Läsaren Sofia önskade sig ett inlägg om vilka sommarblommor jag kombinerar i krukor för finast resultat. En kul idé som jag genast spann igång på. Så här kommer nu svar på detta önskeinlägg!

Jag har ju flera krukplanteringar runtom på gården. Men till det här inlägget tänker jag att vi ska fokusera på den på farstubron. Den är inspirerad av min farmor, de blommor hon brukade ha på sin veranda och färgerna hon arbetade med. Min farmor hade ju en blomsteraffär hemma i huset och på somrarna sålde hon dessutom sommarblommor ute i trädgården. Farmor Beda är en stor förebild för mig gällande allt som hör blommor och inredning.

I år har jag satsat på att plantera utskällda tantblommor som tagetes, gula krukrosor och röda pelargoner. Älskar förvisso rosa, blått, lila och vitt. Men efter en enorm hype av cremerosa dahlior, skira luktärter och rosa pelargoner – ja då vill jag ha något annat! Jag känner för färg och att vara lite djärv. Tänker på farmors 60/70-talsplanteringar och blir glad. Till och med den hånade Ölandstoken är varmt välkommen in i min trädgård!

Det är en höjdpunkt att varje sommar planera mina olika krukplanteringar och färgerna på dem. Jag har ju tre sorters kruktyper här hemma – oglaserade terracottakrukor, zinkkrukor samt trätunnor som grånat och matchar zinken väldigt väl. Och det första jag verkligen vill slå ett slag för är att använda sig av STORA krukor. Alltså de största som finns i butik. Små krukor ser oftast puttiga ut och försvinner vid foten av ett resligt hus. Nu har vi ju en hög fot på vårt hus så hos oss blir det extra tydligt – men det gäller även på modernare lägre villor.

Stora krukor är dyrare men köp hellre en stor kruka än tre små. Och för en maffigare effekt kan du fylla den med flera blommor av en och samma sort. På det sättet kan du få mycket effekt för liten ansträngning. Jag är alltid på jakt efter riktig stora krukor, gärna krukor på 50-80 liter eller mer. Då bottnar jag förstås krukorna med kompostmaterial, löv och sånt och toppar sedan med blomsterjord. Annars blir det ett fasligt slöseri på jord.

När jag planterar i mina krukor försöker jag renodla idéerna för att göra intrycket maffigare. Så det första jag gör är att dela upp krukorna så att varje sorts kruka står för sig. Med en mer lugn, enhetlig bas kan man gå bananas vid val av växtfärger! Vid vår entréplantering står till exempel alla terracottakrukor hopställda. De matchar de murade pallkragarna av tegel och det rostiga cortenstålet som syns när man kliver in på tomten. Själva krukorna är ett hopplock av sådant jag ärvt från mamma, köpt på loppis och kompletterat med från Blomsterlandet.

När jag planterar sätter jag alltid plantorna ganska tätt. Orkar ju inte gå med halvfulla krukor halva sommaren! Om det blir trångt i krukan längre fram plockar jag bara upp någon av blommorna och bygger vidare i nya krukor.

För att komponera krukor brukar man tala om tre typer av blommor som är fina att kombinera: svävare/höjdare, fyllare och hängare. Svävarna är de höga, lite skira blommorna som kan stå i bakgrunden av en kruka. Exempel på sådana är till exempel rosenskära, allium eller olika former av gräs. En fyllare är en mer kompakt och frodig blomma som fyller ut på bredden och ofta bildar själva huvudattraktionen i planteringen. En vanlig fyllare kan vara pelargon, stjärnöga, funkia och dahlia. Sedan har vi hängarna och här kan det finnas allt från penningblad till fuschia och murgröna. Inte sällan är hängarna olika former av blad – men det behöver inte vara det. Hänglobelia eller hängpetunia är andra former av blommor som viker sig vackert över kanten på krukan

Som alltid när man planterar både sommarblommor och perenner blir det snyggast att tänka i grupper om udda antal. Köp 3, 5, 7 eller 9 av varje sort. Själv försöker jag (men det är svårt) hålla mig till en färgskala per plantering. Olika milda pasteller är alltid vackert ihop och går inte att misslyckas med. Samtidigt som orange och förgätmigej-blått är den vackraste och mest effektfulla kombination jag vet. Så är man lite djärv och vet vad man håller på med kan man kombinera hejvilt! Och glöm inte bort att välja växter med vackra blad – de behöver kanske inte ens ha några blommor. Fina bladverk har till exempel silvrig rabatetternell, silverek, jordreva eller limegröna penningblad.

Våt entréplantering står ju i en trappa så det är helt naturligt att det blir höjdskillnader på krukorna. Men jag förstärker det gärna ännu mer – till exempel genom att ha ett blomsterbord i bakkant och dessutom höja upp lite mindre krukor med små enkla piedestaler.

Så här vackert är det med växter i olika nivåer!

Tomatröda pelargoner och en törstig solros i väntan på lämplig kruka

De små terracottakrukorna ser pluttiga ut om det står direkt på trappan – men sammanhållna av ett blomsterbord får de en fin inramning. Från taket har jag också hängt en ampel. Allting som hänger ner skapar rumslighet och “tak” i trädgården.

Gula dahlior med sina mörkgröna bladverk blir effektfullt ihop med limefärgade penningblad

När jag ska köpa sommarblommor brukar jag placera ut krukorna i trädgården på sin tänkta plats. Sedan fotar jag av varje kruksamling. När jag sedan står i butiken är det lättare att hålla koll och minnas vad det är jag behöver! Oftast krävs det 3-4 turer till plantskolan innan jag fått tag i allt jag behöver i rätt mängd. Tur att jag ÄLSKAR att gå på plantskolor, hehe…

6 tips för att skapa vackra, prunkande krukor!

  • Våga renodla. Minska på antalet färger i en plantering och på antalet sorter och varianter på krukor. Våga driva en linje och köra ett färgtema mer genomgående.
  • Tänk inte bara på vilken färg blommorna har – kika också på bladen. Dilliga blad som rosenskäran kompletterar tjocka täta blad som pelargonens. Batatens svarta blad ger botten åt ljusa, skira blommor.
  • Välj en bra urnjord och se till att ge näring kontinuerligt under säsongen. Saknar krukan hål i botten så fyll ordentligt med lecakulor som kan fungera som dränering.
  • Nyp hela tiden bort vissnande blommor och frökapslar – det gör blomningen rikligare!
  • Låt gärna krukan torka upp lite mellan vattningarna. Hellre en rejäl rotblöta än ett evigt skvättande.
  • Planterar du i terracottakrukor är det klokt att förs låta krukorna stå i blöt och bli mättade på fukt. Då drar de inte vätskan ur jorden på samma sätt!