Jag är så förtjust i alla mina träredskap i köket. Den stora hålsleven för palt, de mjuka träspatlarna jag rör om havregrynsgröten med. Smörknivarna i alla möjliga knasiga former, träskeden till julgröten och den rejäla träpåk jag knådar degen med. För att inte tala om mina tunga, rejäla skärbrädor som det är en fröjd att hacka ingredienser på!

Tar du bara hand om träredskapen rätt är det världens trevligaste köksredskap. Dessutom kan du hitta mycket fint på loppis och antikaffärer. Den största faran för träredskap är att spricka – för då kan det samlas bakterier. Men att de är lite missfärgade och bruna tycker jag bara adderar till charmen.

Idag har jag haft ett riktigt litet spa för mina träredskap. Och det var verkligen alldeles för länge sedan detta gäng av trötta, bleknosta trotjänare fick den behandlingen.

Så här sköter jag mina träredskap:

Det viktigaste att komma ihåg är att aldrig köra träredskap eller skärbrädor i diskmaskinen. Efter användning diskar jag dem istället snabbt med lite varmt vatten och någon droppe diskmedel. Det räcker väldigt bra till vardags – men ibland vill man göra en mer ordentlig rengöring. Då fuktar jag brädan, saltar in den och låta den ligga en stund. Därefter skrubbar jag den med en halv citron eller lite citronsaft på flaska som jag stänker över brädan. Tar rejäla drag med en grov borste eller svamp runtom på brädan och sedan sköljer jag den ren. Brädan får torka luftigt och sedan (om jag tycker att de behövs) drar jag av den lite med ett sandpapper.

Sedan går jag på med oljan. Till vänster har jag oljat och till höger är det obehandlat. Det är lika tillfredsställande att olja en torr skärbräda som att ge en hungrande mat. Oljan jag använder är rå linolja men det går att göra med en neutral matolja också. Dock tränger den inte lika långt ner i träet och kan riskera att härskna med tiden.

Jag stryker på ett tunt lager rå linolja med en luddfri trasa, låter torka in en stund och och torkar sedan noga bort överflödet.Indränkta linoljetrasor kan självantända – så efter användning lägger jag dem i en påse med lite vatten och knyter till.

Jag gör samma sak med träredskapen…

Och sedan blir brädorna så här återfuktade och fina!

Det är bra att förvara redskapen luftigt tills de torkat ordentligt. Sedan kan jag rekommendera att placera skärbrädorna så här i köket för mesta möjliga luftcirkulation. Då torkar de snabbast efter användning.

Man kan ha en särskild skärbräda till lök om man vill, för att slippa riskera löksmak i till exempel en fruktsallad. Och till lök använder jag faktiskt en bräda av bioplast. Den används också för att skära kyckling eftersom det är en råvara som kräver otroligt noggrann hygien.

Jag kan tipsa om att sönderrivna gamla laka, trasiga kökshanddukar eller en sladdrig t-shirt blir en utmärkt trasa att olja in redskap med. Efteråt slänger man bara bort den!

Ja, det var allt från dagen träredskaps-spa, det!

Mer om köksredskap: Emalj ska ha medalj!