Slå in paket kan vara så mysigt. I alla fall om man inte gör det natten innan julafton (eller ännu värre – i någon garderob på själva julafton – svettig och irriterad).

Jag hoppade i mitt nattlinne, värmde lite glögg, tinade lussebullar och slog in paket häromkvällen. Jakob höll mig sällskap fast ägnade sig åt att kolla ritningar och göra research på det gårdshus vi planerar att uppföra. Så mysigt att sitta i matrummet och tissla och tassla. Barnen låg spända som fjädrar i sina sängar på övervåningen. Tillsagda på skarpen att inte komma ner.

Jag slår min vana trogen in allting i vit makulatur. Tog hem en stor rulle från mormor i höstas – hon använde det för att packa fisk och älgkött och sånt. Jag kombinerar det vita pappret med randiga snören, etiketter och lackstång. Den luktar så gott att jag skulle kunna tänka mig att ha den som parfym. Eeu de toilette de lackstång. Tuberos, jasmin och mysk känns så fruktansvärt mainstream vid en direkt jämförelse.

Paketen blir som något taget ur en Jenny Nyström-illustration.

Och på tal om illustrationer – jag är så stolt över att kunna klistra mina egna etiketter på paketen i år. De jag målade för Röda Korsets räkning. Tänk att dessa tryckts i 250 000 exemplar. Blir så glad när jag ser DMs och taggningar på instagram från alla som använder dem till sina julklappar.

I år hann jag i god tid få iväg alla klappar som ska postas. Det kändes som en sån jädra bedrift. Förutom mina egna barn ger jag till mina syskonbarn. Alltid en present till min syster samt moster och faster. Och pappa. Och så brukar min svärmor Annika och gammor Elsa få någon liten grej också. Och jag som sa att jag knappt ger några paket till de vuxna i familjen. Det gör jag ju visst – om än inte i några enorma mängder.

Jag och Jakob ger till varandra ibland när andan faller på. Förra året fick jag den gosigaste blå dunrocken och ett par täckbyxor av honom. Han är den som köper nästan alla mina funktions och ytterkläder. Så tacksam eftersom jag tycker att det är tråkigt och svårt. I år ger vi ingenting däremot och är lika lättade båda två. Eller kanske särskilt jag eftersom Jakob är hopplös att köpa paket till.