Jag och min syster har precis tagit över mormor och morfars hus och med det också elräkningarna. När jag fick specifikationen på elmixen visade det sig att den förnyelsebara elen stod för en minimal del. Så dumt. Därför kommer det kanske inte som någon överraskning att jag nu byter elbolag till mitt sommarhus.

Det finns både stora och små insatser vi kan göra för att minska vårt klimatavtryck. I tabeller över vad olika livsstilsförändringar utgör för miljöbesparing kan man se att det är toppen att sopsortera och köra elhybrid. Men mycket högre upp på den listan återfinns byte till förnyelsebar el. Ja, det är nästan lika miljöbesparande som att sluta flyga!

I Sverige finns som tur är många initiativ för att höja försörjningen av förnyelsebar el. Det har bland annat införts ett nytt ”grönt skatteavdrag” för installation av bland annat solceller och laddpunkter. Det funkar ungefär som ett ROT-avdrag och förenklar processen när man som privatperson ska installera solceller eller en laddbox för sin elbil. Det nya är att avdraget görs direkt på fakturan från leverantören och man behöver alltså inte söka något bidrag i efterhand. Blir med andra ord mycket smidigare och enklare! Det kan du läsa mer om här

Vi installerade ju solpaneler för ganska precis ett år sedan och det ihop med bergvärmen ger en fin mix som också är hållbar. Fundera på vilka steg du kan ta för klimatet. Kanske kan en snabb översyn av din elleverantör vara en av de enklaste och snabbaste insatsera? Och om du vill göra något mer – varför inte undersöka möjligheten att själv bli producent av solenergi? Vi anlitade jag Bixia när vi skaffade solel eftersom de hjälper en hela vägen genom processen och man sedan förmånligt kan sälja tillbaka ett eventuellt överskott till dem! Bixia är elbolaget som endast erbjuder förnyelsebar el och som specialiserat sig på att hjälpa fler att bli producenter.

Vill du veta mer om vårt energihus har jag skrivit om det här och här tidigare! Och vill du veta mer om hur man byter till Bixia eller hur en solcellsinstallation skulle kunna se ut – läs mer här!