Som jag nÀmnt tidigare har jag haft en flera Är lÄng lÀsdipp nÀr jag inte riktigt hittat rutinerna för att lÀsa skönlitteratur. Det som ÀndÄ rÀddat mig under de hÀr Ären Àr ljudböckerna. Har lyssnat pÄ mÄÄÄnga bra ljudböcker.

Finessen Àr att jag kan göra det lite nÀr som helst. NÀr jag tar hand om disken, nÀr jag dammsuger, nÀr jag gÄr pÄ en lÄngpromenad. Jag lyssnar som allra mest pÄ ljudbok nÀr jag mÄlar tavlor faktiskt. DÄ behövs det mÄnga timmars underhÄllning. Jag gillar att lyssna pÄ ljudböcker pÄ vanlig hastighet men otÄliga typer som min man brukar höja den nÄgot. Det Àr ett hett tips ifall du Àr en sÄdan som annars lÀtt tappar fokus.

Bookbeat har över 500 000 titlar i sitt sortiment. BĂ„de nyutkomna och klassiker. Vet du inte vad du gillar kan du botanisera runt i kategorierna, fĂ„ tips pĂ„ vad som trendar eller scrolla i sammanstĂ€llningar pĂ„ olika teman – som tex Prisbelönta titlar, Historiska romaner eller Hitta balansen i livet.

Om du klickar hĂ€r fĂ„r du med koden UNDERBARACLARA lyssna gratis pĂ„ BookBeat Premium i 40 dagar. Och vill du sedan fortsĂ€tta din prenumeration sĂ„ kostar det frĂ„n 99 kr och du kan sedan lĂ€gga till upp till 4 extra anvĂ€ndare utöver dig sjĂ€lv pĂ„ ditt konto – dĂ„ betalar du bara 49 kronor per profil. Erbjudandet gĂ€ller nya anvĂ€ndare och BookBeat har ingen bindningstid.

Bertil har till exempel en egen profil – det gör att vi kan lyssna pĂ„ olika ljudböcker samtidigt. Han Ă€r i en fas nĂ€r han lyssnar pĂ„ ljudböcker pĂ„ kvĂ€llarna samtidigt som han ligger i stĂ€ngen och stickar pĂ„ en halsduk. SĂ„nt mys!

5 bra boktips

För dig som behöver trÀningspepp:

DepphjÀrnan av Anders Hansen. Den hÀr boken har gett mig sÄn otrolig trÀningspepp men ocksÄ hjÀlpt mig förstÄ varför min hjÀrna gör som den gör. Och varför deppighet, Ängest och dÄligt mÄende existerar ur ett evolutionÀrt perspektiv. OvÀntat trösterikt och peppande.

För dig som vill skratta (och grÄta) en skvÀtt:

Eleanor Oliphant mĂ„r alldeles utmĂ€rkt, av Gail Honeyman. Jag lyssnade pĂ„ den hĂ€r pĂ„ engelska (men den finns ocksĂ„ pĂ„ svenska) och inlĂ€sningen var ljuvlig! Om den kufiga, enstöriga Eleanor vars inrutade liv plötsligt vĂ€nds upp och ner av ett olycksfall. Jag har bĂ„de frustat av skratt och grĂ„tit en skvĂ€tt nĂ€r jag lyssnat. En lĂ€ttsam feelgood – men för den sakens skulle ingen ytlig eller fĂ„nig bok.

För dig som vill lÀsa om ett gripande, verkligt livsöde:

En av mina favoritböcker frĂ„n förra Ă„ret (lyssnade pĂ„ den i skidspĂ„ret) Ă€r Allt jag fĂ„tt lĂ€ra mig av Tara Westover. En internationell bĂ€stsĂ€ljare och en sann skildring av Tara som vĂ€xer upp i en fundamentalistisk mormonfamlj, extrem fattigdom och utsatthet med vĂ„ld och övergrepp. Hon hinner fylla sjutton Ă„r innan hon sĂ€tter sin fot i en skola för första gĂ„ngen och upptĂ€cker att hon Ă€r riktigt begĂ„vad. En fruktansvĂ€rt gripande och rörande berĂ€ttelse – man kan inte sluta lyssna!

För dig som vill lyssna pÄ en klassiker:

Mina drömmar stad av Per Anders Fogelström Àr en riktig pÀrla. Hela sviten (inlÀst av Helge Skoog) med alla delar innehÄller nÀstan sextio timmars lyssning. Sextio njutbara, gripande, underhÄllande och fantastiska timmar litteratur. Ett tidsdokument över hur Stockholm byggdes och de mÀnniskorna som utnyttjades och offrades under tiden. Men ocksÄ de som tjÀnade pengar och fick se sina liv förbÀttrade nÀr Stockholm blev en riktig stad.

För dig som vill lÀsa om kÀrlek som ger magpirr:

Resten av allt Àr vÄrt Àr titeln pÄ Emma Hambergs sjÀlvbiografiska bok som handlar om ett omtumlande Är i hennes liv. Hur hon gÄr frÄn nyskild till nykÀr och alla kval och vÄndor under tiden. Den hÀr boken lÀste jag faktiskt i appen istÀllet för att lyssna pÄ den. Plöjde den pÄ jullovet och kÀnde Emmas toppar och dalar, magpirr, frustration och glÀdje. En sÄn underbar nutidskildring och om man inte redan var kÀr i Emma Hamberg har Resten av allt Àr vÄrt definitivt sealed the deal.

HÀr kan du testa BookBeat Premium i 40 dagar. AnvÀnd koden UNDERBARACLARA