Min äldsta pojke önskade sig inga leksaker i år. Nej, det enda han ville ha var praktiska utegrejer i naturliga material. Helst skulle han väl bosatt sig under en gran ute i skogen om han hade fått det i present också.

Så fint att både morfar och gammelfaster hörsammade önskningarna. För han fick så underbara saker att jag var tvungen att fota alltsammans!

Ryggsäcken har min farmor Beda gjort en gång i tiden. Hon var otrolig på att slöjda. Hon har till och med vävt banden själv. Ni förstår ju att jag har att brås på – även om jag till min sorg aldrig varit särskilt skicklig på handarbete.

Han fick också ett gammalt rejält skinnbälte från Jakob, en ny morakniv, tändstål, kåsor med hyskor att fästa i bältet, en jägarpanna att bära i ryggsäcken och en vattenplunta i ullfodral som jag hittade åt honom på loppis. Samt en ordentlig termos och ett stort vitt fårskinn att rulla ihop och ha med på utflykten.

Vidare fick han två par begagnade skinnhandskar. Ett par vanliga och ett par i sälskinn. De är helt fantastiska – ska visa sedan! Dessutom fick han en handgjord kaffepåse i skinn som han istället för kaffe kan förvara fikat i på utflykten. Och så fick alla barnen varsin ordentlig ficklampa. Samt ullstrumpor, en lergök, en flöjt och lite annat smått och gott som kan vara bra att ha när man ska ut på äventyr tillsammans.

Skulle inte tackat nej till att själv fått allt det här i julklapp. Men frågar jag snällt kanske jag får låna det någon gång? Nu fattas bara kompass, snöskor och slangbella som också stod på önskelistan. Men något ska väl finnas kvar att önska sig till födelsedagen också.

Visst är det fint att få begagnade presenter förresten? Inte bara secon handfynd utan någons avlagda grejer. Min faster är fenomenal på det där – hon ger ofta bort några av sina egna skatter när man fyller år. Någon broderad duk, en tavla hon inte längre har plats för. En halsduk från min farmor eller salladsbesticken i silver som hon tröttnat på att handdiska. Anna är likadan. Älskar att hon köper på loppis till mig eller rafsar ihop lite ur sina egna gömmor när det vankas julklappar och födelsedagspresenter.