I fredags kväll bestämde jag mig för att dokumentera hela helgen i bilder. Det är ett sjåigt projekt. Inte själva fotandet för jag har alltid kameran med mig, oftast på armlängds avstånd. Däremot är det ett sjå att redigera, tanka över och skriva ihop ett så pass långt inlägg som det ändå blir. Men det är det i regel värt! Här kommer nu en 58 bilder lång bildbomb!

Lördag morgon och jag drack första koppen kaffe i min säng, i ensamhet. Som jag börjat göra senaste veckorna och som förhöjt livskvalitén med 100%. Håret på ända förstås.

Ni kommer aldrig höra mig klaga på den här utsikten i varje fall!

Sedan gick jag ner och tog itu med dagen. Eftersom det är vårbruk jobbar Jakob i stort sett dygnet runt. Vad bryr sig frön om att det är lördag? Ner i jorden ska de i alla fall! Så jag var själv med barnen.

Ställde mig och stekte pannkakor till pojkarna samt Folkes kompis Dahlia som sovit över.

Knäckebröd med salami till mig själv.

Ulf var som vanligt överallt utom där han ska vara när han äter.

Det här älskar jag förresten med att ha stora barn och deras kompisar: man kan ha så roliga samtal! Av någon anledning kom vi in på björnarna som setts i grannbyn och sedan fick jag berätta de mest hårresande historier och djurminnen jag har från resor. Som är jag hittad en krabba i min toalettstol, eller när jag sov på savannen i Kenya och vaknade i tältet av att en elefant trampade runt och trumpetade utanför (den försökte skrämma bort en gepard). Att fånga deras uppmärksamhet, berätta något de inte hade en aning om och se deras ögon stora som tefat. Skulle gärna vara lågstadielärare bara för att få uppleva det oftare. Det är en sån kick att ens högst mediokra kunskaper får ett sådant mottagande. Minns en middag med alla barnen och deras kompisar när jag slängde fram den helt mind blowing frågan “Vad kom först – hönan eller ägget?” och sedan såg deras hjärnor explodera. Haha, älskar barn ju!

Efter frukost ville barnen härja och Bertil ville spela på sin didjerido. Han är en sådan ljuvlig kuf. Brukar ta den på ryggen i sitt batikfodral när han cyklar till skolan.

Ulf hjälpte mig att vattna.

Och sedan kom ytterligare en kompis förbi. Plötsligt var de fem ungar. Det hinner hända så mycket på ett år. Vi bor ju lite avsides i byn och för barnens kompisar har det varit lite långt att gå. Men den här sommaren till skillnad från förra cyklar alla och plötsligt är det ett helt nytt gäng barn som drar runt tillsammans! Spår att det blir mycket av den här varan i sommar. Ulf blev den självklara medelpunkten.

Och efter ett tag somnade han av pur utmattning medan jag kirrade varmkorvlunch till barnen.

Not to self – köp tre gånger så mycket varmkorv som du tror att du behöver inför varje helg.

Medan barnen försvann ner på åkern för att (givetvis plurra) vid bäcken trädgårdsarbetade jag. Tog itu med mina vissnade påskliljor.

Grävde upp ruggarna

Och planterade ut dem under häcken. Där är ogräs och sånt jag inte ids bry mig om. Men nu börjar det skimra av gult eftersom jag under flera års tid tryckt ner överblommade hyacinter och påskblommor där, som kommer tillbaka år från år.

Sedan länsade barnen spargrisen och tog sina cyklar och hojade till lanthandeln nere på byn för att köpa lördagssgodis.

Medan jag och Ulf åkte till Marstorp för att se hur det gick för bönderna. Ylva-Karin mötte vid dörren och vi inspekterade också Albin och Ulrikas farstubro – kommer bli SÅ fint när det är färdigt! Märks att det är två fantastiska arkitekter i farten varav den ena också är expert på byggnadsvård!

Fina Popsy ville hälsa men Ulf har inget till övers för närgångna schäfrar. Han är stentuff och orädd och trycker bort alla närmande av nos.

På åkern var de i full färd med att så morötter.

Såmaskinen

Bra motion att gå upp och ner för den här branta åkern en hel dag.

Jag ville förstås inspektera växttunneln också.

Därinne var det varmt och fuktigt med hundratals brätten av framförallt kål.

Grönsaksbönder och deras sådder alltså. Behandlar dem bättre än bebisar! Här spirar grönsaker till alla våra prenumeranter.

Jakob knäppte en av två bilder som togs av mig den här helgen. Jag är ju alltid bara bakom kameran.

För att dokumentera sånt här – skir grönska!

Och sånt här.

Och medan ännu fler barn anslöt i leken började jag med middagen. Stå med fönstret öppet och laga mat – det är något jag uppskattar!

Tre somrar i rad har vi haft ett häckande ringduvepar boendes i vår björk. Hade nästan börjat misströsta att de skulle återvända när jag upptäckte att de redan var här. Oftast sitter de på vår ledning och spanar!

Det är en fröjd att arbeta i vårt soliga, robusta och praktiska kök.

Jag började med att koka massa potatis till min potatissallad. Ställde den i fönstret för att den skulle svalna snabbare.

Klippte in gräslök i massor

Och noterade att Essa var så slut att hon inte orkade notera att jag gick ut genom dörren. Efter att ha arbetat ute med Jakob en lång, varm dag var energin tömd.

Jag dukade iordning middag på verandan. Tidigare under dagen hade jag borrat upp den här hyllan på väggen, som min mamma byggt. Nu är det perfekt sommarstugekänsla här. Obehandlad, gulnad furu – anade aldrig att jag skulle tycka att det var så vackert!

Mmmm….

Till potatissalladen hade jag gjort en grönsallad och så grillade jag en bit lövbiff till mig och Jakob

Meda barnen fortsatte med sin korvkavalkad – fast den här gången inte varmkorv utan grillkorv.

På kvällen gick jag ut i trädgården och rensade ogräs och fyllde vatten i alla fågel- och insektsbad.

Tulpanerna blommar i rabatterna. Det här är anledningen att lökar är lite bortkastat i Västerbotten. Våren går så snabbt så när snön väl smält bort sticker tulpanerna upp nästan samtidigt som alla andra perenner.

Precis som jag gillar att möblera om inne möblerar jag gärna om ute! Eftersom vi skaffat hammock har utemöbelgruppen fått flyttas en aning.

Jag plockade in blommor och gjorde buketter av det som slagit ut under dagen.

Kvällsljuset i blå rummet är femplus

Jamen titta bara!

Och eftersom jag bytt till den bruna hyllan på verandan fick jag skruva upp den grå hyllan här inne.

Anspråkslös trädgårdsbukett av det som hunnit börja blomma.

Den här kudden fick komma fram igen. Har fått den av min syster som gör de mest otroliga loppisfynd till mig!

Medan Folke somnade stannade Bertil uppe tills klockan blev närmare tio på kvällen och vi kunde hämta gammor på tåget.

Hon hade med sig en laddning bullar så vi tog dem till kvällsfika.

Bertil och Gammor Elsa inbegripna i något långt, invecklat samtal. Kanske om någon bana i minecraft eller så. Sedan gick vi och la oss allihopa och somnade innan huvudet hunnit ens hunnit påbörja rörelsen mot huvudkudden.

Igår var det mors dag. Kom ner till det här! Tårta, tända ljus och Jakob som dukat fint.

Älskar tårta till frukost. Ser ingen anledning att överhuvudtaget äta annat.

Vi firade både mig och den här matriarken

Ulf firade med att lägga gräddtårtan på stolsdynan och uppmana Essa att äta den.

Efter frukosten gick vi ut i trädgården. Jag ville nämligen ägna mig åt att plantera sommarblommor och komponera krukor. Jag har ju tre stora sommarblommsplanteringar i trädgården och den på farstubron var först ut. Ni anar ett färgtema…

Gammor och barnen lekte urtidsmänniskor vid stora stenen och Ulf var lika bestämt som vanligt. Den här uppsynen sammanfattar hela hans väsen. Flaskan är hans käraste ägodel. Jag har bankat små hål i korken på den och han går runt och vattnar blommor/dricker vatten ur den hela tiden. I ett obevakat ögonblick gick han in och vattnade soffan med den, samt vardagsrumsgolvet. Och sedan hörde jag ett så konstigt, durrande läte från verandan. Då upptäckte jag att Ulf hämtat min eltandborste och stod och putsade fönstret med den. När jag tog ifrån honom tandborsten och gick för att ställa tillbaka den såg jag att han fyllt handfatet med mitt smink och sedan slagit på kranen. Och imorse när Jakob skulle ut på åkern upptäckte vi att han visst vattnat Jakobs stövlar plaskvåta.

Emil kan ju dra hem till Lönneberga och skämmas i jämförelse med Ulf.

Efter nöjt förvärv gick han och la sig i hängmattan och hade det härligt.

Jag gjorde mellis och dukade ut

Termometern stod på 25 grader här igår och jag ville inte missa en minut

Gjorde en stor kanna smoothie (den sort jag tipsade om häromdagen) och smörgåsar.

Sedan höll vi på att storkna i värmen så då åkte vi och badade! Det var så härligt i vattnet att man till och med ville simma runt ett tag!

Essa fick vänta hemma. Det här är hennes anklagande min när hon blivit utestängd från flocken i mer än en minut.

Sedan gjorde jag en ny laddning potatissallad, grillade igen och så åt vi middag i trädgården. Köksfönstret fungerar som en serveringslucka – jag langar ut allting till barnen som får duka fram och duka av

Kvällen avslutades med att jag och Jakob lekte tagen med storbarnen. Trodde jag skulle slita av mig hälsenan eller nått! Men kul var det.

Och det var den helgen i bilder. Puh. Jag klarade det! Fick med varenda en.