
Nu har vi packat ihop och åkt hem från vår stuga för den här gången. Vi fick en underbar jullovsvecka där och jag längtar efter att snart kunna åka tillbaka. Tycker det är så svårt att veta vad jag ska kalla huset bara? Stuga är ju egentligen fel eftersom det är ett riktigt hus. Jag säger ofta mormor och morfars hus men det stämmer ju inte heller för det är ju jag och min syster som har ärvt det. Sommarhus låter också fel eftersom det inte är ett hus bara för sommaren. Och fritidshus låter som en sportstuga från sextiotalet. För att inte tala om att benämna sin stuga som mitt land som jag har hört folk säga. Det låter ju helt kolonialt!
Jaja, det är ett värdsligt problem. Men det känns så nytt och ovant att äga det här huset. Det är enkel standard inuti och innehåller ingenting av ekonomiskt värde – däremot ett stort affektionsvärde eftersom det är mormor och morfars gamla bohag. Men det här med att äga en stuga är så nytt. Jag funderar mycket på hur man gör bäst? Vad vill man ha när man är där?

Jag har långsamt börja komma på några hacks för mitt fritidshus men ser fram emot att komma på fler. Kanske har ni några smarta grejer att dela med er av? Om alltifrån hur man skyddar sig från musangrepp, till hur man gör det trivsamt när man kommer fram efter en lång resa – eller vad man ska ha i sitt basskafferi? Eller annat smart? Ni får hemskt gärna dela med er för jag vill lära mig ALLA genvägar!

Här är i alla fall några små hack jag hittills kommit på:
- I vårt fritidshus saknas diskmaskin så vi har köpt in enkla men rejäla plastmuggar till alla som brukar vara där. Och med eltejp har vi skrivit varje persons initial på muggen. Så får man själv hålla reda på och rengöra koppen när det behövs. Det sparar enormt med disk eftersom just glas och koppar är det som disken mest består av. Vi har dessutom hängt en rostfri skopa vid diskbänken som man kan dricka direkt ifrån om man är törstig. Hos Jakobs mormor har de ett liknande system men där med klädnypor med namn som man fäster i koppens kant. Sparar också mycket disk!
- Jag har en lista med inventarier i Google Keep där jag skriver upp vad som finns kvar i skafferiet varje gång vi åker därifrån. Och om det finns toa- och hushållspapper och diskmedel och sånt där. Och nästa gång vi åker därifrån stryker vi det som använts upp från listan och kompletterar ifall vi lämnar kvar något annat. Om någon annan hälsar på där innan en själv så kan man dela listan med dem och de vet vad de behöver handla. Och all mat som lämnas kvar packar vi noga i plåtburkar så att inga möss kan komma åt den. Jag har också en lista i Google Keep med alla små inköp som behöver ordnas hemma i stan. Som en ny sopkvast, ett nytt duschdraperi och sånt som jag lätt glömmer fattas när jag är hemma. Vår stuga ligger mil från närmsta affär så det här sparar mycket onödigt körande.
- Jag tycker om tanken på att inte packa så mycket när jag ska vara i stugan. Att jag kan låna morgonrock, tofflor och en del enklare ytterkläder. Och att det finns lakan, handdukar och schampo. Ja, även tandborstar med allas namn på. Men jag tror jag ska lämna lite fler saker så vi kan packa ännu lättare framöver. Vad lämnar du i stugan?
- I vårt sommarhus finns en del gamla leksaker och böcker ända från att min mamma var liten. Men jag har också tagit dit en del spel eftersom det framförallt är i stugan man hinner spela. Det finns också en liten hall på övervåningen där vi förut bara hängt tvätt – men den har jag och Anna inrett med ett lågt bord där barnen kan sitta och pyssla, pärla, bygga lego och dega. Det är det suveränt – för nu när alla fem kusiner är där och leker kan de vara på övervåningen och härja medan nedervåningen går att hålla hyfsat städad och lugn.
- På insidan av skafferidörren finns en checklista uppskriven för den som öppnar eller stänger stugan. Med vilka kranar som ska stängas av, element dras ur och annat viktigt att komma ihåg. Listan är perfekt eftersom en stressad hjärna som precis ska resa iväg alltid annars lyckas glömma någon punkt.
- Det ALLRA mysigaste är att vi har en gästbok i stugan. Den har funnits där jämt men de första tre anteckningarna är typ från 1980-talet någon gång. Sedan har ingen fler skrivit. Men när mormor och morfar flyttade därifrån och vi bara åkte dit på somrarna började vi med traditionen att skriva i den igen. Och det har fortsatt! Alla gäster skriver en liten berättelse om vad de gjort, hur vädret varit och ifall det var ett bra hjortronår eller om man fick mest abborre eller sik på näten? Mina texter har blivit längre och längre och jag skriver oftast sista dagen vi är där. Det är så HIMLA mysigt att läsa nästa gång man kommer. Jag har högläsning för barnen också som då plötsligt minns allt roligt vi gjorde där sist. En gästbok är alltså grejen. Och när den nuvarande gräsliga gästboken med snidade träpärmar och ett vykort av Sarek klistrad utanpå (ser ut som något från 70-talet) tar slut har jag hittat en ny lika gräslig gästbok på loppis att fylla med minnen och berättelser.
165 svar
Fristad låter som ett bra namn för mormor och morfars hus ❤
Beroende på hur ofta man åker, vi var varannan helg ungefär.. så brukar jag lämna kvar en uppsättning underställ och skidstrumpor till ungarna. Lite mjukiskläder och underkläder, sånt som är skönt att inte släpa fram och tillbaka och bra att ha på plats om man glömmer. Något som också är guldvärt är att kunna starta värme via sms, så kommer man inte fram till ett helt iskallt hus. Iof går det ju fortare om man kan elda. Brukade även göra färdigt middagar i folieformar när jag gjorde hemma, tex 1 lasagne hem, 1 i form å i frysen. Sen in med allt i kylbag så kan man bara lyfta i ugnen väl på plats. Så skönt att ha färdiga middagar 😅
+ 1 på denne! vi har en ekstra stor fryser på vårt sted, som fylles med hele måltider eller deler til måltider (type hjemmelaget tomatsaus). så deilig, og forsterker følelsen av å ha all verdens tid til å lese og spille spill : ) vi kaller forøvrig også stedet ved det gamle gårdsnavnet, eller bare ‘torpet’ – så koselig: )
Vi kallar huset dess namn, men det är ett torp – finns ett gårdsnamn? ”Mormor & morfars hus” säger vi om det som var deras även om lång tid gått. Klassiker är även att säga ortsnamnen, ex ”Holmträsk” om huset/ stugan 🏠 Härligt med fristad & fint att ha den med din syster.
Vi säger ”landet”. ”Vi ska åka till landet”. Har aldrig hört någon säga ”mitt land” utan i så fall vårt/mitt ”landställe”
Håller med. Att säga åka till landet är inte konstigare än att säga åka till stan. Clara du använder ju stan istället för Umeå rätt ofta. Tycker ortsnamn är fint också, men mormor och morfars hus ännu bättre. Det vittnar om anknytning och historia. Det är jättefint.
Jag tycker inte att det är fel att skriva att man ska till landet. Men när folk skriver meningar som ”Vi åkte till mitt land över midsommar” låter det ju så konstigt! Alltså inte att benämna det som ”mitt landställe” utan ”mitt land”. Tror det är en dialektal grej dock – har mest hör folk som bor i Stockholm säga så 😉
Det är nog mest barn som säger ”vårat land”, tror jag. En sorts missuppfattning när de hört de vuxna säga att de ska åka till landet.
Jag har aldrig hört det av något barn men det kanske stämmer. Kanske mediemänniskor i Sthlms innerstad är lite barnsliga bara 😉
Ja det känns väldigt stockholmigt att säga ”mitt land”. Läser det ofta i bloggar, reportage mm. Åka till landet är väl mer okej, men mitt land, där blir det nej. 😊
Hade en klasskompis på 60-talet, hitflyttad från Stockholm. En dag kom hon och tjoade -’Vi har köpt ett land!’ :o))
Tror det är en sammanblandning av ”mitt lantställe” och ”landet”, som ju är två vedertagna begrepp. Språk funkar ju så, det mixas och matchas och det skapas nyord och man behöver inte lägga så stor emotionell värdering i det. Att uppröras över att språket förändras är som att uppröras över vädret, visst kan man leva så, men det gagnar föga någon.
Håller med. Det är absolut ett dialektalt uttryck i t ex Stockholm, men det finns ju massor av dialektala uttryck för olika saker i olika delar av Sverige. Bara trevligt tycker jag.
Att åka till ”sitt land” säger man i Göteborg också.
Jag tror också att det är dialektalt – på finlandssvenska heter det ”vårt lande” tex.
Alltså, man kan i princip inte ha nog skrotiga skönkläder på landet. Älskar att en sliten tröja, lite omoderna jeans osv får nytt liv i landetgarderoben.
Ibland sätter vi en deg hemma som får jäsa i bilen och som kan bakas ut till hemmagjord pizza när man kommer fram.
Ja det hör man ofta i Stockholm. Jag ska till mitt land i helgen
Minns att jag tyckte det var helt knäppt som barn när våra sommarstuge-grannar kom och sa att dom var på ”sitt land” när dom kom på besök till vår by..
Vad intressant, jag är uppväxt och bor i Stockholm, men har aldrig hört någon säga ”mitt land”, däremot ”mitt landställe”, vilket inte riktigt är samma sak, eller kort och gott ”landet”, ”vi ska åka ut till landet i helgen”.
Har bott i Stockholm 35 år och har nog aldrig hört ”mitt land”.
100% Stockholmsgrej! ”Vi ska till landet i helgen” men mer ”vi var på landet i helgen” än mitt land. Men ja, då menar man ju mitt landställe. Eller landsbygden 🙃
Man säger det även i gbg. Jag tyckte det lät horribelt verkligen!!! Är från landet och det är inte samma sak som att jag ska till landet eller jag ska till stan.
Tyckte alltid det skar lite extra i hjärtat när folk i Göteborg sa ”mitt land” när man själv inte hade sommarställe (eller hus för den delen). Låter liksom mer ”entitled”.
När jag var liten sa jag en gång till mamma att jag ville åka till landet på sommaren, precis som barnen gjorde i sagoböcker vi läst. Tyckte det lät så mysigt. Problemet var ju bara det att vi redan bodde på landet, var lantbrukare till och med… Mamma fick sig ett gott skratt! 😂
Eller ”huset” helt enkelt. Det är sällan man blandar ihop det med det hus man bor i.
Jag gillar fritidshus som begrepp!
Lägg ut enris där mössen kommer in,de gillar inte enris. Tack för en mycket läsvärd blogg.
Ett bra tips. Vi har inte En där jag bor men det funkar precis lika bra med granris 😊
Kanske ge huset ett namn, så som äldre hus och gårdar ofta har? Nu vet jag förstås inte vad din mormor eller morfar hette, hur huset ligger i terrängen, eller hur traditionell namngivning är där huset är men tex Linero/Annero, Tallängen, Solebo? Så kommer ni helt ifrån vad det är för sorts hus eller vems det är 🙂 !
Mitt PÖRTE
tycker jag är ett underbart ord för stuga, MIN plats.
AC
Åh! Min mormor kallade sitt kök i stan för ”lite pörtigt” första gången hon kom in i de! Det var litet och en del knasiga lösningar, precis som det brukar vara på torp. Gulligt att bli påmind om det!
I vår stuga har jag alla matvaror som lämnas; kaffe, te, honung, havregryn osv i plåtburkar. Detta efter att mössen ett år åt upp allt som inte låg i plåt, t o m stearinljus! De gnagde ett hål under skafferidörren och kalasade på allt de kom åt 😳
Vi har nu en musskrämma som går på batteri och som avger ett högt ljud, funkar jättebra. Använder man gamla musfällor så ladda med sött, typ Plopp, de är galna i sött klet.
När det gäller kläder har jag tagit det jag inte använder hemma, till stugan. Där känns allt fint igen. Tar bara med underkläder.
Nu har vi ingen egen stuga men åker ganska ofta till mina föräldrars. Lite extra underkläder och strumpor samt sovkläder är suveränt att ha, det är lätt att glömma när man packar. Vi har också flytvästarna där eftersom den har sjötomt.
Ett litet husapotek har ni säkert redan men om inte så är det ju bra med plåster, första hjälpen, värktabletter osv.
Fast det allra mest praktiska vi har är en plastback med lock som är märkt med namnet på stugan och där vi lägger ner sådant som ska dit. Då är det bara att ta med lådan sen och allt man kompletterar med kan läggas där efterhand. Så slipper man springa runt och leta efter allting när man ska dit. Vi har en för fjällstugan också.
+1 på plastbacken – så bra! Vi har en för Idre i garaget och ska komplettera med en till för stugan nu. En lista för alla inköps som behövs och sedan åker de ned i plastbacken tills vi åker, då tar vi bara med den. Så smidigt och man glömmer inget (oftast…).
Jag brukar aldrig säga att vi åker ”till vårt land”. Däremot att vi åker ”till landet”. Kanske dock inte är det optimala om man redan är året-runt-boende på landsbygden 🙂
Hmm, nu ska vi se…
1. Gamla cyklar.
2. Ett piano, sångböcker och noter.
3. Packen med årsupplagor av tidningen Vi.
4. Klassiska dikter uppsatta på toaletten.
Det tycker jag ska finnas i en stuga.
Klassiska dikter på dass låter som en genialisk idé.
Eller tramporgel.
Alltså så kul med gästbok, känns som alla hade det på 80-talet. Kunde man inte skriva fick man rita något fint, man kanske borde skaffa sig en?
Så bra saker du kommit på!
Här är två saker vi uppskattar mycket.
1) En bok där vi skriver ner allt vi fixar varje år. Det är så fint att se hur mycket det hinner bli på ett år och praktiskt också när vi behöver minnas när vi egentligen målade om staketet senast.
2) En lampa vid förstukvisten som sätts på vid rörelse eller med fjärrkontroll. Så skönt när vi kommer dit efter mörkrets inbrott att slippa leta sig fram till nyckelhålet med ficklampa.
På vårt sommarställe har jag en del kläder, inte så mycket, men det finns några ombyten, vare sig vi kommer dit på sommar eller vintern. Varje sommar när vi har varit där en längre period brukar jag lämna kvar något nytt plagg. Kanske en sommarfavorit som jag kommer hinna glömma och sen blir jätteglad för sommaren därpå 🙂 Vi har en gammal skrivmaskin på ett skrivbord, det är vår gästbok. Både vuxna och barn tycker det är kul att sitta och skriva ner en hälsning, ett tack eller ett roligt minne innan de far hem.
Vilket kul tips med skrivmaskinen! det skulle man kunna ha tex på ett bröllop för gästerna att skriva på 🙂
Några tips:
Kuddar och täcken stoppar vi i täta förvaringspåsar som vi satt namnlappar på så går det snabbt och enkelt att bädda med rena sängkläder när man kommer och alla får direkt de kuddar och täcken de gillar. Förut lämnade vi sängkläderna i sängarna men hittade ibland muslortar och döda insekter när vi skulle bädda så det var inte så mysigt.
Vi bär alltid in ved till max det sista vi gör när vi lämnar stugan så det går snabbt och enkelt att göra upp eld när vi kommer.
För några år sedan köpte vi en grej på Clas Ohlson som gör att vi kan fjärrstyra elelementen och på så sätt sätta på värmen i stugan i ett par rum innan vi kommer dit. Det har varit guld värt!
En annan grej som gjort att stugan ”mår bättre” och det inte blir så instängt är att vi satt in en soldriven fläkt.
Möss verkar gilla stearinljus så vi plockar alltid bort alla ljus och förvarar i plåt/plastlådor med lock. För säkerhets skull stoppar vi också brödrost, våffeljärn och liknande som står i skafferiet i en plastback med lock så att inga möss kommer åt dem.
Ett tag hade vi spår efter möss i kökslådorna så vi diskade alltid allt innan vi använde något. Nu lyfter vi ner sakerna från kökslådorna i plastbackar (med tätslutande lock) så är det bara att lyfta upp grejerna i lådorna när vi kommer utan att behöva fundera på om det behöver diskas.
Vid ”säsongsbyte” brukar jag förbereda genom att plocka fram ”rätt” saker. Tex, Om vi varit där till jul och vet att vi inte kommer tillbaka förrän till påsk ser jag till att påskpynta lite innan vi åker eller iaf ta fram sakerna så det är lättåtkomligt och går snabbt att göra när vi kommer.
Vi fotar alltid kläderna som hänger i hallen och i garderoberna så vi kommer ihåg vad vi lämnat.
Den där skopan vid kranen kommer jag ihåg från min mormor och morfars torp, mycket bra grej. Torpet kallades rätt och slätt ortsnamnet när vi skulle åka dit vilket jag rekommenderar, det sätter fler ställen på kartan. Har kompisar som gör så med sina ställen i skärgården med, dom heter fastighetsnamnet eller önamnet. Blir så mycket roligare än när folk ba ”är på landet”.
Städa, bädda rent i sängarna, bär in ved så den är torr, innan ni far från stugan. Så när man kommer (oftast sent på kvällen) så är det bara att tända en brasa få upp värmen i stugan och lägga sig i en ren säng. Nog meckigt att få in hund, barn och skotta snö, så då är det skönt att allt sånt redan är klart.
Jag tänkte just föreslå ”landet” 😂 Håller med om att det låter lite märkligt, vet inte varför vi säger det. Det har varit så i två generationer och det kanske handlar mer om att det ligger lantligt än om huset som är ett litet torp, att det är mer ett sätt att beskriva platsen 🤔
Semesterhus annars kanske? Passar till alla säsongerna.
Eller ett vackert ord som blir ett namn, som ”glädjen” eller ”lugnet” eller liknande. Ni kan också hitta på ett vackert namn av din mormor eller morfars namn som blir husets eget namn 🤔
Dear Clara,
Keep the name as it is (Grand’ma’s or whatever), I think there is no better one! Even if you and your sister legally own it, it it the family house in a way. Why bother with a special name if every one understands when you name it Grand’ma house’ ? You and your sister would probably not own it now if they had not built/purchased it in the first place, so it is good to keep the “origin” in the name. And if your family is close-knit enough to be able to keep it, it will still be valid in the future, it will always be some grand’ma’s house, with a great history, in a great family.
Therefore, I would keep it, for your sake, your children’ and Anna’s children too.
But maybe it does not work so well in the Swedisch language.
Eve
I like that!
Jag har också en ärvd stuga med min syster. Och lär barnen att det heter stuga (vår är inte ett stort hus) och absolut inte lantställe 😄
Vi har inte gästbok men en enkel väggalmanacka där vi skriver in vilka dygn vi är där samt om vi lagar något, klipper gräs, åker till kyrkogården, åker skridskor, får gäster osv. Kort men kul att ha.
Vi har en stuga som står kall när vi inte är där. Vår största livskvalitethöjare är ett riktigt pensionärstrick: el-filtar till sängarna! Innan tyckte jag det tog nästan två dygn för att få upp värmen i madrasserna, men med filtarna kan man punkt-uppvärma i sängarna. Plötsligt blev det möjligt att komma fram sent på kvällen även med småbarn! Tricket är också att de ska ligga nedbäddade i rätt sängar när man kommer så att man bara behöver sätta i kontakten.
Man behöver alltså inte sova på filten när den är på, det räcker att den ligger en stund (halvtimme-timme?) så är madrass och sängkläder varma.
Kalla det Norrbottens huset kanske? Enkelt and to the point..
Fritidshus eller stuga fungerar alltid att säga 😃 stugan känns så mysigt att säga, även om det egentligen är ett hus.
https://blogg.loppi.se/kina/
Så härligt att ni fått överta och ärva släktgården. Grattis!
Det medför ju en hel del jobb och ansvar förstås……
Varför inte kalla huset Mormor och Morfars?
På sportlovet ska vi åka till Mormor och Morfars. Sist vi var hos Mormor och Morfars gjorde vi en snögrotta….osv…
Tycker det är fint att de gamla får ha kvar sin energi där och det kan vara ett sätt att visa respekt för dom…
Jag brukar fota kyl och skafferi när jag åker från vår stuga. Man glömmer på en vecka vad som var slut och vad som finns kvar…..
(Kan lätt bli en del dubbletter av vissa livsmedel.)
Håller med.
Att låta ”mormor&morfars” bli namnet på huset. Låter finfint i mina öron. ❤️
Mitt hus i ”byn” har alltid kallats Nybergs efter familjen som byggde det 1905. Annars så säger vi nog att vi åker ”hem till byn”istället för ”landet” här i norr. Har hört en del som säger ”hemmanet” också om barndomsgården.
Vi tar kort på torrvarorna vi packar ner i lådor innan vi far, så att vi lätt kan se vad som finns där.
Vill ni ha ett hus som håller kan ni inte kallställa huset. Största misstaget många gör. Inget hus mår bra av att stå kallt då ingen är där. Det är som vilket hus som helst. Måste tas om hand och hållas levande annars smyger sig fukten på.
Åh en sån gästbok har mormor (och morfar)! Kan tänka mig att den är från sjuttiotalet och har inköpts av någon kringresande försäljare. Har skrivit det så många gånger på sistone, men jag känner igen så mycket av vad som beskrivs i texterna, norrbottning som jag är 🥰
Det är nog mest barn som säger ”vårat land”, tror jag. En sorts missuppfattning när de hört de vuxna säga att de ska åka till landet.
För mig heter det som ortsnamnet, vi åkte ”till Kaxås” när det var dags för stugliv i barndomen. Ett måste i hallen är i alla fall ett gäng avklippta gummistövlar att ha som tofflor – olika storlekar för alla familjemedlemmar att ta på sig lite huller om buller när allt från att gå ut och pinka till att åka till grannbyn på loppis står på schemat.
Stugliv är toppen! Jag har själv en kolonistuga i samma stad så har lyxen att kunna cykla ut dit hur lätt som helst! Kallar den stugan (det är ju verkligen en stuga) men tänker att en plats/byggnad får mer ’tyngd’ med ett namn 🙂
Tips är att ha luftvärmepump med underhållsvärme så blir det inte så utkylt och fuktigt inne.
Hej från andra sidan landet!
Många bra hacka du och dina läsare tipsar om! Har nog inte så många tips som underlättar stuglivet (gillar för övrigt att kalla huset gårds- eller ortsnamnen, eller norrbottenshuset!).
Jag och mina systrar har också ett hus ihop. Utöver delar av det som redan nämnts så har vi en helg per år då bara vi åker dit, för att utvärdera hur allt funkar, planera renoveringar etc. Då får inte respektive eller barn vara med, utan det är bara för oss!
Vi har som rutin att lägga lakan, handdukar m.m. i tvättmaskinen, så sätter nästa person igång tvätten direkt när hen kommer. Att bädda rent i sängarna och inte bara bädda ur, som någon skrev, var ju supersmart! Vi har väldigt lite förvaringsyta i vårt hus – har prioriterat plats för många sovplatser istället, men om utrymme finns så hade jag lämnat kvar lek-, mys- och arbetskläder för hela familjen. Det är ändå det vi mest har på oss och när vi är där gör det inte så mycket om något är lite skavt och nött – det där som ändå mest blir liggande i garderoben hemma annars. Träningskläder och bra skor för de aktiviteter ni gör där, liksom ytterkläder, låter också bra!
Men det jag tänkte på först var maten. När jag var liten hade min familj husvagn och där var både kom- och diskmöjligheterna begränsade. Därför åt vi alltid lite annan mat när vi campade. Första lunchen/kvällen åt vi alltid samma paj, ”utflyktspaj” kallad. Det var köttfärs och svamp i och den gick att äta både varm och kall. Vi gör inte så idag men att ha en ”starträtt” som alltid är samma är faktiskt väldigt mysigt! En annan standardrätt i husvagnen var ”semestergryta” – pasta och en gryta med färdig pastasås, falukorv och fryst grönsaksblandning. Vi åt aldrig det hemma och blandningen i sig var väl inget speciellt – men just för att vi bara åt den på semestern så blev det en av mina favoriter. I ert hus finns det säkert bättre matlagningsmöjligheter, men att ha den typen av lösningar gör ju också att disken minskar. Lösningen med en till frysen när ni ändå lagar mat hemma, och sedan ta med till huset, gillar jag också!
En annan grej som jag ofta tänkt på, men som vi är dåliga på, är att inte bara städa ur stugan när vi åker utan också städa och göra fint hemma innan vi åker, så att det blir trevligt att komma hem igen… Ha mat hemma så att ingen måste kasta sig iväg för att handla på vägen hem, kanske ta för vana att köra förbi en pizzeria och plocka med sig hämtpizza på vägen hem..?
Kan ni inte döpa huset till en kombination av din mormors namn och morfars namn? Jag vet inte vad de heter men det går säkert att kombinera hela eller delar av deras namn. Så får deras namn finnas kvar fast det är ditt och din systers hus.
Stuga är ju det mysigaste namnet, lite som barndomens koja 🥰
Jag är uppväxt i stuga, alla lov och många helger!
När vi kom fram hade en snäll gubbe satt på värmen ( finns elelement ) och gjort eld i brasan. Traditionen var också den att mamma hade gjort fredagsmaten hemma, alltid något riktigt gott, och den snälla gubben var alltid inbjuden på mat. Han blev en mycket god vän till familjen 🥰
Så hitta en snäll person och preppa maten hemma är mina stug-hacks 🤩
Ett eller två gemensamma konton för just stugan tipsar jag om! Ett för sparande så att det finns en buffert för renoveringar (så att ni inte blir oeniga om huruvida en renovering ska göras beroende på era respektive ekonomiska situationer) och eventuellt ett för gemensamma utgifter när ni är där, kopplat till varsitt kort i så fall. Alternativt appen cost split! Den använder jag massor i stugan tillsammans med mina syskon, för att hålla lite koll på matinköp m.m. Vi har också en överenskommelse om att inköp som görs utan att stämma av med varandra inför att man för själv, men om vi har pratat med varandra och är överens om ett inköp så står ”sparkontot” för det inköpet.
Matilda, du är ett geni!
”Glommershuset.”
Tycker stugan eller mormorfars passar bra… eller om det finns ett geografiskt namn att använda.
Själv har vi ett torp, så det heter torpet 😋.
Jag använder med google keep för att komma ihåg vad som måste med nästa gång, inkl att jag fotar av kylskåpet (som står avstängt men öppet och fullt med diverse saker som funkar att ha i 8-10 grader som vi håller i köket. Som sylt, ketchup och lök osv
Sen har vi en torpkorg som alltid åker fram och tillbaka, mina föräldrar hade samma när se hade stuga. Den har en fast plats oå båda ställerna och där lägger man saker man kommer på ska åka med nästa gång man åker, tex ljus, tomma matlådor, en bok, en rulle plastpåsar, en laddarsladd, nya raggsockor…ja allt möjligt. Plus nycklarna.😋.
Sen vet jag inte hur er vattensituation ser ut men jag brukar fylla några flaskor vatten och lagra när vi lämnar stället ifall vattnet är fruset nör vi kommer nästa gång måste man inte åka och hämta direkt. Plus ställ en snöskyffel nära parkeringen så man kan börja skotta utan att plumsa fram till kvisten.
Huset kan väl heta Mormors?
Hack och hags? Varför skriver du inte ” tips”? För det är ju det du menar.
Någon annan som reagerat på dessa för mig helt osvenska ord?
Ordet tips är också ett lånord från engelskan, liksom hack är. Skillnaden är bara ett det ena ordet använts några år mer än det andra och därför uppfattas som svenskt.
För mig är tips något man ger någon annan medan ett hack är något man gör för sin egen skull. Så två helt olika saker alltså.
Kanske skulle man kunna använda ordet knep?
Jag har ett särskilt skåp i lägenheten där jag lägger allt som ska med till stugan nästa gång! Inte vanlig packning alltså utan mer såna saker som jag köper för att ta med mej dit eller om jag hittar något hemma som skulle passa bättre i stugan osv
När jag växte upp så åkte vi till landet. Stugan sa pappa ibland. Vårt land kan vi nog ha sagt. Lantställe eller sommarhus låter lyxigare i mina öron. Hemma var stan. Fast det i själva verket var en förort en bra bit utanför tullarna, med åkermark och älgar utanför knuten. Vi som bodde där kallades bönder av dom som bodde i Stockholms innerstad.
I like Grandma and Grandpa’s house too. It seems the simplest. And nice, to continue to honor them, in this way.
You already have such a wonderful plan. You are very, very organized. And never having had a second home myself, I have nothing to add.
I have asked before and you have not noticed. So I ask here, for the last time. I fill in all my information, below my comment, and check the box, to save all of it, so I do not have to fill it in, every time I want to comment. But, I still have to fill it all in, the next time I try to comment.
Could you please reply to this, here? Please and thank you.
You have a delightful blog! I love to read it! I even linked to it, in my blog, and some of my Dear Readers have come here, and love it.
And when I enjoy a blog, I really love to comment in it. Not just be a No-Comment-Reader. So I hope this issue can be resolved. Again, thank you.
Merry Midwinter
🎄🌟🔥🎄🔥🌟🎄
I have checked that box for years 😋 It never worked for me, I guessed that its something with my browser. Its only name and mail so it doent stop me from commenting thou.
Sorry no help, but at least you are not alone..✅
NICKAN
Thank you so much, for replying to my question! I now know, I am not alone! -smile-
I was wondering if she did not want me, to comment…. -sigh-
For me, it is Name, E-mail addy, and Link to my blog. But I suppose, that’s not too much, as long as I know, I am not the only one.
Hugs,
Merry Midwinter
🎄🌟🔥🎄🔥🌟🎄
Stövlar! Det tar ju stor plats att släpa med och skönt att alltid ha där. Kanske svårt med barn som byter storlek men bra till vuxna. Kanske även andra skor.
+1 på allt det där med möss, lådor och stearinljus.
Ni har säkert redan tänkt på det men det är ju inte fel att ha en nyckel någonstans/hos någon om ni glömmer eller hantverkare eller dylikt måste dit mellan era besök.
Och jag har också hört det där med ”landet” och ”mitt land”. Det är en södraSverige-grej tycker jag och ibland säger ju även vuxna det. Ni hittar nog ett bättre namn. Kanske barnen kan vara med och välja namn, de brukar ju ha mycket bra fantasi (lex ”snabbaste fåret i Ryssland”).
På hytta (mulig et norsk begrep?) vår har vi en kodeboks montert på veggen med nøkkelen i. Så om vi glemmer nøkkelen, eller noen skal låne hytta, kan de/vi bare få koden og beskrivelse av hvor vi har montert boksen (har den litt skjult). Tror boksen er kjøpt chlas ohlson ol. Kjempe kjekt!
Arvegodset låter väl fint å pampigt 😀
Vi hade tidigare en fäbodvall och på
insidan av dörrarna på ett stort köksskåp har folk skrivit som en gästbok (mycket
fiskehistorier) Även brutit loss tickor från träd och skrivit på som står ovanpå spiselkransen.
Varsin (stapelbar) plastback med namn där alla kan lägga de saker de själva vill ha i stugan. Kanske finns någon lagom stor garderob där de kan ställas. När man har vuxit färdigt och vet att man inte kommer att bli två stl större innan nästa besök kan man lägga underkläder för en vecka, en uppsättning myskläder, underställ, tjocksockar och en uppsättning pyjamas där, så vet man att det finns. Kanske en gemensam pool med barnkläder i olika storlekar också, så att det iaf finns något för de mindre barnen att byta till vid behov.
Landställe !
Angående namn på stället tror jag starkt på ortnamnet. Vi har alltid sagt ”Kitte/Kittehuset” (släkthuset i Kitte men som tillhör min faster) och Beddinge/Beddingehuset (där mina föräldrar bor) osv osv. Gillar personligen det konceptet. Det känns kanske traditionellt men också ett fint sätt att knyta an till historien. I min skola hade vi en person som kallades ”Slågarp” för att han kom från den byn 🤣
Bott i Stockholm hela mitt liv och aldrig hört någon säga ”mitt land” men landställe, det används frekvent, om inte stugan!
Undrar hur ni gör med vatten och toalett? Finns kommunalt vatten eller är det egen brunn och fryser det inte på vintern? Har just haft problem med att pumpen gick sönder i stugan som ligger avsides så ingen kunde komma dit o fixa på ett par dagar. Fick diska i tinad snö.. tog sin tid kan jag säga. Hade varit smart med koppsystemet då 😀
Förr var ju vanligt att man namnade sina boställen med efterledet -bo, -ro,
-liden, -backen mm. Förledet kunde bestå av ett personnamn, platsens belägenhet, ortsnamn eller annan historia med anknytning till omgivningen eller fastigheten. Kanske skulle tex benämningen ”Mofabo”, eller ett annat förled med anknytning till era morföräldrars namn eller orten, bli lite enklare att använda när ni pratar om den plats som betyder så mycket för dig och din syster, och säkert även för era respektive familjer.
Min en väninnas pojke började i en ny skola i en stad, med många flera elever än i hans gamla skola på landet. Han fick efter en tid en fråga av en ny klasskamrat ”hur stort land har ni? Han funderade en stund och sa sen nå nu är det ganska stort. Det var nu så att hans föräldrar odlade potatis till försäljning så det var hans ”land”. Så land /landet kan betyda olika saker. Men vi såg nog humorn i det.
.
Det är underbart att äga ett hus som fritidsbostad! Jag benämner vårt som torpet, vi åker till Torpet. Trots att gården är stor nog att vara ett litet lantbruk.
Vi har det mesta där förutom färskvatten eftersom vi köpte huset med de inventarier som fanns kvar. Min tanke har varit att vi ska kunna åka dit spontant. Jag ställer iordning huset inför de olika årstiderna eftersom vår värmekälla krånglar. Under vinterhalvåret inreder jag nedervåningen för att kunna sova och husera där och på sommarhalvåret är hela huset i rull. Vi har extrakläder i en garderob, såna kläder en i vanliga fall lägger på barnens hylla i skolan. I skafferiet finns alltid konserver, pasta och andra snabbrätter att förvara i skafferiet som jag fyndat hos matsmart, jag har samlat på glasslådor att förvara inuti. När jag kommer hem från en vistelse i torpet börjar jag genast packa i papperspåsar inför nästa omgång, lägger ned handdukarna när de är tvättade, lägger ned extra ledlampor, osv. Vi har köpt musskrämmor från Silverline som gjorde enormt stor skillnad. Tyvärr har våra redan gått sönder, efter tre år så det blir spännande att se hur det ser ut vid nästa vistelse.
Ranchen ?
*Drømmen* er kanskje et fint navn på huset dere har arvet.
Skvattram sägs hålla möss och många andra skadedjur borta. Min mormor brukade plocka (eller tvinga oss att plocka) stora buketter som sen lämnades runt stugan över vintern.
Vi har tygpåse på garderobsdörren där vi lägger smutstvätt. Sydde egna av gamla lakan. En i varje sovrum. Handdukar mm från landet läggs tillbaka nytvättade i påsen som åker tillbaka nästa gång.
Vi köpte ett par värmefilt att mysa under när huset är kallt när man kommer. Eller att lägga i den kalla sängen.
Tips till listan för att stänga/öppna huset! Lägg till små bilder som visar hur kranar och liknande ska stå. Jag står alltid som ett fån och funderar på om jag just slog på eller av vattnet…
Tänker som så många andra att ”mitt land” är nån slags förkortning av ”mitt lantställe”. Inte så konstigt egentligen om man bor i stan men kanske konstig benämning för den som redan bor på landet. Jag säger också namnet på huset till dom som redan vet vad det heter. Till andra lantställe eller sommarhus trots att det används året om.
Stugan tycker jag ändå låter lite mysigt, eftersom ni ändå använder det som en semester stuga. Vet inte om någon skrivit det tidigare, men böcker för semesterläsning, både för barn och vuxna. I våran familj har vi en stuga i Ungern och där har vi en hel bokhylla med böcker som vi fyllt genom åren, böcker som vi tagit med oss på semestern och lämnat kvar. Där kan man ta en bok om man inte har någon med och hinner man inte läsa klart där tar man med den hem. Jättemysigt.
Vi kallar vår stuga för ”landet”, även om vårt permanenta boende också är lantligt. Jag tycker det är bra att köpa hem ved i kubik så att man alltid har det hemma och slipper köpa dyra små säckar på macken. Vi har alltid kyl/frys påslaget och då är det perfekt att ha frysta bröd, lite mat etc på lut när man kommer fram sent. Och ta med ett par pizzakit med olika topping. Vi har en våningssäng med förvaring längst ner i barnens rum. Där förvarar vi handdukar och sängkläder och lite kläder mellan varven. Vi hyr ut på Airbnb så jag måste alltid lämna så städat och bortplockat som möjligt.
När jag flyttade från en mindre stad i Norrland till att plugga i en större hörde jag för första gången folk säga att det skulle åka till ”landet” eller sitt ”lantställe”. Där jag kommer ifrån hade jag under uppväxten bara hört att man hade ”sommarstuga” eller ”torp”, så jag trodde folk menade att de typ hade en bonngård när de menade landet. Minns jag var rätt förvånad över hur många som verkade ha små bonngårdar, tänkte de hade höns och ladugård etc. Hahaha 🙂
Jag har ärvt en sommarstuga byggd på 1950-talet och där finns gästböcker ändå från när stugan byggdes. Så jag har fortsatt med att ha en gästbok stt skriva i. Fast egentligen är det i dagsläget mer en dagbok. Jag skrivet i den varje gång vi är dit. Temperatur i luft och vatten noteras, vilket datum vi plockar de första blåbären, om abborren är på gång osv. Och jag lovar att när släkten kommer på besök så kommet dessa böcker fram. Och det blir många ” Minns ni ….? Böckerna får oss också att minnas de som gått här före oss.
För att minnas vad jag har i stugan brukar jag fota i kyl, frys och skafferi innan jag åker hemåt. Fotar också av kom ihåg listan. Sjukt tråkiga bilder enligt sonen men väldigt bra som minne vad som finns där. Kom ihåg lappar tappar jag bara bort.
Jeg tar også bilde av innholdet i kjøleskapet! Første gang jeg gjorde det trodde mannen min at jeg hadde gått fra vettet, men nå går det bra ☺️
Jag har ärvt en sommarstuga byggd på 1950-talet och där finns gästböcker ändå från när stugan byggdes. Så jag har fortsatt med att ha en gästbok stt skriva i. Fast egentligen är det i dagsläget mer en dagbok. Jag skrivet i den varje gång vi är dit. Temperatur i luft och vatten noteras, vilket datum vi plockar de första blåbären, om abborren är på gång osv. Och jag lovar att när släkten kommer på besök så kommet dessa böcker fram. Och det blir många ” Minns ni ….? Böckerna får oss också att minnas de som gått här före oss.
Mysigt ni har, hade jag den stugan så skulle jag kalla den, för ett namn på nån som bodde där förut, mormor din, typ ”Signes” eller ett efternamn, Vi bor själv i ett gammalt hus, och vi har köpt 2kg lavendel, som vi stoppar i små påsar och lägger i skåp i linnen och barnvagnar och lådor på vinden, Det gillar inte möss! Och väldigt bra present att ge till folk som har allt hoppas ni provar, vi har gått bra resultat
Låt det förbli Mormor o morfars hus. Vi ärvde en stuga 1987 så plötsligt hade vi två stugor. Den vi ärvde har haft många boende min syster, min bror, mina barn och barnbarn. Vi har försökt kalla den många namn. Men det har inte funkat. Den har alltid fått heta Klaras stuga, som tanten vi fick ärva av hette.
En bekant benämner sitt fritidshus för ”Gläntan” och det tycker jag är fint. Eller varför inte ”Paradiset”, ”Himmelriket” eller nåt i stil med ”Château de l’Aurora” eftersom ni har så mycket norrsken där uppe?
Jag har själv ingen egen stuga, men har tillbringat en hel del tid i släktingars stugor genom åren och levt ganska primitivt och fått hushålla med vatten. Det som jag spontant kommer att tänka på är därför att ladda upp rejält med babyservetter – de är perfekta att torka av inte bara barn med utan även bord och nyss använda bestick och även tallrikar och kan sen slängas i vedspisen. Då är det ”diskat och klart” till nästa måltid utan att man behöver slösa på diskvatten efter varje gång man ätit. De kan läggas på matbordet direkt på respektive sittplats. Diska ordentligt kan man göra kanske varannan eller var tredje dag.
För att spara på duschvatten så är ett tips att ha vatten i diskbaljor och använda en skopa och varsin tvättsvamp att tvätta sig med, så slösar man inte på varmvattnet i onödan. Intimdelarna kan man ta med babyservetter.
Gummistövlar och raggsockor i flera (något för stora) storlekar så det alltid finns något att ta på fötterna, speciellt som det kan finnas orm i det höga gräset.
Första hjälpen-låda förstås, både till er själva men också till Essa är bra att ha nära till hands. Det är långt till veterinären om olyckan skulle vara framme.
Säkert jättebra tips du kommer med men efter att ha läst din kommentar inser jag, – detta med stugliv är inte för mig! Bra ändå att tydligt känna vad man gillar (och inte..).
Beroende på hur driftsäkert det är kan en GSM-vakt eller liknande temperaturövervakning vara guld värt. Det har vi i vårt ”semesterhus” i Västerbottens inland där strömavbrott är vanligt. Ibland får någon åka dit och elda så att huset inte ska frysa ihop. Skönt att få meddelande om sånt om man bor en bit ifrån…
Tycker också att det är fint om det får fortsätta heta mormor och morfars även fast ni äger det 🤍 Tycker det är en fin benämning.
Jag minns när jag gick gymnasiet och fiket på skolan bad vår klass (estet) att hitta på ett nytt namn än just fiket.
Vi funderade på det och lekte med olika namn, men problemet var att det hette redan hette fiket i allas mun, och ingen ville egentligen kalla det något annat. Så vi skapade en skylt där det stod FIKET med stora bokstäver.
Ibland får man bara lägga sig platt inför det redan givna 😅
Kanske sen, när era barn blir stora, kommer de att kalla det ”mamma och mosters hus” eller liknande. Beroende på vad de förknippar platsen med ☺️
Jag tycker ni ska kalla huset ”Mormors” . Det är så du kallat det här I bloggen. Det spelar nog ingen roll att det nu är du och din syster som äger huset.
Vi kaller det hytta!
Jeg glemmer alltid hva vi har i kjøkkenskapet, men nå tar jeg to bilder med telefonen før jeg drar: Et av innholdet i kjøleskapet, og et av innholdet i kjøkken-/tørrvareskapet.
På hytta har jeg alt jeg trenger av klær (gamle og avlagte, det er hull i alt), så jeg kan bare ta med ei truse og ei bok og sette meg rett i bilen etter jobb, uten å pakke. Det er befriende. Elsker å dra på hytta!
Takk for en nydelig blogg, Clara!
När vi var nyinflyttade på bort landställe så hade vi alltid med Stinas kycklingen och ris till. Så fick ugnen jobba upp värmen ihop med brasan. Vår stuga 40m2 +loft tar max en timme att få varm. Sen åt vi och tände ljus och myste. Undvik mat framme och tyvärr torkade och gröna växter då mössen älskar det.
Mitt namnförslag: AnnaClaras.
Perfekt eller hur? Verkar vara ett underbart ställe!
Ja så fint.
jättefint förslag!
Om ni har problem med möss: vacuumpåsar till täcken etc. Lägg enriskvistar på golvet vid ställen där man misstänker att de tar sig in/mellan olika rum.
Färdiglagad mat i folieformar är bra att ha med om det är lite bökigt att laga mat/diska. Om man behöver vara sparsam med vattnet är det smart med små tvättlappar i frotté till ansiktet och ev hela kroppen. Jag har ingen värme på i min stuga under vintern och därför ställer jag alltid fram ”torrbollar” lite här och där på hösten, de tar hand om en hel del fukt. Elektrisk värmefilt som någon redan har nämnt är jätteskönt att värma upp fuktiga madrasser med innan man lägger sig. Varma raggsockor måste så klart finnas i huset och gärna regnkläder och stövlar.
Så fine tips! Vi arvet en liten enkel hytte i skogen for fire år siden. Føler meg som verdens heldigste! Det er så herlig å ha sitt fristed, lengter alltid dit.
Google Keep er et essensielt verktøy for oss også!
Her er noen flere knep vi har kommet på:
* Det første vi gjorde da vi overtok, var å plassbygge og snekre hyller i flere rom, i tillegg til at vi ryddet masse. Slik at det alltid fins ledig plass til å legge sånt vi har med oss når vi kommer – mat, klær, diverse turutstyr, bøker. Ble sliten av at alle kommoder og skuffer var fulle og at bagasjen fløt og at all maten måtte settes på kjøkkenbenken da vi kom opp fordi matskapet var fullt – nå er det så smooth og det fins alltid en ledig hylleplass til boka, de ekstra vottene, regnbuksa osv. Lykke!
*Som dere har vi tatt med spill hjemmefra til hytta, men også en stor boks med Lego. Hjemme leker ikke barna med Lego på samme måten, men på hytta kan de bygge fritt etter fantasien og holde på i timesvis, selv nå som de har blitt ganske store, 10 og 11 år gamle.
* Før vinteren heller vi frysevæske i alle rør for å unngå vannskader.
* A propos hyttebok og minner: vi printer 3-4 bilder fra forrige besøk hjemme og tar med og limer inn i hytteboka når vi kommer opp igjen. Det er så koselig!
* Mannen min har laget laminerte lister med kulepunkter for alt vi må huske ved avreise – en til sommeren og en til vinteren. Der står alt fra hvordan vi skrur av strømmen og helle ut vannet til påminner om å huske å ta ut kaffefilteret fra kaffetrakteren, i en veldig nøye uttenkt rekkefølge.
Jeg reiser til ”skogen min” eller til ”Veslestua” som den opprinnelig het.
Det er en hytte uten strøm og vann, og den er liten. Når vi kommer fram fyres det i to ovner mens vi går en tur eller ordner ute. Det er ofte kaldere inne enn ute på grunn av de gamle tømmerveggene.
Vi har
– hyller med kurver der man legger sine saker, frigjør plass på gulvet
– Hver sin Mummi-kopp for å spare oppvask
– Bøker og blader som passer alle aldre
– Spill
– Tegnesaker, tegnebøker, skrivesaker
– Gitar og trå-orgel
– En gjestebok-tradisjon siden 1976
– En kurv med varme sokker/tøfler
– En hylle med varme ullkofter
– En sofa med plass til mange
– Håndarbeidssaker: strikkepinner, garn, broderier
– Boks med myggmiddel
– Grytemiddager
– Kaffe eller varm saft på sengen hver morgen
Ren glede
Hahaha, jag har också reagerat på att man ”ska till landet”, sägs av många vuxna i Stockholm. Låter så fånigt. På nått sätt som om allt utanför tullarna är bonnigt på ett osnyggt sätt.
Vi kallar vår för ”sommarstugan” fast det är större än en stuga och används året om. Säkert en vana eftersom det är det enda ord jag hörde sägas som barn.
Där har vi vuxna alla kläder vi behöver: sköna kläder, nått par jeans, ett par T-shirtar man kan åka till stan i om det behövs :), gamla ytterkläder, bra sittande träningskläder, lite trötta gamla träningsskor, för stora stövlar som ingick i husköpet, fleecetröjor som sätt bättre dagar. Vi lämnar dock inget till barnen där (förutom stövlar) eftersom allt blir för smått så snabbt.
I stugan har vi gamla cyklar från loppis, pulkor, sparkar osv. Sånt orkar vi inte släpa på, då blir resan för meckig.
Vi har en speciell plats i vårt vanliga hus där vi lägger saker som ska till sommarstugan nästan gång vi ska dit, så slipper man yra runt efter det när det är dags att packa sig iväg. Kan vara en ny ansiktskräm, en ny telefonladdare, kläder man tröttnat på men gärna använder i stugan, osv.
Även vi har, precis som ni, rejält med sällskapsspel, pyssel, pussel osv. Så härligt att ha speciellt spel som bara spelas där, som man längtar till och njuter av när man är där.
Uttrycket att åka till landet används inte bara av stockholmare. Och då menar man inte landsbygden i största allmänhet utan just sitt eget specifika lantställe. Det är inte mer värdeladdat än att säga torpet eller stugan.
RO, är ett förslag på namn. Ett fint namn på ett hus som verkar ge er just det, ro till att skapa, vara, umgås etc 😊
I Svenskfinland åker vi till villan, vi har morgonrockar och tofflor ( för alla spring till tuppen alltså utedasset) stövlar, villa kläder, målarkläder, verktyg, extra telefonladdare, cyklar och viktigast av allt rejält med gamla korsord och serietidningar!
Det är kanske inte sånt här du frågar efter, men om ni vill värma upp stugan med hjälp av öppna spisen bör ni sätta in en insats/kassett med lucka. Annars går det åt så mycket luft från rummet, som i sin tur tas utifrån, så nettoeffekten blir (förvånande nog) inte någon vidare uppvärmning. Det blir varmt vid spisen och kallt där luften drar in. Men med en insats i den gör oerhört stor skillnad! Titta på det!
Men ni kanske vill ha det som det alltid varit vilket är fint, om än lite kallare!
har en hel uppsättning i stugan med. alltså en hel hushåll förutom aktuella kläder och liknande
Det ser så otroligt mysigt och harmoniskt ut. Vilken dröm att ha en syster att dela det med!
Jag har också svårt att benämna vår stuga. Det är mer en plats vi besöker olika årstider och mer ett hus än en stuga. Bra tips på checklistan vad gäller öppning och stängning. I övrigt kanske bara betona att ha dubbla uppsättningar för att slippa packa.
Jag tycker också det är svårt, mitt ställe är inte en stuga utan ett hus med, visst jag är där mest på sommaren så blir nog oftast att jag kallar det mitt sommarställe eller summer house (till engelskspråkiga vänner, jag är inte hur pinsam som helst).
Och mitt sommarställe är större än min lägenhet, så jag har en del saker där. Allt är ärvt eller köpt second hand, mina vänner vet att det är mig de ska gå till om de ska göra sig av med något. Jag fick tillgång till huset för snart tre år sedan och har dessutom varit med om en vattenläcka som gjorde att jag var tvungen att göra mig av med bl.a. sängar och ändå har jag knappt köpt något!
Eftersom jag har ganska stort lager kläder till mina barn så försöker jag ha kläder, ytterkläder och stövlar till oss alla tre däruppe, minskar stressen när vi åker. Och jag har både tvätt och diskmaskin vilket är så lyxigt! Huset är varmt och vi har mer plats. På somrarna älskar jag att ha besök eftersom det är svårt med övernattande gäster hemma i stan då jag och mina två barn bor i en tvåa.
Känner någon förresten igen detta? Jag har varit utmattad och en av de situationer som jag fortfarande har svårt för och som kräver mycket energi av mig är just att se till att jag och barnen kommer iväg, oavsett vart vi ska. Att förbereda mig själv och barnen, packa osv. Jag tycker det är jättejobbigt. Någon som känner igen sig?
Inte precis bara för sommarstugan men jag tänker på alla dina träljusstakar. Jag sätter i ischokladsformar i metall. Om ljusen råkar brinna ner lite för långt, tar metallen emot ett tag. Hände mig härom veckan när jag ”bara”skulle bränna upp stumparna. De slocknade nere i formarna! Fort gjort, även om man tänker hålla koll…
Jag röstar för ortsnamnet eller mormor och morfars efternamn. Känns väldigt fint att åka till ”Karlssons” eller ”Svärds” osv.
Jag tycker man ska bestämma sig för om stugan ska vara ett extra hem eller ett mer neutralt resmål. Det styr lite hur mycket grejer man lämnar där. Vi har flera hus som alla är ”neutrala”, vissa hygienartiklar, gummistövlar mm kan lämnas men annars är det tomt på personliga tillhörigheter. Alltid fräscht och lätt att komma dit. Mina svärföräldrar däremot har ett extra ”hem” med följden att det är massa grejer överallt, man vet inte vad man har och saker svämmar över kanten. Inte lika kul att komma dit som gäst för man får inte plats med något!
För att hålla möss borta så kan man lägga enris i hörn hål och vrår.
Fungerar ovanligt bra
Efter många år med en liten skärgårdsstuga har vi fått ihop många bra rutiner. Vi bor bara en dryg mil ( med bil och båt, alt skoter på vintern) och åker nu ofta bara ut en natt el två pga tonåringar.
Jag fotar alltid skafferiet/kylen/frysen innan vi åker från stugan.
Avskyr papptallrikar och engångsbestick. Använder farmors gamla fingervisning med guldkant i stugan, där vi ju alltid diskar för hand. Njuter av att diska utomhus när vädret tillåter. Tyvärr långt ifrån alla dagar…
Har en gammal kylbag som vi tar med oss hem med disken från sista dagen; melamintallrikar, plastglas & muggar, bestick mm.
Diskar hemma i diskmaskinen och packar sedan direkt tillbaka i kylbagen, till nästa gång vi åker ut. Har en plats i tvättstugan hemma, där vi ställer allt som ska ut nästa gång.
Har alltid extra sängkläder och handdukar i stugan, bäddar rent när vi tar hem smutsiga lakan så slipper vi börja med det när vi kommer dit nästa gång. (Har aldrig haft möss i stugan, den står på sandstranden).
Har en stor låda var för kläder i en gammal byrå, det kommer vi långt med.
Eftersom vi inte har rinnande vatten tar vi med oss dricksvatten i dunkar. Sommartid, när vi har igång frysen, har vi alltid en femlitersdunk i frysen med ca två liter vatten i. När vi kommer till stugan tar vi ut dunken, fyller upp den med vatten och har sedan iskallt dricksvatten hela dagen, oavsett hur varmt det är. Även perfekt att ha med sig när vi åker på dagsturer med båten.
Städar och tar in ved både i stugan och bastun innan vi åker.
Gamla ”foppatofflor” i storlekar som passar de flesta t ex när vi går till utedasset lämnas kvar i stugan.
Där går vi annars mest barfota 🏖
Ursäkta långt inlägg – har säkert glömt massor ändå 🤗
Farmors finservis- inte fingervisning 😊
Jag använder ortsnamnet som benämning på mitt fritidshus/extrabostad.
Möss! Elektriska musskrämmor som finna att köpa fungerar inte hos mig! Testat olika modeller! Hade möss i fällorna hela tiden. Viktigt är att inte ha nåt (för möss) ätbart framme. Gäller små smulor, stearinljus, tepåsar osv. Har allt sånt i plåt- eller plastbackar. Plastpåsar funkar inte.
Tyvärr haft musbo i täcken förvarade i utdragslåda i plastsäck under sängen en gång. Orkar inte packa i plastbackar varje gång. Hoppas på det bästa, alt slänga….
I huset finns alltid underkläder, badkläder, extra skor, stövlar.
Använder ortsnamnet ”Grimsholmen” till mina föräldrars sommarstuga eller så säger vi mormors och morfars stuga.
När jag var barn kallade vi sommarhuset som vi hyrde på somrarna för Halland eller Brogård.
Gällande möss föresten.
I början testade jag det mesta. Elskrämmor funkade inte. Fällor funkarju när vi är där men jag vill inte ha döda möss liggandes i veckor när vi inte är där. Några år förde vi krig jag och hunden, försökte täcka igen hål med folie och enris mm. Nu har jag gett upp. De verkar hålla sig mest på några ställen. Har fått inse att vi delar på stället….
Elskrämmor funkade hos oss, men kom ihåg att ta ut batteriet när ni själva är där med Essa. Gissar att vår hund kunde höra ljudet av den.
Systerhuset kanske, om man ser på det som ett extra hem hellre än ett fritidshus. Som att äga det tillsammans som systrar/syskon, men också som att det är ett systerhus till det man bor i. Lite samma sak men ändå helt annorlunda.
”Mitt land” är ju bara förkortning för ”mitt landställe” så det är svårt att förstå varför det skulle vara problematiskt att använda. Och det används ju därför att man då menar ett hus som ligger LANTLIGARE till än det hus man bor i vanligtvis. Så det är varken en ”storstadsgrej” eller” stockholmsgrej” heller.
Det är inte problematiskt. Jag tycker bara att det låter idiotisk.
Jag, som vuxit upp på en gård, åker glatt ’till landet’ på helger och lov. Från lägenheten på Södermalm till stugan vid sjön i spenaten. Tycker det låter helt fint. Minns när vi gifte oss på gården där jag växt upp och min väninna (uppvuxen i Stockholm) hade med sina två barn som sa ”WOW, kan man alltså BO på sitt land?” De tyckte det var helt otroligt att man kunde bo permanent på landet😀
Vi tar alltid kort i mobilen från kylskåpet när åker så man vet vad som behövs när man kommer tillbaka om några veckor.
Vet ej hur ni gör med värme men vi köpte en grej till elementet. När vi var på väg, eller någon dag innan kunde man skicka ett sms och då startade elementen i förväg. Mycket smidigt och skönt att komma till en helt utkyld stuga 😊
Till åka hem-listan: Ta ut soppåsen innan du åker! Det har jag glömt en gng, med en månad till nästa besök. (Komposten hade jag dock tömt. 😉)
När mamma dog, så ärvde jag och syskonen hennes lilla ” sportstuga” i Ångermanland. Barnen var då små, och eftersom det var mormors stuga, så blev den kallad ” Mormorsstugan”. Barnen är stora, stugan är liten, skev och lite medfaren, men det är fortfarande mormorsstugan vi åker till
Himla fint namn tycker jag, och anar att mormor skulle gilla det också
Skvattram mot möss! (Om det växer hos er?) Sprid ut där mössen verkar komma in eller hålla till!
Farmor och farfars hus är nu hem åt mina föräldrar. Vi kallar det alltid namnet på byn. Om jag var er hade jag nog kallar det vårt hus i – och så något lokalt namn på byn eller området.
Mitt bästa tips är att skaffa en luftvärmepump och köra den via en app. Dagen innan ni kommer till huset ställer ni upp värmen så det inte är helt utfryst när ni kommer dit. Då är iaf ett eller två rum helt ok att vara i direkt man kommer dit. Vi gör alltid så. Vi eldar när vi är där, men att slippa gå i ytterkläder inomhus första dygnet på vintern har verkligen varit ett lyft! Det är mitt absolut bästa tips för hus man inte bor heltid i.
Sedan fotograferar jag alltid vilka matvaror som finns i de olika skåpen när vi åker hem. Då slipper jag skriva listor och vet fall där finns mjöl, ketchup etc.
Möss äter hål på plast om dom är på det humöret. Ett plåtskåp (sånt dom brukar använda i verkstäder o dyl) håller ute mössen. Kan ställas i ett uthus, går att låsa om man hyr ut huset, vi har ett litet sånt på altanen, perfekt om man inte har plats inne o man inte vill mata grannens katt m lasagne lr julskinka
Jag tycker kort och gott att ”Torpet” låter mysigt. Ett äldre och älskat hus där flera generationer har huserat.
Att bädda rent hemma och sen ta med sig sängkläderna till stugan och använda dem i stugan är mitt fiffigaste tips 🙂 Efter lediga dagar i stugan så tar jag med dem hem och tvättar sängkläderna.
Fiffigt eftersom jag alltid vill tvätta upp sängkläderna som varit i stugan plus att det är Superhärligt med renbäddade sängar att krypa ner i hemma efter resan och en dusch 🙂
Trevligt inlägg! Jag har en gammal skånelänga på Österlen men bor till vardags utomlands. Så har mycket saker i huset för att kunna minska på packningen.
-Gummistövlar, träskor, gamla träningsskor, flipflops och innetofflor (till mig och mannen)
-I en tätsluten plastback under sängen ligger ett par jeans, t-shirts/linnen, tränings och badkläder, sov/myskläder, shorts och några enkla sommarklänningar. Kör enkel stil på semestern så behövs inte mycket mer;
-För underhållning har vi många familjespel för både inom och utomhus, gamla ärvda leksaker av kvalitet (Lundby dockhus, Brio tågbanor, småbilar m garage etc) samt en stor mängd loppade/ärvda böcker. Har även fyllt en träkoffert med alla gamla DVD-filmer och serier, mycket bra då det är sämre täckning i huset, få TV-kanaler och det blir lättare att få alla i familjen och titta på en gemensam gammal favoritfilm.
-Torrmatvaror som ris, pasta, mjöl, socker etc förvaras i stora glasburkar som man lätt kan hitta begagnade eller så har IKEA billiga sådana. På så vis är det lätt att se vad som finns (tar också foto av skafferiet vid avresa) och möss och myror kan inte ta sig in. Har också ett basförråd med konserver och stapelvaror som tonfisk, tomatsoppa, vita bönor, oliver, kapris, olivolja, te, kaffe så att det går att fixa en måltid även om man inte hunnit åka och handla. Glöm inte att alltid ha salt/peppar samt familjens vanligaste kryddor, allt förvaras i en plåtburk i skafferiet.
-Köper stora flaskor shampoo/balsam, tvål, kroppslotion billigt på exempelvis Rusta som hela familjen kan använda och det räcker väldigt länge. Namngivna tandborstar och tandkräm på plats samt stora flaskor myggspray och solskydd set vi också till att ha.
Vi har ingen gästbok men det låter trevlig. Sen min son var ett år så har vi mätt honom mot väggen och skrivit datum/längd. Vi tycker alla det är så kul att se hur mycket han växer mellan varje besök och det bidrar till fina minnen.
Ni får döpa den till något. Vi har också ett till hus och brottas med namnproblemet. Vi försöker komma på ett bra namn men är inte där än; pärlan, Vindhem, Bris-bo?, Havsblick etc etc. Inget bra har landat än men det kommer.
Hej, när jag var liten sâ delade vi pâ en gammalt hemman som hette Korintbacken. Vârt landställe blev sâledes kallat Korint.
Jag vet inte om ni har frys igâng när ni är i huset? I sânt fall sâ kan det mesta frysas ner; även ost och smör tex. De behöver ni ju bara färska grönsaker och frukt tex när ni är borta nâgra dagar.
Jag tänker att stuga är ett state of mind. =)
Hos oss har min farmor o farfars hus blivit stuga men det har ett namn så nu kallar vi det för det, min sambos familj kallar sin stuga för en förkortning av byanamnet där den ligger, så det finns lite olika möjligheter. Känn vad som lägger sig rätt i munnen, det kommer nog visa sig med tiden.
Mitt bästa tips är att hemma ha en låda för ”stugan”. Så om man får med ngt hem från stugan som egentligen ska vara kvar, lägger man det i den lådan. Köper man något till stugan läggs det också i lådan. Ibland lägger vi en lapp i den lådan där det står vad som ska med (om det t.ex är ngt stort). Varje gång vi far till stugan kollar vi i lådan och får med oss allt.
Mina bästa stug ”hack”
Bäddar alltid rent när jag åker hem. Kommer jag dit sent nästa gång kan jag krypa isäng direkt.
Inventeringslista (som du redan har)
En väska där jag omgående packar vad som ska med nästa gång (lakan, strumpor eller mjöl)
Alltid extranyckel i bilen
Skaffa ett fotoalbum för stugan.
Mina föräldrar köpte en stuga för 35 år sen och i ett fotoalbum som ligger framme så alla gäster kan bläddra kan man se stugans liv sen vi kom.
Som hur det såg ut i olika vinklar från början till när vi målade om det, satte dit staket, la ny rabatt, båtarna vi haft vid stugan, inredningen som knappt har ändrats men ibland dyker ett skåp/fåtölj upp här eller där.
Blir inte lika ångestladdat att möblerna om när minnet alltid i sparat i albumet för alla att beskåda 🙂
Mitt bästa stugtips: se till att bli kompis med ev. grannar. Guld värt! De tittar till så att ingen musinvasion pågår och slår igång elementen åt oss ett par dagar innan vi kommer upp. Nu i julas hade de både skottat och tänt i köksspisen så när vi kom över krönet möttes vi av en upplyst, inbjudande stuga istället för en mörk och insnöad. Bästa julklappen!
Så sjukt smarta tips! I vårt släktsommarhus har vi också alltid haft en gästbok, som alla skrivit i på sin avresedag (långa och korta texter med små teckningar och små låtar och annat till). Många har tyckt att det har varit knasigt att vi haft en gästbok, när det egentligen inte är gäster som mest skrivit i den utan vi ägare till huset. Så roligt att höra att ni gör likadant!
Vi har fiber i vårt torp och därmed nån mackapär som gör att man kan slå på värmen någon timme innan vi anländer. Underbart att slippa panikelda när man anländer mitt i vintern.
En emaljkopp alltid som hänger på sin krok vid vattenkran så man kan ta en slurk vatten, både ute och inne.
Ett förråd av snabbnudlar. Frysen full av färdiga pajer. Polarbröd med räkost. Delicatodammsugare. Snabb och snäll mat, behöver inte vara så nyttigt jämt.
När vi åkte mycket till och från ett ”landet” så hade alla barn varsin egen väska + varsin tydlig enkel packlista. De fick packa själva från de var sådär 5 år, jag kastade bara ett öga i väskan att det viktigaste var med (gosedjuret).
Extra gummistövlar i lite olika storlekar har varit bra för oss att ha på landet.
Hej Clara!
Här kommer ett litet stugtips för frusna, stora som små.
Om sängarna är lite kalla när det dags att sova, så lägg en tunn fleecepläd på lakanet. Det blir varmt o mysigt på en gång 😊.
Bäddar så hemma ibland, kyliga vinternätter.
Jag har inga tips att komma med, men däremot ett namnförslag huset. Gammelhuset, eller gammelstugan. Det känns varmt, snällt och inbjudande. 😊
Hej! När vi hade vår stuga hände det att jag ibland fick ett ryck och ville åka dit spontant, ofta på kvällen. Jag blir lätt utmattad och orkar inte med om det är för mycket att packa och planera, får även ångest om jag glömt vissa favoritplagg och liknande. Jag löste det så att jag hade allt som behövdes på plats, mobilladdare, mat i frysen, garderob med kläder, tamponger, myskofta, tofflor, böcker, stereo, spel, tidningar, böcker att läsa, kläder till barnen, kläder för alla säsonger, träningskläder, gummistövlar, ullfilt. Jag fyllde på i en lista i mobilen med sånt jag hade behov av och letade upp det på loppis, tog hemifrån och efter ett tag fanns faktiskt det mesta. När jag sen skulle åka dit packade jag bara med mjölk, fil, smör och pålägg och ev lite underkläder och kanske nåt ombyte till ungarna. Vi hade alltid lite värme på, ca 10 grader, körde ofta ett konvektorelement i sovrummet när vi kom fram innan stugan värmts upp. Beroende på ork var det skönt att känna att allt som behövs finns på plats. Det var min fristad. Nu har vi flyttat ”upp” permanent, fast till gård. Saknar dock min stuga och känslan av att ha en plats som den.
.
Alltså, wow vilka bra tips! 🙂
Vi har just blivit ägare till en stuga ute på landsbygden och tackar så hjärtligt för detta inlägg + kommentarstråden!
Som förstagångare av ett fritidshus är era insikter ovärderliga och jag känner mig mindre överväldigad efter att ha läst allt som skrivits. Så många bra ideér och saker att hålla koll på.
Tack!!