Jag hugger alltid Saltå Kvarns färgglada förpackningar när jag handlar. De fina påsarna har nämligen också det godaste innehållet. Har du smakat deras sega torkade jordgubbar? För att inte tala om dadlarna och de osvavlade aprikoserna? Och mjölet. MJÖLET! Saltå Kvarn har ett spännande sortiment med flera gamla kultursorter som odlas på ekologiskt vis. Testa att baka med Ölandsvetemjöl någon gång. Det är ett kulturspannmål med gamla anor. Och här snackar vi mjöl. Elastiskt, smakrikt och näringsrikt.

Kultursorter som Ölandsvete är perfekta för ekologisk odling. De klarar vattenbrist tack vare djupare rotsystem och står emot ogräs bättre med sina långa strån. Ja, det utmärker sig verkligen när det kommer till smak – men också ofta vad gäller innehåll av mineraler och antioxidanter, jämfört med modernare vetesorter. Så glad att Saltå Kvarn är med och håller våra gamla kultursorter levande!

Jag har tidigare bara provat baka matbröd av Ölandsvetemjöl Fullkorn men nu släpps Ölandsvetemjöl Siktat. Och det kan användas precis som vanligt vetemjöl och passar bra till söta kakor. Här kommer ett recept på saftiga små pepparkaksmuffins perfekta att baka av Ölandsvetemjöl.

Pepparkaksmuffins med lingonglasyr

Pepparkaksmuffiins

Antal

30 stycken små muffins

Tid att laga

30 minuter

Ingredienser

  • 100 g rumsvarmt smör

  • 2 1/2 dl rårörsocker

  • 2 ägg

  • 1 1/2 dl fil

  • 3 dl Ölandsvetemjöl siktat

  • 2 tsk bakpulver

  • 2 msk pepparkakskrydda

  • Glasyr
  • 75 g rumsvarmt smör

  • 200 g färskost

  • 1 1/2 dl florsocker

  • Lite lingonpulver för dekoration, eller några frysta lingon på toppen

Gör så här

  • Skär smöret i kuber och vispa tillsammans med socker vitt och fluffigt
  • Knäck i äggen och rör om. Tillsätt fil.
  • Blanda Ölandsvetemjöl och bakpulver och häll ner i smeten tillsammans med pepparkakskryddorna
  • Häll upp i muffinsformar och grädda i ca 8 minuter på 225 grader
  • Under gräddningen kan du förbereda glasyren. Blanda smör, färskost och florsocker och rör till en slät smet. Bred eller spritsa över de avsvalnade pepparkaksmuffinsarna. Avsluta med några smulor lingonpulver eller färska lingon på toppen

Här finns en film med hur jag gjorde!