
För drygt ett år sedan skrev jag ett inlägg om att långtidsamma. Nu har det gått ännu ett år och jag ammar fortfarande. Eller jag slutade faktiskt för bara några dagar sedan, ganska precis en månad innan han fyller tre år.
Jag måste erkänna att jag tyckt att det varit lite genant att amma sista året. Alltså inte genant som i att det är fel men som i att det är avvikande. Jag vet att det är ovanligt att amma så här länge i västvärlden. Så jag har inte gjort det öppet bland folk så ofta eftersom jag inte orkar förklara mig. Ändå gör jag det här för 150 000 läsare – men det känns på något sätt tryggare. Dessutom vill jag gärna uppmuntra andra mammor att amma länge om lusten och orken finns.
Det är otroligt mysigt att amma ett lite större barn. Att få den där närheten med en unge som nästan aldrig annars vill sitta still. Att fysiskt vara så behövd och kunna ge en sådan tröst är otroligt. Mina första barn ammade jag i omkring ett halvår vardera. Jag var nöjd så och barnen också. Men jag har inte alls känt mig nöjd och mätt på att amma tredje barnet. Oftast har jag njutit av att få gå undan en stund och amma och vila ihop. Dessutom skyddar amning mot bröstcancer och eftersom det var det min mamma dog av har jag gärna velat fortsätta. Och under pandemin har det varit skönt att veta att han får fortsatt del av mitt immunförsvar i form av bröstmjölk. När öroninflammation och andra sjukdomar avlöst varandra har det varit guld värt att ha amningen som smärtlindring.
Men i höstas under de långa vabbperioderna ökade amningen samtidigt extremt mycket. Och nattsömnen blev allt mer störd trots att jag redan avvänjt honom från nattamning en gång. På jullovet bestämde mig därför att sluta amma när vardagen återvände. Men det har tagit en hel månad ytterligare att mentalt orka ta tag i det. Jag har helt enkelt haft separationsångest. Fast jag vet att han får närhet av mig ändå och på inget sätt behöver lida så känns det jobbigt att avsluta. Men jag inser också att den sista pusselbiten för att jag ska få må bra är att återerövra sömnen. Jag behöver få sova ostörda nätter så att jag orkar med mina dagar och att vara en bra mamma även för mina stora barn. När jag sover med min aktivitetsklocka ser jag att jag många nätter snittar omkring 5 timmars sömn vilket är på tok för lite. Jag skulle behöva sova närmare åtta timmar för att må riktigt bra. Särskilt som jag tränar så mycket.
Så nu har jag meddelat ungen att brösten gått sönder. Inget dramatiskt “NU KOMMER DU AAALDRIG MER ATT AMMAAA” utan bara ett milt konstaterande “tyvärr – brösten är trasiga” när frågan om att amma dyker upp. Det funkar bra hittills, han har inte varit ledsen. Istället får han göra det han tycker näst bäst om efter att amma – nämligen att pilla på mina olika födelsemärken som han kallar för “gullisar”. Gulligaste jag har hört.
Så nu turas jag och Jakob om med att trösta och söva om honom i hans egen säng när han vaknar. Det är lite vemodigt förstås. Men det känns rätt – ja som en befrielse. Senaste två nätterna har han faktiskt sovit tyst i sin egen säng natten igenom och jag har snittat närmare sju än fem timmars sömn. Och så fort hans nattsömn blivit lite mer stabil ska jag ta tag i de tidiga arbetsmornar som jag drömde om på jullovet. Ser väldigt mycket fram emot att få bli min egen människa lite mer och rå om min egen kropp och tid. Våga lita på att jag ska få sova nätterna igenom och därigenom också kunna välja att vakna och lägga mig på andra tider.
152 svar
Vad fint att du skriver om långtidsamning! Jag har ammat mina barn också i ca 3 år var, och jag känner igen mig i din känsla av genans sisa året. Jag önskar att jag inte behövde känna så, men det blir ju så när man gör något avvikande. Jag tycker ändå fördelarna överväger och jag tror att långtidsamningen är bra för både immunförsvaret och anknytningen.
Jätteskönt att läsa! Min dotter är ett år, och jag får redan lite kommentarer om att jag ammar henne…märkligt det där! Hon äter vanlig mat toppenbra och ammar när det passar oss. Vi trivs med det! Men märker som sagt att jag faktiskt får endel åsikter om att ”det där behöver hon ju ändå inte, så det kan du sluta med när du vill!”. Tack för att du ger en annan bild av hur ni gjort❤️ Allt är ju ok!
Jag fick kommentarer redan när min son var omkring halvåret. En gång av en sjuksköterska till och med – “det där är han för stor för!” Jag blev helt paff. En del är verkligen känslostyrda just kring amning. En äldre kvinna i mitt liv var helt obstinat och tjatade om att jag skulle sluta. Långt senare berättade hon att hon inte hade kunnat amma alls när hon fick barn. Tänkte då att det kanske ligger sådant, smärtsamma erfarenheter, bakom en del kommentater. Men jobbigt ändå att folk ska lägga sig i på det sättet, förstås.
Men du, vad jobbigt. Inte alls ok att försöka manipulera din vilja, som ett övergrepp faktiskt. Jag fick övervägande positiv respons när jag långtidsammade men jag minns en del kritiska blickar jag fick och hur känslig jag var för det.
Vad fint att få läsa! Jag är från en familj där man långtidsammar. 2-3 år är normen. Men trots det var jag en riktigt långtidsammare. 5 år. Men hade aldrig mjölkstockning eller något sånt alls, det kom så lätt för mig, att amma.
Tack för att du skrev detta.
Oj men 5 år!!!!
Jag får också kommentarer från omgivningen om att ”nu är det väl ändå dags att sluta..”, min son är bara 9 månader. Jag planerar hur som helst inte att sluta än!
Modigt att berätta och inspirera fler! Jag sa “nu orkar min kropp inte göra mer mjölk” och sen ” nu är det slut och tomt!” Skönt när man får tillbaka sin kropp och får sova, även om det var mysigt med amningen!
Ammade också till tre och fick känslan av att det är lite skämmigt, att folk tycker det ärklnstigt. Fast tycker inte det borde vara konstigt alls.
Min son har precis fyllt ett och jag ammar honom fortfarande. Men för oss funkar det inte så bra… För att han ska kunna somna om måste han äta, VAR ENDA SÖMNCYKEL. Han äter rätt dåligt med riktig mat med. Jag hade gärna ammat längre men nu vet jag inte hur länge vi kan fortsätta så här, jag kan t ex inte ens ta en promenad kvällstid. Nu har jag precis upptäckt att jag är gravid igen dessutom… Vi försökte göra en insats på jullovet och lägga honom utan att amma men vi fixade inte att se honom så ledsen. Då får det hellre vara jobbigt för mig, men jag orkar ju inte hur länge som helst heller. Särskilt nu när jag börjat jobba igen. Någon som har några tips på hur man ska göra med en (vanligtvis) glad liten kille med stort närhetsbehov?
Usch vad tungt för dig och er! Kan du sova borta en natt så får andra föräldern trösta? Vill barnet ha nappflaska? Kan ni ge nåt annat “gott” på natten? Ett glas vanlig mjölk? Välling? Bara i en övergångsperiod, alltså.
Mitt enda andra tips är att du inte ska vara hemma/i rummet, så att andra förälderna måste trösta och natta… Kämpa! Det kommer bli så skönt för dig och er när det är klart, för jag hör på dig att du känner dig klar med amningen. Kram på dig.
Egentligen inte klar, men klar med att amma till sömns 😋 det skulle såklart gå att göra så men då skulle min son behöva skrika sig till sömns varje gång han vaknar under några nätter och det är ju inte det jag vill, jag vill att han ska slippa behöva bli så ledsen…
Men att han blir ledsen och arg över att inte få det som han är van vid kommer ni inte runt. Det får du och ni bära åt honom. Och övergiven blir han ju inte. Stadig varm hand och lugn röst. Lågmäld sång och sövande småprat. Det ordnar sig.
Vi har som sagt försökt en gång och då gav vi upp efter två timmars hysterisk gråt. Han skulle lätt kunna skrika tills han somnar. Men vad har jag egentligen lärt honom med det? Inte att somna fridfullt i sin säng iallafall… Tänker jag.
Detta var så otroligt fint formulerat, jag är i en liknande situation och tar med mig det ❤️ tack.
Kanske kan du prata vidare med BVC och MVC om detta?
Tack, det har jag och de säger sluta nattamma så både sover han och äter bättre. De säger att vi ska lära honom något som han inte gillar och det är ju också sant. Jag vill bara inte att han ska behöva bli så ledsen…
Det jag menade var att de kanske kan ge råd om hur ni ska göra utan att han ska bli så ledsen, men antar att de inte lyckats ge sådana råd än. Vad fint att du fått många svar här, S!
Jag var borta en natt, och sov i gästrummet två nätter efter det, när jag skulle sluta amma på natten. Upplevelsen var att dottern reagerade mycket mindre när jag inte alls var där. Värt ett försök?
Kanske är detta något för dig?
http://drjaygordon.com/attachment/sleeppattern.html
Vi gjorde också så att pappan fick ta dom nätterna, samt eget sovrum till dottern. Vet faktiskt inte om det går utan att bli ledsen, men som tröst kanske hjälper att vår dotter inte verkade särkilt påverkad av det fastän hon verkligen inte var glad de två första nätterna, sen blev det lättare. Alla är förstås olika. I vårt fall var hon 6 mån, så vet inte om det är någon skillnad i hur lätt/svårt det är. Alltid svårt känns det som. Resultatet var att hon lärde hon sig somna av sig själv och att tänka på det mitt i eländet hjälpte mig lite. Men det är inte lätta nätter alls. Hoppas det blir bättre! Kram!
Vänta en stund till och prova igen rätt som det är går det bättre. Jag ammade min dotter tills hon var drygt 2 år .Vet att det var svårt provade att sluta två gånger . Tog på en tajt tröja. Hon är 21 år nu ,så det var ett tag sen. Minns att det var så mysigt! Fick lov att sluta för nattsömnens skull.
Ibland kan det ju gå enklare om du inte alls finns där. Kan du t ex sova borta några nätter och din partner får sköta nattningen? Är välling ett alternativ?
Tillägg på mitt förra inlägg: Förut att flaskan kan erbjuda tröst så har jag upplevt att välling ger barnet lite mer mättnadskänsla och då har de även sovit bättre utan att behöva matas igen under natten. Sen finns det ju de som inte tycker välling är bra att ge så det får man ju själv avgöra så klart.
Se ovan, jag skulle vilja ha en metod för att slippa göra honom så ledsen… För det blir han verkligen, det är en känslig liten kille. Vi har aldrig lyckats få honom att somna själv en enda gång (men det lyckades personalen på BB så det kanske inte var omöjligt i början). I vagnen och ofta i sele somnar han men man vill ju att han ska kunna somna om själv. Att gå runt med honom i sele är ju betydligt jobbigare än att amma honom en liten stund.
Välling tycker han inte om, det sista har han ratat gröt också. Pasta och potatismos gillar han men det verkar direkt olämpligt på natten 🤪
S! Du beskriver min lille son. Vi slutade med amningen på mitt initiativ när han var 1 1/2 (ville bara soooova en hel natt!!).
Jag hade så mycket ångest inför hans första natt med pappan. Visste att jag skulle falla till föga om jag låg i samma säng. Gick… hur bra som helst? Däremot hade jag förberett honom rätt länge och beskrivit att han snart skulle börja somna med sin pappa och detaljerat beskrivit hur det går till (med inspiration av @biglittlefeelings).
Åh, känner igen mig! Min dotter är 2,5 men fortfarande superorolig nattetid. Även om vi slutat amma… Men hon behöver en annan bredvid sig nattetid (numera pappa) och det kan fortfarande bli stökigt (mkt kroppslig oro). Alla barn är olika, så vad som funkar för det ena funkar inte för det andra osv. Lyssna halvt på råd men mer på din/er instinkt vad som är bäst för dig/er. Ditt barn kommer mogna och bli äldre och sova bättre. Ni/du ska bara orka till den dagen. Barn vänjer sig snabbt vid förändringar, det är väl den enklaste trösten att ge till er. Eller så kommer förändringen spontant. Vi sövde i perioder i sele till vår dotter var… 14 månader kanske? Tills tyngden blev för tung 🙂 Och gav välling mitt i natten alldeles för länge. Alla sätt som funkar – testa er fram! Även om potatismos känns knepigt… Eller amma till sömns, inget fel i det! Hav förtröstan att förändring kommer, hur ni än gör…
Precis så gjorde min stora. Vi samsov och han väckte mig var 40-60 min nätterna igenom fram tills han var 14 månader. För att amma och sövas om. Jag var så trött och snurrig i skallen att jag inte förmådde mig att göra något ”åt det”. Tillslut sa min man att det fick räcka. Jag mådde inte inte inte bra. Han tog sonen och jag åkte bort i två nätter men kom hem på dagen. Det var de värsta nätterna i mitt liv. Men sen var det bra. (Tips att inte vara själv då utan tillsammans med folk, och distrahera sig) Vet att jag krisade i samband med amningsavslut pga fick ”lära om” hur jag är mamma utan amningen. Har egentliga inga tips mer än att jag tänker att det ÄR kämpigt och får vara kämpigt. Både för mamma och barn. Men man kommer igenom det tillsammans och lär känna varandra igen liksom.
Jag känner igen mig så mycket i din kommentar!
Jag brukar aldrig ge råd för det känns som jag inte ens själv vet vad som “funkade” och vad som bara blev lättare för att hon blev äldre men jag kan berätta hur vi gjorde när dotter var ett och jag höll på att gå under av nattamning och sömnbrist.
För mig var det inget alternativ att skjuta ut mig helt och lägga över det på pappan även om det säkert hade funkat.
Det som funkade för oss var att båda la sig tillsammans med dottern och sen gick en av oss upp när hon somnat och en av oss stannade där, hela kvällen och hela natten (för mig blev det ingen stor skillnad eftersom jag ändå var tvungen att avsätta i princip hela kvällen till att vara tillgänglig för omsövning/amning).När det funkade bra efter nån månad började båda smyga upp men kom tillbaka så fort hon vaknade till. Det kändes som att det första steget hjälpte henne mycket, att någon var där när hon vakande så hon aldrig hann bli rädd och det flyttade också över trygghet till pappan.
Efter några månader var hon helt bekväm med att sova själv i sin säng, men ropade ibland om hon vaknade men var aldrig ledsen.
Nu är hon snart tre och sover otroligt stabilt och bra, vilket jag aldrig trodde skulle hända med hennes kassa utgångsläge på sömnfronten som spädbarn!
Kämpa på och om ni inte hittar någon metod som funkar just nu, tänk på att ibland är det bara lite mer tid som behövs 🙂
Känner igen det där. När vår äldsta fyllde ett höll vi fortfarande på med smakportionskamp. Det där med att testa nya grejor när det invanda var så bra var liksom helt onödigt, verkade barnet tycka. Inte förrän jag blev gravid med en liten “hoppsan!” satte jag punkt helt. Då var barnet 2,5 år och jag ville få åtminstone några månaders uppehåll innan nästa amningsperiod skulle sätta igång. Med ett så stort barn gick det att förklara med ord varför det var stopp, men det är nog svårare med en ettåring. Vad som funkar beror kanske mest på vad amningen betyder för barnet. Är det främst ett sätt att stilla hungern behöver barnet kanske få hjälp att komma över tröskeln till att äta sig mätt på sånt man står sig lite längre på. Är det å andra sidan närheten som är viktigast kanske man kan hitta andra sätt att ge den.
Jag satte anti nagelbitsmedel efter 2 år med ena och 3 år med andra! Funka asbra. Berättade innan att tuttarna känner när barnet blivit stort och då börjar dom smaka bläää. Grina lite den minsta men sen skrattade han bara år hur tokigt det blivit. Båda spotta å fräste och dom ville gärna ligga med kinden på iaf. Bara en liten period. Sen har dom somnat i famnen. Jag tror INTE på att låta pappa/partner plötsligt ta över och barnet ska gråta sig till sömns. Det är traumatiskt nog att bli av med sin största trygghet: man bör inte försvinna själv liksom.
Hej! Jag vet ju inte alls hur mycket ni försökte i julas och hur det funkar för er. Men när jag skulle sluta så såg jag att ett vanligt råd var att den andra partnern tar barnet på nätterna den perioden och att det är vanligt med ungefär tre ”skriknätter” och det stämde för oss. Sonen var då i ettårsåldern och jag fortsatte att amma på dagen ett tag till.
Vet du vad, han kommer med stor sannolikhet att sluta under graviditeten eftersom mjölken ändras och anpassas till en ny unge. Jag har ammat barn i omkring 10 år sammanlagt. När de vill “tussla” (dia/bli ammade) ofta kan det bero på att de är oroliga/stressade eller nåt. Försök att se hur era dagar ser ut. Får detta barn den närhet det behöver av dig? En unge som inte får sina behov av att bli sedd, hörd, vara nära och knyta an på djupet kan bli väldigt “tusslig” eftersom det är ett sätt att få vara nära. Tar du tid att se ungen i ögonen, lyssna på ungen och vara verkligt närvarande? Ju mer tid, närvaro och närhet man ger en liten unge desto mindre kommer ungen behöva försäkra sig om att man sas finns kvar. Vilket kan ta sig uttryck i att de sover oroligt eller vill tussla ofta. Dessutom är det ju så att närhetsbehovet – som är helt normalt och naturligt – kommer att gå över. Och det fortare än du tror idag. En dag brölar en skäggigt typ (= din lille son) “mamma jag drar nu” i basen och försvinner ut i livet. Ge honom massor av närhet. Låt honom tussla/ammas. Det varar en kort, kort tid i ett livsperspektiv och ger honom så mycket för hela hans liv av trygghet och styrka till kropp och själ. Hoppas du inte tar illa upp. Detta är bara ett förslag.
Hej! Det här är mitt första barn och jag har varit hemma med honom heltid i nästan ett år, minus en vecka. Jag har legat hos honom i sovrummet när han skulle sova på dagtid i timmar för att han sov längre där än i vagnen. Jag har burit runt en tiokilosklump i sele hela sommaren eftersom han vägrade vagnen i flera månader. Vi har läst böcker, sjungit sånger, gått promenader och lekt. Jag har ammat honom i ett år och försökt lära honom äta riktig mat. Jag har legat hos honom i sängen varenda kväll, sprungit upp och ammat honom när han vaknat och sovit bredvid honom varenda natt. Jag har aldrig varit ifrån honom längre än två timmar. Självklart är jag inte perfekt och självklart har också jag en mobiltelefon som jag tittar på mer än jag kanske gillar men jag har svårt att se att jag skulle kunnat ge honom ännu mer närhet faktiskt.
Du är den perfekta mamman för din son, och ni verkar väldigt nära!
Tack så mycket, det är vi! Nu har jag precis börjat jobba igen men som tur var fortfarande hemifrån så jag kan fortfarande smita ut till honom från datorn när jag behöver 😊
Jag tänker samma som dig, ville inte heller att någon skulle behöva gråta till sömns (varken mamma, pappa eller son) pga amning. Däremot var det dags för förändring.
Jag ”fasade ut” nattamningen. Först pratade jag om amningen med min son, så som man förklarar allt annat på ett ettårings vis. Jag sa att ”snart ska vi sluta tutta när vi sover, behöver inte det” osv. Allt som om det inte vore konstigt. Men för att liksom förbereda mig och lillen. Jag bestämde mig för att amningen vid läggning fick vara den viktigaste amningen. Utefter det började jag sedan för mig själv skjuta fram nästa amning. T.ex ”nu sover han kl 19, ingen amning förrän 23”. Om han då vaknade innan klockslaget jag bestämt så gick jag runt och vaggade/gjorde squats (för det var det som funkade, vilken syn!). Sedan efter 23(eller vad det var) så var det fritt fram. Sedan skjöt jag fram klockslaget till nattamningen var borta. Det som funkade så bra med den taktiken för oss var att vi inte slutade med den där mysiga läggningsamningen som var bara våran, utan vi hittade en ny vana för nattens närhetsbehov. Jag kan säga att jag behövde inte stå och göra snabba squats i mitt i natten särskilt länge.
Hoppas att ni hittar ett sätt. Måste säga att det där med att båda går och lägger sig samtidigt och successivt skapar en ny vana också låter super. Man måste först utgå från sitt barn och vad man själv mäktar med som förälder.
Lycka till!
Jag har tre barn. Den första var det superdramatiskt att sluta amma. Som du S så gav vi första gången upp efter två timmar. Jättehemskt att se henne så ledsen. Ingen av oss var egentligen redo. Då var hon kanske strax över året. Vid 13 månader slutade vi. Jag vinkade och gick hemifrån på kvällen och hon sov med pappan. Det var jobbigt, men tredje kvällen vinkade hon hejdå. Jag sov i vardagsrummet i närmare två veckor, för säkerhetsskull. Men från att ha haft ett barn som somnade 19.30 varje kväll med amning fick vi istället ett barn som hade svårt att komma till ro på kvällen och var vaken många fler timmar.. det var inte roligt. Blev jobbigt i flera månader med det istället.
Andra barnet ammade jag tills han var 1,5 år. Då kändes det att vi var färdiga. Också pappan som tog honom. Det var gråt men gick lättare och tre dagar senare sov han hela nätter. Men han är en sovare. Fortfarande den som har störst behov av att gå och lägga sig på kvällen.
Tredje barnet slutade jag amma för någon månad sen. När hon var ca 1 år 8 månader. Och den här gången gick det superbra! Anledningen? Några veckor innan var hon ordentligt förkyld och hade svårt att sova, svårt att amma. Enda sättet hon kunde sova var att jag stod i köket, spelade alicia keys på mobilen. 2-3 nätter fick jag stå och vagga henne i köket med musik. Det var jobbiga nätter! Så när jag någon vecka senare bestämde mig för att vi hade ammat färdigt så gjorde jag likadant. Vaggade henne i köket med musik tills hon sov och sen gick vi och la oss i sovrummet. Likadant när hon vaknade på nätterna. Hon var aldrig ledsen! Hon drog lite frågande i pyjamasen men accepterade. (Jag hade baddräkt och sporttopp under pyjamasen). Efter ca en vecka började hon sova bättre. För oss var det ett vinnande koncept den här gången, att vi hade hittat ett annat sätt som hon kunde somna på, och att jag inte lämnade ifrån mig henne. Hon hade alltid sovit med mig och kände sig trygg med att jag vaggade henne. Om det hade kunnat funka med första barnet? Kanske, om vi hade väntat tills jag var redo och vi hade hittat hennes sätt att komma till ro.
Älskar synen med baddräkt, sporttop, pyjamas med Alicia Keys i köket! Haha!
Alla medel är tillåtna om de funkar men just baddräkt hade jag nog inte ens kommit på idén, haha!☺️❤️
Min äldste son var inte redo att sluta nattamma vid ett trots att vi också försökte, men ett halvår senare gick det bra. Lillebror slutade nattamma i ettårsåldern genom att sova någon natt med sin pappa. Båda dagammade till 2,5 och slutade själva. Det går säkert bättre vid nästa försök
Tack alla som har svarat mig! Jag kan tillägga att jag egentligen sover åtminstone ganska okej i perioder, så det är inte så att jag går under av sömnbrist. Ofta ammar jag min son och så somnar han om direkt. Det är mest att jag blir låst som är problemet… Men samtidigt så får jag ju vara väldigt mycket med min lilla pojke ❤️
Du har fått en massa svar mitt svar kommer lite huller om buller, men jag ville bara flika in att du kanske kan prova tanken att det inte fel att din son blir ledsen. Det är hans sätt att kommunicera att han gillar inte situationen och det har han all rätt till, men det betyder han att han rätt i situationen är fel. Det är föräldrarna som tar sådan här beslut och man kommer att behöva ta beslut som kommer att göra ens barn jätteledsna, det är ens jobb som vuxen att ta ansvar, prioritera, ha överblick etc och med det kan det uppstå jobbiga situationer. Ens uppgift är inte att alltid minimerar smärta i sina barns liv utan hjälpa dem igenom den, när den är nödvändig.
Fint skrivet, det är ett viktigt och också hjälpsamt perspektiv.
Ingen tips och råd kring amningsavslut och tycker såklart inte att du ska amma om det känns jobbigt. Tyckte också det var jobbigt att amma som gravid, och drog ner på det mkt. MEN måste säga att det faktiskt var FANTASTISKT att amma större (2,5 år) barn när bebisen föddes. För det första var mjölken redan igång och så blev det en så himla fin anknytningsstund för både stora och lilla barnet. Det blev också väldigt naturligt för stora att sluta efter ett tag eftersom det ju var bebisens grej 😊 Ville bara ge det perspektivet också!
Precis så vad det med mitt barn. Men det löste sig så himla smidigt i och med jag blev gravid. Mjölken började av sig själv att sina, (amningen gjorde då obehagligt ont). När jag insåg att hon inte fick isig tillräckligt med mjölk gav vi henne välling istället. Vilket hon då tog. Hon gick från flaskhatare till att hon accepterar på nån månad. Men tror inte det hade gått om mjölken fanns kvar. Tror att det också mer en regel än ett undantag att mjölken försvinner ett tag under en ny gradvitet.
Har du läst om jay Gordon-metoden? Kolla upp den. Funkar för många. Mvh martina
Ni är många som tipsat om detta, ska kolla upp. Tack!
Jag kände också att nätterna blev jobbiga när min dotter som är 1 år och 7 månader vaknade hela tiden för att ha mitt bröst.
Men jag vill inte sluta amma än helt, bara på natten.
Gick med i amningshjälpen på Facebook och rådfrågade om man kunde sluta amma bara på natten och hur.
Dom rekommenderade något som heter dr. Gordons metod.
Tillslut provade vi detta och det har gått jättebra. Blev inte mycket skrik. Bara lite.
Länkar till det här så får du läsa hur det går till!
Jag tänker att det här kan vara en bra början om du även vill sluta amma helt men att det inte blir så abrupt för barnet. Du kan liksom börja med detta.
https://www.drjaygordon.com/blog-detail/sleep-changing-patterns-in-the-family-bed-most-popular-topic-fzb6w
Läs på om Jay Gordons metod för att avsluta nattamning, den är betraktad som en snäll metod där barnet sakta vänja vid att somna om utan bröstet i munnen.
Jag tänker att hans ledsnad står för att du bryter en vana. Att du tar bort något han är van vid. Det betyder inte att du överger honom utan bara en förändring och barn gillar inte förändringar. Samma sak när man slutar med napp, säger att idag får du inte godis fast du fick det igår, idag måste jag lämna dig på förskola osv. Det är liksom en del av föräldralivet, hur jobbigt det än är.
Och jag tror att det känns jobbigare att neka detta eftersom det är ens egen gåva till bebisen.
Men eftersom ni alla kommer sova bättre om han vänjer om sig i hur han somnar så kommer det vara värt de där jobbiga stunderna. Jag vande av min son med att amma till sömns med all närhet jag kunde ge samt en polotröja på mig. Sen efter 1-2 nätter så fick han börja sova med pappan nära istället och det gick så bra.
Åh jag känner igen mig i det här! Min dotter var (är) precis likadan, hon är 2.5 nu och ammar fortfarande för att somna om när hon vaknar hela natten… Men vi har slutat amma för att hon ska somna på kvällen, tar det som första steg så hon ändå lär sig att somna utan att amma. Det som funkade för att sluta amma när hon skulle lägga sig var att jag gjorde en “lägg-tavla” till henne: en slags tavla där jag klippt ut och limmat på de olika stegen i vår läggrutin (badkar, tandborste, potta, oyamas, bok etc). Sist är hennes egen säng, bakom en lucka (sovrumsdörr) som hon kan öppna. Och brösten är inte bakom luckan, de är utanför😉 när jag visade den för henne var hon i extas, tyckte det var sååå kul att följa den! Och jag förklarade att rutten var utanför sovrummet, så lägg-amningem skulle hon få i soffan nu. Det funkade som susen! Skyllde bara på läggtavlan om hon ville amma i sömn. Hon vaknar fortfarande på natten och då ammar jag men nu vet både hon och jag iaf att hon faktiskt kAn somna utan!
Jag tyckte också att det var jobbigt att försöka vänja av amningen med väldigt upprört barn. Om du är gravid igen så kanske mjölken sinar och det löser sig av sig självt? Så var det för mig, då ammade iof inte sonen särskilt ofta och bara nattetid men det gick otroligt smidigt. När han märkte att det inte kom något så accepterade han det utan gråt. Håller tummarna!
Fy detta later superjobbigt! Jag hade samma problem med min 14manaders – fram tills att han var ett ar. Han ville bara ammas till somns och ammade minst 5 ganger pa natten. Formodligen varje somncykel, sa som du beskriver.
Losningen for mig var att lasa om och tanka mer mot sa kallad Aware Parenting. Det lat valdigt vettigt tyckte jag. Kanske later det ok for dig ocksa, och ar nagot du kan prova?
Jag laste The Aware Baby av Aleta Stolter, och foljer Respektfulltforaldraskap pa Insta. Hon skriver mycket bra om Aware Parenting pa svenska.
Inom aware parenting sa ar grundprincipen att man stottar sina barn i deras kanslor, istallet for att distrahera dem. Jag skulle ALLTID vyssa, sjunga, amma etc sa fort min lille var ledsen. Speciellt pa kvallen. Men nar jag insag att han faktiskt VILLE grina – och liksom fa ur frustrationer och sant fran dagen, precis som vi vuxna vill ibland – sa lat jag honom gora det. I min famn sa klart – skulle ALDRIG lamna honom ensam med alla stora laskiga kanslor! Detta gjorde underverk for somnen!
Exempel – Han vill lasa Peppa Pig, men jag kan inte just da. Han ar trott och kanslorna bubblar over och han far ett “psykbryt” och borjar storgrina. Istallet for att borja fixa honom (som jag alltid gjorde innan – fram med tutten 🙂 ) sa haller jag om honom och sager typ “Du tycker det ar roligt att lasa Peppa, och sa blir du besviken nar det inte gar just nu. Jag forstar – det ar okej att vara besviken. Jag finns har for dig”. Han storbolar och skriker ratt ut i typ 20 min. (klassiskt “broken cookie-fenomen”. Han anvander en liten grej som ursakt for att explodera. Precis som vi vuxna! Nar man samlat ilska/anglsan etc pa hog sa kan det verkligen explodera for minsta skitsak!)
Sedan forstatter man sa – nar man VET att han inte kan vara hungrig eller ha nagot annat behov som behover tillgodoses sa stottar man i alla kansloutbrott under dagen. Speciellt de som kommer pa kvallen. Man haller om, kramar, stryker pa ryggen, eller bara sitter bredvid – beroende pa vad lillen vill.
DETTA AR SKITJOBBIGT.
Man vill inte att ens barn ska vara ledset! Men paradoxalt nog sa vill man att den lilla ska ha tillgang till alla kanslor, eller hur? Man vill att ens barn ska fa kanna alla kanslor som ett manniskoliv innebar. Dar ingar tyvarr besvikelse, radsla och angest.
Det enda vi kan gora ar att fa den lilla att bli trygg i att det ar OK att vara ledsen. Det ar okej att grata. Jag finns har som en varm famn. Jag tar hand om dig.
Efter ungefar en vecka med SUPERMYCKET grat och utbrott pa kvallen – utbrott som jag satt med honom i och stottade honom igenom – sa sover han sa otroligt mycket battre! Enligt Aware Parenting sa ska man inte amma till somns alls, men det gor vi anda, for att vi tycker det ar mysigt. Sedan vaknar han max en gang per natt. Da vill han ibland ha tutten, men oftast racker det att han kryper intill eller att jag lagger en hand pa honom. Vi somnar bada om direkt. (Hans sang ar fastsurrad vid min sida av dubbelsangen och pa samma niva)
Aja – nog om detta. Men vart att kolla upp Aware Parenting och se om det ar nagot som kan passa din familj.
till Tee: Åh vad smart detta låter! Önskar att jag hade vetat det och kunnat prova när mina barn var små. De hade alltid så stora känslor och jag tror att jag inte hanterade det så bra. Jag tror att det du skriver kunde ha hjälpt dem men nu är det liksom för sent, de är tonåringar….
Ja, jag tyckte ocksa att det lat smart! Och var sur att jag inte last om det innan han var ett ar.
Men det passar inte alla sa klart. Man far ta det som passar ens egen familj.
Men det ar aldrig for sent! Prova pa dina tonaringar ocksa!
Det later knappt men jag har faktiskt kort mycket Aware Parenting pa mig sjalv och ocksa pa min man nu sedan jag lart mig om det! 😀
Nar han ar en riktig surgubbe (ofta pa kvallstid – precis som sin son.. 😉 ) sa brukar jag ibland fraga – Hur kanner du dig? Har det varit mycket pa jobbet? Och sa kryper jag nara i soffan och kramas. Da far jag ofta sitta och lyssna pa en hel harang trakiga programmerar-problem (arligt – ibland foredrar jag barnskriken.. ;-P ) i nagra minuter, och sa ar han mycket mer haronisk efterat. 🙂
Jag jobbar på BVC men svårt att ge råd kortfattat så här men kanske boken: Somna utan gråt kan vara något för er? Värt att kolla kanske.
Jag har faktiskt redan reserverat den på biblioteket och väntar på den. Tack för tipset😊
Jag hade likadant med min flicka (nu 6år) vi prövade vid 1år att sluta amma och hon var otröstlig, på BVC sa doktorn att hon kanske inte var redo och om jag inte heller var helt säker så kanske vi skulle fortsätta. Och sant, jag var inte färdig heller. När hon sedan vid 1,5 började på dagis bestämde jag mig på nytt och på första natten tog jag på tröja och gav henne mjölkersättning i flaskan och det funkade direkt. Bytte sedan (när mjölken slutat komma) ut ersättning till vanligt vatten och det var inga bekymmer alls och en liten tuttevattenflaska hade hon ihop med nappen tills hon var drygt 3 och slutade. Så med ersättningen kunde jag ändå sova med henne och ha henne intill mig så det enda hon blev av med var tuttarna inte själva myset.
Kolla Amningshjälpen. En otrolig organisation!! Finns på facebook till exempel. Man kan också höra av sig till någon av deras hjälpmammor som kan ge råd och tips, de har alla skrivit ett prov för att få vara hjälpmammor så kunskapen är stor 💗
When my youngest was little she refused to eat anything other than my milk. So at the age of one I received help from a midwife that recommended me to actually go away for a week, since my daughter had such a strong will and refused to eat food when I was around. It worked, she started eating and was fine. I loved breastfeeding my kids but when she did not even eat anything else she needed me constantly. Now she is a healthy growing happy 10 year old still very close to me.
Jag avslutade amningen strax efter året på min dotter, då vi hade en liknade situation. Hade bh och t-shirt på mig så att hon inte kunde komma åt. (Vi sammsover) hon skrek i två timmar och var hysterisk sedan somnade hon och facktis sov i 4 h i sträck, vilket inte hade hänt på 3 månader. Vi gjorde detta i 4 nätter och sedan var vi färdiga. Men hon sov med oss så det ända som var skillnad var att hon inte fick amma/snutta
Det ska inte va konstigt! Eller skämmigt är glad att jag kunnat amma mina 3 barn slutade helt vid 18 månaders ålder på alla 3 men då va de för att dom inte ville längre annars hade jag ammar längre än så
Här kommer ett okonventionellt tips som funkade med min tvååring: visa en youtube-video som spelar godnattvisor. Videon är långsam i rörelser och skärmen blir långsamt mörkare. Bebisen kan ligga tryggt nära dig men har lite annat att tänka på då det händer något i skärmen. Knepet för mig var att få bebisen att somna själv på kvällen, för då lärde hon sig snabbt att somna om på natten också. Så småningom kan videon med musik bytas ut till bara musik. Och sedan till saga med en sång. Och jag skäms inte det minsta att jag nattade bebis med video i telefonen. Jag var nog tillräckligt duktig att vara mamma ändå, någon genväg måste man få ta.
Jag älskade också att amma men så kom det plötsligt en dag då jag visste att det var sista gången. Så var det med det bara. Och från den stunden blev hon pappas flicka, mamma dög inte längre. 😭 (Förlåt, det var kanske inte så uppmuntrande!)
Jag har ammat båda mina i 2,5 år vardera. Bästa jag gjort!
Åh jag ville så gärna amma mina barn länge men första ville inte längre vid 1 år och andra vid 10 månader. Tycker det är så fint att ge barnet den tryggheten. Klart man får trygghet ändå men det var ändå en sorg när de inte ville mer.
Hög igenkänning av att ha nån som pillar på födelsemärken! Min son tog aldrig napp eller snutte. Det var att pilla på mitt födelsemärke på halsen som gav tröst och lugn. Automatiskt kom handen till min hals när han satt i knäet eller när vi skulle sova. När sonen var tre år började födelsemärket växa och det gjorde ont ibland när han råkade pilla lite för hårt i sömnen…Så jag gick till hälsocentralen och fick det borttaget. Hade plåstret på extra länge och sa att jag hade “jätteont i såret” så han fick absolut inte röra halsen. Det funkade! 🙂
Åh vad fint och viktigt att du delar detta. Har en rätt liknande erfarenhet. Minns att jag på gymnasiet blev chockad över vad en kompis SA till sin mamma när han ville amma. Va, kunde du prata då frågade jag! Skäms över det nu när jag fått höra “mamma myyyyyysa”… Ammade mina äldsta till ca 9 månader, de slutade när jag började jobba medan jag gärna fortsatt morgon/kväll. Vår yngsta slutade för ca 1 månad sedan, hon är nu 2.5 år. Sedan förra sommaren är jag med i facebookgruppen Dags att sluta amma säger mamma och jag läste boken med samma namn för henne (också för att få mer sömn). Provade med honung och salt på och alla möjliga knep för att få henne att vilja sluta men inget funkade. Lyckades sluta med nattamningen genom att kramas och hålla om, ca 5 nätter tog det men sen under julresan ammade hon ännu mer, konstant. Speciellt på tåget då hon ändå skulle sitta nära. Valde att ta tillfället för ett statement, japp jag ammar ett äldre barn! Hellre än att ta skriken. Tror resenärerna uppskattade det. När vi kom hem och inför en ytterligare resa så kände jag att nu tar vi tag i detta igen och förberedde mig för en lång process igen. Med glimten i ögat sa jag: är du verkligen säger på att du vill amma, jag tror mammas mjölk har blivit “äcklig” (det värsta ord vår tjej vet, jultomten var också äcklig). Ursh ursh ursh sa hon då, mamma stäng! Stängde för min tröja och ville inte veta av mammas “mysor” längre! Så plötsligt att jag fick ha ont i 2v men det var det värt. Njuter av att känna henne luta mot mig och bara gosa 🙂 Får jag och familjen mer sömn? Nej! Nu ska hon upp vid 6 och få sitt GLAS mjölk för mammas är slut. Men jag njuter av att få ha min kropp för mig själv igen och är glad och stolt över vår långa och fina amningsresa 🙂
Läste om och läste igen och fattade till slut att kompisen inte ammade på gymnasiet! 🙃🙃🙃
Linda, samma här, fick läsa om stycket ett par ggr! 🤣
Jessica, fin amningsresa annars 😊
Jepp… samma här. Men det var roligt att läsa/förstå fel!
Pluskvamperfekt hade funkat bättre:
“Minns att jag på gymnasiet blev chockad över vad en kompis hsde SAGT till sin mamma när han ville amma.”
Hahaha vad komiskt! Får skylla på mina 15 år utomlands 🙂
Ingen fara! Det var bara skoj! 🙂
Jag ammade mitt tredje barn tills ca 1-2 månader efter treårsdagen. Innan det var jag inte redo att sluta, men jag upplevde också en viss genans i vissa kretsar. Inga direkt dumma kommentarer, men ibland blickar som sade ”håller ni ännu på med det där”. Min moster ammade dock sina barn ungefär lika länge och där fick jag mycket stöd och förståelse. Samtidigt har jag också känt lite jävlar anamma, jag ville visa att det är fullt normalt och mycket bra att ännu amma en treåring. Det var våra stunder som bara vi kunde bestämma hur länge de ännu skulle pågå.
Barnet älskar ännu att ligga och mysa och sover ännu gärna nära nära. Men det är en annan grej att ta itu med – så småningom.
Så härligt att du delar med dig av detta! Jag ammar min snart 2,5 åring varannan vecka eftersom pappan och jag är separerade. Det känns rätt häftigt att hon vill amma hos mig men att det fungerar så bra med välling när hon är hos sin pappa. Det är så fantastiskt mysigt att ha den närheten och myset. Hennes äldre syskon slutade amma innan de var ett år. Nu kommer det dock ett till syskon om lite mer än tre månader så får se hur det går med amningen då. Trodde aldrig jag skulle värdesätta och tycka att det är så himla mysigt med amning så här länge.
Tack Clara för allt som du delar med dig av!
Förvånas att människor kan ha så mycket att säga om amning mm. Önskar att människor skulle säga ifrån mer då det verkligen gäller tex när barn verkligen far illa! Familjer gör vad som fungerar bäst för dem och varje enskilt barn. Heja alla därute i cyberrymden ♥️ Sedan lär man sig för varje barn precis som du lär dig något nytt varje gång du möter en ny människa! PS: Mobilen dog så läser nu via platta och så fint i headern ( heter det så?!) att se någon i fönstret fara fram på skidor!
Hej! Ni som ammat länge, hur har det gått med erat hår? Stannar håravfallet av efter en viss tid? Jag har precis slutat efter 8 månader och har minst sagt tappat hår.
Håravfallet beror på hormonomställningen som sker i kroppen efter graviditeten. Det har inte med amningen att göra, men det är lätt att tro det eftersom det sammanfaller i tid.
Det ger med sig efter några månader. ❤
Ammar min son på fyra år, men bara på kvällen när han ska nattas. Det är nog knappt någon som vet om det dock, (skriver det hör iof) . Det är inget jag pratar öppet om då det avviker mot normen. Men tycker själv att det funkar okej. I helgen har jag varit iväg och han blev nattad en gång av sin farmor och en gång av sin pappa. Så det är skönt att fler kan lägga honom nu, funkade knappt innan. Min dotter ammade jag i 3,5 år, dock bara vid läggningen den sista tiden. Hon kommer fortfarande ihåg hur mysigt det var och är avundsjuk på lillebror som har ammats längre. Det säger hon ibland.. Äldste sonen ammade jag i tio månader. Han tog napp och var nöjd med att somna med den då.
Ammar också min fyraåring på kvällen. Läggningen tar ca 5 min mot 1h utan amning. Han har också varit väldigt frisk under sina fyra levnadsår.
Jag ammade min ”sladdis” tills han var lite mer än 4,5 år. Slutade amma honom på natten när han var ca 1,5 år (då tog hans pappa honom själv i två nätter och jag sov i rummet bredvid). Min son älskade att amma och idag när han är 6,5 år klappar och pussar han ännu mina bröst ofta. Han vill gärna stoppa in sin hand under min tröja och känna på brösten när jag lämnar honom på skolan :). Jag har två döttrar som är 12 och 16 år äldre än min son (ammade mina döttrar under ca 1 år). Jag var 40 år när jag födde sonen så jag visste att det var sista gången jag skulle amma. Det gjorde att jag njöt mer av att amma och jag var mer trygg i att amma ett ”äldre” barn. Dock känner jag igen mig i det ni skriver att det var ”skämmigt” att amma länge dvs att det inte var/är accepterat av omgivningen att amma ett ”äldre” barn. Jag berättade inte för vem som helst att jag ammade mitt barn. Men då vår son gick på en Waldorfförskola var det accepterat på förskolan att min son ammade nästan hela förskoletiden. Nu i efterhand berättar jag med stolthet att jag ammade min son tills han var strax efter 4,5 år. Jag känner att jag gett min son något mycket fint (menar inte att skuldbelägga andra som inte ammat av olika anledningar). Jag tänker att alla barn och alla föräldrar är unika och har olika behov. Så man får utgå från sitt barns behov och känna efter vad som är bra för en själv som förälder. För mig som varit utmattad har det varit en vilostund för mig att amma min son på dagtid. Vi sov ofta middag ihop på helgerna. Nu blir inlägget väl långt men vill avsluta med att berätta hur fantastisk människokroppen är. Min son har en äldre storasyster som bor ca 5 timmars resa ifrån oss som gärna lånar sin lillebror i 1-2 veckor ett par gånger per år. Det innebar att min son kunde vara ifrån mig och amningen i 2 veckor men ändå fast det bröstmjölk när han ammade skulle igen. Jag fick inte mjölkstockning någon gång. Jag kunde känna hur mjölken kom tillbaka igen när min son lade sig nära min kropp igen efter att ha varit ifrån mig i 2 veckor. Det var när han var 3-4 år. Kroppen är anpassningsbar må jag säga.
Jag ammade min son till han var knappt två år. Jag fasade ut, så sista månaden var det bara på kvällen innan han somnade. Halvåret innan försökte jag sluta tvärt och istället ge välling i flaska, men han vägrade. Att amma och mjölken är bästa “förebyggande medicin” barn kan få!
Har ammat båda mina barn ca 3 månader, tyvärr fanns det inte mer. Tyckte heller aldrig riktigt om det. Blir galen på vissa som är amningspoliser, att man minsann måste amma. Inte konstigt att många föräldrar mår dåligt och känner att dom inte duger. Alla duger precis som dom är. Viktigaste är att alla får göra vad som passar dom bäst. Närhet får ju barn i alla fall.
Tycker heller inte om att amma. Oskönt både fysiskt och psykiskt. Ammade ändå första i åtta månader och håller på med andra som är tio månader pga att barnen trivs med det och jag står ut. Men tack för att du normaliserar också det att amning inte bara är mys för alla.
Jag ammade min son till 6 månadersdagen och det var mest ktångel faktiskt. Bara att lära sig ama tog veckor, pga prematur och sond osv… men det var ocksp mysigt ett tag, fast han var rätt svår att få att komma igång, varje gång. Mycket skrik. Så jag ammade aldrig utanför hemmet, typ. Träffade en amningspolis en gång. Inte så kul.
Slutade amma min 2,5 åring igår. Tack för att du normaliserar amning❤️
Ammar fortfarande min 4+ åring
Känner mig klar men inte han. Från att amma när som helst, dag och natt, så har vi bestämt att han får amma vid läggning för att jag ska orka. Och den stunden ser han fram emot. Som du skriver så kommer det bli skönt att få tillbaka sin kropp så småningom. :). Tack för ditt vardagliga och ärliga inlägg. Jättemysig bild!
Jag ammar min 3,5-åring och hon är fast besluten att fortsätta! Hon ”älskar tutte” och ”yummy tatti” osv många namn på kärt barn. Helt ok för mig när vi är hemma men blir jobbigt när vi är någon annanstans för jag inser då hur intoleranta alla är. Kvinnobröst är extremt sexualiserade i vår kultur. Folk blir provocerade av långtidsamning pga de behöver konfronteras med sina egna tankar om det, tror jag. Dvs att barnet konkurrerar med mannen om ”tillgången” till brösten. Oftast blir mamman skammad med att det är ”lite sjukt” eller att man har en osund anknytning till sitt barn. Men det är som sagt bara vanlig hederlig manlig kontroll över kvinnors kroppar som sticker upp sitt fula tryne i den skepnaden. (Även kvinnor som kommenterar negativt har internaliserat denna kontroll).
Det behöver inte alls handla om manlig kontroll. När jag ammade mitt första barn kände jag till slut att JAG ville ha ensamrätt till MIN kropp ett tag efter graviditet och allt.
Varför måste vi alltid förvandla kvinnor till nån slags offer…
Jag uppfattar det som att du blev provocerad av det jag skrev och kanske medvetet missförstod, apropå att kvinnor själva internaliserar patriarkalt förtryck.
Att folk har åsikter om kvinnors amning är ett uttryck för patriarkala strukturer, vare sig du ”tycker” det eller ej. Det var det jag menade. Dvs när ANDRA har åsikter om hur länge man som kvinna ammar/inte ammar. Det är något helt annat än att man själv vill sluta amma. Sen finns det många kvinnor, faktiskt, som pressas av sociala normer (grundade på patriarkala strukturer, dvs mäns generella makt över kvinnor) att sluta tidigare än man egentligen vill. Så vad är ”egen vilja” i det sammanhanget?
Alla kvinnor är offer för patriarkala strukturer och vi gör alla vårt bästa för att navigera i det. There is no shame in that! Tråkigt bara när ”att vara ett offer” används nedsättande på det sätt som du gör, eftersom den som är offer för en omständighet, vilken den än är, inte själv är ansvarig för det. Att vara ett offer är en objektiv beskrivning, inte en värdering.
Men visst är det spännande när man läser/hör något som triggade en! Det ger en möjlighet att utforska varför man triggades. Ofta är det för att det finns en obekväm sanning där som tvingar en att se på sig själv med andra ögon 😉
Vad fint att läsa! Min äldsta kunde aldrig amma pga gomspalt och syndrom och det sörjde jag mycket. Med lillasyster som kom nio år senare hade jag tänkt amma till tre minst och det fungerade länge jättebra och var så mysigt för oss bägge. Men som det är med barn har de ibland egna åsikter och hon valde själv bort amningen vid 15 månader. Saknar det ännu flera år senare.
Tycker att det är väldigt intressant hur känsligt det är med långtidsamning! Många som långtidsammar verkar tycka det känns genant/skamligt. Vad är det långtidsamning väcker hos andra (eller hos en själv!) som gör att det känns så?
I mina kretsar skulle det absolut inte vara ok att kritisera eller ens disskutera långtidsamning, man har lärt sig att det är varje kvinnas eget val och kvinnofientligt att ha en åsikt om typ… Gissar att du nästan bara kommer få medhåll och ryggdunkningar här med…var någonstans är det egentligen alla upplever att de får kritik??
Sen undrar jag hur länge är FÖR länge att amma? För nånstans går det väl ändå en gräns, eller?? 😁
Wow, vilken skön umgängeskrets du verkar ha. Jag fick kritiska kommentarer från äldre anhöriga, från okända på stan, från öppna förskolans personal, från en sjuksköterska på vårdcentralen. Och då slutade jag ändå amma när mitt barn var 12 månader. Kan bara föreställa mig hur det hade varit om han hade varit större.
Men Elisa. Vad hemskt att höra. Vid 12 månader. Vilket vansinne och vad sorgligt med så okunniga människor som reagerar som om barnet var 12 år.
Jag tänker teoretiskt att man kan amma tills barnet börjar tappa sina mjölktänder 😅 Tvivlar på att det är bekvämt att amma när barnet har “riktiga” tänder 🙈
Annars tycker jag att “det räcker” när amningen börjar kännas mer jobbig än mysig, och det är ju individuellt för alla 😊
Jag har samma upplevelse som dig – jag har ALDRIG stött på någon som kommenterat min amning (har en 15-månaders unge som älskar att amma). Eller så har jag bara en attityd som signalerar ”håll käften”. Äh, jag vet inte. Men om någon skulle kommentera kommer de bli avsnoppade, det ska gudarna veta.
Jag vill absolut inte vara dömande eller kritisk, men kan ge min personliga åsikt som svar. Jag tycker amning är jättevackert och naturligt när det gäller bebisar. Det är ju ett sätt att föda dem. Jag ser amning primärt som föda och mindre som närhet/tröst, eftersom det finns alternativ för det. Förmodligen bidrar det till att jag upplever amning av större barn som onaturligt efter att de börjat äta vanlig kost ordentligt dvs runt 1år. Dvs behovet tjänar inget syfte. Det är lite som att 7-åringar har inte napp och tonåringar sover inte i mamma/pappas säng. Naturliga utvecklingssteg som ska gås igenom under uppväxten. Det finns också en annan aspekt i det hela och det är att fri amning av större barn (i mitt tycke) inte går hand i hand med uppfostran. Även små barn behöver lära sig rätt och fel (givetvis på sin nivå) och även att kommunicera runt känslor. När de inte får som de vill eller inte klarar att uttrycka sig resulterar det ofta i gråt och de vill tröstas med tutten, som då istället blir en belöning eller missgynnar verbal utveckling och förståelse. Alla gör som de själva vill och jag skulle aldrig ge vare sig en nedlåtande blick eller kommentar. Men ville nyansera att det inte alltid måste handla om mäns sexualisering av bröst.
Alldeles oavsett hur man själv väljer att se på amning så är fakta detta:
”Amning är mer än bara mat för ett barn. Amning har så oändligt många fler viktiga ändamål utöver överföring av näring. Amningen påverkar både barnet och mamman på flera positiva sätt. Amningen är bland annat lugnande och smärtlindrande och stabiliserar hjärtrytmen, andning, blodsockret och kroppstemperatur hos barnet, både via själva sugandet, innehållet i mjölken och genom att barnet är nära bröstet, hud mot hud. Stresshormoner minskar och blodtrycket sänks även hos mamman. Barn har ett biologiskt, inbyggt behov av närhet dygnet runt. Kroppslig fysisk närhet är även en viktig faktor i anknytningen. Barnet vill ligga vid bröstet av många anledningar! Barnet vill komma till bröstet och amma betydligt oftare än hen känner hunger. Barnet har alltid en bra anledning när hen vill till bröstet. Detta gäller dygnet runt.
Ett barn ska inte enbart utvecklas kroppsligt/fysiskt och viktmässigt, utan även mentalt och känslomässigt. Att få amma när barnet kommunicerar att det vill till bröstet är viktigt även ur ett psykologiskt perspektiv. Att få sina behov tillgodosedda och känna sig sedd och förstådd lägger grund för barnets känsloliv, skapar trygghet och bygger tillit hos barnet.
Så, när barnet kommunicerar att det vill till bröstet och amma kan det vara av många olika anledningar, allihop är lika relevanta för barnets utveckling (känslomässiga och kroppsliga). Det kan vara att det känner sig lite ensamt, kanske drömde något läskigt, blev rädd eller kall, kanske vill hen ha närhet eller värme.”
Ord från Lin Dalén, ”Amning i nöd och lust”.
Du citerar från en handbok om hur man får amning att funka och kallar det ”fakta”. Det finns också ”fakta” att föräldrar som inte får sova och som ger upp sina egna behov helt och hållet blir dåliga föräldrar.
Christina, Christina, det finns ett tillstånd som heter D-MER som innebär att mamman inte alls får lägre blodtryck med minskade stresshormoner, utan tvärtom ger amningen ett kraftigt ångestpåslag. Det är en fysiologisk reaktion på bl a oxytocin som även kan drabba kvinnor som vill och önskar amma. Så det har inget med amningovilja eller förväntansångest att göra. Kanske kan denna fakta göra dig lite mer öppen för nyanser och för att alla kvinnor inte är som du eller som det står i din bok?
https://www.barnakuten.nu/angest-av-amning-det-kallas-d-mer/
Precis! Håller med om detta när det gäller spädbarn, men att en trotsande 2-3 åring alltid ska få sin vilja fram ser jag inte utvecklar barnet i någon positiv riktning. Näringsmässigt och hälsomässigt är inte bröstmjölk lika viktig i den åldern, som att lära sig äta en varierad kost och sova hela nätter.
Åh jag har haft magsjuka i dagarna och min mjölk tog slut så min 10 månaders har varit så ledsen och jag med. Hon vill inte ha ersättning så hon äter gröt, klämmisar och samma middag som mig nu och jag har lyckats amma 3 gånger idag men jag tror inte att det kommer så mycket. Jag hade så gärna velat amma henne så mycket hon velat ett tag till 💔 jag tycker 10 månader är för tidigt att sluta amma egentligen.
Fortsätt för närheten om du och barnet vill! Jag tror nog produktionen kommer igång igen när du återhämtat dig, men amning är ju inte bara näring. Kram!
Jag respekterar att mammor väljer att göra olika vad gäller amning men om det grundar sig i villfarelser/myter om amning är det ju beklagligt. Än värre om de som inte kan/kunde amma mår dåligt över det, helt i onödan dessutom.
Ni som funderar, googla vad Agnes Wold säger i ämnet om amning är bättre. (Spoiler, nej) Eller hör i avsnittet i podden med henne då hon pratar om detta.
Jag tycker att det är hemskt att andra människor (kvinnor mest?) kommenterar och har negativa åsikter vare sig de tycker att andra ska amma kortare tid eller längre.
Tänker spontant att detta med nattsömnen (viktigt med utvilad mamma både för henne själv och de runtom) och att få ha sin kropp ifred (även kanske att få tillbaka mer avskildhet med sin partner) är viktiga argument i när det är dags att sluta amma. Om det är jobbigt för mamman och barnet, separationsångest så är det nog bra att tänka på att det är en övergångsperiod och att barnet inte alls tar skada av att bli ledset. Det blir barn även när man säger nej till godis till frukost, när hen måste åka hem från något roligt eller inte kan få det hen önskar i julklapp. Och ändå genomför vi det. För att vi vet att det är det bästa.
Tycker att många här har fina berättelser kring hur man slutar, t.ex förklara att mjölken är slut eller ”blivit äcklig”. Eller trappa ner. Olika passar väl olika. Viktigast att ingen känner skam och mår dåligt. 💕
❤❤❤
Härligt att läsa om långtidsamning😍
Jag ammar min 1,5åring och frågar man henne vill hon nog aldrig sluta😁
Jag tycker själv att det är rätt mysigt, slutade amma på natten nu vid julledigheten. Men, så började hon nyss förskolan och är otröstlig vissa nätter. Så vi faller tillbaka ibland vid morgonkvisten när både hon och jag behöver sova mer än till 04 men hon inte kan komma till ro utan amning😅
Jag har ammat utan uppehåll sen mitt flesta barn föddes 2016. Inte samma barn i sex år alltså, nu är det tredje barnet jag ammar 😅 Jag har slutat amma dom båda äldsta barnen ett tag efter att det nya syskonet kommit, det har fasats ut naturligt då. Det bästa jag gjort dock är att ha amningen igång när barn 2 och 3 föddes, sååå mycket besvär jag har sluppit eftersom mjölken fanns på en gång 🤗🤗
Nu har jag inte tänkt fler barn, vill amma min snart 1-åring i minst ett år till – frågan är hur det går att sluta då! 🙈😅
Hej.
Mitt barn har alltid varit känsligt.
Och gråta och skrika går inte att komma runt.
Och jag har behövt jobba kväll ibland.
Började jobba igen när mit barn var 6 månader.
Då var jag piss less på att gå runt hemma utan något sällskap annat än en skrikande bebis som konstant satt fast på mig trotts jag inte ammade. Och endast var nöjd när hon satt fast på mig.
På nätterna när jag behövde jobba ja hon fick väl skrika då.
För tösens pappa är en trygg pappa och super duktig med tösen.
Men vi såg till att jag jobbade sällan på nätter.
Och en period kunde hon ej sova alls egen säng då hon bara skrek. Så då fick hon sova hos oss.
Men när det gällde natt maten,och nappen då fick hon väl skrika då.
Men vi gav henne andra trygghets alternativ. Som vår säng.läsa mer böcker, extra god kvällsmat.
Men vår tös är än idag vid 4 år envis och behöver fasta ramar.
Att barn skriker är helt ok.
Så länge de är trygga med tex sin pappa.
Jag har tre barn och tre helt olika ”matupplevelser”. Första funkade inte amningen med (eller jo, det gjorde den nog, men det fattade inte jag) så han fick ersättning. Med andra barnet hade jag ett visst revanschsug och honom ammade jag i 3 år. Yngsta föddes väldigt sjuk och svag, så jag fick lov att pumpa mjölk på neonatal. Fortsatte med det i 1,5 år innan jag kände att jag ville kasta ut pumpen genom fönstret. Alla tre sätt har fungerat utmärkt. 🙂 Det är märkligt vad mycket idéer folk har om hur andra matar sina barn och givetvis har man alltid röven bak. (Ammar du inte? Ammar du fortfarande? Varför, varför, varför?) Äldre damer har varit värst och jag har lovat mig själv att ALDRIG bli som dem.
Så fint! Tack för att du delar med dig av det här.
Dryga två år höll vi på, de sista månaderna mest innan sovdags – sen var mina bröst små utammade taxöron och barnets alla tänder hade kommit och han fick inte så bra grepp längre. Så vi kunde konstatera att mjölken var slut. Det var ett förvånansvärt odramatiskt avslut och jag är glad att vi båda var redo. Innan dess hade barnet mycket besvärlig tandsprickning och ammade vissa nätter nästan konstant, inte alltid så roligt men hen skulle ha varit lika vaken och olycklig utan amning, vissa barn har nu bara stökig nattsömn de första åren. Numera får vi hela nätter och till och med sovmorgon nu och då!
Jag ammar också fortfarande trotts jobb, förskola o dottern är 1år 8 månader. Alltid vid läggdags och på natten några gånger. Har inte mycket mjölk kvar men det skänker närhet och tröst 💞 tänker fortsätta så länge hon absolut vill ha själv.
Jag har ammat båda mina killar och älskat det. Men till slut givetvis blivit knockad av sömnstörningarna. Och oavsett när amningsavslutet sker, så är det en slags sorg. Jag grät hejdlöst båda gångerna. Det bara är så oerhört känslosamt att avsluta. Oavsett hur efterlängtat det är eller om det är av annan anledning. ❤️
Med mina killar har jag inte följt någon speciell bok eller några sova hela natten-kurer. För mig har det bara inneburit massor av stress och kravkänslor som känts totalt onaturliga. Bara själva grejen att föda barn och läka efter det, att sova osammanhängande i månader, all gör si- och så-press utifrån man får som framförallt MAMMA(!) och den naturliga oron över barnen har nästan bränt ut mig under småbarnsåren. (Men jag är högkänslig också).
Mina killar har sovit bredvid mig sedan förlossningen och de har fått ammat fritt till närmare året, den ena något längre. För min magkänsla sade så tydligt att det är vad som är naturligt för oss. Båda killarna är idag självständiga, sover hela nätter utan oss föräldrar i samma rum och har gjort flera år men älskar fortfarande närhet i form av gos och kramar än idag. Det önskar jag att jag visste när jag valde att sluta amma och tvivlade och tvekade över om vi någonsin skulle ha samma band igen. Såklart vi skulle.❤️
Fint att läsa om ngn som ammat länge ❤️
Jag fick sluta amma mycket tidigare än vad jag ville. Min föredetta(jo det blev ju separation till slut) ville att jag skulle sluta amma när min lille var 10 månader. Jag kände mig så stressad och vilsen men vad skulle jag sätta emot med? Mysigt, min vilja vs jämlikhet och bortklemande (hans argument). Usch jag var inte alls redo. Va glad att ni gjort vad som känns bäst för er.
Ammade mina två äldsta i lite mer än 2 år var, omgivningen tyckte förstås att det var jääääättelänge. Så fint att läsa ett sånt här inlägg! Yngsta är bara 7 månader och med all sannolikhet sista bebisen så hen får vi se om det inte blir ännu längre för!
Så fint! Hur har du fått det att funka när du varit borta i 7+ dagar från Ulf? Har du fått pumpa då eller hur har du lyckats behålla mjölken? När jag drog ner på amningen till bara en gång på kvällen tog det inte lång tid innan mjölken helt tog slut. Är lite avis på de som har massa mjölk utan att behöva amma konstant!
Man kan ju fundera på varför kvinnor är så pigga på att döma varandra.
Allt från amning till förskola, nattrutiner, skärmar osv.
Om det fungerar är det kanske…perfekt? ❤️
Ammade min dotter i drygt tre år. Njöt nästan hela tiden. Idag 11 år senare finns det fortfarande mjölk kvar och vid vissa sällsynta fall kan jag vid bäbisgråt känna hur brösten spänns och mer mjölk kommer till. Märkligt med kvinnokroppen!
Så skönt att läsa, både inlägget och alla kommentarer! Ammar min snart 2-åring, tredje barnet, och hade nog tänkt sluta innan födelsedagen då det ”känns” länge med två år men nu ska jag ta mig en funderare och känna efter lite till, så att beslutet grundas i mig (och barnet) och inte ett borde som kommer någon annanstans ifrån.
Tack för att du delar med dig!
Härligt att läsa! Jag slutade amma mitt mellanbarn någon vecka före jul, när han snart skulle bli 3 år och 5 månader. Han ville absolut inte sluta, och jag försökte förbereda honom på att vid jul, då slutar vi. Sedan gick han och lade sig med sin pappa, utan mig, av någon anledning och det funkade bra och på den vägen är det. Han har varit ledsen och saknat amningen, men jag orkade inte amma både honom och lillbebisen, som är 5 månader.
Nu när jag läste ditt inlägg om att amma ett större barn kunde jag känna ett styng av sorg och längtan, men på det stora hela är det en lättnad att ha avslutat det kapitlet. Äldsta barnet ammade jag i drygt 2 år och 4 månader så bebisen lär väl hålla i till 4-årsdagen 😅
Känner så väl igen allt du beskriver. Myset och lugnet, men också längtan att få lite mer om egen kropp. Ammar min 2,5 åring. Ammande mitt första barn till hen fyllde 3. Det blir inga fler barn men 6 år amning, är tacksam att jag kunnat ge mina barn det. Får en del gliringar och allra mest från barnens pappa. Han hackar hela tiden på vår amning, att det är sjukt och hen är för stor. Nej vi lever ej ihop. Tycker inte att amning angår män överhuvudtaget!
Word! Angår verkligen inte män och ingen annan än mamman och barnet för den delen heller.
Vad fint att du lyfter detta och “kommer ut” som långtidsammare 🙂
Jag ammar min tredje och minsta kille nu som är 10 månader, planerar att amma länge till. Men så klart hänger det på att det funkar för min egen hälsa också. Har ammat båda storebrorsorna i 3,5 respektive 2,5 år (avbröt när jag blev gravid igen).
Någon gång efter två började jag amma mindre offentligt, dels för att jag var orolig för negativa kommentarer som mina barn skulle kunna uppfatta, men också för att jag kände att jag var lite mer på spänn då. Har dock haft väldigt fint stöd från min nära familj och alltid varit bekväm att amma större barn med dem.
Jag har fyra barn. Har tyckt det varit urmysigt att amma. Så sista barnet ammade jag till 3 års ålder. Men sista året var det som lite skämmigt. Man sa det inte högt att man ammade. Men jag tyckte det var en ur mysig stund. Men när han var tre år slutade jag. Men det var jobbigt för en själv att sluta.
Men våran yngsta son hade väldigt många hål i tänderna sen. Jag skyller det lite på mig själv, att jag ammade så länge.
Tack för att du delar med dig. Nu blev jag glad. Du är modig som berättar om detta.
Har också en liten treåring (om en månad) som vet att det börjar vara på slutrakan med amningen.
Det blir i alla fall fem år av mitt liv med amning med barnen. Så glad för alla fina stunder.
Jag tror också att amningen gjorde mig mer tillfreds med min egen kropp. Jag har verkligen jättesmå bröst. Jag skämdes lite för dem innan. Men det är otroligt vad mycket mjölk de producerade åt båda barnen. Det fanns hur mycket som helst.
Ammade också i “evigheter” och kunde tycka att folkets kommentarer åt det var ibland jättedumma. Även av mina föräldrar som tyckte synd om barnet, därför att hon inte fick flaskan, stackare. Har velat sluta tidigare, men till sist var min dotter över tre år. Och hon kunde det acceptera också när en gång nattetid jag sag “nej, nu blir det ingenting längre”. Hon protestskrek en gång och sov sen vidare. Det var det. Precis rätt tid för oss både två.
såå mysigt!! <3 Jag ammade två av mina barn tills de var 2,5år. Minns att det var tufft när de var omkring året, då var jag rätt less på det, men vi kom över det och det var en stor sorg att sluta amma men kände också att jag behövde spara lite på energin till mig själv. Kan fortfarande sakna det nu, 2,5år senare.
Har en två åring om en månad som fortfarande ammar. Och jag är inte redo att sluta riktigt än! Redan nu känner jag igen mig att inte vilja offentligt, värst har varit hos far och morföräldrar, men också på BVC. Nu kan han ju högt säga tutte tutte när han själv vill ammas så blir inte så hemligt men så välbehövligt paus för mig. Har tre barn på 5,4 och snart 2 år.
Slutade amma äldsta barnet när hen var 1 år och 9 månader för jag orkade inte mer. Det var hens enda sätt att somna och pappan dög således aldrig. Det blev så mentalt jobbigt att vi slutade, och det blev bra för alla. Helt plötsligt gick det lättare att somna och jag mådde bättre osv. Med yngsta såg jag fram emot att långtidsamma, 3 år minst! Men hen ville inte och valde själv att sluta när hen var 1 år och 5 månader. Jag blev så ledsen! Efter ett tag insåg jag att det var ganska skönt, men lite av en sorg också.
Så fint att du skriver om detta Clara. Ammade min yngsta tills hon var 3 år. Inget konstigt alls i mina ögon. Men många som hade synpunkter på det.
Stor Kram.
Jag känner igen mig väldigt mycket i din text. Intressant att läsa tycker jag, för det pratas väldigt lite om att amma längre än normen på det här avslappnade sättet. Tack att du satte ord på det!
Tack för detta! /en till låmgtidsammare
Jag körde med barnstyrt amningsavslut och min unge slutade helt strax före 4 års åldern. Jag hade tur som hade en enkel amning som inte kostade mig sömn och kraft när han blev äldre. Men det var inte alltid lätt att mota bort känslan av genans. Det som tog hårdast var när jag läste kommentarer på nätet om att mammor som ammade gjorde det för sin egen, sexuella njutning. Jag har tur som har en partner som stöttade till 100%.
Varje gör som varje vill. Flaskmatning eller amning eller både och angår ingen annan.
Har tre barn och ammat dem mellan 2 och 5 månader. Förstår att en del vill amma längre men har personligen svårt att förstå varför. Det suger ur väldigt mycket must ur oss mammor, det bli svårt att få i oss tillräckligt med näring och tillräcklig sömn. I dagens samhälle med rent vatten och ersättningar med fullgoda näringsinnehåll borde valet vara enkelt för alla tänker jag? När jag läser alla inlägg låter det mer som det är mammor som har behovet av närheten och att känna sig behövda, eftersom små barn kan man få mätta, friska och ge närhet utan att amma? Att amma barn som är tre år är – vad är syftet? Jag har svårt att se varför det behöver handla om kärlek till sitt barn. Och vad betyder för pappan att inte kunna vara delaktig på samma sätt i så många år?
Nu skriver jag nedan samma som jag svarade på en annan kommentar ovan. Men jag tycker det är såå viktigt att belysa eftersom (vilket blir så tydligt i ditt inlägg) amning uppenbart är så sorgligt missuppfattad i vår kultur. Vad gäller pappans roll är det svårt att förstå hur du menar – vaddå ”delaktig på samma sätt”? Vad har amning med pappans delaktighet att göra överhuvudtaget? En pappa (eller partner oavsett) kan göra p r e c i s ALLT utom just amningen. Amning har överhuvudtaget ingenting med jämställdhet (om det är det du syftade på?) att göra. Det handlar om ett litet barns medfödda och fullt naturliga behov! Och att reducera det till att vara ”bara mat” är okunskap. Och respektlöst.
Rekommendationen från WHO, baserad på den samlade forskningen globalt, är att amma i minst 2 år, gärna längre. (Sen gör man naturligtvis som man önskar i det enskilda fallet, och det finns ett otal anledningar till att amning ibland inte är möjlig osv.)
Alldeles oavsett hur man själv väljer att se på amning så är fakta detta:
”Amning är mer än bara mat för ett barn. Amning har så oändligt många fler viktiga ändamål utöver överföring av näring. Amningen påverkar både barnet och mamman på flera positiva sätt. Amningen är bland annat lugnande och smärtlindrande och stabiliserar hjärtrytmen, andning, blodsockret och kroppstemperatur hos barnet, både via själva sugandet, innehållet i mjölken och genom att barnet är nära bröstet, hud mot hud. Stresshormoner minskar och blodtrycket sänks även hos mamman. Barn har ett biologiskt, inbyggt behov av närhet dygnet runt. Kroppslig fysisk närhet är även en viktig faktor i anknytningen. Barnet vill ligga vid bröstet av många anledningar! Barnet vill komma till bröstet och amma betydligt oftare än hen känner hunger. Barnet har alltid en bra anledning när hen vill till bröstet. Detta gäller dygnet runt.
Ett barn ska inte enbart utvecklas kroppsligt/fysiskt och viktmässigt, utan även mentalt och känslomässigt. Att få amma när barnet kommunicerar att det vill till bröstet är viktigt även ur ett psykologiskt perspektiv. Att få sina behov tillgodosedda och känna sig sedd och förstådd lägger grund för barnets känsloliv, skapar trygghet och bygger tillit hos barnet.
Så, när barnet kommunicerar att det vill till bröstet och amma kan det vara av många olika anledningar, allihop är lika relevanta för barnets utveckling (känslomässiga och kroppsliga). Det kan vara att det känner sig lite ensamt, kanske drömde något läskigt, blev rädd eller kall, kanske vill hen ha närhet eller värme.”
Ord från Lin Dalén, ”Amning i nöd och lust”.
Till Madeleine
Jag delar helt dina tankar och tror också, att det är som du skriver. Jag är så glad, att det är 39 resp 43 år sedan jag fick mina barn. Jag kämpade på i 6 månader med amning med varje barn och kan än idag känna den frihet som infann sig den dagen , som det var slut. Trots att pappan, efter sina 10 pappa-dagar gick tillbaka till jobbet, hjälptes vi åt på nätterna. Jag hade aldrig en tanke på, att närhet till barnen bara skulle vara min. Som tur var växte barnen upp till goda, kärleksfulla varelser, som idag har egna fullt ut jämställda familjer.
Men det är ju bra, att man väljer själva TILLSAMMANS, eller?
Håller med Madeleine. Jag ammade mitt yngsta barn i 1,5 år och det var för tok på länge (oavsett vad WHO tycker). Jag blev en ersättning för en napp för att vi inte orkade lära vårt barn att somna själv. När vi väl gjorde det fick jag sova hela nätter och har gjort sedan dess. Finns andra sätt att få närhet. Det är väl en sak att vägra en bebis bröstet, men när det bara används som ett sätt att få barnet att sova så att man själv får sova tycker jag att det är för länge.
När jag ammade fick jag dessutom ibland ett ångestpåslag som var sjukt obehagligt. Det är inte alltid så mysigt att amma för alla mammor. Tror utsövda, trygga föräldrar är det bästa för barnet. Det tror jag även WHO står bakom.
Lisa, det finns ett vedertaget tillstånd som heter D-MER som innebär att man istället för att känna lugn och ro får ångest av att amma. Många beskriver att ångesten kommer när barnet börjar suga och att känslan försvinner när barnet släpper. Barnläkare Cecilia Chrapkowska skriver jättebra om tillståndet här:
https://www.barnakuten.nu/angest-av-amning-det-kallas-d-mer/
Jag har själv ammat i 10 resp 9 månader varav 6 månader helamning med bägge barnen, fick inte ångest, men inte heller några särskilda lyckokänslor av oxytocinet. Jag hade personligen inte velat fortsätta amma i flera år och tack och lov var amningsslutet väldigt odramatiskt för bägge barnen, amningen liksom ebbade ut och försvann av egen kraft. Jag tror att det är superviktigt att man som kvinna lyssnar på vad man själv klarar av. Tvångsamning kan aldrig vara
positivt för anknytningen på något sätt och närhet, det kan man ge sitt barn i överflöd utan det behöver ha ett bröst i munnen.
Ah, tack. Nu är det några år sedan jag ammade men bra för andra som känner igen sig att läsa detta. Det är märkligt hur kroppen motarbetar en sådan viktig funktion som att ge sin avkomma mat? Jag hade också besvärliga graviditeter med illamående och kräkningar i nio månader. Också helt naturligt, men fantastiskt jobbigt 😉
Påminner om när jag ammade min yngsta. Slutade när hon var ca3år, både hon och jag mådde bra av det. Hon var ett kolikbarn och hade förkylningsastma som liten och det var alltid oroliga nätter. Så amningen fungerade lugnande samtidigt som hon var väldigt petig med mat, tryggt att veta att hon fick i sig åtminstone bröstmjölk. Jag är förskollärare själv och minns tydligt när jag var ung och jobbade på fsk att det pratades mellan personalen att om man inte slutar amma före 1 års ålder så begår man övergrepp på sitt barn. Konstigare värdering har jag sällan hört! Det finns så mycket fördomar
Åh kan känna igen mig så mycket! Ammade äldsta dottern tills hon var 2år och 2 mån. Slutade enbart för att mjölken tog slut då jag var gravid med lillasyster. Fick så många kommentarer och snea blickar för att jag ammade länge. Började redan när hon var ett år. Med lillasyster har det inte varit så många kommentarer från nära håll. Tror de har insett att jag inte tar åt mig och gör som vi vill ändå. Lillasyster fylle nyss två år och vi har inga planer på att sluta amma än. Det kommer när det kommer. 🥰
Tack för det här inlägget! Så sorgligt att behöva “skämmas” för långtidsamningen och liksom känna sig udda, när det uppenbarligen är många som väljer att göra samma sak och att tillochmed WHO rekommenderar amning upp till 2 år!
Blir så glad av det här inlägget. Tack för att du normaliserar långtidsamningen! Här slutade vi när dottern var 14 månader och det blev ett väldigt naturligt avslut då hon helt enkelt inte hade tid att snutta på mig längre. Men jag saknar det och skulle gärna ammat längre! Ju äldre hon blev och när amningen övergick mer till mys och trygghet nån gång om dagen istället för matning uppskattade jag och njöt av det mycket mer.
Så fint med amning. Ammade 23måmqdet och då var väl båda nöjda. Avslutet väldigt odramatiskt med ett ‘nu har du ätit upp allting, det är helt slut!’. Och så var det med det.
Jag har svårt att se problemet med att långtidsamma.. tycker det låter gammeldags att neka sitt barn tröst och gos bara för att det är en norm. Precis som att man förr trodde att man kunde skämma bort barn med för mycket kärlek. om båda tycker det är mysigt, varför sluta..? Jag ammades själv tills jag var tre år, ammade min yngsta i över ett år men hade gärna fortsatt ett tag till om det inte var för att jag behövde äta mediciner. Saknade amningen mycket. Bebisen fick börja med napp + pilla på bröstet under avvänjningen. Nu är hon 6 år och får fortfarande tröst av bröstet, den lilla handen ska ofta ligga där vid nattningen. Njut av närheten från dina små medan de fortfarande vill, det kommer en dag då de bara vill spendera tid hos vänner eller stänger in sig på rummet. Och det är också som det ska. Lita på magkänslan och den starka mammainstinkten istället för på normer ❤️
Amning är ju toppen! Och fint att du normaliserar långtidsamning, normen här är ju så snäv… Har ammat båda mina i dryga tre år, sen kände jag mig klar och behövde precis som du mer nattsömn och reclaima min kropp. Odramatiskt avslut med båda barnen och mycket mys och kärlek även utan tuttarna! Önskar fler som vill amma länge kände sig bekväma med det utan att skämmas eller dölja det, tror din text hjälper mycket!! Tack!
Fantastiskt att få och kunna amma länge,ger friska glada ungar . Har också alltid tyckt det varit mysigt och gjort det länge med mina tjejer .Det är absolut inget fel med det,man ska göra det som känns bäst för sig själv och sitt barn 💕
Så fint att läsa om långtidsamning ❤️ jag ammade min son i 21 månader. Det var svinjobbigt att jobba heltid och amma på nätterna när pappan var fl, men mest bara positivt. Nu ammar jag lillasyster som är 8 månader. Jag planerar att amma läääänge. För hennes skull såklart, för jag tror det är bra, men också för min egen. Det är bra för min endometrios håller sig lugn och det ger mindre risk för bröstcancer. Win win!
Jag tycker inte att man behöver skämmas alls eller förklara sig kring långtidsamning. De flesta barn verkar ha ett förhöjt sugbehov tills åtminstone treårs åldern, vilket de ofta får anväda napp för. Att barnet vill amma är ju bara helt naturligt (och superdupergulligt!) Jag tycker det känns fint att kunna amma vår son som snart är 2,5 år.
Mys ❤️ Jag ammar min son, han är 2,5 år nu. Vi har inga planer på att sluta på ett tag. Tänk alla antikroppar han fått från mig. Och all tröst. Och alla mellanmål. Han är min första och jag hoppas få fler barn och att kunna amma dem lika länge 😊