Minns du nÀr skriften Om krisen eller kriget kommer damp ner i brevlÄdan 2018? MÄnga lÀste men mÄnga uttryckte ocksÄ att det kÀndes obehagligt. Vad Àr det för kris som kan komma? Vad behöver jag vara beredd pÄ?

MSB – Myndigheten för samhĂ€llsskydd och beredskap – som stod bakom den skriften vill att vi ska bli bĂ€ttre rustade i kris. Sveriges motstĂ„ndskraft börjar ju med varje enskild mĂ€nniskas engagemang i det lilla. Det blev ju tydligt inte minst under pandemin nĂ€r folk huvudlöst hamstrade toapapper och tömde butikshyllorna pĂ„ pasta. Men ocksĂ„ mĂ€nniskor som med stor medkĂ€nsla hjĂ€lpte varandra. Hur tar vi mĂ€nniskor hand om oss sjĂ€lva och varandra i hĂ€ndelse av kris.

Jag och Jakob Ă€r ju bĂ„da intresserade av prepping – med vĂ„rt vĂ€lfyllda kĂ€llarskafferi och vĂ„ra stora odlingar. SĂ„ nĂ€r MSB hörde av sig till mig blev jag exalterad. MSB har nĂ€mligen tagit fram ett övningshĂ€fte som heter RĂ€dd eller Beredd – en scenarioövning som kan anvĂ€ndas överallt dĂ€r man vill lĂ€ra kĂ€nna varandra bĂ€ttre för att kunna hantera kriser ihop i framtiden. Till exempel i skolor, föreningar eller pĂ„ arbetsplatser. Scenarion över vad som kan drabba Sverige och oss som bor hĂ€r. Tanken Ă€r att man i samtal med familj, vĂ€nner eller kollegor kan gĂ„ igenom de olika scenarion och diskutera hur man skulle klara sig. Är du rĂ€dd eller beredd?

Jag valde att göra denna utmaning pÄ vÄrt senaste matlag och det var faktiskt bÄde kul och intressant. Och nu efterÄt kÀnns tanken pÄ en kris lite mindre lÀskig.

Emil, Albin och Ulrika spĂ„nar krisberedskap…

Scenario nummer ett

En it-störning pÄverkar elförsörjningen. Elementen kallnar och snart kommer inget vatten i kranen eller i toaletten. Det gÄr inte att handla med betalkort eller ta ut pengar i bankomaten. MobilnÀt och internet slutar att fungera. Hur förberedd Àr du?

Jag lÀser frÄgan för de delar av matlaget som Àr nÀrvarande den hÀr tisdagen

-Vi skulle flytta ihop! föreslÄr Emil. Det Àr lÀttare att hjÀlpas Ät om vi Àr tillsammans. Vi bor i ert hus sÀger han och pekar pÄ Albin och Ulrika.

-Va? Men vi bor ju minst! sĂ€ger Ulrika. Fast vi har ju utedass. Det kan vara bra…

-Vi har ju egen brunn sÄ om det skulle krÄngla med er brunn kan ni vÀl lÄna vatten ur vÄr? Vattnet kommer med sjÀlvtryck sÄ elavbrott pÄverkar inte vattentillgÄngen hÀr fyller Albin i.

Ja vatten finns det ju gott om hÀr pÄ landet. Vi kan ju koka sjövatten ocksÄ om det krisar. Och vi har tillgÄng till Àlven och flera kallkÀllor. Vattenbristen kÀnns inte som det största problemet.

– NĂ€, vĂ€rre Ă€r det ju med vĂ€rmen, pĂ„pekar Emil. Vi vĂ€rmer ju vĂ„rt hus med direktverkande el. Om det blir elavbrott flyttar vi alltsĂ„ hem till er, sĂ€ger han och pekar Ă„terigen pĂ„ Albin och Ulrika. Ni eldar ju för vĂ€rmen. Jag nickar instĂ€mmande. LĂ€ttare att hĂ„lla vĂ€rmen och hushĂ„lla med resurserna nĂ€r man Ă€r mĂ„nga som samarbetar.

-Men veden! VÄr ved Àr ju dyngssur. Skulle det bli kris nu och det inte fanns nÄgon torr ved skulle vi fÄ bryta upp salsgolvet och elda, sÀger Ulrika halvt pÄ skÀmt, halvt pÄ allvar. SÄ hade man gjort förr om det blev akut brist pÄ torr ved.

Jag lÀser upp scenario tvÄ för matlaget.

Konflikter har blossat upp i Europa. Efter en tid pÄverkas importen till Sverige. NödvÀndiga varor kommer inte fram. Det börjar bli ont om mat, lÀkemedel och drivmedel.

-Hur lÄngt rÀcker maten vi odlar? frÄgar jag Albin

-Vi skulle kanske klara matförsörjningen för vÄra tre matlagsfamiljer i nÀrmare ett Är. Fast det skulle bli ont om kolhydrater. Vi behöver odla mer potatis. Och Är tvÄ? Det skulle bli svÄrt att klara tvÄ odlingssÀsonger. Hur fÄr man tag i utsÀde?

Det Ă€r viktigt att komma ihĂ„g att vi inte förvĂ€ntas klara oss sjĂ€lva i flera Ă„r. Men dĂ€remot i flera dagar – kanske upp mot en vecka vid en större katastrof. Om varje svensk hĂ„ller ett litet förrĂ„d med förnödenheter sĂ„ blir hela landets totala motstĂ„ndskraft större. Du och jag har alla ett personligt ansvar för vĂ„r sĂ€kerhet.

-Jag tror vi har torrvaror i vÄr kÀllare som kan rÀcka i en mÄnad för oss allihop, sÀger jag. Men om frysen lÀgger av blir det jobbigt. Vad ska jag göra med köttet, fisken och alla bÀr för att de inte ska förstöras? Man kanske borde ha mer salt hemma, sÄ att man kan salta ner köttet..? Jag gör en mental minnesanteckning.

Tankarna drar ivÀg och vi börjar diskutera vad som hÀnder om drivmedlet tar slut och man inte kan ta sig frÄn byn? Eller tÀnk om det sker en naturkatastrof och vÀgarna skÀrs av? Vad gör man om man behöver akut sjukvÄrd men det inte gÄr att ta sig nÄgonstans? Vi börjar rÀkna upp alla sjuksköterskor och undersköterskor i byn. Ja, alla vi kan komma pÄ som Àr det minsta kunniga i sjukvÄrd.

-Men hur skulle det bli med alla mediciner? sĂ€ger Emil. Stina som har en kronisk sjukdom – skulle hon ens fĂ„ tag i sin medicin?


Gemenskap ger skydd vid kriser. Och vi kommer fram till att det finns mÄnga fördelar med att bo pÄ en liten plats. Det Àr lÀttare att kÀnna till vilka kunskaper och kompetenser ens grannar har. Dessutom Àr man redan van att hjÀlpas Ät med alltifrÄn att samÄka, lÄna middagsingredienser eller dra upp nÄgons bil ur diket. Att odla goda relationer till mÀnniskorna i ens nÀrmiljö ger trygghet.

Emil pÄminner om hur det var under pandemin. Att den knappt mÀrktes för oss i början. Vi levde ungefÀr som vanligt. Men nÀr det först talades om att stÀnga skolorna gjorde vi i matlaget en plan. Vi satt vid precis detta middagsbord och diskuterade. Vi kunde kanske ordna gemensam barnomsorg? Ha ansvar för varsin skoldag med alla barnen sÄ att de andra vuxna fick arbeta?

Den hÀr lösningen behövdes som ni förstÄr aldrig sÀttas i verket. Men det var en trygghet att tÀnka pÄ den. Och just sÄ tÀnker jag mig att krisberedskap kan fungera. Inte som ett sÀtt att skrÀmma upp sig utan som ett sÀtt att kÀnna sig mer trygg.

-Okej. Vad Àr den svaga lÀnken dÄ? frÄgar jag.

– Vi behöver en batteriradio slĂ„r nĂ„gon fast. Om mobilnĂ€tet ligger nere har vi ingen chans att höra nyhetsuppdateringar pĂ„ radio eller ta del av utvecklingen.

Albin tar fram sin telefon och gör en anteckning om att införskaffa laddningsbara batterier till sin batteriradio. Om utifall att….

I Ă„r firar Sverige 100 Ă„r av allmĂ€n röstrĂ€tt. Vi bor i ett fredligt land som har en lĂ„ng historia av stabilitet. Men det bygger ocksĂ„ pĂ„ att vi alla Ă€r med och drar vĂ„rt strĂ„ till stacken. Med ökade klimatförĂ€ndringar och politiska oroligheter ute i vĂ€rlden Ă€r detta högaktuella frĂ„gor. Fundera pĂ„ vad du kan göra. Kan en sĂ„dan hĂ€r scenarioövning med kompisarna eller familjen vara nyttig? Vad gör du om du bor i stan och det sker en kris? Är du rĂ€dd eller beredd?

Om krisen eller kriget kommer finns att lÀsa och ladda hem pÄ flera olika sprÄk. RÀdd eller Beredd finns pÄ MSBs hemsida och dÀr finns ocksÄ mycket matnyttigt att lÀra sig om hur du ökar din egen beredskap vid kris. Gör gÀrna övningarna tillsammans med dina barn. Det kan vara nyttigt att fundera i dessa banor Àven nÀr man Àr liten.

SjÀlvhushÄllning handlar inte bara om grönsakerna utan om gemenskapen