Yllekoftan. Varm och vacker, lättskött och mysig. Och ibland förfärligt sticksig. Jag har dock härdat mig själv genom åren och står idag ut med ganska stickiga ullkläder. Och det är ju tur för att jag har så många fina!

Det härliga med ull som material är att man bara behöver hänga ut plagget på vädring över natten (gärna en fuktig natt) och så rengör ullen sig själv och plagget doftar friskt och nytvättat på morgonen. Eventuella fläckar stöter ullen bort och hamnar liksom “utanpå” fibern. Oftast kan man då skrapa bort fläcken med nageln. Och för att hjälpa den processen på traven kan man låta den hänga i badrummet medan man tar en dusch.

Är du duktig stickar du dina egna koftor. Har du tur har du någon mormor eller vän som gör det åt dig ibland. Jag har ingetdera längre så när jag utökar ulltröjesamlingen nu för tiden så blir det oftast second hand.

Jag fullkomligt ÄLSKAR ulltröjan – och här kommer min fem i topp med de som jag gillar mest just nu!

Utan inbördes ordning – vill ju inte kränka någon kofta i onödan:

  • Överst i högen är mammas hemstickade ullkofta av garn som hon växtfärgat. Den är så vansinnigt vacker och precis som allting mamma skapade är den välgjord in i minsta detalj. Precis mina färger är den också! Så här ser den ut på.
  • Under den ligger den beiga ulltröjan jag köpte på Lindex i augusti och utan överdrift haft på mig varenda dag sedan dess – det vet ju du som följer mig på blogg och instagram. 36 procent ull och 15 procent mohair (resten syntet) så den är inte alls stickig. Och den värmer skönt i alla fall. För att vara en tröja från kedjorna har den dessutom riktigt bra kvalitet. Inga noppor eller någonting sånt än så länge.
  • Under den tröjan ligger en handbroderad, svart ullkofta jag fått av min faster Inger. Den är makalöst vacker. I etiketten i nacken står det Vrikkee Irene Haugland Zahl. Tror Inger köpt den i Norge för många år sedan.
  • Näst längst ner i högen ligger en härligt hårig men stickig tröja från &Other Stories. Den köpte jag hösten 2018 och färgen är gudomlig – särskilt när man är lite vinterblek. Dock måste man nästan ha långärmat under den för att inte få spunk1
  • Allra, allra underst ligger en pösig, julig kofta som jag brukar mysa runt i här hemma. En riktig julkofta jag köpte på Kupan förra hösten. Toppen på alla sätt – men den är FRUKTANSVÄRT varm att den bara kan användas riktigt kalla dagar.