Imorgon går barnen på jullov och jag kan inte låta bli att tycka att det känns lite…tidigt? Det känns som att vi varit på ett enda långt lov hela hösten. Ett lov i isolering och utan någon rolig aktivitet men ändå lov. Gått hemma hela familjen och liksom nött på varandra i diverse karantäner. Inte bara nött såklart – men ganska mycket. Just hemmatid med familjen känns inte som det jag är i störst behov av just nu. Snarare obruten arbetstid, ett tomt tyst hus och lite ordning och reda på träningsrutinerna och kosten.

Nå ja. Julen i sig själv välkomnar jag med öppna armar. Igår slog jag in alla paket, ikväll bakade vi pepparkakor. Nu när barnen somnat passar jag på att baka tre andra sorters småkakor också. Jag bakar alla i samma bytta med samma visp och bryr mig inte om att diska mellan eller byta bakplåtspapper eller någonting. Då går det svinfort att baka. Tips tips!

Titta förresten så fin min lilla spånkorg är som jag fann på en loppis för några helger sedan. Näver och spån är precis vad som behövs här hemma känner jag. För att få till den rätta stilen.

Kylan har kommit tillbaka. Minus tjugo grader ute – hellre det än kring nollan som det varit några dagar. Essa åker skidor med Jakob men däremellan ligger hon mest och degar i vardagsrummet. Exakt de sysslor jag själv har lust med.

Soffan fick byta plats när granen kom in i vardagsrummet.

Passar ju minst lika bra så här.

Fick en fråga på instagram från en utländsk läsare om det var vanligt med svenska flaggor i granen. För om någon från tex USA, Ryssland eller Kina gjorde samma sak skulle det betraktas som högerextremt och ett uttryck för nationalism.

Det gjorde mig nästan full i skratt eftersom den svenska flaggan mycket riktigt ofta kopplats till högerextrema åsikter – men ett av de få ställen där den är fredad från sådana konotationer är väl just i julgranen? Där i alla fall jag uppfattar den som neutral. Och att amerikanska flaggor i granen skulle vara högerextremt gjorde mig väldigt förvånad eftersom den amerikanska flaggan syns precis överallt och verkar vara helt neutral för amerikaner. Utom just i granen då?

Jag svarade i alla fall min läsare att det ÄR en vanlig svensk tradition. Och visade henne sedan att det förvisso är massor av svenska flaggor i granen – men också flaggor från alla möjliga olika länder.

Uppskattar alla mina mattor så mycket den här årstiden. Just den här i vardagsrummet har jag bytt till mig med min syster som fick något annat av mig i gengäld. Och sedan har jag en stor röd äkta matta i vårt sovrum som jag köpte på PMU i Skellefteå för en dryg tusenlapp. Och sedan har jag två låååånga äkta mattor (ca 320×120 cm) som jag köpte på Röda Korset i Umeå för 1200 kronor styck. Mycket pengar för att vara loppismattor men lite pengar för att vara äkta gamla mattor som ger en sådan ombona, hemtrevlig känsla till hela huset. Den ena långa mattan ligger vid matbordet och den andra ligger i Bertils rum.

Jag har funnit att om jag bara orkar leta och vänta tillräckligt länge brukar nästan allt jag vill ha så småningom dyka upp begagnat. Så har det varit med mattorna jag samlat på mig under kanske fem års tid.

Den gamla julkyrkan har fått flytta upp på ett skåp eftersom Ulf hela tiden petar sönder rutorna av silkespapper. Han hade inte kommit att tänka på det förrän jag sa åt honom att han ABSOLUT INTE fick göra det. Då tändes en lycklig glimt i hans ögon och pekfingret åkte fram som en projektil. Det är en konflikt jag inte orkar ta med en tvååring så nu står den högt upp utom räckhåll.

Nu ska jag sluta pladdra på här och istället grädda färdigt småkakorna under uppsikt så att de inte bränns. Springer fram och tillbaka mellan ugnen och datorn samtidigt som Jakob sitter och diskuterar skidutrustning för barnen och vad som behöver kompletteras och ifall vi kan hitta det begagnat. Under tiden lyssnar jag dessutom på ett flera år gammalt poddavsnitt av En varg söker sin pod. Så det är lite splittrat minst sagt. Splittrat och mysigt på samma gång. Men don’t try this at home kiddos – multitasking på den här nivån är bara för erfarna kvinnor med rätt säkerhetsutrustning och olycksfallsförsäkring.

*Funderationer förresten? Är det ett riktigt ord som används av någon annan än mig och min morfar?