
Som jag nämnt tidigare har jag haft en flera år lång läsdipp när jag inte riktigt hittat rutinerna för att läsa skönlitteratur. Det som ändå räddat mig under de här åren är ljudböckerna. Har lyssnat på mååånga bra ljudböcker.

Finessen är att jag kan göra det lite när som helst. När jag tar hand om disken, när jag dammsuger, när jag går på en långpromenad. Jag lyssnar som allra mest på ljudbok när jag målar tavlor faktiskt. Då behövs det många timmars underhållning. Jag gillar att lyssna på ljudböcker på vanlig hastighet men otåliga typer som min man brukar höja den något. Det är ett hett tips ifall du är en sådan som annars lätt tappar fokus.
Bookbeat har över 500 000 titlar i sitt sortiment. Både nyutkomna och klassiker. Vet du inte vad du gillar kan du botanisera runt i kategorierna, få tips på vad som trendar eller scrolla i sammanställningar på olika teman – som tex Prisbelönta titlar, Historiska romaner eller Hitta balansen i livet.
Om du klickar här får du med koden UNDERBARACLARA lyssna gratis på BookBeat Premium i 40 dagar. Och vill du sedan fortsätta din prenumeration så kostar det från 99 kr och du kan sedan lägga till upp till 4 extra användare utöver dig själv på ditt konto – då betalar du bara 49 kronor per profil. Erbjudandet gäller nya användare och BookBeat har ingen bindningstid.
Bertil har till exempel en egen profil – det gör att vi kan lyssna på olika ljudböcker samtidigt. Han är i en fas när han lyssnar på ljudböcker på kvällarna samtidigt som han ligger i stängen och stickar på en halsduk. Sånt mys!
5 bra boktips

För dig som behöver träningspepp:
Depphjärnan av Anders Hansen. Den här boken har gett mig sån otrolig träningspepp men också hjälpt mig förstå varför min hjärna gör som den gör. Och varför deppighet, ångest och dåligt mående existerar ur ett evolutionärt perspektiv. Oväntat trösterikt och peppande.
För dig som vill skratta (och gråta) en skvätt:
Eleanor Oliphant mår alldeles utmärkt, av Gail Honeyman. Jag lyssnade på den här på engelska (men den finns också på svenska) och inläsningen var ljuvlig! Om den kufiga, enstöriga Eleanor vars inrutade liv plötsligt vänds upp och ner av ett olycksfall. Jag har både frustat av skratt och gråtit en skvätt när jag lyssnat. En lättsam feelgood – men för den sakens skulle ingen ytlig eller fånig bok.

För dig som vill läsa om ett gripande, verkligt livsöde:
En av mina favoritböcker från förra året (lyssnade på den i skidspåret) är Allt jag fått lära mig av Tara Westover. En internationell bästsäljare och en sann skildring av Tara som växer upp i en fundamentalistisk mormonfamlj, extrem fattigdom och utsatthet med våld och övergrepp. Hon hinner fylla sjutton år innan hon sätter sin fot i en skola för första gången och upptäcker att hon är riktigt begåvad. En fruktansvärt gripande och rörande berättelse – man kan inte sluta lyssna!
För dig som vill lyssna på en klassiker:
Mina drömmar stad av Per Anders Fogelström är en riktig pärla. Hela sviten (inläst av Helge Skoog) med alla delar innehåller nästan sextio timmars lyssning. Sextio njutbara, gripande, underhållande och fantastiska timmar litteratur. Ett tidsdokument över hur Stockholm byggdes och de människorna som utnyttjades och offrades under tiden. Men också de som tjänade pengar och fick se sina liv förbättrade när Stockholm blev en riktig stad.
För dig som vill läsa om kärlek som ger magpirr:
Resten av allt är vårt är titeln på Emma Hambergs självbiografiska bok som handlar om ett omtumlande år i hennes liv. Hur hon går från nyskild till nykär och alla kval och våndor under tiden. Den här boken läste jag faktiskt i appen istället för att lyssna på den. Plöjde den på jullovet och kände Emmas toppar och dalar, magpirr, frustration och glädje. En sån underbar nutidskildring och om man inte redan var kär i Emma Hamberg har Resten av allt är vårt definitivt sealed the deal.

Här kan du testa BookBeat Premium i 40 dagar. Använd koden UNDERBARACLARA
34 svar
Ett boktips från mitt jullov: Adam Silvera, They both die at the end. Så himla fin berättelse om två pojkar som lever sin sista dag tillsammans. Lättläst på engelska tyckte jag!
Älskar Bookbeat! Tyckte förr att det var dyrt och att jag lika gärna kunde låna e-böcker på biblioteket. Men nu när jag är prenumerant uppskattar jag att kunna få tillgång till allt jag vill läsa, på en gång.
Har lyssnat på alla de du tipsar om förutom mina drömmars stad, får bli nästa bok att lyssna på eftersom vår smak verkar vara ganska lika!
Då kan jag rekommendera att lyssna på Mina Drömmars Stad på SR-appen. Där har Per Anders Fågelström läst in den parallellt med “radioskådisar”. Man känner igen många av rösterna och det är verkligen så fin lyssning. Tips!
Hela serien är underbar, går inte att sluta. Den är fantastisk både som ljud- och läsbok. De personer man får lära känna vill man bara veta mer om. Böckerna påminner om en riktigt bra TV serie typ Downton Abbey där de stora historiska händelserna påverkar personernas liv men ändå bara finns i bakgrunden, som det är i livet.
Tack för boktipset, ska spana in dem när jag läst klart “lyckan kärleken och meningen med livet” som också är läsvärd. Men så vansinnigt bra du passar i dina ribcage!
Kan rekommendera samhällets olycksbarn av viktor hugo,riktigt berörande berättelse jag tänker på än idenna dag fast jag var 16 då jag läste den. Också greven av monté christo är mycket läsvärd.
En hälsning till Bookbeat: Ni kunde gärna ta och ge era svenskspråkiga lyssnare i Finland tillgång till den svenska versionen av Bookbeat. Ja, det finns förstås svenska böcker, men jäkligt svårt att hitta något nytt och det är alltid finska böcker som lyfts upp (såklart, men de är inget för mig). De kategorier Clara nämner ovan t ex kommer vi inte åt (det gör säkert de finskspråkiga) utan svenskan faller under kategorin främmande språk. Hur svårt kan det vara att få välja vilket lands tjänst man vill använda? Det kan ju t ex bo en svensk i Norge som vill ha bookbeat.se och inte .no? Eller var det nåt jag inte fattade att ändra på?
Nu har jag pausat mitt konto i alla fall.
Hej,
Tack för din feedback! Som finsk kan man välja att registrera sig för finska eller svenska BookBeat och betalar då i SEK. Vill du prova kan du registrera dig med en annan e-post eller alternativt kan vi radera det finska kontot. Du får gärna höra av dig till support@bookbeat.com så hjälper vi dig! 🙂
Team BookBeat
Kan tipsa om Amerikansk jord av Jeanine Cummins . En riktigt bra ” lyssnarbok” , älskade inlevelsen av uppläsaren.
Även ”Ljuset vi inte ser” av Anthony Doerr är en väldigt fin läsupplevelse!
Håller med om att Allt jag lärt mig var ett riktigt fynd!!!
Är helt enig med “Ljuset vi inte ser”, fantastisk bok.
Tack för boktips 😃
https://blogg.loppi.se/kina/
Bra boktips, har läst 4 av 5 och gillar dem alla. Men måste säga att Eleanor Oliphant var otrolig!
Älskar också Bookbeat! Hinner/orkar tyvärr inte läsa böcker nu pga för mycket annat, så ljudböckerna är min räddning. Vill verkligen tipsa om att testa att lyssna på originalspråket när det gäller engelskspråkiga författare (eller andra språk om man kan, själv nöjer jag mig med engelskan). Tex ”Half of a yellow sun” var en fantastisk lyssnar-upplevelse på engelska! Man kom liksom närmare berättelsen. Våga testa😃
MEN JA! Älskar engelska inläsningen av alla Chimamanda Ngozi Adichies böcker. Det ger ett sådant djup att höra dem på “rätt” dialekt. Och att allt på igbo är (så vitt jag vet) rätt uttalat.
Åh! Lyssnade mina drömmars stad under evighetslånga vagnpromenader med min förstfödda som länge nästan bara sov i rullande vagn. Ljuvlig lyssning!
Ett annat tips är att istället sänka hastigheten när man lyssnar ljudbok eller podd. T.ex när jag ska sova sänker jag hastigheten så det blir lugnare, mjukare. Vart har vi bråttom liksom?? ❤️
Älskar mina drömmars stad. Ibland går också filmen på Sf kanalen den är så bra. 😊 oj vad många människor hade det svårt för i tiden.
Mitt absolut bästa lyssnarminne är ”En geishas memoarer” med underbara inläsaren Mirja Turestedt! Lyllos er som inte hört den ännu! ☺️
Tack för många spännande tips!
Har inte läst någon av dem men lägger genast in dem i läslistan 🙂
Tack för boktipsen! Själv har jag börjat lyssna på Lit Society, kanske var det du som tipsade om den också? Älskar deras avsnitt om “allt jag fått lära mig”.
Sedan måste jag bara fråga – brukar du ha så lite kläder på dig? Själv längtar jag enormt till värmen. Ibland ställer jag mig vid luftavfuktarens värmeutblås på badrummet och myser 🙂 Men kan just nu inte kliva ur sängen utan raggsockor och jobbar hemma insvept i filtar. Att gå i t-shirt barfota känns som en ren utopi denna årstid. Vad gör man inte för att spara energi liksom. Men kanske är det jag som är knäpp som inte bara vrider upp värmen?!
Jag föredrar att läsa framför att lyssna, men blev sugen på Eleanor Oliphant och har reserverat den på bibblan. Tack för tips!
Mitt bästa lyssningstips är serien med Harry Potter inläst av Stephen Fry. Fantastisk!
Mitt andra är att lyssna via bibliotekets app – länge leve skatteåterbäringen 😉 Finns förvisso färre titlar och inte alla nya böcker etc än de kommersiella apparna men ändå väl sparade slantar tycker jag!
Jag älskar att lyssna på ljudböcker och poddar men har börjat fundera på om det kanske har en negativ påverkan på mig då jag “måste lyssna på något för att kunna vika tvätten”. Alltså att jag inte lär mig att finna min inre ro utan måste vara stimulerad hela tiden.
Du skrev för ett tag sen om att öva på att göra ingenting. Du tog exemplet att koka ägg och istället för att “passa på” och diska undan så övade du på att göra ingenting genom att bara titta på hur ägget kokade. Jag skulle definitivt behöva öva på att göra ingenting utan ljudbok i öronen. Att låta tankarna bara vara ifred och vandra. Mindfullness helt enkelt.
Älskar som sagt mina ljudböcker men ett konstant lyssnande har nog påverkat mig negativt eftersom jag blivit sämre på att vara i nuet.
Alltså det där kan jag verkligen förstå och känna igen mig i. Fast inte med ljudböcker riktigt – för mig är det mer av ett lugn över det och jag inte lyssnar så snuttigt och kort utan oftast lite längre stunder i stöten. Men däremot med poddar! Lyssnar på så extremt mycket poddar och kan ibland känna frustration över att jag inte kan göra någonting utan att lyssna på någonting? Och att jag kanske då sätter på någon podd som jag inte ens tycker är särskilt bra – bara för att ha sällskapet. Brukar öva mig genom att gå på promenad med tyst i lurarna ibland =) sjukt att det som förut var standard nu är något man ska öva sig på?
Tack för fint inlägg med böckerna men vill också tillägga! Attans va snygga jeans och va bra de sitter på dig! Är de de levisjeansen som du tipsade om i ett inlägg för typ ett år sedan?
Har “Allt jag fått lära mig” på mitt sängbord som nästa läsbok. Lånat den på bibblan. Tycker om vanliga böcker. Tack för boktips Clara och alla ni andra!
Eleanor Oliphant er jo bare fantastisk! Ellers vil jeg anbefale Kate Atkinson sine bøker, spesielt «Life after life» og «A god in Ruins», vet ikke om de er oversatt til svensk, da. Og « Where the crawdads sing», en av fjorårets bedre bøker for meg.
Har også lest selvbiografien til Tara Westover, den har vakt mye oppsikt, flere av hennes familiemedlemmer har protestert, sågar motbevist, en del av det hun skriver, men hun sier selv at dette er hennes egen opplevelse av sitt liv. Uansett, en fascinerende bok, selv om jeg syntes den var litt «dryg» innimellom, «er det mulig?» liksom.
Det där med minnet är verkligen så intressant, och jag tar Taras memoarer mer på allvar just för att hon själv tar upp att alla kan minnas händelser olika. Hjärnan är lurig! Hon nämner ju till exempel att hon och en av grannarna minns bilolyckan helt olika.
….det hennes familj har motsatt sig är ju att hennes pappa har bipolär sjukdom och att hennes mamma skulle ha en hjärnskada. Och det har hon ju aldrig hävdat att det är några diagnoser de har, utan hennes egen tolkning/ gissning?
Hmm jag har också läst hennes familjemedlemmars utsagor och tycker det generellt stämmer väl med var hon skriver i boken, rent faktamässigt? Hon är ju öppen med att hennes bror doktorerat osv? Däremot kan man ju välja vad man berättar och inte, och på så vis ge olika perspektiv.
Eleonor Oliphant är verkligen en så fin bok! Jag upplevde den dock som betydligt mörkare än “lättsam feelgood”, men det kan förstås ha att göra med vilken sinnesstämning man befinner sig i själv just då (eller vilka erfarenheter man har).
Så: jag rekommenderar också boken, men kanske inte till den som tampas med en depression t.ex.
Tips om en författare som har kallats kvinnornas Fogelström: Lena Kallenberg. Såg att hennes två böcker Apelsinflickan och Stockholmskärlek finns hos Bookbeat. Utspelar sig under 1880-talet, och skildrar den tiden ur de fattiga kvinnornas perspektiv.
Mina drömmars stad (alla böckerna) läste jag när äldsta barnet var liten. Han var snäll och jag hade ingen smartphone då. Men vad bra de var, som tur är så är de kvar i bokhyllan så man borde läsa om dem.