Kanske är du som jag och tycker om tanken på att ställa något vackert på borden inför helgen? En fredagsbukett eller en blomma. Det går att ordna enkelt den här årstiden. Ta med dig en sekatör ut i naturen och plocka in vad som finns i dikesrenen, skogen, på ängen eller i trädgården. Här är några favoritblomster från mitt instagramkonto @underbaraboning där jag samlar instagrams finaste, färggladadste gamla hem. Under bilderna finns länk till respektive konto!

(Ps – tänk på allemansrätten och att du behöver markägarens tillstånd för att få klippa in grenar).

@nina.elisabet

Ett välkomnande höststilleben hemma hos Nina. Stora kvistar rönn är alltid vackert och effektfullt i en karaff eller ett krus. Även grenar med aronia, häggmispel, snöbär, paradisäpple och liknande buskar och träd är vackra att göra snittbuketter av.

@josefinfint

Anspråkslösa höstfynd blir en effektfull färgklick hemma hos Josefin

@vassen38

Renfana. Så förbisedd och sååå vacker! Särskilt många i grupp som här. Växer i överflöd i många dikesrenar.

@cirkusbank 

En vrålmaffig bukett med olika dahlior. Den hade kostar en förmögenhet hos floristen men den som har en egen trädgård kan förstås unna sig sånt här lite oftare. Det är förresten roligt att självplock av blommor fått ett sådant uppsving senaste åren. Jag och min syster brukade ofta följa med mamma på självplock av just blommor när vi var små. Det kan vara ett sätt att själv kunna experimentera med att skapa buketter som den här – trots att man saknar egen trädgård.

@felicia.linneas

Ett helt fång kärleksört i ett krus. Jag har också sett att kalanchoe (våreld) börjat säljas som snitt och det är en otroligt hållbar blomma som påminner starkt om denna

 @my_vintage_h_o_m_e

Så fasligt vackert med en bukett gula blommor presenterade på det här viset. Vill du göra något liknande kan du med fördel också blanda in gulnade kvistar och blad från naturen.

@asliden129

Vackert och rustikt i en korg. Ett härligt blomsterfång med bland annat solrosor, eterneller, gräs och blad.

@katarinasoldhouse

Avslutar med den här bonusbilden som får mig att tänka på någon illustration av Sven Nordqvist. I Pettsons värld är blommorna alltid enorma och perspektiven blandas hejvilt. Så vackert att se en samling solrosor “i det fria” just så höga och magnifika som de är. De behövs knappast snittas in till en fredagsbukett – blommorna står ju redan och kikar in genom fönsterrutan! Det får bli en påminnelse till mig själv till nästa år: plantera en rad med solrosor under köksfönstret.