Underbaraboning Àr ju mitt instagramkonto för inredningsinspiration. Nu har jag precis passerat 73 000 följare och det roliga Àr att det inte riktigt verkar vara samma klientel som pÄ mitt vanliga konto Underbaraclaras. Det hÀr kontot nÄr ut till lite andra grupper, nÀmligen!

@punttilanelamaa

NĂ„. Idag tĂ€nkte jag lyfta fram ett svenskt hantverk som ofta syns pĂ„ Underbaraboning – nĂ€mligen trasmattan. I alla Ă€ldre hus med sjĂ€lvrespekt (men ocksĂ„ gĂ€rna i nybyggda) har trasmattan en roll att spela. Traditionellt sett vĂ€vdes mattan pĂ„ tygrester frĂ„n hemmet. Gamla lakan, klĂ€der, sĂ€ckar, draperier – ja allt som inte lĂ€ngre gick att anvĂ€nda och laga. TillgĂ„ngen pĂ„ resttyg bestĂ€mde mattans utseende. DĂ€rför Ă€r ocksĂ„ gamla mattor mer intressanta Ă€n de man köper nya – nu nĂ€r trasorna Ă€r mer enhetligt fĂ€rgade och matchande.

BĂ„de mamma och mormor var skickliga pĂ„ att vĂ€va och hade varsin vĂ€vstol uppsatt hemma dĂ€r fĂ€rgglada trasmattor vĂ€xte fram. Och som vi lekte i vĂ€vstolarna som barn – körde bĂ„t och rymdraket, klĂ€ttrade och hĂ€ngde. Och rullarna av trasor fick agera mat, kanonkulor, snöbollar – ja allt möjligt. Jag har ocksĂ„ tydliga minnen av mormor och mammas mattvĂ€tt pĂ„ hösten. Mormor eldade och vĂ€rmde sjövatten i en stor gryta dĂ€r mattorna tvĂ€ttades med en stor trĂ€pĂ„k och sedan skrubbades och sköljdes vid bryggan.

Dock Àr min farmor förmodlligen den som mest vÀckt min kÀrlek till trasmattan. Hemma i hennes hus Àr nÀstan varje millimeter golv tÀckt av trasmattor. För att minska golvdrag, dölja de slitna trÀgolven under, skydda mot stickor i fötterna eller bara funka som vacker dekoration.

Jag har mĂ€rkt att folk idag blir lite osĂ€kra pĂ„ hur man ska placera trasmattan. I inredningsmagasin ser vi ju hela tiden exempel pĂ„ vĂ€ldigt stora, rektangulĂ€ra mattor. En trasmatta kan kĂ€nnas lite tunn och apart i sammanhanget – men det Ă€r en vanesak. Ofta Ă€r det just proportionerna som gör det sĂ„ fint och liksom gammaldags pĂ„ riktigt. LĂ„ngt tillbaka var trasmattan aldrig bredare Ă€n 60 cm. Mattans tunna smala stil Ă€r en tidsmarkör pĂ„ samma sĂ€tt som en tunn, smal gammal gardin i ett fönster. Jag brukar kalla det för “tarmigt”. Och dĂ„ menar jag tarmar i den bĂ€sta betydelsen! Man vill liksom att det ska vara tunt och smalt…

NÄ. HÀr Àr nÄgra fina trasmattor jag samlat pÄ mitt konto underbaraboning.

@ulricaibrunnsgarden

Blir sÄ lyckig av Ulrika i BrunnsgÄrdens bilder. Alla gamla prÄng, vinklar och vrÄr. Hur fint hon tagit tillvara pÄ dem. Se sÄ vackert den lÄnga, smala trasmattan ligger i den hÀr hallpassagen. Leder ögat, Àr skön för fötterna och dÀmpar ljudet av stegen.

@klingskavillan

SÄ hÀr som Denise i Klingska villan har gjort tycker jag ocksÄ Àr en fin lösning. Vill man ha kÀnslan av en bred matta istÀllet för en smal kan man lÀgga flera smala trasmattor kant i kant eller rentav laska ihop dem med ett grovt garn eller mattvarp. Men ska man verkligen ha trasmattor under köksbordet nÀr man har smÄbarn? Varför inte! Trasmattor gÄr att tvÀtta i maskin (jag kör mina pÄ 40 grader och lÀtt centrifugering och lÄter den sedan torka pÄ en lina eller över en dörr). LÀtta att ta ut och skaka Àr de ocksÄ!


@glesbyggdsanna

Precis sÄ som Anna gjort tycker jag om att placera trasmattor. Lite pÄ sniskan sÄdÀr. TÀnker pÄ Pettson och det Àr ju en referens som alltid gör en upprymd och glad!

@kyrkstugan

Kyrkstugans trasmatteplacering fĂ„r mig att tĂ€nka pĂ„ farmors hus. Trasmattor i olika mönster men gemensam fĂ€rgsĂ€ttning – hĂ€r grĂ„blĂ„vita – blir vackra ihop och vĂ€rmer golvet skönt.

@tolvmansmia

HÀr Àr hallen och trapphuset hos Tolvmansmia med mattor i olika riktningar. Farmor hade förresten en lÄng trasmatta fastnubbad i den hala, kalla trappan. Det ska jag banne mig efterapa. Men först ska jag mÄla om trappan frÄn vit till nÄgon grÄgrön fÀrg som hos Mia. VÄr vita trapp Àr en smutskÀnslig styggelse! Sedan ska jag hitta en trasmatta Àmnad för trappor som Àr nog lÄng och smal för att funka hemma hos oss!

@lindas1928

Att lĂ€gga en trasmatta under köksbĂ€nken dĂ€r man stĂ„r och arbetar – det gillar jag och har haft i köket lĂ€nge. Det blir mjukare för kroppen, slamrar mindre och tvĂ€rtemot vad man kan tro Ă€r det lĂ€tt att hĂ„lla rent. Rasar det ner lite smulor funkar mattan som ett stopp som hĂ„ller allt pĂ„ plats. En snabb skakning av mattan frigör smulorna och man fĂ„r rent i köket igen!

@husetmedrödadörrar

En trasmatta Àr utmÀrkt som hallmatta. Vi har en (oöm) trasmatta i hallen just för att samla ihop smuts och grus frÄn skorna. Jag tvÀttar den nÄgon gÄng i mÄnaden och skakar den varje vecka eller oftare den hÀr sÀsongen.

@byggbogarna

Och sĂ„ vill jag ge ett lite tips pĂ„ placering av trasmatta – som hĂ€r hos Byggbögarna. En lĂ„ng trasmatta kan pĂ„ detta sĂ€tt “ledas om” genom huset. Typiskt charmigt och enkelt sĂ€tt att lösa situationen pĂ„!

Jag avslutar med en bild frĂ„n mitt eget hem bara för att visa vad för fint man mer kan göra mer med trasmattor – till exempel lĂ€gga dem som dyna pĂ„ en kökssoffa! De ligger stadigt, Ă€r mjuka och sköna och tĂ„l slitage. De kan ocksĂ„ vara vackra att hĂ€nga pĂ„ vĂ€ggen likt en rana. Jag spanar förresten att ranor kommer bli svinheta nu igen. Perfekta vĂ€ggdekorationer och sicken TUR att jag har kvar flera av mammas vackra handvĂ€vda ullranor att dekorera vĂ€ggarna med.

Underbara krukor, krus och korgar