En lÀsare kom med en sÄ rolig idé pÄ inlÀgg. TyvÀrr hittar jag nu inte igen den exakta kommentaren eller vem som skrev den men den löd ungefÀr sÄ hÀr:

Du har sÄ mÄnga fina möbler och inredningsdetaljer i ditt hem. Det vore sÄ roligt att fÄ veta mer om dem. Var du hittat dem, var du vet om dem. Om du Àrv eller köpt och vad det i sÄdana fall kostat.

Det tycker jag Àr en kul ide pÄ ett Äterkommande tema. Att liksom sÀtta olika detaljer i mitt hem under lupp och berÀtta mer. SÄ kom gÀrna med önskemÄl om det nÀr nÄgon specifik sak jag ska brodera ut texten kring. Den hÀr kommentaren kom i alla fall under en bild pÄ min karmstol. Och det finns faktiskt en liten historia kring hur jag kom över den.

I mitt nÀrmsta samhÀlle fanns för nÄgra Är sedan en underbar blomsteraffÀr. Med teakinredning i original, gamla kyldiskar med glasdörrar för blommorna och en riktigt gammal butiksskylt. Jag smet ofta in och botaniserade runt bland presenterna och inredningen som ocksÄ sÄldes dÀr och som var sÄ fint skyltad. Alltid trevlig service och alltid underbart inslagna paket. Bredvid kassadisken stod det en vacker brun karmstol mÄlad pÄ samma sÀtt som mitt skÄp hemma i matrummet. En sÄdan dÀr gul ÄdermÄlning som jag tror ska efterlikna björk. Jag frÄgade om stolen var till salu men eftersom det inte var butikÀgarens stol utan en anstÀlld som lÄnat ut den som rekvisita sÄ kunde jag inte fÄ nÄgot riktigt besked.

Varje gÄng jag gick in i den dÀr affÀren pÄminde jag om stolen och frÄgade om hon som Àgde den bestÀmt sig för att ha den kvar eller sÀlja den? Jag började faktiskt kÀnna mig ganska tjatig. Men tillslut en dag fick jag napp och jag var överlycklig! Jag tror att jag betalade 150 kronor för den, men det kan ocksÄ ha varit 300 kronor. Och Àven om hon hade sagt det tredubbla hade jag gladeligen betalat det, för under Ären hade jag byggt upp ett sÄnt habegÀr.

Nu Àr det Jakobs favoritstol. Han brukar ha den vid matbordet. Men den Àr lite lÄg sÄ man fÄr lÀgga en kudde eller ett fÄrskinn pÄ sitsen och dÄ Àr den dessutom riktigt skön. Ibland stÄr den bredvid vedspisen. Ibland pÄ verandan. Ibland bredvid det bruna skÄpet dÀr den passar sÄ bra. SmÀcker, enkel men med det dÀr lilla extra som gör att blicken dröjer sig kvar.

Jag önskar jag kunde tidsbestÀmma men till det rÀcker inte mina kunskaper riktigt. Kanske nÄgon av er lÀsare har en kvalificerad gissning?

Nu finns inte den lilla blomsteraffĂ€ren mer. Butiksinredningen i teak Ă€r ersatt med modernare doningar och allting Ă€r mĂ„lat i vitt. Och jag blir lite ledsen för det som försvann – samtidigt som jag Ă€r glad över att nĂ„gon annan tagit vid och ser till att vi har en blomsteraffĂ€r i vĂ„rt lilla samhĂ€lle.

Stolen Àr i alla fall en fin pÄminnelse om det som en gÄng var.