Minns du när skriften Om krisen eller kriget kommer damp ner i brevlådan 2018? Många läste men många uttryckte också att det kändes obehagligt. Vad är det för kris som kan komma? Vad behöver jag vara beredd på?
MSB – Myndigheten för samhällsskydd och beredskap – som stod bakom den skriften vill att vi ska bli bättre rustade i kris. Sveriges motståndskraft börjar ju med varje enskild människas engagemang i det lilla. Det blev ju tydligt inte minst under pandemin när folk huvudlöst hamstrade toapapper och tömde butikshyllorna på pasta. Men också människor som med stor medkänsla hjälpte varandra. Hur tar vi människor hand om oss själva och varandra i händelse av kris.
Jag och Jakob är ju båda intresserade av prepping – med vårt välfyllda källarskafferi och våra stora odlingar. Så när MSB hörde av sig till mig blev jag exalterad. MSB har nämligen tagit fram ett övningshäfte som heter Rädd eller Beredd – en scenarioövning som kan användas överallt där man vill lära känna varandra bättre för att kunna hantera kriser ihop i framtiden. Till exempel i skolor, föreningar eller på arbetsplatser. Scenarion över vad som kan drabba Sverige och oss som bor här. Tanken är att man i samtal med familj, vänner eller kollegor kan gå igenom de olika scenarion och diskutera hur man skulle klara sig. Är du rädd eller beredd?
Jag valde att göra denna utmaning på vårt senaste matlag och det var faktiskt både kul och intressant. Och nu efteråt känns tanken på en kris lite mindre läskig.
Scenario nummer ett
En it-störning påverkar elförsörjningen. Elementen kallnar och snart kommer inget vatten i kranen eller i toaletten. Det går inte att handla med betalkort eller ta ut pengar i bankomaten. Mobilnät och internet slutar att fungera. Hur förberedd är du?
Jag läser frågan för de delar av matlaget som är närvarande den här tisdagen
-Vi skulle flytta ihop! föreslår Emil. Det är lättare att hjälpas åt om vi är tillsammans. Vi bor i ert hus säger han och pekar på Albin och Ulrika.
-Va? Men vi bor ju minst! säger Ulrika. Fast vi har ju utedass. Det kan vara bra…
-Vi har ju egen brunn så om det skulle krångla med er brunn kan ni väl låna vatten ur vår? Vattnet kommer med självtryck så elavbrott påverkar inte vattentillgången här fyller Albin i.
Ja vatten finns det ju gott om här på landet. Vi kan ju koka sjövatten också om det krisar. Och vi har tillgång till älven och flera kallkällor. Vattenbristen känns inte som det största problemet.
– Nä, värre är det ju med värmen, påpekar Emil. Vi värmer ju vårt hus med direktverkande el. Om det blir elavbrott flyttar vi alltså hem till er, säger han och pekar återigen på Albin och Ulrika. Ni eldar ju för värmen. Jag nickar instämmande. Lättare att hålla värmen och hushålla med resurserna när man är många som samarbetar.
-Men veden! Vår ved är ju dyngssur. Skulle det bli kris nu och det inte fanns någon torr ved skulle vi få bryta upp salsgolvet och elda, säger Ulrika halvt på skämt, halvt på allvar. Så hade man gjort förr om det blev akut brist på torr ved.
Jag läser upp scenario två för matlaget.
Konflikter har blossat upp i Europa. Efter en tid påverkas importen till Sverige. Nödvändiga varor kommer inte fram. Det börjar bli ont om mat, läkemedel och drivmedel.
-Hur långt räcker maten vi odlar? frågar jag Albin
-Vi skulle kanske klara matförsörjningen för våra tre matlagsfamiljer i närmare ett år. Fast det skulle bli ont om kolhydrater. Vi behöver odla mer potatis. Och år två? Det skulle bli svårt att klara två odlingssäsonger. Hur får man tag i utsäde?
Det är viktigt att komma ihåg att vi inte förväntas klara oss själva i flera år. Men däremot i flera dagar – kanske upp mot en vecka vid en större katastrof. Om varje svensk håller ett litet förråd med förnödenheter så blir hela landets totala motståndskraft större. Du och jag har alla ett personligt ansvar för vår säkerhet.
-Jag tror vi har torrvaror i vår källare som kan räcka i en månad för oss allihop, säger jag. Men om frysen lägger av blir det jobbigt. Vad ska jag göra med köttet, fisken och alla bär för att de inte ska förstöras? Man kanske borde ha mer salt hemma, så att man kan salta ner köttet..? Jag gör en mental minnesanteckning.
Tankarna drar iväg och vi börjar diskutera vad som händer om drivmedlet tar slut och man inte kan ta sig från byn? Eller tänk om det sker en naturkatastrof och vägarna skärs av? Vad gör man om man behöver akut sjukvård men det inte går att ta sig någonstans? Vi börjar räkna upp alla sjuksköterskor och undersköterskor i byn. Ja, alla vi kan komma på som är det minsta kunniga i sjukvård.
-Men hur skulle det bli med alla mediciner? säger Emil. Stina som har en kronisk sjukdom – skulle hon ens få tag i sin medicin?
Gemenskap ger skydd vid kriser. Och vi kommer fram till att det finns många fördelar med att bo på en liten plats. Det är lättare att känna till vilka kunskaper och kompetenser ens grannar har. Dessutom är man redan van att hjälpas åt med alltifrån att samåka, låna middagsingredienser eller dra upp någons bil ur diket. Att odla goda relationer till människorna i ens närmiljö ger trygghet.
Emil påminner om hur det var under pandemin. Att den knappt märktes för oss i början. Vi levde ungefär som vanligt. Men när det först talades om att stänga skolorna gjorde vi i matlaget en plan. Vi satt vid precis detta middagsbord och diskuterade. Vi kunde kanske ordna gemensam barnomsorg? Ha ansvar för varsin skoldag med alla barnen så att de andra vuxna fick arbeta?
Den här lösningen behövdes som ni förstår aldrig sättas i verket. Men det var en trygghet att tänka på den. Och just så tänker jag mig att krisberedskap kan fungera. Inte som ett sätt att skrämma upp sig utan som ett sätt att känna sig mer trygg.
-Okej. Vad är den svaga länken då? frågar jag.
– Vi behöver en batteriradio slår någon fast. Om mobilnätet ligger nere har vi ingen chans att höra nyhetsuppdateringar på radio eller ta del av utvecklingen.
Albin tar fram sin telefon och gör en anteckning om att införskaffa laddningsbara batterier till sin batteriradio. Om utifall att….
I år firar Sverige 100 år av allmän rösträtt. Vi bor i ett fredligt land som har en lång historia av stabilitet. Men det bygger också på att vi alla är med och drar vårt strå till stacken. Med ökade klimatförändringar och politiska oroligheter ute i världen är detta högaktuella frågor. Fundera på vad du kan göra. Kan en sådan här scenarioövning med kompisarna eller familjen vara nyttig? Vad gör du om du bor i stan och det sker en kris? Är du rädd eller beredd?
Om krisen eller kriget kommer finns att läsa och ladda hem på flera olika språk. Rädd eller Beredd finns på MSBs hemsida och där finns också mycket matnyttigt att lära sig om hur du ökar din egen beredskap vid kris. Gör gärna övningarna tillsammans med dina barn. Det kan vara nyttigt att fundera i dessa banor även när man är liten.
Självhushållning handlar inte bara om grönsakerna utan om gemenskapen
66 svar
Vad glad jag blir av att läsa detta! Är själv lite intresserad av prepping, och försöker i alla fall ta ansvar för att m8n familj ska klara sig ett par veckor åtminstone. Så bra att du lyfter ämnet, och inspirerande att läsa hur ni tänker! Tycker själv att allt eventuella situationer känns mindre läskiga när man tänkt igenom och planerat. Sticka huvudet i sanden gör mig bara orolig!
Intressant övning.
https://blogg.loppi.se/kina/
Jag blir rörd över tonfallet! ❤️Du har ju…respekt för oss som läser och dig själv. I en klass för sig🙌🙌🙌
En liten tanke från kontinenten: Att svenskarna är så förälskade i betalkort, det är lite eksotiskt för oss och faktiskt jätte opraktiskt. Känner folk som liter inte på pengarna mycket och har guld hemma (kanske överdriven men i dessa tider…). Men att det skulle bara gå att få betala när det finns el, det är inte optimalt. Vill också peka på något annat. Nu råder det Corona-kris världen över, och folk blir ännu mer ensam än de varit förut. Jag tror inte att det kommer hjälpa, när folk inte vågar se varandra längre.
Fast utan el fungerar kanske inga kassa-system? Så jag är osäker på om det skulle gå att betala med kontanter oberoende? Kanske i en liten affär där ägaren skulle gå över till manuell uppföljning då.
Men jag håller nog med om att det är vettigt att hålla sig med en del kontanter ifall det finns el men kortbetalningar strular. Det har ju redan hänt, att vissa bankers kort strulat och det inte varit möjligt att betala i kassa eller lyft pengar i automat.
Håller med! I Sverige är det numera bara två grupper som hanterar kontanter. Preppare och tandféer 😀
Det blir ett väldigt sårbart samhälle om vi bara förlitar oss på det digitala.
Det var därför vi (och regeringen) verkligen ville att broschyren ”Om krisen eller kriget kommer” skulle skickas hem till alla i pappersform och inte endast finnas som en app eller liknande. Det är så roligt att se hur de allra flesta (8 av 10) har sparat den i städskåp och lådor.
Men utan telefon/betalkort fungerar ju inget i samhället? Du kan knappt ta dig till en affär om du inte har bil eller gångavstånd för buss tar inte kontanter eller betalkort utan du måste ha en telefon där du köper biljett/busskort och det kan du bara köpa i en automat med betalkort inte kontanter. Är väl i princip bara matvaruaffär du fortfarande kan handla med kontanter också?
Ja, visst är det dåligt. MSB tycker inte att digitalisering är en bra utveckling ur beredskapssynpunkt.
Haha det här med ont om el, bensin och matvaror övar vi redan på här i England. “Brexit” kallas det….🤦♀️
Lol väntar på att Boris ska ta upp det som en positiv prepper
Jätteaktuellt och skrämmande ämne! Tycker det känns skitläskigt att tänka på. Vi hade 2h strömavbrott igår och insåg att vi behöver fungerade ficklampor. Och en vevradio. Bland mycket annat.
Precis. Vevradio, inte laddningsbara batterier. Jag bor i område med brandfara i australien och vi packar en väska var sommar med ullfilt, vevradio, vatten osv . Man är ofattbart isolerad utan radio när inget annat fungerar.
Kan även rekommendera rejäla pannlampor. Perfekt så att man kan byta blöjor, laga mat och läsa fast det är mörkt.
Bra jobbat MSB! Å tack Clara för en lite extra spark i baken. Man blir ju lite rädd men jag mår ju så mycket bättre av att ha tänkt igenom det och vara förberedd. Jag tar små steg mot att bli mer preppade. En radio. En lykta. Självförsörjande på potatis. En större investering som skulle behövas är dock en braskamin. Å läkemedel samt sjukvårdskunniga vore nog bra också.
Tack, vad roligt att du uppskattar innehållet! Lycka till med din prepping.
Eller hur Bodil! Lol. Det var ganska obehagligt med bensin krisen som drabbade oss ganska rejält. En liten inblick i hur fruktansvärt beroende vi är av ett fungerande samhälle.
Inhandlade en mattork i somras för att kunna torka grönsaksskörden och även kött och bär. Torkad mat ger lång hållbarhet, och den tar liten plats. Ger mig mattrygghet. Tack att du påminner om vikten av att själv tänka igenom olika krisscenarion. Sverige har inte som förr några matreserver att tala om. En sevärd youtube-kanal (med samma namn) uttrycker det solklart: ”You can´t eat Grass.”
Har tänkt lite kring det där. Bor på landet med egen brunn och kamin (eldar för värmen redan nu och kan laga mat på den). Har reservtoalett och på landet kan man ju kissa bakom knuten. Är ensam och har alltid massa torrare hemma. Men behöver nog ordna lite mer med batteridriven radio och extra batterier till den och ficklampa. Funderat på att ha kontanter hemma, men vet inte om det är så klokt. Kanske en drivmedelstank vore bra att ha.
Men alltså salta in kött? Hur tusan gör man det? Finns det någon bok med såna typ gammaldags knep och recept? Det vore ju idé på blogginlägg annars, typ Clara lär ut matprepping tips 😅
Förövrigt sånt bra samarbete ju! Vi har köpt hem en vev/batteriradio och har också bestämt att vi ska börja ta ut några hundralappar varje månad så det finns några tusen i kontanter hemma om det skulle behövas.
Hej Jenny, Niklas Kämpargård som bloggar på LAND har bra koll på just hur man lever som en bonde 🙂
https://blogg.land.se/lev-som-en-bonde/
Vad gäller kontanter hemma: Tänk på att vare sig Polisen eller försäkringsbolagen gillar att vi har för mycket pengar i madrassen. Max några tusen kan du får ersättning för.
Jag har börjat med att preppa. Igår fick jag hem en vevradio som jag beställt, det går även att ladda mobiler och den har inbyggd ficklampa. Har laddat den fullt nu med hjälp USB-kabel. Har 40 liter vatten i dunkar. En låda med torrvaror, snabbkaffe,te och konserver. Ska fylla på med diverse medikamenter, värmeljus och diverse godis, nötter, choklad. Trangiakök finns lätt åtkomligt, kol och briketter till grillen. Vi skulle antagligen flytta ut till lilla torpet där det finns kakelugn som värmer gott. Mycket lättare att hålla värmen på 40 kvm än huset i stan med rätt öppen planlösning, visserligen en stor öppen spis men den är mest för trevnad.Har alltid minst halv tank i bilen sedan många år efter soppatorsk en svinkall vinternatt, det vill jag inte vara med om igen.
Inget land fasar ut kontanter i sådan raskt takt som Sverige, där borde vi vara mer motståndskraftiga och rebelliska. Kontanter är bra vi kris och dessutom ett betalmedel som myndigheter inte kan ha full kontroll över oss med. De menar att det är ett sätt att ha koll på brottsligheten, och om man rent mjöl i påsen så finns det inget att frukta.
Känns snarare som ”1984”. Samtidigt vill bankerna komma undan kontanthantering. Obehagligt att myndigheter kan se varje inköp och var vi befinner oss. Nästa grej blir väl ett chip under huden för att följa varje steg vi tar!
Själv preppar jag sedan ett tjugotal år, då jag upplevde ett elavbrott i Stockholmsförorten som varade ett par dygn. Kan säga att det var kaos och knappast något gick att få tag på, inga förnödenheter, ingenting.
Eller hur! Är så trött på alla ställen som inte tar emot kontanter och bankerna som vägrar handskas med kontanter. Det är ju fortfarande ett helt legit betalmedel! Den som är fattig vet förnedringen när man kanske bara har kontanter kvar innan lön och inte kan betala för att kaféet bara tar kort eller Swish.
Njöt när riksbankschef Ingves röt ifrån och menade att det är bankernas ansvar att se till att folk kan ta ut och sätta in kontanter. De kommer fan undan med allt och vi betalar…
Ja, du sätter verkligen fingret på något viktigt. Teknisk utveckling, digitalisering och ett stabilt beredskapstänk går ganska sällan hand i hand. Det märks verkligen när vi talar om just kontanter.
Idag finns en del regler, bland annat arbetsmiljömässiga, om att butiker ska stänga vid t ex elavbrott, men vi brukar säga att vi nog kan vara säkra på att alla kommer att försöka lösa situationen om den uppstår. I vissa COOP-butiker tog man emot kontanter efter it-attacken i somras. Det ska bli spännande att se lärdomarna när den händelsen har utretts klart.
MSB kommer att fortsätta att tala om vatten, ved och kontanter och andra gammaldags saker, för en dag behöver vi allt det. Vi utbildar även näringsliv och butiker i att ha en plan B.
Ja, herregud. Jag kommer ihåg när jag var på Arlanda med min hungriga treåring och skulle köpa nåt att äta innan planet hem till Tyskland gick. Inte ett enda ställe tog kontanter. Hur fan är det ens möjligt? I Tyskland är cash fortfarande king och jag vet flera som också har guld hemma. Om jag betalar med mitt kort får jag varje månad en summa avdraget på mitt konto.
Vi har också förråd hemma och skulle lugnt klara oss några månader. Och sen har vi köpt en kamin som går att laga mat på och gjutjärnsgrytor i olika former med fötter för att kunna laga mat på eld, antingen ute eller inne i kaminen. Sist jag var på Ikea bunkrade jag upp med värmeljus och stearinljus också. Och så har jag beställt en gaslampa. Jag tycker det är helt rätt att förbereda sig. I Österrike har de gått ut med information om hur man klarar sig utan ström i två veckor och jag vet att flera länder också gjort liknande. Strömavbrott som ingen kan förklara kommer och går runt om i Tyskland.
Jättebra inlägg, Clara!
Jag bor i lght i förorten intill Stockholm. Har släkten från Norrland och delvis vuxit upp på min farmor o farfars bondgård 70,80-talet. Där fanns vedspis och utedass och egen brunn, kor, gris o höns egen potatis, älven, då klara man sej bra! Tyvärr lever inte många så idag. Själv har jag konservmat för ca 2 veckor, torrvaror, pasta, pulvermos, knäckebröd, kex, chips, choklad, vattendunkar och fryst vatten i plastflaskor i frysen, stormkök o tändvätska, tändstickor mm. Batteridriven radio, ficklampor, värmeljus, täcken, filtar, tjocka vinterkläder mm. Tror också om strömmen går så fungerar inte heller masterna till mobiltelefonerna?! Bra o ha kontanter/pengar hemma. Man kan ju också här i förorten i värsta fall gå ut i skogsdungen o göra upp eld o laga maten, koka kaffet, koka sjövatten, o kissa bakom en gran, iallafall de första dagarna.
Svenskar är så otroligt naiva och bortskämda, allt ska funka hela tiden och gör det inte det så är det totalt kaos. Det kommer komma bakslag, kontanterna kommer komma tillbaka i stor utsträckning. Det handlar om att se om sig själv, och veta vad man behöver för att klara sig, inte att myndigheter eller ”regeringen” kommer med direktiv.
jag har en överenskommelse med en nära vän att om det blir långvarigt tar jag med mina förråd (och fyrbeningen!) och flyttar till dem- de har egen brunn, gård och odlingar.
Men jag ser till att jag har torrvaror och konserver för 4-5 månader hemma. Mat för fyrbeningen som inte kräver frys. Samt vatten för en vecka. Vevradio köpte jag för några år sedan, och har även införskaffat så att jag kan rena vatten även utan kokning (om det skulle behövas). Huset värms med ved, så värme och viss matlagning kan ske där. Ljus och solladdade lampor finns, samt extrabatterier till ficklampor. Stormkök (med bränsle) finns i huset. Investerade i ett extrabatteri till dator och dylikt. Funderar på att skaffa solpanel till extrabatteriet…… Jag har medvetet sparat filmer på dvd så att det finns film tillgängligt om det skulle bli långdraget.
Så ett kortvarigt avbrott på några dagar borde jag klara, men ett längre avbrott kräver lite mer resurser. Tack och lov för att vi kan hjälpas åt!
Sånt är viktigt!
Jag har också funderat på att man bör tänka på att Internet kanske lägger av vid en kris och hur viktigt det då är att ha böcker och skriftlig info hemma om exempelvis hur man saltar mat, ätbara växter och svampar mm… och nedskrivna telefonnummer förstås, men det står ju redan i MSB:s material.
Vi bor vid en sjö och tänkte ”vi kan fiska”, men kom på sen att vi ju inte hade fiskespö, så det har vi ordnat nu. 🙂
Kontanter borde vi ordna så det finns hemma med. Och fungerande pass…
Mycket att tänka på helt enkelt!
Vi skulle också försöka samarbeta mycket med grannarna!
Jag fick mig en tankeställare nu om att vissa papper behöver finnas utskrivna, det har jag faktiskt inte tänkt på i mitt annars väldigt ”preppade” liv.
Och så är det där med kontanter… Jag hatar att ha kontanter men det är väl nödvändigt att ha lite hemma för säkerhets skull…
Detta är så otroligt intressant. Kommer en kris vet du ju aldrig på förhand hur länge den kommer vara. Blir strömavbrottet en timma eller en vecka? När är det läge att börja ta hand om sina kyl- och frysvaror liksom? (Ja jag vet – det är delvis årstidsberoende men ändå). Hur snabbt kollar du upp information om att ta jontabletter, uppsöka skyddsrum mm? Direkt när du tror att något händer eller när paniken är ett faktum? Hur vet du det när du aldrig upplevt det?
Tycker just det här med skalan på saker och ting är svårt att greppa. Om det är något större som inträffar så kanske du har en känsla för det men å andra sidan var det nog väldigt få personer som på riktigt kunde ta in att pandemin skulle pågå mer än (snart) två år. Om jag hade vetat det jag vet idag – hade jag agerat annorlunda då?
Om det är någon form av korruption som smyger sig in – blir det då lite som historien om grodan som sakta kokas till döds.
Väldigt tänkvärt. Heja MSB
Chip under huden behövs inte så länge vi alla vandrar runt med våra mobiler i fickan…
Intressant och kittlande inlägg. Hur preppar man om man bor i en 40 kvm stor lägenhet? Det vore kul med tankar om detta!
Jag funderar också på det. Har även tänkt på att mitt lägenhetshus har elektroniska lås överallt. Funkar dom vid strömavbrott? Är det ens el eller typ…magnetiskt eller nåt.
Ingen koll.
Hade gärna haft en prepplåda i källarförrådet, men det blir ju meningslöst om man inte kommer in i källaren vid strömavbrott.
Ja, vi på MSB ser att många fastighetsinnehavare går över till olika nyckelfria lösningar, där brand- och krisberedskap kanske inte är i fokus vid val av lösning.
Varje sådant lås säga ha en batteribackup – men jag hört flera som faktiskt inte kommit in i sina hus vid strömavbrott. Det elektroniska ställer också till det för att hemtjänst etc ska kunna göra sina besök.
Konsumentens makt ska aldrig underskattas, så ta upp diskussionen där du bor och kolla hur allt skulle fungera utan ström. Även för nyckelfria lösningar kan man ha analoga reservalternativ.
Men oj så många som redan preppat! Wow. Otippat, i alla fall för mig. Har tänkt att vår stuga skulle kunna vara en tillflyktsort vid kris, även om vi har kamin, trädgård och uthus även hemma. Men en sådan sak som drivmedel till bilen vore svårt att hantera att det försvann, om man vill flytta ut på landet eller samla ihop familj/vänner till en plats. Information är nog också klurigt, vevradio har jag inte haft en tanke på! Och svenska kontanter vet jag inte ens hur de ser ut längre.
🙂 införskaffa laddbara batterier ifall elen slås ut 🙂
Ja alltså vi har ju ett helt litet lager med batterier hemma. Självklart laddningsbara och alltid fulladdade. Så att det räcker till några omgångar
Som boende i en inte så stor lägenhet får jag 100 procent ont i magen av detta. Var ska vi odla? Var ska vi förvara mat för flera veckor? Hur ska vi kunna elda? Var ska vi förvara bränsle för att ta oss någon annanstans? Att bo i stan (eller, en förort som i vårt fall) är sårbart. Men det är inte så lätt att ”bara lösa” genom att flytta ut på landet.
Hanna, jag tänker att du inte behöver fokusera på odlingen alls! Vid en kris behövs mat här och nu, inte om 3 månader när potatisen eller moroten växt klart. Blir det strömavbrott i januari kan man ändå inte odla i någon större utsträckning. Vi bodde i lägenhet mitt i stan förut och jag som stadsbo hade följande: dricksvatten i dunkar i källarförrådet. Några tomma extradunkar ifall det skapas en vattenuppsamlingsplats. Vevradio, värmeljus/blockljus, tändstickor, pannlampa med fungerande batterier (så att man ser något i mörkret nere i källarförrådet när man ska hämta sitt vatten) uppe i lägenheten… Vi samlade all campingutrustning (trangiakök, sovsäckar, liggunderlag etc) i en genomskinlig box i källaren så att allt var samlat och lätt att bära upp vid behov. Har man tält kan man fälla upp det på vardagsrumsgolvet, mycket lättare att hålla värmen då. Min plan var att tillaga mat utomhus (på innergården) på trangiaköket plus använda föreningens kolgrillar. Vi hade alltid en extra påse grillkol i förrådet. Jag är vegetarian och har alltid massor med tetrapack med färdigkokta bönor och linser hemma. Vi kör alltid dubbelt upp av våra vanligaste torrvaror (knäckebröd, havregryn, makaroner, couscous etc). Får man bara till kokande vatten går både gröt och couscous att tillaga på ett kick. Jordnötssmör (i t ex gröten), nötter etc ger snabb och komprimerad energi. Vi hade ett litet lager med typ ravioli på burk, VarmaKoppen etc i källarförrådet, men jag gillar inte att köpa mat jag aldrig kommer att äta till vardags, det blir sådant slöseri. Jag håller mig hellre till det jag redan äter till vardags och ser till alltid ha en extra förpackning hemma. Vi hade ingen bil i stan, så vi hade ändå inte kunnat ta oss någonstans. Förvara bränsle i källarförråd känns sådär, ärligt talat. Vi har ingen extra bränsle ens nu när vi bor i hus. Av gammal vana (orelaterat till en eventuell kris) tankar vi dock alltid fullt när tanken är halvtom och jag tänker att det får räcka så. Se till att ha stora sopsäckar och massor med vanliga soppåsar för toalettbesök… Har du badkar, fyll det med vatten så fort strömmen gått innan vattenförsörjningen stannar av. Titta igenom skafferi och kyl/frys och gör en liten beräkning över du länge du skulle kunna leva på det du redan har hemma. Det är antagligen längre än du tror!
Många bra tips!
Vi myndigheter har broschyrer för allt – här är en om hur mycket bränsle och andra brandfarliga vätskor man kan förvara hemma och hur de ska förvaras:
https://www.msb.se/RibData/Filer/pdf/25569.pdf
Få inte ont i magen! Jag bor också litet och när jag tog upp det här med grannarna visade det sig att många redan tänkt och förberett sig!
De flesta som bor på landet odlar inte konstigt nog, även om det är lättare med egen mark att tex bygga ett tillfälligt dass utomhus. Just Clara och hennes vänner är ju väldigt uppstyrda och kunniga, men många lever sårbart i hela landet. Så deppa inte! Bra tips från Ammi här! Och Civilförsvarsförbundet brukar betona: överlevnaden ligger i samarbete mellan fler hushåll. Prata redan nu med dina grannar! Om man har preppat järnet och bor i lägenhet vill man ju ändå hjälpa sina grannar, nån ensam tant eller så, så man kan lika gärna planera för det.
Jag bor i lägenhet och har gjort och tänkt som Ammi. Det låter mkt men tar mindre plats än jag trodde! En fördel med att bo klimatsmart i små lägenheter är dels värmen (alltså det blir såklart kallt men är mindre ytor att värma upp och ner folk per kvadratmeter) och dels att man är många i olika åldrar som kan hjälpas åt. Tror magontet släpper om man bara preppat lite. Lycka till!
Nu finns det ju inte så många småskaliga jordbruk kvar men tänker på min 90-åriga vän som är uppväxt på mindre jorbruk. Under andra världskriget hade de väldigt många ”släktkära” släktingar från staden!
Själv odlar jag på bostadsbolagets mark, har blivit kritiserad för det eftersom jag ”förstör” den lilla gräsmattan framför mig. Oftast finns det stora gräsmattor som knappast någon vistas på. Där jag bor t ex, skulle vi gott och väl kunna ha en odlingslott allihop och samtidigt ha gräsmatta kvar för olika aktiviteter. Folk förlitar sig på den enda närliggande affären men bara det blir lite krångel med transporter så gnälls det.
Vi har också tomma utrymmen i källare där man t ex skulle kunna bygga upp matförråd till de boende, i äldre hus fanns det ju förr alltid matkällare. Kanske något för MSB att gå igenom eller på något sätt påverka folk till gemensamma lösningar och att se över de möjligheter som finns.
Ja, MSB arbetar just nu med att samla ihop både kunskap och behov hos fastighetsägare, bostadsbolag och bostadsrättsföreningar.
Vi tycker också att man kan använda gemensamma utrymmen bättre och brukar kommunicera det. Man skulle kunna lagra mat och vatten på någon plats, och ha ett ”radiorum” eller liknande, där man kan samlas och tillsammans lyssna på nyheter på bestämda tider och samtidigt kunna umgås, äta/laga mat tillsammans kanske och inventera vilka som behöver hjälp.
Studieförbundet ABF har ett bra kursmaterial som heter Preppa Tillsammans. Det går ut på att grannar i ett hus eller område kan förbereda sig gemensamt, så att inte allt ansvar ligger på enskilda hushåll, för alla har inte samma möjligheter.
Det finns några aktiva Preppa Tillsammans-föreningar i landet men de behöver bli fler! Man kan använda materialet som en studiecirkel:
https://www.abf.se/om-abf/nationellt-och-internationellt/preppa-med-abf/
Mer inspiration, filmer och fakta finns här:
https://www.msb.se/sv/rad-till-privatpersoner/forbered-dig-for-kris/
Blir det en lång kris med brist på mat kommer man nog inte få ha sina odlingar ifred…. Man kan inte lita på att ens potatisåker kom att stå orörd så att säga. Bara så att man är medveten om det.
Får man inte alltid nu heller. Överhuvudtaget skulle det behöva odlas mer i Sverige på storskalig nivå, så att vi blev mer självförsörjande. Men t ex i öststaterna har det varit mer vanligt att odla för hemmabehov igenom krig, elände och svält, när man står där måste det ändå göras någonting istället för inget. Visst skördar slår fel och man kanske får skydda sina odlingar på alla upptänkliga sätt, trots det har människan fortsatt att odla genom alla tider.
Men vems bebis är det?🤩🤔
Jag är lärare och blir alltid lika förvånad när föräldrar tycks tycka att samordna barn passningen om skolan stänger är en bra ide.
Jag bor i Belgien och här var skolorna stängda några månader.
Alla lektioner var på zoom och flera av föräldrarna i min klass samordnade barnpassning.
Men hela vitsen med att stänga skolorna var ju att barnen inte skulle träffas och sprida smitta . Annars kunde dom ju lika gärna varit i skolan.
Vi har en stor generator och 300 gallons av propane så vi kan driva hela huset i över 2 veckor om vi inte har någon ström. Stort skafferi och frys och efter covid hysterin i början så har vi lärt oss att ha lagt upp reserv på allt. Och så har vi ett kassa skåp med kontanter i också om kort och banker inte funkar längre. En bra sak med covid är att vi tar inte tar saker för givet längre… försöker också att ha bilar och traktorn så full med bensin och diesel som man kan.
Intressant att läsa, för att detta är så väldigt långt från mitt sätt att tänka. Jag bor i lägenhet mitt i Malmö och odlar ingenting annat än lite tomater på balkongen och en chiliplanta i köksfönstret. Ingen eldstad har jag heller, och mitt totala preppande består väl av en ficklampa i hallen. Men – jag kan liksom inte förmå mig till att finna tanken på en eventuell katastrof det minsta intressant, än mindre oroande. Att sätta sig och diskutera olika scenarier och vad jag skulle göra – men Guuud så tråkigt, är min spontana reaktion. Att det finns människor som verkligen gör det – helt fascinerande! Det tar jag väl när det händer om det händer och det har ju inte hänt något hittills, sammanfattar ungefär min inställning. Observera att jag inte säger att min inställning är den rätta! Det är en fråga om olika personlighetstyp och mentalitet, och den dagen det verkligen blir någon form av kris är det ju de som inte är som jag som kommer att triumfera, det inser jag också, men det hjälper inte. Kan bara inte ta saker som ännu inte hänt på allvar. Men som sagt var – fascinerande att se att det finns så många människor som gör det.
I viss mån handlar det om personlighet hur intresserad man av prepping. Jag har ganska stort kontrollbehov och dessutom uppvuxen med tankesättet ”bra karl/kvinna reder sig själv” så jag får ont i magen bara av tanken att behöva knacka på hos t ex grannar och be om mat och vatten vid ett elavbrott… Liksom snylta på och utgå från att någon annan skall vara bjussig när jag själv inte lyft ett finger. Eller behöva lita på att samhället ska hand om mig, unga, friska människa, när samhället kommer att ha fullt upp att ta hand om alla gamla, funktionshindrade etc som av olika skäl inte har kapacitet att förbereda sig eller ta hand om sig själv. Det är i alla fall mina drivkrafter.
Fast vid ett elavbrott har man väl ändå vatten? Och mat också, om det inte varar alltför länge. Det tar ju ändå några dagar innan maten hemma tar slut. Jo, jag inser att man inte kan tillaga den, vilket ju är trist, men man får väl äta mackor. Och bor man i lägenhet i Malmö så får det vara avbrott rätt länge innan kylan blir något problem; här är ju aldrig minusgrader, och lägenheter i en fastighet värmer ju liksom varandra.
Men alltså – det har inte hänt någonting överhuvudtaget på de sista 100 åren i alla fall, så hur troligt är det att något riktigt katastrofalt plötsligt skulle hända bara rakt av utan någon förvarning? Kan liksom inte riktigt tänka mig att till exempel havsnivåerna skulle stiga till farliga nivåer (vilket väl är det troligaste katastrofscenariot just här) från den ena dagen till den andra utan att man märkt att något var på gång. Och även om Putin förvisso är en fullständigt opålitlig knäppskalle, så tror jag inte att ryssarna bara plötsligt får för sig att invadera Sverige. Jag menar, varför skulle de göra det?
Birgitta: Det behövs el till vattenpumparna som transporterar vattnet. Vattnet rinner liksom inte runt i ledningarna och upp till din lägenhet av sig själv…. Vid elavbrott mer än tre timmar skall man fylla badkar och behållare med vatten för då är det risk att det inte längre kommer något i kranen hemma hos dig. På längre sikt behöver reningsverken el för att fungera. Du kan självklart leva på mackor i veckor (förutsatt att du har så mycket bröd hemma…) om du så önskar, men kroppens behov av energi kommer att vara detsamma och t o m högre i en situation av kris. Att vara småhungrig kommer inte att göra situationen lättare att hantera, fryser mer gör man också med för lite mat i kroppen. Du överskattar grovt hur mycket värme du kommer att ha i en strömlös lägenhet. Bostäder kyls ut fort, även lägenheter. Du kan ju pröva att stänga av alla elementen i alla rum i 12-24 timmar under höst/vintermånaderna, det blir snabbt råkallt (även i Skåne).
Du verkar tänka kris = osannolikt scenario med ryssar, krig och Putin eller miljökatastrof. Sådana scenarion är det väldigt få som är (eller ens kan vara) förberedda för. Men av någon anledning ignorerar du de helt vanliga, fullt realistiska sakerna som kan hända närsomhelst som t ex ett vanligt strömavbrott. Kriser som påverkar samhällsapparaten har Sverige visst haft de senaste 100 åren (har du verkligen glömt hela andra världskriget och hur det påverkade Sverige med ransoneringar etc?!). Sverige har haft otaliga massiva strömavbrott som påverkat 10-100 000-tals hushåll (även i Skåne).
https://www.svt.se/special/stromavbrott-vi-minns/
Sommarens hackerattack mot Coopbutikerna visar tydligt hur otroligt sårbara vi är.
Hej! Det pågår angrepp mot Sverige redan nu, dygnet runt. Så är det för många länder. Det sker olika försök från andra stater att slå ut till exempel våra transportsystem, vårt internet och att få oss vilseledda av falsk information där syftet är att vi ska börja misstro t ex vårt lands politiker, myndigheter och beslutsfattare.
SÄPO uttrycker det lättförståeligt i sin årsbok.
https://www.sakerhetspolisen.se/ovrigt/pressrum/aktuellt/aktuellt/2021-03-18-okade-sakerhetshot-mot-sverige.html
Om du vill ha en enkel genomgång av hur vi kan skydda vår demokrati och våra rättigheter och varför de är så viktiga, så titta på denna film som är 30 minuter.
https://www.youtube.com/watch?v=pmiKkSeSl0U&list=TLPQMTgxMTIwMjFpY8WWhE3_Ew&index=2
Tycker detta med prepping är lite jobbigt. Lever med en preppare och visst är det bra att ha ljuskällor och ved hemma men sen då? När kriget kommer, hur länge får du ha din mat i fred? Vad ska du sitta och vänta på? Ska man ha vapen också, för skydd och för att kunna jaga? ( bor i en förort men i skogen) ska man ha en stuga i inre Norrland att fly till? Nej tyvärr, tänker att det viktigaste borde vara tabletter eller liknade för att göra slut på eländet. Men men…
Bra inlägg Clara! Vill man läsa om hur det skulle kunna bli i samhället om elen försvinner är Lars Wilderängs roman ” Stjärnklart” (som utspelar sig i västra Götaland) väldigt intressant.
Så bra att du lyfter detta. En bra tankeställare som jag tycker att man ska ställa är denna. Låt säga att dina grannar förberett sig för en vecka, enligt MSB:s rekommendationer, men inte du. Skulle du då vilja vara den som går och knackar på och behöver få del av det andra förberett sig? Nej, då är jag hellre den andra, den som förberett sig och tagit ansvar. För kort och gott är det så det är, att den som inte tar ansvar för sig själv kommer någon annan att behöva ta ansvar för.
Jag vill också tipsa alla att lyssna på podden ”I väntan på katastrofen” med Kalle Zackari Wahlström och Patrick Sellman, den är både supermysig och otroligt kunskapstät med alltifrån odling/självhushållning till lagring av mat, vatten osv. Lyssna!!!
Så bra och informativt inlägg! I min familj har vi bestämt att kommer det en kris och vi inte kan kommunicera med varandra så samlas vi här i vårt hus. Vi bor på landet (med svärfars lantbruk igång ett par år till) så det finns flera fördelar: Vi har färdighuggen, torr ved i mängder och kan elda i huset för att hålla värme, det finns fungerande vedspis kvar i köket för att kunna laga mat på, det finns lager av olika kålsorter vintertid som klarar sig bra länge även utan kylanläggningen, vi har drivmedel på gården, vi har egen brunn så att få tag i vatten går även om elen är utslagen, det finns gott om plats för många, mycket stearinljus att lysa upp med och dessutom har jag själv ett ganska så präktigt matförråd med torrvaror, både kolhydrater av olika slag men också frukt och grönt och protein. I frysen är det alltid fullt så det kan man äta i takt med att det tinar upp (håller man frysdörren stängd tar det ganska så lång tid att tina upp). Det enda jag tänker att vi saknar i nuläget är en vevradio samt att det borde kanske införskaffas mer batterier!
Jag håller helt med om att vi borde vara mer förberedda och kunna ta mer eget ansvar vid kris. Men i praktiken är det inte alltid lika lätt. I kommentarerna verkar det vara många som bor i hus, har kamin, ved mm. Vi bor i en liten lägenhet i stan. Vi kan inte välja att värma upp boendet med vedeldning och vi får precis plats med maten i skafferiet för de närmaste en-två veckorna. Att ha ett förråd med mat och många liter vatten är svårt ur ett rent fysiskt/platsmässigt perspektiv. Istället kan jag ju gå/cykla överallt om det inte finns bränsle. Så det blir olika utmaningar beroende på hur man bor och vart i landet man bor.
Håller med dig, det är olika utmaningar beroende på hur och var man bor. Det skrivs mycket om att lagra mat och om att elda men en minst lika viktig fråga är hygienen. Vid ett längre strömavbrott fungerar inte toaletten. Det blir snabbt ett stort problem i flerfamiljshus/samhälle
Verkligen, Mullsjö Energi har bra information om det. Lär särskilt delen
”Utan vatten kan du inte spola toaletten”:
https://www.mullsjo.se/mullsjo-energi–miljo-ab/tips-och-rad/din-vattenberedskap
Tack för oerhört viktigt och tänkvärt inlägg! Är förberedd till viss del, men har fått många bra tips här på hur jag kan bli ännu lite bättre rustad om det skulle behövas.
Jag drar mitt strå till stacken och bidrar med ett boktips på ämnet. Boken heter Krisberedskap för alla och det är militären och journalisten Miguel Guerrero som skrivit den. Det är en krisberedskapsmanual som på ett enkelt sätt ökar kunskapen om hur man kan bli bättre förberedd för en kris, som exempelvis vad man gör vid ett längre strömavbrott, en plötslig vattenbrist eller hur man hittar sina anhöriga om ett terrorattentat slår ut kommunikationsnätet. Tex här finns mer info:
https://www.adlibris.com/se/bok/krisberedskap-for-alla-en-handbok-for-dig-som-inte-ar-prepper-9789178872862
Blir så stressad av sånt här… Förr tyckte jag att det kunde vara spännande och hade en plan att dra familjen tillbaka till skogen där vi har mark. Men efter min diabetesdiagnos är det bara hemskt. Jaja preppa ni, jag ska ändå dö när krisen kommer… Jobbigt att veta att jag aldrig kommer överleva en riktig kris.
Hej Elin. Jag förstår din oro. Jag och mina kollegor pratar ofta med människor som bär på samma tankar och frågor som du. Jag har också själv personer i min närhet med kronisk sjukdom, som behöver daglig medicin och hjälpmedel för sin överlevnad.
Det tips jag kan ge dig är förstås att inte vänta till sista minuten med att hämta ut läkemedel. Å andra sidan vet jag att man inte får speciellt mycket förskrivet i taget från läkarna och att apoteken inte lagerhåller tillräckligt ibland heller.
Just nu pågår regeringens utredning om hälso- och sjukvårdens beredskap. Det har den gjort sen 2018. Den ser över sjukvårdens kapacitet att hantera allvarliga kriser, inte bara smitta, utan också scenariot att vi t ex inte har några digitala verktyg och betalmedel.
Vi på MSB har framfört till utredningen att vi ofta får frågor om läkemedelslagring i hemmet från framförallt kroniskt sjuka och äldre personer. Vi tycker att människor måste få tydlig information och rekommendationer.
Utredningen tycker precis som vi att kroniskt sjuka personer med en stabil läkemedelsbehandling bör ha tillgång till läkemedel för en länge tid, och jag tror att man ska föreslå för minst en månads förbrukning i hemmet.
Här beskrivs det ganska enkelt:
https://lakartidningen.se/aktuellt/nyheter/2021/03/utredare-forslar-krav-pa-beredskapslager-i-sjukvarden/
Vi ser mycket fram emot att allt det här ska bli tydligare framöver. Om vi skickar ut en ny kris- och krigbroschyr kommer det att stå med i den vad som gäller.
Hej Clara tack for att din blogg ar sa smart. Behovde detta inlagg today 28.02.2022 och dar fanns det. Tack
Jag tror att vi som bor på gård på landet är lite preppade antingen vi vet om det eller inte, det funkar liksom så.
Jag funderar över det där med att salta in den frysta maten och tänkte be dig göra nåt inlägg om det, men inser att så länge elen funkar (och det gör den mig veterligen även i Ukraina fortfarande så det lär den väl göra också i Sverige ett tag till) så kan jag ju faktiskt googla själv. Så jag gör det nu. 🙂