
Jag tycker att humor och lekfullhet är två av de verkligt stora tillgångarna i föräldraskapet. Om man orkar och finner sig i stunden, kan skratt och lekfullhet finta bort många konflikter och tråkigheter. Varför ska man vara konfrontativ och auktoritär om man kan hitta sätt att komma runt problemet?
Här hemma kan det ta sig i uttryck på följande sätt.
- Lillen vill absolut inte gå på pottan innan han ska gå och sova. -JAG KOMMER VINNA! JAG KOMMER KISSA FÖRST! hojtar jag och kastar mig mot badrummet. Då far han efter i världens fart, trots att han inte alls ville kissa. Skyndar sig att sätta sig på pottan och han vinner varenda gång. Och varje gång utropar jag att det är såååå orättvist. Det älskar han att höra.
- Småttingar kan ha svårt att fokusera vid middagen. Det är trist att sitta och äta när man istället kan balansera på kökssoffan, krypa under bordet eller klättra på brorsornas stolar. Så jag eller Jakob säger –Är det någon som tror att Ulf kommer kunna äta upp sin mat? Det tror inte jag! och resten av familjen ropar -Inte en chans! Han är för liten. Det kommer aldrig gå! Då tänds tävlingslusten i hans ögon och när han sedan stoppar första tuggan i munnen tittar vi på varandra och suckar högt och förtvivlat -Vi hade fel, han kunde ju! Ulf vann och vi förlorade. Och om det inte räcker för att få igång honom så fortsätter vi -Haha, men han kommer inte kunna äta mer än det där. Han är för liten, han kommer aldrig klara av det!. Och sedan när han fortsätter äta så erkänner vi oss besegrade. Ulf vann igen! Funkar förvånansvärt bra. Även på Folke fick vi använda detta knep för att väcka matlusten när han var liten.
- Dagar när lillen inte vill gå till förskolan brukar fröknarna ringa hem. Det går till så att jag låtsas svara i mobilen och pratar högljutt med en inbillad fröken. -Jasså saknar ni honom så mycket? Går det inte ens att leka utan honom? Är Ines, Ylva-Karin och Tomas helt utom sig? Ja, då måste han ju åka till förskolan. Det är självklart. Jag ska höra om han har möjlighet. Sedan brukar det bli en väldig fart på lillen som inser att det utan hans insats är ute med barnen på förskolan.
- Även stora barn kan behöva luras till att skratta och komma loss litegrann. Inte för att man inte får vara ledsen och sur – för det måste man definitivt få vara. Men ibland kan ju håglösheten få fäste utan att man riktigt vet varför. Jag kör en riktig revbenstango på ungarna ibland och håller på tills de skriker av skratt. Och för någon vecka sedan när jag gick framför två trumpna typer i trappan som tyckte att livet var fruktansvärt orättvist för att de skulle behöva städa sitt rum – ja då släppte jag en brakskit av monumentala mått i ansiktshöjd på dem. Fasansfulla skrik och upprörda röster och sedan jagade barnen in mig i sovrummet där de överföll, brottade ner mig i sängen och kittlades. En utmärkt stämningshöjare!
- Man kan ta barnen i bruk lite extra när de är purkna. Särskilt om det varit bråkigt ett tag och man fått ge många tillsägelser. Då behöver man fylla på med positiva händelser och rigga situationer där man får ge beröm. Jag brukar göra det genom att ge dem enklare uppdrag. Förklara för tvååringen att jag verkligen, verkligen skulle behöva snyta mig och tror herrn att det finns någon chans att han skulle kunna hämta lite papper till mig? Alltså bara om han har tid i sitt upptagna, fullmatade schema? Uppdraget tas på det största allvar, den trumpna ungen springer iväg och hämtar papper och återkommer snart med viktig min. Då gäller det att tacka och intyga att detta snytpapper räddade hela ens dag och hur skulle man klara sig utan honom? Upprepas vid behov och svårigheten på sysslorna anpassas efter ålder.
- Ibland när det är sura miner vid läggningen så börjar något av gosedjuren i sängen bråka med lillen genom att imitera hans egna protester. -Jag vill inte sova! Nej jag tänker inte ha på mig täcket! Jag är inte trött! Detta leder nästan alltid till att den arga stämningen bryts, istället börjar han muntert argumentera med mjukisdjuret om att man måste sova, att det är natt nu och att det kommer känns skönt när han väl ligger under täcket. Något gosedjuret eventuellt kan tänka sig pröva om han bara får sällskap av pojken….
- För att stå ut under extra jobbiga perioder driver jag och Jakob mycket med våra barn. Givetvis bakom ryggen på dem – inte så att de märker det. Vi himlar med ögonen, skrattar åt roliga saker de sagt och har långa rants om alltings orimlighet. Om man kan hitta ett sätt att skratta åt eländet så är det lättare att orka vara en bra förälder sedan.
48 svar
Hundra procent så, ja! Det är alltid när jag är för trött för att vara fantasifull som det går åt skogen med vår snart tvååring. Att bli sträng eller arg funkar sällan när hon hamnar på tvären – fantasi och skoj kommer man mycket längre med. Och ibland orkar man inte, så är det, men när man orkar blir det roligare och bättre för alla. Ser fram emot att prova dina tips när hon vuxit till sig lite!
HÖG igenkänning! Skrattade gott! Brukar säga att jag har 90 högskolepoäng i avledning (eller hade haft om en sån kurs hade funnits). Lek och trams – en förälders bästa vapen!
Så fina exempel! Jag håller helt med om att humor och lekfullhet är fantastiska verktyg i föräldralådan! Samtidigt undviker jag att försöka avleda de större upprörda känslorna och tycker det är viktigt att hålla både kärleksfulla gränser och utrymme för min son att få släppa ut sina jobbigare känslor och möta dem, med en vuxen bredvid som tar dem på allvar inte räds dem. Livet är ju tufft ibland för både stora och små, och att lära sig möta och släppa det tror jag är viktigt. Men lekfullhet och humor är guld värt! Bra skrivet!
Precis så gör jag med. Jag har en kompis som en gång sa att ja ginet skulle försöka få min son på annat humör när han var sur, ledsen eller arg. För att han måste få tillgång till och kunna utforska de känslorna med. Jag tänker på det ibland och försöker att undanleda det som känns ok och prata med honom om det som verkar vara allvarligare. Att ta min son på allvar känns som det bästa att göra. Framförallt säger jag alltid, och har alltid sagt, att han kan säga allt till mig. Oavsett vad det gäller.
Haha brakskiten 😄 Ja det underlättar att vara en tramsig mamma faktiskt, känner igen mig mycket i det här.
Underbart inlägg! <3
Härligt inlägg Clara. Ska härma dig när mina barn är trumpna. Tack.
Ibland säger min dotter att ”vattnet hade inte hunnit bli kiss när du sa till förut”. Den processen verkar gå i expressfart så fort det finns risk att morsan ska hinna kissa först. Fungerar varje gång. 🙂
Mina två vanligaste med styvsönerna:
“Vill du inte äta köttbullarna? Men du vet väl att varje bulle ger en superkraft? Den här gör så att du blir osynlig. Den här gör så att du kan kalla på osynliga dinosaurier. Den här gör så att du kan flytta något i din bästa kompis rum med tankekraft. Oj vad förvånad han är just nu.”
“Nej du får absolut inte äta köttbullarna. Jag kommer att bli SÅ SUR. Åt du precis en? Jaha, men gör inte om det.” Etc.
Jag tror det hade varit lättare om jag hade kunnat tramsa. Men jag har det liksom inte i mig, aldrig varit bra på att busa och tramsa i något sammanhang, jag blir bara oerhört obekväm. däremot kan jag förstås skoja med barnen, utmana dem om vem som hinner först uppför trappan och liknande. Men, det hade nog varit väldigt uppskattat hos barnen om man kunde tramsa mer.
Alla gör på sitt sätt ❤️
Tävlingsmomentet är guld! Här tävlar ungarna (5,2 och 1) om vem som fått störst muskler vid matbordet. Den som ätit upp är såklart starkast och de andra brukar hänga på för att bli lika starka. 🙂
Samma vid nattning, visst är man gladare i hjärtat då man busat ungarna till sängs. Men man får heller inte vara för hård på sig själv de kvällar man inte orkar busa, utan helt sonika stoppar ner barnen i säng och påbörjar sagostunden under protest..
– Jag orkar inte gå längre, pappa!
– Jamen ojdå, då får vi springa istället. Vem kommer först till nästa lyktstolpe?
Obegripligt nog har det alltid funkat.
Man får sluta vara så vuxen-logisk helt enkelt. Kul också att få göra dessa tankevändor.
Tack för fin input, Clara!
Vi tramsar också rätt mycket och skrattar ofta. Men vår son blir arg på oss om vi skrattar. Han säger att det inte alls var roligt. Och att kittla honom är dömt att misslyckas. Han blir så arg. Men vi flamsar och tramsar ändå.
Tack för tipset om förskolan som ringer! Det ska jag sprida vidare ❤️
Tänk om jag läst dessa föräldrainlägg när barnen var små. Så mycket enklare vissa saker blivit då…
Ha ha såå härligt 😅…jag minns hur jag nattade dem med stor kram och kittlade dom och enda sättet att sluta var att dom sa : Jag är snygg och jag är bäst, om sig själva . Dom såg så nöjda ut sen …
Fint, så fint. Ska ta till mig, även om barnen hunnit bli 8 och 11 🙂
Lek och trams är det bästa, vi har fortfarande pyjamastävling med 9-åringen 🙂 Och tonårssonen, som man numer aldrig får krama, kan man lura till en brottningsmatch och det får väl nästan räknas som en kram?
Många goda idéer. Men kom ihåg att ”att kittlas” kan övergå till något som närmar sig misshandel om barnet inte kan värja sig.
Verkligen, det värsta med kittel är att man skrattar trots att det kan kännas extremt obehagligt, så omgivningen tolkar det som att man har kul. Kittlar man någon, speciellt barn, måste man vara extremt lyhörd. Själv har jag aldrig kittlat mina barn. Jag har själv minnen av att ha blivit kittlad utan att kunna förmedla att det var obehagligt och det var hemskt.
Det brukar bli fart på även de allra suraste griniga barnen som har svårt att värja sig när “mommy monster” dyker upp med stampande steg och mässande mommy-monster ha ha ha…. på jakt efter sina offer.
Magisk apdryck, apmjölk etc till små apungar som inte vill dricka sin mjölk. Dockor eller legogubbar kanske försöker sno mjölken? Ibland händer det att en legogubbe också doppar sig i mjölken varpå barnet måste hindra mamman från att kladda.
Lite twerking framför en sur nästan-tonåring, då kan det vara svårt för barnet att hålla masken.
Med mina barn försöker jag vara jättenoga att sluta kittla direkt när de säger sluta, även om de kiknar av skratt. Dels för att de ska veta att jag respekterar deras kropp och deras ord och att de har kontroll över situationen. Och dels för att jag tror att de på detta sätt lär sig att respektera när de blir tillsagda att sluta röra någon annans kropp.
Ett litet men ack så viktigt tillägg: Många av oss har erfarenheter av att våra föräldrar gjort övertramp mot oss eller behandlat oss illa på olika sätt, det kan vara stort och smått. När vi utifrån kärlek och medkänsla väljer att göra på andra sätt mot våra barn i de situationer vi blivit sårade så hjälper vi inte bara våra barn, det läker också såren hos vårt “inre barn” ❤ Tips @synergy.parenting och unconditional_parenting om dessa tankar intresserar någon.
Ja, jag minns tyvärr alla barndomens kittlingar med NOLL glädje. Bara panik. Att folk tog sig friheter med min kropp trots att jag vrålade nej. Sen har jag en integritet the size of Mount Everest ungefär så ett annat barn hade kanske inte alls upplevt det så. Och med lite mer inkännande föräldrar än mina hade det kanske inte blivit ett problem…
Håller med. Tycker de är hemskt när folk kittlar barn. De är ofta som barnet inte ens tycker de e kul utan bara hemskt.
jag tycker att kittlande är mysigt och relationsbyggande. Men så har jag också barn som tigger om att kittlas och ha kittelfight och hade det själv med min syster som liten. Är man en inkännande vuxen är detta ett ickeproblem för både barn och vuxna. Gillar man det inte spelar det ingen roll såklart – men jag tycker det vore synd att avstå från denna tramslek i någon slags onödig rädsla för att det skulle vara principiellt fel.
Håller helt med dig, Clara! Jag själv är oerhört kittlig och kan lätt känna halvt panik när någon kittlar mig (längre stund). Men det beror mycket på den där känslan av att inte kunna kontrollera känslan och att inte veta om/när den andra kommer sluta.
Mitt barn, skolålder nu, är också oerhört kittlig – men ÄLSKAR att bli kittlad. Uttryckligen säger ”kittla mig!” Knepet tror jag är att köra klassiska ”killi killi” och se hur barnet reagerar. Sen kan man fortsätta, och testa andra ställen (armhålan, magen, sidan av magen, knät, baksida ben) med pauser. Och givetvis ALLTID sluta när barnet säger ”nej” eller ”sluta” men även läsa av situationen och sluta när det behövs. Är barnet på bushumör och barnet sagt sluta/nej och man slutat kan man ju retas med att kittla i luften, mot barnet, och/eller säga ”nu kommer det meeeer” och se hur barnet reagerar. Tycker alltid det syns tydligt om barnet (även andra barn än mitt kittelälskande barn!) vill mer eller inte 😊
JA, minns med fasa att man skrattade trots att det var hemskt!!
Haha, jätteroliga tips! Vi kör också mycket trams här hemma. Grönsaker äts ofta utan större problem, men i de fall det trilskas lite funkar det alltid att t.ex. säga: ”Ät absolut INTE av broccolin, den är giftig! Om man äter den får man horn i pannan/huggtänder/drakvingar på ryggen”. Då börjas det trotsigt och nöjt att ätas medan man själv skräckslaget påpekar att man ser att hornen/tänderna/vingarna börjar växa!
Ett annat knep som också nästan alltid funkar är att man lägger upp på sin egen tallrik och säger: ”De här morötterna ska i alla fall JAG äta, jag hoppas att det inte kommer nån tjuv och tar dem medan jag tittar ut genom fönstret en liten stund/går ut i köket och hämtar mer vatten/böjer mig ner och fixar strumpan lite.” Hips vips försvinner morötterna mystiskt från ens tallrik!
Er SÅ enig i alt: ) Hjemme hos funker det også som ren magi at kosedyrene (eller aller helst jeg) synes noe er vanskelig. Hvis barna sier at de ikke vil gå å legge seg, og jeg sier ‘åh! ikke jeg heller. jeg må alltid sove, og det er så urettferdig!’, da snur de 180 grader og begynner straks å fortelle om hvor deilig det er å legge seg, og hvor dum neste morgen blir dersom man ikke får sove nok: )
Prata med gosedjuren funkar fortfarande på mina söner som är långt in i tonåren. Det är hur charmigt som helst 🙂
Rejäla fisar funkar också som avledningsmanöver.
Jag blir aldrig så nöjd som när jag lyckas med liknande 🙂 Känner mig så smart och kreativ. Men blir förvånad då jag ibland möts att inställningen från andra vuxna att jag “fuskar” som förälder.
Jag kan också tipsa om boken Smart föräldraskap av Mattias Ribbing som lyfter liknande saker. Finns också poddar och youtubeklipp med honom. Tyckte att det var så befriande att läsa och så många kloka tips kring hur man kan tänka som förälder. Och mycket info om hur hjärnan fungerar hos barn och vuxna. En treåring får en ny idé var åttonde sekund. Vilka krav är rimliga att ställa då? Och hur kan man ta vara på det?
Håller verkligen med dig Clara, vi kör på samma sätt här hemma! När 3-åringen inte vill ha på sig overallen kommer en struts (formad med min hand) genom fotändan och vill sååååå gärna nafsa på en god liten fot.
En grej som har funkat på båda våra barn när de inte vill gå på toan/pottan (trots att man vet att de behöver) är att gissa färgen på kisset. Jag brukar säga “Hmm, om du går och kissar nu så tror jag att kisset kommer att vara lila”. Barnet lyser upp och säger glatt “jag tror att det kommer att vara gult”. Och vinner förstås, varje gång. Då gäller det att verkligen visa hur besviken man är för att man aaaaalltid har fel. 🙂
Inte att förakta beteendet för oss även utan barn.
Behövs ibland och funkar lika bra på mig själv, som är vuxen! Dels bli daltad med av andra och dels “lura” mig själv för att göra det jag ska eller låta bli det jag inte borde. Man få va lite smart ibland för att nå framgång 🙂
För länge länge sedan hade jag ett kvällstrött barn i tvåårsåldern Vederbörande sa varje kväll: Jag VILL inte kissa. Varpå vi svarade du FÅR inte kissa. Svaret på detta var varje dag: Jag VILL kissa. Förmodligen en kort tidsperiod men tillräckligt ofta så att det satt sig i minnet. Trötta små trotsiga barn är lite lättlurade
Det här är verkligen min sämsta föräldragren. Är uppvuxen med väldigt olekfulla föräldrar så lek och trams är främmande för mig. Behöver lära mig!
Testa! Prova med nåt jättelitet! Det är lätt att tänka att det är jobbigt att använda lek men det tar så mycket energi att tjata och hamna i maktkampen osv.
Några fler tips:
– Plocka ihop småsaker: Låtsas att ni plockar blommor, bär, eller liknande.
– Ta av/på kläder: Låt dem springa en runda i huset/lgh -ta av/på första plagget, en till runda, nästa plagg, en till runda osv.
– Borsta tänder: 1. Säg att du måste räkna tänderna, nästa gång du borstar måste du kolla att alla är kvar, kan upprepas många gånger och ibland inte hitta alla på en gång.
2. Låtsas vara en gumma som ska städa med din kvast i grottan (tandborsten i munnen) och beklaga dig över hur smutsigt det är och hur rent det blir.
3. Leta efter saker i munnen medan du borstar; “Nu ska jag se om jag hittar nåt här… Näeh! Vad är det jag hittar här?! Vad är detta jag måste titta lite noggrannare” borstar borstar borsta “Va?!En sten/skruvmejsel/cykel/vadsomhelst”.
4. Hitta och borsta bort resterna från dagens måltider; “Här hittade jag lite morot, nu är det borta, och här är lite fil, sådär nu är det borta”.
Underbart! Tack för fredagsskrattet!
Underbart inlägg!
Oj så kul!!!
Kommer ihåg… mitt barn född 1992… tidiga mörka mornar i Norrbotten…
på väg till Förskolan & strul medan ta på vinterkläderna.
Vi körde brandmansleken. Vinterstövlarna var preppade i overallen som var nedhasad till golvet. Bara att hoppa i stövlarna, dra upp overallen och .. UTRYCKNING!!!
Passar också på att dela med mig av bästa tonårs tipset, när ungen vill vara ute/borta senare än vi vill vara vakna. Vi ställde larmet på kl 01. Tonåringen måste vara hemma innan dess och slå av larmet själv. Om hon kom hem senare (hände aldrig) så skulle larmet gått och vi kunde börja bli oroliga då och inte vänta uppe hela kvällen/natten på att hon skulle komma hem.
Det där tonårstipset var ju hur bra som helst!!!! Långt kvar till tonår för oss, men oroat mig (sedan långt innan barn😄) över just denna biten med tonåringar. Jag kan verkligen inte sova om jag oroar mig, så det här tipset tar jag med mig redan nu🙏
Genialt tip med alarmen! Det vil jeg huske til når mine børn bliver teenagere!
Jag läste nu i veckan att lek är barnens “kärleksspråk”, bästa sättet att få dem att känna sig älskade och sedda och skapa en bra relation. <3
Fantastiskt! Kan tipsa om boken ”Lek istället för bråk”, var så mycket i vardagens som blev så mycket enklare när jag insåg att jag kunde lösa det genom lek! Vem som hinner först att klä på sig av syskonen, eller om vi kan slå rekord i hur snabbt, funkar typ jämt!
Jaaaa, så himla bra tips! Leken är ett sätt att kommunicera på barnets språk <3
Håller med. Tycker de är hemskt när folk kittlar barn. De är ofta som barnet inte ens tycker de e kul utan bara hemskt.
Så bra inlägg! Skriv gärna mer om barnuppfostran om du vill, jag funderar mkt kring det. Det är svårt! Försöker också få in leken när jag orkar, känns som det är det som funkar bäst med min spralliga unge 😉