Just nu är jag i mitt sommarhus uppe i Norrbotten och har nästan obefintlig mobiltäckning, samtidigt som jag har massa tid att läsa på kvällarna när det ändå bara regnar. Gissa hur nöjd jag är över att jag innan jag reste laddade hem massa favorittidningar till min Readlyapp? Då kan jag nämligen läsa i offlineläge. Extra glad är jag dessutom över att det finns Bamsetidningar i appen eftersom jag inte tänkte på att packa med mig något att läsa för barnen vid läggdags…

Nu är det i alla fall dags för den sista veckan för min och Readlys magasincirkel. Vad har du tyckt om uppläggget? Vore det kul med en fortsättning? Vill passa på att tipsa om tidigare delar i magasincirkeln med fokus på de bästa loppisguiderna, vegetarisk sommarmat och hur man skapar en gammaldags trädgård

Och det är såklart inte för sent att hoppa på Readlys erbjudande om en gratis månad med fri tillgång till nästan 5000 tidningstitlar.

Veckans Tema – Självhushållning

Det har gått dåligt för många branscher i vår. Men dit hör inte alla de som sysslar med odling och trädgård. För folk odlar som aldrig förr. Kanske för att många för en gångs skull haft tid? Säkert också för att de känt ett stråk av osäkerhet. Klarar jag mig när krisen kommer?

En bekant jag har som är uppvuxen på den ryska landsbygden berättade hur förvånad hon var när hon insåg att svenskar i allmänhet inte odlar någon egen mat. Att man hellre har en stor snaggad gräsmatta än ett rotsaksland. Och att folk inte ens bryr sig om att se till att de har sin egen potatis. Hon menade att det är en självklarhet på den ryska landsbygden. Och fram tills för bara några decennier sedan var det ju faktiskt också en självklarhet här. Kanske är vi på väg tillbaka dit? Jag hoppas det. För att fortsätta som nu är ju rent ut sagt oansvarigt.

Mycket inspiration till vår egen självhushållning har jag genom åren hittat i tidningen Åter (maaassor av deras gamla nummer finns hos Readly). Och är du minsta intresserad av att självhushålla är det i den tidningen du lär dig ALLT. Från biodling till svedjebruk och uppfödning av kalkoner. Men framförallt får du läsa om tankarna bakom självförsörjning vilket jag nästan tycker är intressantast av allt.

I artikeln Självhushållare är starkare tillsammans lyfts ett vanligt missförstånd kring självhushållning upp. Nämligen att det handlar om att bli oberoende av andra. “Självhushållning kan beskrivas som drömmen om att vara autonom. Kanske till och med isolerad enhet i ett torp ute i skogen/…/ men om man verkligen vill vara ute på landet och jobba med sin egen lilla täppa behövs gemenskapen”

Ja, precis så är det. Framgångsrik självhushållning handlar inte om att skära av alla band med omvärlden för att slippa vara beroende av någon – utan snarare om att inse hur beroende man faktiskt är och sedan använda sig av den vetskapen.

Det hade jag ingen aning om när vi flyttade ut på landet men det vet jag allt om nu. Självhushållning handlar inte bara om grönsakerna utan om gemenskapen. Att våga göra sig beroende av andra människor. Sätt tillit till det gemensamma. Genom vårt jordbruk har vi kommit nära många människor vi knappt skulle ha känt till annars. Det gör oss mindre beroende av samhället i stort när vi kan luta oss mot varandra. Det är den del av självhushållningen som jag tycker är finast. Och den står i bjärt kontrast till prepperidealet med ensamma män som bunkrar och lägger all energi att tänka på hur de ska kunna försvara sig i kristider – inte samarbeta med andra.

Om jag skulle ge ett råd till alla som nu håller på med sina odlingar och pallkgragar och vill utöka dem – så skulle det vara att fundera på hur du kan göra det i gemenskap med någon. En vän, en annan familj, i ett andelsjordbruk? Ja, vad som helst egentligen. Då behöver du inte kunna allt själv. Ni förmår mer ihop. Och kanske framförallt – det blir roligare och mer meningsfullt.

Nå. Nu kanske du önskar lite specifika tidnings och artikeltips om du är intresserad av självförsörjning? Var ska du börja? Hur går du vidare. Hos Readly finns så mycket läsning på temat men jag vill lytfta fram dessa tre guldkorn.

Först specialtidningen Odla i pallkrage som Allt om Trädgård tagit fram tillsammans med Expressen. Det finns fyra nummer som på ett begripligt och inspirerande sätt hjälper dig att komma igång med odlandet. Men också utveckla det du redan påbörjat.

I Vegansk självhushållning på liten yta i tidningen Åter skriver odlaren och veganen Ulla Troäng själv om hur hon som vegan odlar för självförsörjning. Ätbart för hela året och helt utan stallgödsel. Inspirerande!

Och för ren och skär inspo till en rent estetiskt tilltalande köksträdgård skulle jag vilja tipsa om reportaget om Peter och Helena i Allt om Trädgård. WOW vad snyggt det blir med grönsaker!

För att läsa det här och så mycket mer om självhushållning skaffar du bara Readly. En månad gratis och ingen bindningstid