Här är en bild på vår gård, tagen på lite avstånd. Jag fotar från berget som ligger bakom huset. Vägen som slingrar förbi där nere är en liten grusväg som går genom byn. Vår tomtmark fortsätter nedanför husen och grusvägen.

Jag letade förgäves efter en sommarbild på hur min trädgård såg ut när vi flyttade hit. Jag har tråkigt nog inte så många bilder på det. Men här är i alla fall en från 2012. Då hade vi en liten rabatt med mormorsblommor vid huset. Sedan fanns det några stora träd och en syren och en gräsmatta som var full av ogräs. Bit för bit har vi dock mejslat fram någonting helt annat.

Här är ungefär samma vinkel tagen förra veckan. Som ni ser prunkar det i varje vrå. Idag är trädgården en snårig, hemlighetsfull liten oas där man måste går runt en stund för att hitta alla vinklar och vrår. Jag har byggt upp trädgården som ett hus med många rum där man leds från det ena till det andra.

När vi anlade trädgården var det flera som undrade om det inte skulle kännas väldigt kalt och hårt med allt grus närmast huset? Men jag tycker att jag motbevisat dem rätt bra! För gruset bildar en lugn bas och ger struktur till alla rabatter anlagda med cortenstål och tegel.

Fråga mig inte om vilket grus vi köpte dock. Vi fick tag i något tumlat gårdsgrus i naturliga färger som är inte gör så ont att gå på. Tror vi beställde det via Bilfrakt. Barnen springer barfota över det men själv tassar jag lite försiktigare.

Den mormorsrabatt vi anlade först har nu blivit helt fantastisk. Rosor, flox, prästkragar, stockrosor, smultron, astillbe, humle, kantnepeta, löjtnantshjärta, lammöron och säkert tio sorter till…

Det blåser ganska mycket hos oss och en häck är ett måste för att få en ombonad, vindstilla trädgård. När vi gjorde om på gården 2015 försökte vi flytta en gammal häggmispelhäck och plantera om den. Det funkade dock väldigt dåligt och 2018 grävde vi bort den helt, tillsatte massa ny jord och så köpte jag 30 meter häck.

Jag valde en bärhäggmispel där varje planta var typ 1,20 cm hög. Det blev ganska dyrt men jag kände att jag inte ville vänta fler år när jag redan väntat så länge. Sedan dess har jag släppt upp den bit för bit. Nu är den 2,30 på sina håll men den ska nog få bli närmare 3 meter i alla fall innan jag sätter stopp. På våren är den full av vita blommor och på hösten ger den massvis med ätliga bär innan den slutligen byter färg och blir vackert vinröd.

Den här paradrabatten framför punchverandan blir jag inte riktigt sams med. Aklejan tar över och efter juli månad är den mest en enda grön röra. Måste fundera på vilka blommor jag ska byta ut och komplettera med. Älskar dock rosorna New Dawn, Polstjärnan och Adelaide Hoodles som prunkar här.

För att skapa väggar i trädgården arbetar jag med krukor på höjden, spaljéer och störar som luktärter, humle, klematis och sånt kan slingra sig kring. Genom att gruppera flera krukor ihop kan man skapa skyddade lähörn som blir vackra att se på från alla håll. Stora krukor är dyra så jag har hållit utkik efter baljor, tunnor, hinkar och sånt på loppis.

Det viktigaste med trädgården har varit att inte göra avkall på leken bara för att det ska vara fint. Och SOM det har lekts i trädgården i sommar! Nivåskillnaderna skapar spännande möjligheter. I den här repstegen brukar barnen kasta sig ut, slungar sig över åkern och landar på kullen bakom rönnträdet.

Vi har också två stora stenblock i trädgården. Det ena fanns sedan förut och det andra hittade vi när vi grävde. Med en traktor placerades det mitt på gräsmattan och så planterade jag en kanelros bredvid. Kring dessa två stenblock är det så mycket lek, bus och kojbyggande.

Är det inte lite spännande så är det knappast en lek!

Vi har ju en jättefin utsikt på vår gård. Och man tänker ofta att man ska röja rent framför utsikten för att se ännu bättre. Men en vacker utsikt framträder ju mer om man behåller några saker som hjälper till att se den i “djupled”. Vi har planterat en guldhägg mitt på gräsmattan som så småningom kommer bli ett bra klätterträd.

Och sedan har vi till synes planlöst kastat ut vinbärsbuskar och syrener. Men de skapar djup i trädgården och är perfekt att att leka tagen runt.

Jamen titta bara!

Pilträd är snabbväxande och underbara klätteträd. Ganska billiga även om man köper större exemplar.

Olika små sittgrupper är viktigt. Och helst inte kloss mot husfasaden utan en bra bit ut i trådgården. Då får man ju både sittfunktionen och kan njuta synen av den fina sittplatsen inifrån huset. Den här gröna i järn är antik och köpt på Ett hus blir ett hem i Holmsund.

Den här vita gruppen är modern och kommer från Brafab. Den står i kvällssol medan den gröna gruppen på förra bilden är i morgonsol. Är det sol ska man alltid kunna följa den!

Och så har vi såklart vår stora gröna grupp från Brafab. Köpte den trären och målade med kromoxidgrön linoljefärg. Förra sommaren kompletterade jag den med fler delar så nu består den av två rektangulära bord som står bredvid varandra och bildar en stor fyrkant. Samt två gröna soffor. Och sedan ett hopplock av olika grönmålade stolar till det. På det här sättet sitter man väldigt rymligt 12 personer och har samtidigt en stor yta i mitten av bordet att ställa maten på.

Det senaste tillskottet i sittplatser är hammocken. Här har jag ammat bort många timmar i sommar.

Men en sittplats i trädgården behöver inte vara mer märkvärdig än en liten bänk, en mjuk sten eller en stubbe. Eller varför inte en hängstol från någon stadig trädgren?

Eftersom vi har jordbruket där vi odlar grönsaker har vi inget sånt i trädgården närmast huset. Bara kryddor i mina murade pallkragar. Samt lite sallad förstås. I övrigt satsar jag helt på blommor!

Jag gillar både sånt som klättrar på hus och stuprör – och sånt som hänger ner från luften.

Träd i olika storlekar skapar känslan av tak. På framsidan har jag anlagt en liten rabattrundel med några olika perenner och ett aroniaträd med ätliga bär. Här har jag vattnat och gödslat slarvigt i sommar så allt ser lite ledset ut. Men innan jag grävde ut den här rabatten var framsidan bara en stor tråkig grusplan. Nu finns ett blickfång – och när trädkronan växer till sig blir den också ett bra vindfång.

Här ser ni de lager av rabatter, buskar och träd som finns i vår trädgård just nu. Det jag kan sakna är lite mer barrträd. Har bara 1 (!) vintergön växt i hela trädgården och det är thujan. Funderar på att formklippa den riktigt stram så småningom – strama former är fint till allt det vildvuxna. Överväger också några gröna formklippta klot eller kanske en tät liten formklippt häck någonstans som skänker lite estetisk stadga.

Den mest uppskattade delen av trädgården är den här höga planteringen som anas till höger. Bilden tog jag för precis ett år sedan och jag ser nu att syrenerna och bollpilen nästan blivit dubbelt så höga sedan dess. Jag har gödslat som en dåre i två år och det verkar ha gett effekt.

I det här hörnet av trädgården finns alltså en bollpil, tre syrener, en doftschersmin och en snöbollsbuske. Plus rosor och tåliga perenner. Alltihop omgärdat av en häggmispelhäck. Egentligen alldeles för tätt planterat men OJ som den här platsen prunkar. Och används! Där i buskaget tar jag mina badkarsbad om morgonen. Där gömmer sig fåglarna och äter och så har barnen sina hemliga gångar under buskarna – så att de kan krypa in och gömma sig. Bertil brukar sitta maskerad i trädet och spela didjerido för intet ont anande bybor som promenerar förbi.

Cortenstålet vi köpt till rabatterna kommer från Hagaplåt i Umeå – och de begagnade tegelstenarna funkar som rabattavdelare.

Alla uteplatser till trots är farstubron den kanske mest omtyckta platsen att sitta på. Här är sol från morgon till tidig eftermiddag. Och så har man utsikt mot berget och skogen bakom huset. Det berg som jag tog den första bilden i inlägget från.

Försökte hitta en bild men fann bara denna av hur berget ser ut från farstubrohållet.

Alla bilder jag visat i inlägget kommer från tomten närmast huset. Men vår gård är ju mycket större än så! Och jag ser så mycket fram emot att få vidareutveckla den.

På den ena sidan av huset är vår lite mindre dekorativa och lite mer funktionella gårdsdel där vi parkerar traktorn och har bilen sommartid. Det finns också en åker där vi tidigare odlade. På den här marken ska vi så småningom ha ett växthus och så kommer Jakob bygga åtminstone två hus till när vi får tid och råd – varav ett ska bli en gäststuga. Och på den obrukade delen av tomten drömmer jag om att plantera en fruktträdgård med olika sorters träd. Anlägga en liten damm, utöka jordgubbslandet och göra en enkel köksträdgård inhägnad med kastanjestaket. Sedan vill jag gärna sätta 1-3 riktigt stora träd här. Som kanske en silverpil – som kan bli bortemot 20 meter hög. Tänk vad mäktigt när man blir gammal och vet att man var den som plantera trädet?!

Tur att det finns mycket mark kvar att leka på och utveckla när tid och energi finns. Men just nu är jag ganska nöjd som det är, puh!