Jag har smugit igång med bakandet så smått. I november när det fortfarande är gott om tid kvar till jul är alla små bestyr så kravlösa. Man donar lite här och bakar lite där och är så nöjd med allt man får till.
Nu ska ni få receptet på några riktigt goda jordnötskakor med chokladrippel. Busenkla att göra är de också – påminner lite om snickers i smaken.
Jag bakar på ekologiska ingredienser så långt det bara går. Det fina är att Dansukker ekologiska socker nu kommer från sockerbetor odlade i Sverige och Danmark. Både strösockret och florsockret. Och den ekologiska sirapen tillverkar numer av närodlade sockerbetor istället för sockerrör från sydamerika. Så skönt att inte behöva välja mellan ekologiskt eller närodlat utan kunna få både och!
Beroende på vilket slags socker du väljer när du bakar, får du olika effekt. Ljust muscovadosocker är kolaaktigt i smaken medan mörkt muscovadosocker har en ton av lakrits. Rörsocker är aromatiskt och krispigt med stora kristaller och flytande glykossirap är perfekt för julgodis med en len konsistens utan kännbara sockerkristaller. Och florsocker och vanligt strösocker ger en fin, jämn konsistens som passar bra till småkakor.
I jordnötskakorna kombineras strösocker och rörsocker för en djupare smak. Det är jordnötssmör i smeten också och då kan du välja en sort som är slät eller en med större bitar av jordnöt i. Väljer du ett osötat smör blir kakorna mindre mäktiga. Jag slog på stort och tog ett sötat jordnötssmör med små bitar av färgglatt chokladgodis i!
Jordnötskakor med chokladrippel
25 små kakor
30 minuter
ingredienser
100 g mjukt smör
1 dl strösocker
1 dl. rörsocker
1 ägg
1 dl jordnötssmör
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
50 g mörk choklad att smälta och rippla över
Gör så här
- Skär det mjuka smöret i kuber. Tillsätt socker, ägg och jordnötssmör och rör med en slev till en slät smet.
- Blanda mjöl och vetemjöl i en bunke och häll ner i kaksmeten.
- Forma till bollar och lägg på en plåt. Grädda i ca 8 minuter på 200 grader. Ta ut och låt kallna
- Smält lite choklad i mikron eller ett vattenbad. Rippla över de kalla kakorna och låt stelna. Förvara gärna i frysen och ta fram en stund innan servering.
Rippla kakorna med choklad sedan de svalnat…
Och njut sedan med en kopp kaffe, te eller varför inte en första glögg?
Många typiska ingredienser till jul kommer fraktade långt bort ifrån. Saffran, nötter, kaffe, kryddor, choklad… Just därför vill jag verkligen slå ett slag för att välja svenskt och ekologiskt av de ingredienser där det finns att tillgå! På Dansukkers hemsida finns förresten massa fina recept som passar väl till jul.
20 svar
HM mysigt inlägg. Älskar alla kakor med nötter i! Tack ❤️ Ska provas!
Mums låter gott 😋
Kan du visa hur man ripplar chokladen?! Googlade liten men hittade bara ännu fler recept med snygga tunna chokladlinjer, men ingen förklaring… Tusen tack!
Det är lätt! Ta bara lite smält choklad på en tesked och ringla över snabbt från rätt hög höjd så blir det snyggt och bra! Se bara till att chokladen är ordentligt tunn och rinnig för bästa resultat
Ett tillägg: ringla liksom över en hel rad kakor på plåten på en gång istället för att ta en kaka i taget. Då undviker man fula klumpar på kanterna.
Det låter ju himla görbart, tack för svar!
Jag älskar kombon jordnötter och choklad!! Men allt med jordnötter smakade skit efter att jag hade covid sommaren -20 😭 Ville bara gråta förra julen när jag gjorde Snickers och det smakade bajs, det mesta julgodiset smakade faktiskt skit. Jag hoppas VERKLIGEN jag kan äta det i år 🙏😊😊 Vad är livet utan julgodis och jordnötskakor liksom??
Hej Clara! En liten grej du behöver rätta till:
Det står “blanda mjöl och vetemjöl i en bunke…”. Förstår ju vad du menar men ändå.
Föredömligt med ekologiska svenskproducerade/odlade produkter. GILLA! Ger hopp om framtiden.
Fast sockret till Dansukker kommer ju långt ifrån? Sydamerika och Afrika står det på hemsidan.
Inte det ekologiska sockret. Men vissa sockerarter kan dock bara göras av sockerrör – tex muscovadosocker och farin – och det går inte att odla i den här delen av världen.
Men åh så gott det ser ut! Har kommit in i en bak-period och ska åka och handla ingredienser senare idag eftersom jag ska bjuda på fika imorgon. Så tack för att du delar ett väldigt bra recept!
Jag hoppas att du får en forsatt fin dag!
Verkligen supergoda!!
Åh va gott!! 🤗
Hi Clara,
I was wondering if you had a favourite recipe for mulled wine?
Thank you so much!!
Åh, mina favoritkakor. Brukar baka ett gäng o ha i en glasburk på köksbänken. De är försvinnade goda
Kör du jordnötssmör med bitar i eller ett slätt?
Bitar tycker jag är godast men båda funkar 🤗
Tack Clara!
Såg nu att det dessutom stod vad du använt 😊
Ibland hushåller jag med energin genom att ej läsa allt, inte alltid medvetet!
Kram
hur många blir det?