sortera och vika dem pÄ). Dessutom en bÀnk dÀr barnen kan sitta nÀr de provar skor och testar ut storlekar.

Vi ska ocksĂ„ installera ny, bra belysning som gör rummet ljust och frĂ€scht. Och i takt med att sista barnet i barnaskaran vĂ€xt ur en storlek sĂ„ kan den lĂ„dan slutrensas sĂ„ att vi bara sparar sĂ„nt som Ă€r riktigt fint eller har ett nostalgiskt vĂ€rde – resten skĂ€nker vi till Röda korset. PĂ„ sĂ„ sĂ€tt vĂ€xer inte mĂ€ngden klĂ€der ohĂ€mmat.