Många av de käraste leksakerna här hemma kommer från BRIO. Det svenska företaget som gjort kvalitetsleksaker i över hundra år. Kanske är de allra mest kända för sina fina tågbanor i trä – ja jag hade själv en sådan tågbana när jag var barn. Och självklart fick Bertil också en när han blivit stor nog. Sedan har vi byggt på den år från år, med tunnlar och broar och sånt där.

Det är ju så roligt att bygga sina egna världar med tågräls. Bara fantasin sätter gränser. Mina barn brukar stoppa dit alla möjliga leksaker och gubbar och bygga ut sitt universum. Plastdjur, stenar, små gosedjur, udda figurer från andra lekar…allting kan rymmas i rälsvärlden.

BRIOs klassiska tågbanor görs i FSC-certifierat bokträ med fina kvalitetsdetaljer. Och de är småbarnssäkra – innehåller inga lösa delar eller skadliga ämnen som är farliga om småsyskon suger på eller stoppar i munnen.

Jag minns fortfarande hur avundsjuk jag var på min kompis som hade många fler rälsdelar än mig. Hon kunde göra så häftiga saker medan jag fick nöja mig med enklare byggen. Jag minns också den fåfänga drömmen om ett självkörande tåg på batteri…sånt jag bara sett på film.

Därför gick det knappt att avgöra vem som blev mest exalterad – jag eller barnen – av att få hem ett stort paket från BRIO World Smart Tech sound. En uppdaterad version av den klassiska BRIO tågbanan – men med ljud, ljus och självkörande tåg. Här finns möjligheten att spela in och programmera egna läten, signaler och utrop. Och självklart är delarna kompatibla med det befintliga sortimentet från BRIO.

Smart Tech Sound Record & Play-loket tuffar på

Plötsligt blev BRIO-banan som varit lite bortglömd av sjuåringen och tioåringen superintressant igen. Vi byggde ihop de nya delarna med den gamla banan och fick en stor och färgglad tågvärld. Bertil satte genast igång att programmera egna ljud till tåget via BRIO-appen jag installerade i hans telefon.

-Se upp i backen annars får du tusen hål i nacken säger tåget nu när det är på väg nerför en brant backe. Det var Bertil och hans kompis påhitt, som de fnissande visade upp för mig. I appen kan man styra tåget, byta färdriktning, byta färg på tågens belysning och som sagt – själv spela in olika slags ljud. Man kan också styra tåget genom knappar som sitter ovanpå loken. Så man måste inte ha igång appen om man inte vill det.

Det medföljer också förprogrammerade ljudtunnlar. Till vår förtjusning hördes på bred skånska –Välkommen till Malmö Centralstation när vi körde genom en av tunnlarna.

Och när tåget kör genom vattenfallstunneln hörs vattenskvalp och djungelljud.

I det stora deluxe-settet som vi har kan barnen köra runt på den stora trätågbanan i ett tåg, buss eller lastbil – eller till och med en fyrhjuling. De medföljer flera olika djur och gubbar, så det finns utrymme både för lantliv och för en actionfylld laststation med lyftkranar och annat spännande.

Samtidigt är tåbanan lika rolig och lekvänlig som förut även för de minsta barnen. Ulf satt som förhäxad och tittade på tågen som rörde sig runt banan. Han var dock inte mest intresserad av det självgående elektriska tåget utan lastade nöjt sina egna tågvagnar fulla och körde dem på rälsen, varv efter varv.

Kanske kan ett nytt lok och några andra delar från BRIO Smart Tech vara en fin juklapp som återaktiverar en befintlig tågbana för ett lite äldre barn? Samtidigt som fler vagnar och gubbar gör leken roligare för de små. BRIO har ett stort utbud av roliga leksaker som håller för generationer av barn. Och jag är väldigt stolt över att få samarbeta med dem.