Det Ă€r vĂ€l ingen nyhet att jag Ă€lskar Barnen i Bullerbyn. Inte heller att jag ÄLSKAR Ilon Wiklands illustrationer till böckerna. Ja inte bara dessa böcker utan alla illustrationer hon gjort. Ilon har dock varit vĂ€ldigt restriktiv med att lĂ„na ut sina illustrationerna till andra produkter Ă€n just böckerna – sĂ„ vi som velat ha prylar med dessa tryck har sökt förgĂ€ves. Men nu hĂ€nder det grejer!

Förra vÄren blev jag nÀmligen kontaktad av Ilon Wiklands representanter och RÀtt Start. De stod i begrepp att ta fram sin fina melaminservis med motiv frÄn Ilon Wklands illustrationer. Jag fick trÀffa designern Anna Helgesson som var den som skulle transformera motiven till tallrikar, koppar och skedar. Och jag fick se allting redan i skisstadiet.

RĂ€tt start Ă€r ett svenskt företag som funnits i trettio Ă„r och fokuserat pĂ„ att göra produkter för de minsta barnen. Deras fina melaminserviser Ă€r nog en av de mest kĂ€nda produkterna. Ulf fick just en sĂ„dan servis pĂ„ sin egen barnvĂ€lsignelse – men dĂ„ med illustrationer frĂ„n Alice TegnĂ©rs klassiska sagor.

SkÄlarna och tallrikarna Àr diskmaskinssÀkra, tÄl att Äka i backen mÄnga gÄnger och Àr dessutom skönt slammerfria. Bra för oss med barn som har en benÀgenhet att banka.

Ulf har fÄtt en egen uppsÀttning sÄklart.

SörgÄrden, NorrgÄrden och MellangÄrden.

SÄ vackert med de mjuka, milda fÀrgerna pÄ porslinet.

De olika delarna har olika motiv. PÄ pipmuggen syns Lisas lamm Pontus, pÄ tallrikarna syns saftkalaset och pÄ haklappen syns alla barnen i Bullerbyn.

De finns ocksÄ en vattenflaska i metall i sortimentet. Med en praktiskt ögla om man vill kunna hÀnga flaskan pÄ barnvagnen eller ryggsÀcken. Det finns dessutom bÄde djuptallrikar, flattallrikar och tallrikar med sugkopp för de allra minsta.

Sugkoppen förhindrar att tallriken sopas ner frÄn bordet. Jag kan sÀga att denna modell var suverÀn nÀr Ulf var liten och vevade som vÀrst.

Glad kille som kÀkar lunch! Tomtegröt och ett fat med blandade grönsaker.

Servicen frÄn RÀtt Start Àr en vÀldigt fin present till nÄgon liten nyfödd typ. Till dopet, barnvÀlsignelsen eller födelsedagen. Delarna Àr slitstarka och hÄller för att anvÀndas och Àrvas av mÄnga, mÄnga barn.

Ulf tycker att han Ă€r för stor för att ha hakklappen pĂ„ sig…

Men dÀremot alldeles lagom stor för att blÀddra i den mjuka pekboken sjÀlv och berÀtta allt han vet om lamm, kalvar och kattungar.

RÀtt start har ocksÄ serviser med Ilon Wiklands motiv frÄn Lotta pÄ BrÄkmakargatan, Bröderna LejonhjÀrta och Madicken! Alla delar finns pÄ Babyland om du vill kika in och botanisera.