För flera år sedan fick jag en present av en läsare på andra sidan atlanten. Ett kit med redskap för att dekorera och karva pumpor. Gissa om jag blev glad! I kittet ingår en SUVERÄN sked med räfflade sidor för att skrapar ur pumpan, en vass såg med tänder på båda sidorna, ett skålat knivblad som gör fina, jämna hål i pumpan. Ett taggivt v-format knivblad och något som ser ut som en naglfil model XL och som gör fina hål och öppningar.

En dag under vabben när jag kände att jag började klättra på väggarna provade jag att karva fram en blomstrande pumpa. Sååå otroligt kul! På pinterest finns många versioner av dessa blomstrande pumpor om man föredrar det framför läskigare diton. Jag skar ut formen med det vassa nagelfilsliknande verktyget och drog/pillade sedan bort det från pumpan men sparade några orangea strängar i mitten på vissa blad, för att få till ett mönster. De kan man nog göra med en vass liten fruktkniv också!

Eftersom det var första gången jag provade den här tekniken så höll jag mig till ganska enkla blad. Ändå blev det så raffinerat!

Särskilt när jag tände den på kvällen. Då syns inte längre små hack och ojämnheter ett dugg. Och när man tar bort det yttersta, hårda orangea skalet så lyser ljuset på insidan igenom. Det blir som stora, röda lanternor i trädgården.

Mitt bästa karvnings-knep är för övrigt att göra hålet i botten av pumpan istället för i toppen. Då kan man ställa den ovanpå ett värmeljus och dölja hålet helt. Och för att den ska hålla så länge som möjligt kan man tvätta utsidan och insidan med ättika.

Höstplantering för trädgården

Recept: Kryddig pumpalatte