Jag Àr sÄ förtjust i alla mina trÀredskap i köket. Den stora hÄlsleven för palt, de mjuka trÀspatlarna jag rör om havregrynsgröten med. Smörknivarna i alla möjliga knasiga former, trÀskeden till julgröten och den rejÀla trÀpÄk jag knÄdar degen med. För att inte tala om mina tunga, rejÀla skÀrbrÀdor som det Àr en fröjd att hacka ingredienser pÄ!

Tar du bara hand om trĂ€redskapen rĂ€tt Ă€r det vĂ€rldens trevligaste köksredskap. Dessutom kan du hitta mycket fint pĂ„ loppis och antikaffĂ€rer. Den största faran för trĂ€redskap Ă€r att spricka – för dĂ„ kan det samlas bakterier. Men att de Ă€r lite missfĂ€rgade och bruna tycker jag bara adderar till charmen.

Idag har jag haft ett riktigt litet spa för mina trÀredskap. Och det var verkligen alldeles för lÀnge sedan detta gÀng av trötta, bleknosta trotjÀnare fick den behandlingen.

SÄ hÀr sköter jag mina trÀredskap:

Det viktigaste att komma ihĂ„g Ă€r att aldrig köra trĂ€redskap eller skĂ€rbrĂ€dor i diskmaskinen. Efter anvĂ€ndning diskar jag dem istĂ€llet snabbt med lite varmt vatten och nĂ„gon droppe diskmedel. Det rĂ€cker vĂ€ldigt bra till vardags – men ibland vill man göra en mer ordentlig rengöring. DĂ„ fuktar jag brĂ€dan, saltar in den och lĂ„ta den ligga en stund. DĂ€refter skrubbar jag den med en halv citron eller lite citronsaft pĂ„ flaska som jag stĂ€nker över brĂ€dan. Tar rejĂ€la drag med en grov borste eller svamp runtom pĂ„ brĂ€dan och sedan sköljer jag den ren. BrĂ€dan fĂ„r torka luftigt och sedan (om jag tycker att de behövs) drar jag av den lite med ett sandpapper.

Sedan gÄr jag pÄ med oljan. Till vÀnster har jag oljat och till höger Àr det obehandlat. Det Àr lika tillfredsstÀllande att olja en torr skÀrbrÀda som att ge en hungrande mat. Oljan jag anvÀnder Àr rÄ linolja men det gÄr att göra med en neutral matolja ocksÄ. Dock trÀnger den inte lika lÄngt ner i trÀet och kan riskera att hÀrskna med tiden.

Jag stryker pĂ„ ett tunt lager rĂ„ linolja med en luddfri trasa, lĂ„ter torka in en stund och och torkar sedan noga bort överflödet.IndrĂ€nkta linoljetrasor kan sjĂ€lvantĂ€nda – sĂ„ efter anvĂ€ndning lĂ€gger jag dem i en pĂ„se med lite vatten och knyter till.

Jag gör samma sak med trĂ€redskapen…

Och sedan blir brÀdorna sÄ hÀr Äterfuktade och fina!

Det Àr bra att förvara redskapen luftigt tills de torkat ordentligt. Sedan kan jag rekommendera att placera skÀrbrÀdorna sÄ hÀr i köket för mesta möjliga luftcirkulation. DÄ torkar de snabbast efter anvÀndning.

Man kan ha en sÀrskild skÀrbrÀda till lök om man vill, för att slippa riskera löksmak i till exempel en fruktsallad. Och till lök anvÀnder jag faktiskt en brÀda av bioplast. Den anvÀnds ocksÄ för att skÀra kyckling eftersom det Àr en rÄvara som krÀver otroligt noggrann hygien.

Jag kan tipsa om att sönderrivna gamla laka, trasiga kökshanddukar eller en sladdrig t-shirt blir en utmÀrkt trasa att olja in redskap med. EfterÄt slÀnger man bara bort den!

Ja, det var allt frÄn dagen trÀredskaps-spa, det!

Mer om köksredskap: Emalj ska ha medalj!