Jag har ett jobb med stora möjligheter att lyssna på podd. Det är i princip bara när jag själv skriver som jag inte kan lyssna på något. Annars är podden med mig jämt. Det är ett sätt att känna mig social fast jag är så mycket ensam om dagarna.

Jag älskar podden som format men trots att jag lyssnar på mycket är jag i grunden rätt kräsen. Gillar till exempel inte poddar som är så här:

-Nämen hur fin är inte den här kjolen? 

-Nämen SÅ fin?

-Ot-e-roligt fin!

-Nämen urstäkta?! Den är ALLT!

Sånt klarar jag inte av och det är en slags poddjargong som väldigt vanlig. Klarar heller inte av när personerna i podden bara håller med varandra och stryker medhårs. En podd är inte två kompisar som sitter och håller med varandra. Snarare håller mot och hjälper sin poddpartner utveckla sitt resonemang. Det får gärna bli lite tjafs till och med – så länge det höjer stämningen!


Här är i alla fall listan med allt jag prenumererar på i poddväg. Hämtad från ACAST som är den app jag använder för att lyssna. Några poddar behöver man betala för att höra. Då har de färgen färgen orange i rubriken så att ni vet. Alla poddar med en asterisk efter räknar jag till mina absoluta favoriter.

Det definitiva listan med alla poddar jag prenumererar på

Allvarligt Talat*

Här finns en guldgruva av nya och gamla avsnitt. Två tänkande profiler svarar på läsarnas inskickade frågor och klurigheter. Som vad som gör en människa god? Varför är det så jobbigt att åldras? Har mammor alltid rätt? Senaste säsongerna har Liv Strömquist och Bengt Olsson svarat på frågor på ett utmärkt sätt. Tidigare favoriter har annars varit Kristina Lugn, Lena Andersson och Horace Engdal. Tycker så mycket om att de tar lyssnarna på allvar och vänder och vrider på frågeställningarna. Får ofta med mig nya perspektiv.


Bianca och Jonatan gifter dig judiskt

En podd jag både stör mig på och gillar. Pladdrig, rörig, tjatig och rolig. Bianca och Jonatan svarar på läsarnas inskickade frågor om framförallt relationer och kärlek. Kan dock sakna någon som styr upp, följer trådarna till dess slut och håller styr på samtalen. Nåja. Lyssnar såklart på allt ändå!

Crazy Town

Josefin Johansson och K Svensson har börjat podda igen efter några års uppehåll. Det bästa jag vet är när ens favoritpoddare rör sig mellan olika konstellationer. Det är så tydligt att olika personer lockar fram olika sidor hos varandra. Tycker om deras tjafsiga pod där Josefin hela tiden retas med K på ett sätt som bara ett riktigt gammalt kompispar kan göra. En podd som egentligen inte handlar om någonting men som ändå är himla underhållande.

Della Arte

Komikerna Simon Chippen Svensson, Jonatan Unge och K Svensson driver kulturpodden som jag prenumererat på i fyra år. Roliga knäppa spaningar om kultur och aktuella fenomen. Inte politiskt korrekt någonstans. När jag var höggravid och hade nattlig ångest var det dessa poddar som lindrade oron och malandet i huvudet.

Della Herstory

Samma gäng som ovan men den här gången är temat historiska kvinnor.

Della Papa*

Gänget bakom alla andra Della-poddar hörs här i min favoritpodd där de pratar om föräldrafrågor, barn och relationer på ett okonventionellt och kul sätt.

Della Sport

Dellakoncernens sportpodd. Som jag som är FULLKOMLIGT ointresserad av sport ändå lyssnar på eftersom jag tycker att den är så trivsam. Under sommaren när det ordinarie gänget haft sändningsuppehåll har det sänts en gästpodd som heter Bakom ryggen och den kan jag också rekommendera. Ligger i samma feed.

Det politiska spelet

Klassisk politikerpodd som håller mig uppdaterad på allt som händer. Jag saknar Henrik Torehammar vid rodret – gillade hans retiga stil med de värdiga politiska reportrarna på SR. Men Parisa Höglund rattar också programmet bra. Perfekt podd för att få syn på spelet bakom politiken och höra de intressantaste spaningarna och teorierna om hur det ska utveckla sig.

Dumma människor*

En vetenskapstörstande podd om populärkultur, psykologi och mänskligt beteende, med psykologen Björn Hedensjö och programledaren Lina Thomsgård. Jag har lärt mig så många hacks och tips av att lyssna på den här podden och inte sällan skickar jag iväg något avsnitt till en vän som jag tror behöver höra. Dumma människor har vi också haft med i vår poddcirkel – minns du?

Ekots Lördagsintervju

Den här podden lyssnar jag på rätt sporadiskt när jag tycker att det är en extra intressant gäst. Men jag älskar ju när stränga Monica Saarinen sätter någon extra hal makthavare på pottkanten.

En varg söker sin pod*

En av mina favoritpoddar – helt klart! Liv Strömquist och Caroline Ringskog Ferrada-Noli snackar fin och fulkultur, analyserar samtiden och pratar på bästa vänninevis i munnen på varandra. Trots att ljudkvalitén ofta är kass är det här jag hittar de bästa, roligaste analyserna. ÄLSKAR att få vara med på ett hörn och inbilla mig att vi är kompisar. Skrattar ofta rakt ut och blir så glad av en podd där man känner att det är högt i tak därför att de som pratar faktiskt vill förstå varandra – utan att nödvändigtvis hålla med varandra om allting.

Filosofiska Rummet

En klassisk myspodd att stå och laga söndagsmiddag till. Filosofiska diskussioner om allt viktigt här i livet. Jag prenumererar, men är en otrogen lysssnare.

Godmorgon Världen

Orkar inte längre höra Studio Ett och P1 Morgon eftersom det dagliga malandet av nyheter gör mig deprimerad. Men P1s söndagsmagasin Godmorgon Världen är ett måste för att stilla det nyhetssug som fortfarande finns. Nyheter från hela världen, annorlunda vinklar på aktuella ämnen och så panelen med ledarskribenter i olika färger. Den sistnämnda är mitt favoritinslag. Särskilt när Göran Greider är med. Enda gången jag snabbspolar är under Public Service. Snacka om ett segment som passerat sitt bäst före datum.

Haveristerna

Poddarna som gjorde epitetet ”horunge” högaktuellt. Har en jädra jargong mellan sig men om man orkar lyssna finns det ofta intressanta spaningar och granskningar av människor som i Haveristernas ögon är  ”klandervärda”.

Kropp & Själ

Bästa hälsopodden för kropp och själ. Alltid balanserat, alltid intressanta experter. Har lärt mig så mycket och lyssnar ofta om avsnitten för att påminna mig om innehållet. Detta är public service när det är som bäst.

Lära från lärda

En faktabok en författare är undertiteln på denna podd. Enkla, bra intervjuer av Fredrik Hillerborg – som lyckas med konststycket att aldrig sätta sig själv i centrum, vara fånig, ställa dumma frågor eller gör annat irriterande. Har lärt mig mycket av den här podden. Och min kära vän Annakarin är faktiskt med i ett av de senaste avsnitten och pratar härskartekniker utifrån hennes och Erica Dahlgrens nya bok på ämnet. Även den här podden har varit med i vår poddcirkel.

Mediepodden

Emanuel Karlsten och Olle Lidbom analyserar den komplexa digitala förändringen som samhället står inför. Här blandas initierade analyser av medievärlden, med granskning och rapportering om influencers och appar som trendar. Ett måste för att hålla mig uppdaterad på medievärlden.

Medierna

P1s program som är vigt till att granska medier. Lyssnar alltid men tröttnar ibland för att det känns så himla duktigt. Vill dock inte missa något viktigt så självklart prenumererar jag.

Odla med P1

En gång i tiden mitt favoritradioprogram – nu tycker jag ofta att det är tråkigt. Stör mig bland annat på de fasta experterna i programmet som ofta skrockar nedlåtande åt de som skickar in frågor. Förstår inte hur man kan misslyckas med en odlingsprogram? Det borde ju vara omöjligt! Men tyvärr. Den här åker nog snart bort från listan. Snyft.

Pod save the world

Amerikansk politikpodd som granskar världens politiska skeden. Samma gäng driver också Pod save America som var självklar på min lista när Donald Trump var president, men som jag nu bara lyssnar på sporadiskt. (Avföljde säkert fem amerikanska politikpoddar när Trump avgick). Pod save the world är amerikanskt, snackig och stundtals väldigt brölig. Men intressant att få höra “woke” amerikaners take på omvärlden. Den kan vara rätt nedlåtande…

Skugge och Wollin

Linda Skugge och Malin Wollin har två av Sveriges vassaste pennor – och numera också en podd ihop. Den är rolig och störig och man blir GALEN på Linda som jämt är så tvärsöver. Samtidigt som det också är en del av hennes charm. Visste ni till exempel att hon redan ställt sig i kö till ett ålderdomehem?! Sånt sjukt får man reda på när man lyssnar. Och Malin är lika rolig och dräpande som vanligt.

Snedtänkt med Kalle Lind

En supernördig podd som pratar om det inga andra pratar om. Smalt, initierat och grundligt om ämnen man inte viste att man hade ett dugg intresse för (dansbandsprofiler, svenskproducerade serietidningar och postorderkatalogens historia) men som man sedan finner sig djupt fascinerad av.

Spanarna

En av mina absoluta favoritprogram ända sedan tonåren. Perfekt att lyssna på en fredag eftermiddag när man råkar sluta lite tidigt och kanske står och rör i något långkok på spisen. På sista tiden har jag dock märkt att jag bara lyssnar på ett fåtal avsnitt. Det känns som att flera spanare tappat stinget? Jag röstar för MER Jessica Gedin, Calle Norlén och Sissela Kyle, tack. (Triggervarning för skryt men mitt livs stoltaste ögonblick var när jag själv fick frågan om att gästa som spanare. Tyvärr var jag höggravid och sjukskriven så det blev inget med den saken.)

Stormens Utveckling *

Ola Söderholm, Liv Strömquist och Jonatan Unge gör spaningar på samtiden, kultur och politik. Är allmänt roliga och smarta och jag tycker alltid att de hittar någon ny take på aktuella ämnen. Varannan vecka sänds betalpodden och varannan vecka ett avsnitt som är gratis. Frågelådan som kommer en gång i månader och enbart är för betalande prenumeranter är fruktansvärt kul!

Studio DN

En aktualitetspodd från DN som släpper nya avsnitt fyra dagar i veckan. Korta poddar om dagsaktuella ämnen. Perfekt när man inte har så mycket tid men ändå vill höra en podd som borrar djupare i ett specifik frågeställning.

Söndagsintervjun i P1

Martin Wicklin intervjuar kända svenskar och gör nästan bara bra intervjuer. Roligast är att få upp ögonen för personer jag inte riktigt haft koll på tidigare.

The Daily

The New York Times söndagspodd beskriver sig själv med orden ”the biggest stories of our time told by the best journalists in the world”. Lite så är det faktiskt.

The office ladies

Podden för alla fans av amerikansa The office. Drivs av två av de stora stjärnorna i serien – Jenna Fischer and Angela Kinsey – och genom poddens gång bjuder de in manusförfattare, skådisar och regissörer från The Office. Amerikanskt gälla, exalterade röster och en överdos av superlativ. Men ofta mysigt och kul. Lyssnar sporadiskt.

USApodden*

Lyssnar på varje avsnitt och älskar Ginna Lindbergs och Saras Stenholm trygga röster i etern. Initierat varmt och kunnigt. Saknar dock Roland Poirier Martinsson som med sin superrepublikanska hållning kom in och rörde om i grytan.

(avslutar med ett gäng andra poddar jag lyssnar på ibland men inte prenumererar på nämligen: Radiopsykologen, Stil i P1, Alex & Sigge, Filip & Fredrik, Keeping up with Jennie och Malin, Flashback Forever samt You’re wrong about och Känsligt läge).

Phu. Där sätter jag punkt för det definitiva inlägget om alla poddar jag prenumererar på.