Det är väl ingen nyhet att jag älskar Barnen i Bullerbyn. Inte heller att jag ÄLSKAR Ilon Wiklands illustrationer till böckerna. Ja inte bara dessa böcker utan alla illustrationer hon gjort. Ilon har dock varit väldigt restriktiv med att låna ut sina illustrationerna till andra produkter än just böckerna – så vi som velat ha prylar med dessa tryck har sökt förgäves. Men nu händer det grejer!

Förra våren blev jag nämligen kontaktad av Ilon Wiklands representanter och Rätt Start. De stod i begrepp att ta fram sin fina melaminservis med motiv från Ilon Wklands illustrationer. Jag fick träffa designern Anna Helgesson som var den som skulle transformera motiven till tallrikar, koppar och skedar. Och jag fick se allting redan i skisstadiet.

Rätt start är ett svenskt företag som funnits i trettio år och fokuserat på att göra produkter för de minsta barnen. Deras fina melaminserviser är nog en av de mest kända produkterna. Ulf fick just en sådan servis på sin egen barnvälsignelse – men då med illustrationer från Alice Tegnérs klassiska sagor.

Skålarna och tallrikarna är diskmaskinssäkra, tål att åka i backen många gånger och är dessutom skönt slammerfria. Bra för oss med barn som har en benägenhet att banka.

Ulf har fått en egen uppsättning såklart.

Sörgården, Norrgården och Mellangården.

Så vackert med de mjuka, milda färgerna på porslinet.

De olika delarna har olika motiv. På pipmuggen syns Lisas lamm Pontus, på tallrikarna syns saftkalaset och på haklappen syns alla barnen i Bullerbyn.

De finns också en vattenflaska i metall i sortimentet. Med en praktiskt ögla om man vill kunna hänga flaskan på barnvagnen eller ryggsäcken. Det finns dessutom både djuptallrikar, flattallrikar och tallrikar med sugkopp för de allra minsta.

Sugkoppen förhindrar att tallriken sopas ner från bordet. Jag kan säga att denna modell var suverän när Ulf var liten och vevade som värst.

Glad kille som käkar lunch! Tomtegröt och ett fat med blandade grönsaker.

Servicen från Rätt Start är en väldigt fin present till någon liten nyfödd typ. Till dopet, barnvälsignelsen eller födelsedagen. Delarna är slitstarka och håller för att användas och ärvas av många, många barn.

Ulf tycker att han är för stor för att ha hakklappen på sig…

Men däremot alldeles lagom stor för att bläddra i den mjuka pekboken själv och berätta allt han vet om lamm, kalvar och kattungar.

Rätt start har också serviser med Ilon Wiklands motiv från Lotta på Bråkmakargatan, Bröderna Lejonhjärta och Madicken! Alla delar finns på Babyland om du vill kika in och botanisera.