Jag är så förtjust i alla mina träredskap i köket. Den stora hålsleven för palt, de mjuka träspatlarna jag rör om havregrynsgröten med. Smörknivarna i alla möjliga knasiga former, träskeden till julgröten och den rejäla träpåk jag knådar degen med. För att inte tala om mina tunga, rejäla skärbrädor som det är en fröjd att hacka ingredienser på!
Tar du bara hand om träredskapen rätt är det världens trevligaste köksredskap. Dessutom kan du hitta mycket fint på loppis och antikaffärer. Den största faran för träredskap är att spricka – för då kan det samlas bakterier. Men att de är lite missfärgade och bruna tycker jag bara adderar till charmen.
Idag har jag haft ett riktigt litet spa för mina träredskap. Och det var verkligen alldeles för länge sedan detta gäng av trötta, bleknosta trotjänare fick den behandlingen.
Så här sköter jag mina träredskap:
Det viktigaste att komma ihåg är att aldrig köra träredskap eller skärbrädor i diskmaskinen. Efter användning diskar jag dem istället snabbt med lite varmt vatten och någon droppe diskmedel. Det räcker väldigt bra till vardags – men ibland vill man göra en mer ordentlig rengöring. Då fuktar jag brädan, saltar in den och låta den ligga en stund. Därefter skrubbar jag den med en halv citron eller lite citronsaft på flaska som jag stänker över brädan. Tar rejäla drag med en grov borste eller svamp runtom på brädan och sedan sköljer jag den ren. Brädan får torka luftigt och sedan (om jag tycker att de behövs) drar jag av den lite med ett sandpapper.
Sedan går jag på med oljan. Till vänster har jag oljat och till höger är det obehandlat. Det är lika tillfredsställande att olja en torr skärbräda som att ge en hungrande mat. Oljan jag använder är rå linolja men det går att göra med en neutral matolja också. Dock tränger den inte lika långt ner i träet och kan riskera att härskna med tiden.
Jag stryker på ett tunt lager rå linolja med en luddfri trasa, låter torka in en stund och och torkar sedan noga bort överflödet.Indränkta linoljetrasor kan självantända – så efter användning lägger jag dem i en påse med lite vatten och knyter till.
Jag gör samma sak med träredskapen…
Och sedan blir brädorna så här återfuktade och fina!
Det är bra att förvara redskapen luftigt tills de torkat ordentligt. Sedan kan jag rekommendera att placera skärbrädorna så här i köket för mesta möjliga luftcirkulation. Då torkar de snabbast efter användning.
Man kan ha en särskild skärbräda till lök om man vill, för att slippa riskera löksmak i till exempel en fruktsallad. Och till lök använder jag faktiskt en bräda av bioplast. Den används också för att skära kyckling eftersom det är en råvara som kräver otroligt noggrann hygien.
Jag kan tipsa om att sönderrivna gamla laka, trasiga kökshanddukar eller en sladdrig t-shirt blir en utmärkt trasa att olja in redskap med. Efteråt slänger man bara bort den!
Ja, det var allt från dagen träredskaps-spa, det!
Mer om köksredskap: Emalj ska ha medalj!
21 svar
Indränkta oljetrasor (jag använder alltid för eftertorkning av inoljade saker såväl ute som inne, sånt där luddfritt hushållspapper på rulle som man kan köpa i färgaffären) lägger jag direkt i kaminen. Perfekt tändmaterial ju. Skulle de självantända ifall jag inte har någon brasa på g så gör det inget.
Hur dum får man vara som inte ens tänkt den tanken? Jag som har vedspis i köket! Tack för inspirationen 😊
Jag eldar också upp trasor o svampar som jag använt till linolja. Är livrädd för att de ska självantända under natten när man lagt sig…
Ett tips är att tända elden med papper man torkat matfett ur stekpannan med eller som sagt, linoljetrasor.
Åh älskar dom här inläggen Clara. Allt för vår miljö och moder jord. Allt för våra barn och barnbarns framtid. SÅ VIKTIGT!
TACK 🤗💛
Åh, mycket tillfredsställande inlägg, hur tar jag hand om mina skor, kläder osv. Meditativ läsning och sysselsättning.
En gång i tiden gick jag på restaurangskola och där var det A och O att alltid diska/rengöra skärbrädor av trä med KALLT vatten. Just för att hämma bakterietillväxt. Värt en koll?
Aha! Hade ingen aning om det. Intressant! Vet du något mer?
Samma sak med disktrasan, sköljer den alltid i kallt vatten innan jag lägger bort den. De flesta bakterier trivs ju bäst i kroppstemperatur. Har du lägre temperatur kommer från början kommer redskapet/trasan sedan aldrig upp i mer än rumstemperatur.
Kan vara för att varmt vatten reser fibrer. Tänker att man ju såpskurar golv med kallt vatten också!
Skölj trasor och diska skräbrädor etc i varmt vatten och efterskölj med kallt.
Det har jag fått lära mig.
Hur löser man fettet då? Känns svårt att diska olja med kallt vatten.
Tänkte samma. Vad med varmt först och avsluta med kallt?
Hej, jag använder alltid o endast paraffinolja till både skärbrädor, bänkskivor samt furuköksbord. Det är helt lukt o ger ingen smak till sakerna. Det lärde jag mig när jag arbetade landstingets storkök, som det hette då. Viktigt först rengöra dem noga med vanligt milt diskmedel, skölja noga, det sista sköljvatten ska vara kallt vatten. Låt torka före behandling med paraffinolja.
Vidare vill jag tacka dig Clara för en fin blogg, förnuftig, klokskap, glädje, humor, livets föränderlighet, familjens närvaro o gemenskap, glädje o sorg. Känns så gedigen äkthet, inget konstlat.
Jag är så imponerad, jag bara använder.. ibland sopar min man lite olja på dom(skärbrädor), har aldrig tänkt på att träredskap behöver omvårdnad.
Härlig blandning av roliga och intressanta inlägg, tack tack 🌼
Jag brukar koka mina stekspadar ibland. Det stiger upp en hel del gunk på ytan, typ matfett från stekning. Sen oljar jag dem med matolja när de torkat.
Kokar alla mina träslevar nån gång per år, lufttorkar tills kruttorra, oljar sen. Fräscht.
Så mysigt med denna typ av inlägg mitt-i-alltihopa.. Spabad för träredskapen lixom! Och bra tips och konversationer som följer från läsarna. Har tänkt länge att skaffa mig mer träredskap i köket. Nu får det bli av…
Hej! Blev inspirerad och vill nu givetvis göra samma sak med alla våra diverse träprodukter. Vart köper du din linolja? Finns det en butik i Umeå du kan tipsa om? Google sviker mig på den fronten och vill helst stötta lokal handeln om möjligt.
Hemslöjden i Umeå har rå linolja
Hej, jag använder alltid o endast paraffinolja till både skärbrädor, bänkskivor samt furuköksbord. Det är helt lukt o ger ingen smak till sakerna. Det lärde jag mig när jag arbetade landstingets storkök, som det hette då.
Vidare vill jag tacka dig Clara för en fin blogg, förnuftig, klokskap, glädje, humor, livets föränderlighet, familjens närvaro o gemenskap, glädje o sorg. Känns så gedigen äkthet, inget konstlat.