I helgen hade vi släktmiddag.

Jag tog fram min lergryta och la i två lammsadlar, massa vitlök, citron, japansk soya, rosmarin, timjan och rödvin. Och körde i fyra timmar på låg temperatur. Vi har så mycket lammkött och jag försöker experimentera med sätt att laga till det på.

Så gick jag ut på gården för att tända marschaller och ljus

Man vill ju att det ska kännas välkomnande för gästerna

Så roligt att få göra fint och ordna kalas efter alla sjukdomsveckor

Mormors handbroderade julbonad sitter uppe i köket

Och sedan kom gästerna. Pappa, min moster och min kusin

Barnen var bananas. Folke överlycklig över skorna pappas sambo loppat till honom. Och den nya fjällrävenmössan åkte på!

Jag festdukade bordet med slingrande lummer

Sedan åt vi. Lamm som gått i en evighet, rödvinssås, surdegsbröd med västerbottensost samt en sallad

Samt smörstekt, karamelliserad brysselkål. Vansinnigt gott alltihopo om jag får säga det själv. Till efterrätt blev det rullrån, hjortronsylt och grädde.

Så mysigt att ses och äta och prata om både gamla minnen och nyaheter.,

Vid elvatiden rundade vi av och Jakob tog hela disken medan jag hjälpte honom att plocka lite. Gick i säng glada, nöjda och väldigt trötta.

Vi startade söndagsmorgonen med att kolla ikapp på julkalendern och sedan kika på Saltkråkan på SVTs öppet arkiv. Julavsnitten givetvis. Sen var vi tvungna att skynda oss ut. Det var ju så fint. Fram med sparkarna ur garaget!

Som vanligt ville alla ha sin egen spark och som vanligt slutade det med att jag ändå fick skjutsa alla i ett enda långt sparktåg. Väljer att se det som härligt att jag ens klarar av det. För två år sedan orkade jag knappt sparka mig själv.

Jakob fick istället skjuts av Essa som hade selen på sig

Sagolandskapet

Sedan hem igen och släppa in barnen som hade knallröda kinder

Jag gick och hämtade fram fågelmaten för att fylla på alla automater

Så oresonligt vackert ute. Tycker så mycket om den här bergsknabben man ser från vår gård. Att det är så kuperat och fint. Brukar promenera högst däruppe om somrarna.

Tog den här bilden med mobilen. Det är så fint med alla domherrar som flockas. Men fåglarna äter en tiokilossäck foder i veckan. Det börjar nästan kännas orimligt. Hur mycket ska man mata egentligen?

Kolla det här dramatiska spåret i snön då. Jättestort. Man undrar vilken fågel som slagit ner?

När det blev eftermiddag gjorde jag adventsfika.

Tände det andra ljuset

Och tog fram rullrån, saffransrutorna jag fått av min moster samt en trave pepparkakor.

Bertil och Folke diskuterade Minecrafts senaste uppdatering. Jag satt bara och hummade och försökte låtsas som att jag förstod. Jag inser hur framtiden kommer bli nu. Barnen som pratar med varandra och inte ens noterar att vi vuxna är där. Mysigt att de har så mycket gemensamt att prata om!

Julbonaden har kommit upp och den juliga plåtburken har kommit fram också. Och jag har köpt nya hyacinter att ersätta de här som snart blommat över. De överblommade lökarna lägger jag i en papperspåse och hänger luftigt i vår svala källare i väntan på vårplantering i trädgården.

Och det var den andra helgen i advent, det. En särdeles fin sådan. Nästa helg blir det julmarknad i grannbyn, julpyssel och kanske kompisar som kommer på fika.