Jag har smugit igång med bakandet så smått. I november när det fortfarande är gott om tid kvar till jul är alla små bestyr så kravlösa. Man donar lite här och bakar lite där och är så nöjd med allt man får till.

Nu ska ni få receptet på några riktigt goda jordnötskakor med chokladrippel. Busenkla att göra är de också – påminner lite om snickers i smaken.

Jag bakar på ekologiska ingredienser så långt det bara går. Det fina är att Dansukker ekologiska socker nu kommer från sockerbetor odlade i Sverige och Danmark. Både strösockret och florsockret. Och den ekologiska sirapen tillverkar numer av närodlade sockerbetor istället för sockerrör från sydamerika. Så skönt att inte behöva välja mellan ekologiskt eller närodlat utan kunna få både och!

Beroende på vilket slags socker du väljer när du bakar, får du olika effekt. Ljust muscovadosocker är kolaaktigt i smaken medan mörkt muscovadosocker har en ton av lakrits. Rörsocker är aromatiskt och krispigt med stora kristaller och flytande glykossirap är perfekt för julgodis med en len konsistens utan kännbara sockerkristaller. Och florsocker och vanligt strösocker ger en fin, jämn konsistens som passar bra till småkakor.

I jordnötskakorna kombineras strösocker och rörsocker för en djupare smak. Det är jordnötssmör i smeten också och då kan du välja en sort som är slät eller en med större bitar av jordnöt i. Väljer du ett osötat smör blir kakorna mindre mäktiga. Jag slog på stort och tog ett sötat jordnötssmör med små bitar av färgglatt chokladgodis i!

Jordnötskakor med chokladrippel

Antal

25 små kakor

Tillagningstid

30 minuter

ingredienser

 • 100 g mjukt smör

 • 1 dl strösocker

 • 1 dl. rörsocker

 • 1 ägg

 • 1 dl jordnötssmör

 • 3 dl vetemjöl

 • 1 tsk bakpulver

 • 50 g mörk choklad att smälta och rippla över

Gör så här

 • Skär det mjuka smöret i kuber. Tillsätt socker, ägg och jordnötssmör och rör med en slev till en slät smet.
 • Blanda mjöl och vetemjöl i en bunke och häll ner i kaksmeten.
 • Forma till bollar och lägg på en plåt. Grädda i ca 8 minuter på 200 grader. Ta ut och låt kallna
 • Smält lite choklad i mikron eller ett vattenbad. Rippla över de kalla kakorna och låt stelna. Förvara gärna i frysen och ta fram en stund innan servering.

Rippla kakorna med choklad sedan de svalnat…

Och njut sedan med en kopp kaffe, te eller varför inte en första glögg?

Många typiska ingredienser till jul kommer fraktade långt bort ifrån. Saffran, nötter, kaffe, kryddor, choklad… Just därför vill jag verkligen slå ett slag för att välja svenskt och ekologiskt av de ingredienser där det finns att tillgå! På Dansukkers hemsida finns förresten massa fina recept som passar väl till jul.