Nu har vi packat ihop och Äkt hem frÄn vÄr stuga för den hÀr gÄngen. Vi fick en underbar jullovsvecka dÀr och jag lÀngtar efter att snart kunna Äka tillbaka. Tycker det Àr sÄ svÄrt att veta vad jag ska kalla huset bara? Stuga Àr ju egentligen fel eftersom det Àr ett riktigt hus. Jag sÀger ofta mormor och morfars hus men det stÀmmer ju inte heller för det Àr ju jag och min syster som har Àrvt det. Sommarhus lÄter ocksÄ fel eftersom det inte Àr ett hus bara för sommaren. Och fritidshus lÄter som en sportstuga frÄn sextiotalet. För att inte tala om att benÀmna sin stuga som mitt land som jag har hört folk sÀga. Det lÄter ju helt kolonialt!

Jaja, det Ă€r ett vĂ€rdsligt problem. Men det kĂ€nns sĂ„ nytt och ovant att Ă€ga det hĂ€r huset. Det Ă€r enkel standard inuti och innehĂ„ller ingenting av ekonomiskt vĂ€rde – dĂ€remot ett stort affektionsvĂ€rde eftersom det Ă€r mormor och morfars gamla bohag. Men det hĂ€r med att Ă€ga en stuga Ă€r sĂ„ nytt. Jag funderar mycket pĂ„ hur man gör bĂ€st? Vad vill man ha nĂ€r man Ă€r dĂ€r?

Jag har lĂ„ngsamt börja komma pĂ„ nĂ„gra hacks för mitt fritidshus men ser fram emot att komma pĂ„ fler. Kanske har ni nĂ„gra smarta grejer att dela med er av? Om alltifrĂ„n hur man skyddar sig frĂ„n musangrepp, till hur man gör det trivsamt nĂ€r man kommer fram efter en lĂ„ng resa – eller vad man ska ha i sitt basskafferi? Eller annat smart? Ni fĂ„r hemskt gĂ€rna dela med er för jag vill lĂ€ra mig ALLA genvĂ€gar!

HÀr Àr i alla fall nÄgra smÄ hack jag hittills kommit pÄ:

  • I vĂ„rt fritidshus saknas diskmaskin sĂ„ vi har köpt in enkla men rejĂ€la plastmuggar till alla som brukar vara dĂ€r. Och med eltejp har vi skrivit varje persons initial pĂ„ muggen. SĂ„ fĂ„r man sjĂ€lv hĂ„lla reda pĂ„ och rengöra koppen nĂ€r det behövs. Det sparar enormt med disk eftersom just glas och koppar Ă€r det som disken mest bestĂ„r av. Vi har dessutom hĂ€ngt en rostfri skopa vid diskbĂ€nken som man kan dricka direkt ifrĂ„n om man Ă€r törstig. Hos Jakobs mormor har de ett liknande system men dĂ€r med klĂ€dnypor med namn som man fĂ€ster i koppens kant. Sparar ocksĂ„ mycket disk!

  • Jag har en lista med inventarier i Google Keep dĂ€r jag skriver upp vad som finns kvar i skafferiet varje gĂ„ng vi Ă„ker dĂ€rifrĂ„n. Och om det finns toa- och hushĂ„llspapper och diskmedel och sĂ„nt dĂ€r. Och nĂ€sta gĂ„ng vi Ă„ker dĂ€rifrĂ„n stryker vi det som anvĂ€nts upp frĂ„n listan och kompletterar ifall vi lĂ€mnar kvar nĂ„got annat. Om nĂ„gon annan hĂ€lsar pĂ„ dĂ€r innan en sjĂ€lv sĂ„ kan man dela listan med dem och de vet vad de behöver handla. Och all mat som lĂ€mnas kvar packar vi noga i plĂ„tburkar sĂ„ att inga möss kan komma Ă„t den. Jag har ocksĂ„ en lista i Google Keep med alla smĂ„ inköp som behöver ordnas hemma i stan. Som en ny sopkvast, ett nytt duschdraperi och sĂ„nt som jag lĂ€tt glömmer fattas nĂ€r jag Ă€r hemma. VĂ„r stuga ligger mil frĂ„n nĂ€rmsta affĂ€r sĂ„ det hĂ€r sparar mycket onödigt körande.

  • Jag tycker om tanken pĂ„ att inte packa sĂ„ mycket nĂ€r jag ska vara i stugan. Att jag kan lĂ„na morgonrock, tofflor och en del enklare ytterklĂ€der. Och att det finns lakan, handdukar och schampo. Ja, Ă€ven tandborstar med allas namn pĂ„. Men jag tror jag ska lĂ€mna lite fler saker sĂ„ vi kan packa Ă€nnu lĂ€ttare framöver. Vad lĂ€mnar du i stugan?

  • I vĂ„rt sommarhus finns en del gamla leksaker och böcker Ă€nda frĂ„n att min mamma var liten. Men jag har ocksĂ„ tagit dit en del spel eftersom det framförallt Ă€r i stugan man hinner spela. Det finns ocksĂ„ en liten hall pĂ„ övervĂ„ningen dĂ€r vi förut bara hĂ€ngt tvĂ€tt – men den har jag och Anna inrett med ett lĂ„gt bord dĂ€r barnen kan sitta och pyssla, pĂ€rla, bygga lego och dega. Det Ă€r det suverĂ€nt – för nu nĂ€r alla fem kusiner Ă€r dĂ€r och leker kan de vara pĂ„ övervĂ„ningen och hĂ€rja medan nedervĂ„ningen gĂ„r att hĂ„lla hyfsat stĂ€dad och lugn.

  • PĂ„ insidan av skafferidörren finns en checklista uppskriven för den som öppnar eller stĂ€nger stugan. Med vilka kranar som ska stĂ€ngas av, element dras ur och annat viktigt att komma ihĂ„g. Listan Ă€r perfekt eftersom en stressad hjĂ€rna som precis ska resa ivĂ€g alltid annars lyckas glömma nĂ„gon punkt.

  • Det ALLRA mysigaste Ă€r att vi har en gĂ€stbok i stugan. Den har funnits dĂ€r jĂ€mt men de första tre anteckningarna Ă€r typ frĂ„n 1980-talet nĂ„gon gĂ„ng. Sedan har ingen fler skrivit. Men nĂ€r mormor och morfar flyttade dĂ€rifrĂ„n och vi bara Ă„kte dit pĂ„ somrarna började vi med traditionen att skriva i den igen. Och det har fortsatt! Alla gĂ€ster skriver en liten berĂ€ttelse om vad de gjort, hur vĂ€dret varit och ifall det var ett bra hjortronĂ„r eller om man fick mest abborre eller sik pĂ„ nĂ€ten? Mina texter har blivit lĂ€ngre och lĂ€ngre och jag skriver oftast sista dagen vi Ă€r dĂ€r. Det Ă€r sĂ„ HIMLA mysigt att lĂ€sa nĂ€sta gĂ„ng man kommer. Jag har höglĂ€sning för barnen ocksĂ„ som dĂ„ plötsligt minns allt roligt vi gjorde dĂ€r sist. En gĂ€stbok Ă€r alltsĂ„ grejen. Och nĂ€r den nuvarande grĂ€sliga gĂ€stboken med snidade trĂ€pĂ€rmar och ett vykort av Sarek klistrad utanpĂ„ (ser ut som nĂ„got frĂ„n 70-talet) tar slut har jag hittat en ny lika grĂ€slig gĂ€stbok pĂ„ loppis att fylla med minnen och berĂ€ttelser.