Den bĂ€sta aktiviteten vid vabb tycker jag Ă€r att baka med barnen. Lagom anstrĂ€ngande för den sjuke, aptitretande för den som saknar aptit och med ett resultat att kĂ€nna sig nöjd över – Ă€ven om man inte orkar med mycket annat vettigt.

Och nu kan man ju passa pÄ att julbaka.

Folke och Ulf Àr mina trogna medhjÀlpare. Bertil Àr mer intresserad av att smaka resultatet.

Det blir ju rÀtt sÄ smuligt, mjöligt, kladdigt och klistrigt nÀr man slÀpper loss barnen i köket. Det kan det dock vara vÀrt.

En dag hÀr i vabben bakade vi chokladkakor med smul av polkagris pÄ. En perfekt liten julkaka som man nÀstan inte kan misslyckas med.

Barnen fÄr blanda, rulla, kladda bÀst de vill. Smaka kakdeg gör de ocksÄ flitigt.

Det enda trĂ„kiga Ă€r disken. Ja det hĂ€r Ă€r ingen ovanlig syn nĂ€r man bakar med barn. Och det hĂ€r Ă€r Ă€ndĂ„ bara det som Ă€r PÅ bĂ€nken. FörestĂ€ll er allt kaksmul, mjöl och sockerknaster som rasar ner pĂ„ golvet.

Skönt dÄ med en vardagsrÀddare i form av en rymlig diskmaskin. Den hÀr prylen Àr en av de saker jag Àlskar mest med vÄr köksrenovering. Att vi fick plats för en fullstor diskmaskin. Vi valde en integrerad variant frÄn Cylinda och byggde in den bakom köksluckan sÄ att den blev osynlig. Dessutom placerade vi den mot en vÀgg och inte mitt pÄ arbetsbÀnken som vÄr förra diskmaskin stod. Det var en sjukt opraktisk placering.

Den hÀr diskmaskinen svÀljer HUR mycket som helst, Àr supertyst och diskar gnistrande rent.

Jag sÀger bara en sak: om du ska byta diskmaskin nÄgon gÄng, byt till en med ett sÄnt hÀr bestickfack istÀllet för den dÀr hemska korgen dÀr besticken stÄr och trÀngs och inte blir rena. Den hÀr diskar rent varenda gÄng! Och nÀr vi fyller maskinen sÀtter vi varje besticksort för sig vilket gör tömningen extra lÀtt. Man tar bara en nÀve gafflar och lÀgger i lÄdan direkt. Inget sorterande.

En annan sak jag Ă€r otroligt nöjd med Ă€r att vi Ă€ntligen har en frys uppe i köket. Vi valde en liten frĂ„n Cylinda eftersom vi redan har frysboxar i kĂ€llaren. Men att kunna ha is redo, snabbt stoppa in matrester eller ta fram vardagsvaror vi anvĂ€nder ofta – det Ă€r vardagslyx.

Julkakor gÄr förövrigt toppen att baka nu och spara Ànda till jul. Stoppa i frysen direkt efter grÀddning och det hÄller sig frÀscht och gott.

Vi stoppade vÄra nybakta kakorna i frysen i vÀntan pÄ 2a advent.

Men sÄklart fick barnen varsitt smakprov först. Mmmm

Cylinda Àr ett svenskt företag med hela sextio Är pÄ nacken. Det grundades av Karl-Erik Andersson som ville hjÀlpa sin mor som slet för att klara hushÄllssysslorna. Han uppfann en tvÀttmaskin Ät henne som blev starten pÄ Cylinda. Cylindas ide Àr att tillverka maskiner som gör vardagslivet lite enklare och det stÀmmer bra hemma hos oss. Som företag har de legat i framkant med miljömÀrkta varor och lanserade till exempelvÀrldens första SvanenmÀrkta tvÀttmaskin.

Vill du ha receptet pÄ julkakorna? SÄklart du vill!

Chokladkakor med polkaspÄn

Servings

25 kakor

Cooking time

20

Ingredienser

 • 150 g mjukt smör

 • 2 1/2 dl rĂ„socker

 • 1 Ă€gg

 • 3 dl vetemjöl

 • 1 dl kako

 • 1 tsk bakpulver

 • 1/2 dl polkagrisar

Gör sÄ hÀr

 • Vispa det rumstempererade smöret och sockret pösigt med en elvisp. TillsĂ€tt sedan Ă€gget och rör om
 • Blanda mjöl, kakao och bakpulver i en skĂ„l. Rör ner i smörblandningen
 • Rulla degen till bollar och lĂ€gg pĂ„ en plĂ„t med papper. Platta till lĂ€tt med handen och strö över lite krossade polkagrisar. Du krossar dem lĂ€tt genom att lĂ€gga dem i en handduk och banka med en kavel.
 • GrĂ€dda i ugnen i ca 10 minuter pĂ„ 175 grader. Ta ut och lĂ„t svalna.