Stolt ägare av solcelllsanläggning!

Så har vi då upplevt vår första vinter med solceller. Det har varit ganska spännande att löpande logga in och kontrollera elproduktionen – inte minst att märka hur snabbt den kommit igång nu på våren. För mellan december till februari har den nästan varit lika med noll. I januari föll det en halvmeter snö på ett dygn och det lagret har legat som ett lock ovanpå solcellerna. Men även om vi inte haft snö på taken hade produktionen i januari varit försumbar – det visste vi när vi installerade dem och gjorde våra kalkyler.

Säsongen när solceller ger effekt är kortare så här långt norrut – ändå är Sverige trots sina mörka vintrar faktiskt väldigt väl lämpat för solpaneler som energikälla. Vi har lika mycket solinstrålning som norra Tyskland har och det är världens solcellstätaste land! Dessutom ökar kylan och reflektionen från snön faktiskt solcellernas verkningsgrad på vintern. I kyliga, soliga mars kom produktionen igång på allvar och sedan dess har den ökat stadigt!

Vi funderade på om vi skulle behöva skotta våra solceller och hur vi skulle göra det på ett bra sätt – men det har faktiskt inte krävts. Även om vårt tak har en ganska flack lutning rasade snön av på egen hand i slutet av februari och solcellerna hade såklart inte en skråma på sig. Det känns skönt att veta till kommande vintrar. Det som är kvar att göra på energihuset nu är framförallt att måla det. Ska bli falurött som vårt garage!

Vi har köpt våra solceller via Bixia och i deras portal kan man löpande gå in och avläsa hur mycket energi solcellerna producerar. Varför ska man då satsa på solceller? Jo, för att solenergin finns i överflöd. På bara två timmar tar jorden emot samma mängd energi från solen som hela världens befolkning använder under ett år. Smaka på den!

Har du ett hustak som skulle passa för solpaneler? Vill du veta mer om hur du kan gå till väga för att få en offert, räkna på kostnader och se hur en lösning skulle kunna funka för dig? Kolla in på Bixia.se och läs mer om solel – deras mål är att hjälpa fler att starta småskalig elproduktion på samma sätt som de hjälpt oss! Eller så kan du helt enkelt köpa solel från andra producenter. Bixia erbjuder bara energi från förnybara energikällor, som sol, vind och vatten! El med sunt bondförnuft helt enkelt.

Bixa har en miljöfond som varje år delar ut pengar till olika initiativ för klimatet. Dessutom har de instiftat priset Bixias Klimathjälten. – där vinnaren får ta del av 100 000 kronor som ett stöd och en uppmuntran för ett fortsatt inspirerande arbete. Och nu vill Bixia få hjälp med nomineringarna – den nominerade kan vara enm enskild person, ett företag, förening, lärare eller kanske skolklassen som du tycker gör skillnad för klimatet. Skriv gärna en nominering här om du vet någon som passar in på beskrivningen Klimathjälte!