• Reklamsamarbete Bixia •

Solenergin som laddar batterierna

Jag har ju bloggat lite om vårt energihus tidigare. Att vi i vinter byggt ett stort hus på gården för att förvara veden i men också för att kunna installera solceller på taket. Jag ska ärligt säga att jag tidigare varit lite skeptisk till solceller eftersom jag tyckt att det är så fult. Men hustaket kommer för det första inte synas från vårt boningshus då det är vinklat bort från oss. Dessutom kommer solcellerna knappt synas i sig själva. Vi har nämligen valt en modell som heter monokristallina solceller i svart, som kommer täcka i princip hela taket. Och sedan skor vi kanterna på taket med svart plåt. Det kommer bli diskret och bra. De solceller vi valt är de på marknaden med högst effekt och inom tio år beräknar vi att det har betalat sig och sedan har vi gratis el! Just nu kan man dessutom söka investeringsstöd för sina solceller, vilket gör det mindre kostsamt.

Några har undrat hur det funkar med solceller när vi har så mörka vintrar? Men det är faktiskt ett missförstånd att det måste vara gassande sol för att det ska produceras solel. Sverige är i själva verket idealiskt för solceller eftersom de fungerar bättre i kalla temperaturer. Vi har lika bra förutsättningar här som i Tyskland trots att de har längre dagar än oss.

Krångligt är det inte heller – eftersom det inte längre behövs bygglov för solceller på tak. Och Bixia som vi köper solceller genom erbjuder en helhetslösning där de hjälper till med allt från leverans och installation till kontakt med elnätsföretaget för inkoppling. Dessutom erbjuder Bixia möjligheten att sälja tillbaka överskottsproduktionen av el till ett vettigt pris. Och räcker inte vår egen elproduktion hela året får vi rabatt på den el vi måste köpa till!

Hade det inte varit för dessa sjukdomstider hade våra solceller suttit uppe redan nu. Men vi får vänta litegrann. Och det är helt okej! Den som väntar på något gott och så vidare…

Bixias grej är att producera el med sunt bondförnuft. Som ett led i det stöttar de små producenter som vill börja tillverka egen förnybar el. De samarbetar bland annat med bönder och markägare som sätter upp vindkraft eller solpaneler på sina ägor och på det sättet bidrar de till en miljövänligare elproduktion. En av dem är lantbrukaren Gustav Andersson. I miniserien Bixia besöker bonde möter du honom och hör om hans resa till att bli elproducent.

Och ifall du är nyfiken på att veta mer om hur solceller kan funka hemma hos dig. Läs på hos Bixia

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

4 kommentarer på “Solenergin som laddar batterierna”

 1. Jodå. Bygglov kan visst behövas, beror på var man bor och hur man monterar dem. Synd om någon går och tror att det inte behövs och så kör man på. Kan bli trista sanktions-avgifter på det. Rekommendera gärna i inlägget att kontakta byggnadsnämnden i den kommun man bor för att höra vad som gäller för just ditt hus.

  1. Så här står det på Svensk Solenergis hemsida

   “Från första augusti 2018 kommer det inte längre behövas bygglov för att montera solcellspaneler eller solfångare som följer byggnadens form inom ett detaljplanerat område.Den 13 juni röstade riksdagen igenom regeringens förslag som innebär att det inte krävs bygglov för att inom detaljplanelagt område montera solcellspaneler och solfångare om de monteras på en byggnad och följer byggnadens form. Kommunerna ska dock ha rätt att bestämma om det krävs bygglov i detaljplaner för framtida områden. För solenergianläggningar utanför detaljplanelagt område krävs normalt inget bygglov.”

  2. Ja, i vår kommun behövs det. Så här står det på deras hemsida:

   ”I Mörbylånga kommun krävs bygglov för solpaneler i detaljplanerat område och i områden med samlad bebyggelse men inte utanför planlagt område.
   Här kan du läsa mer om bygglov.”