Jag har ju mitt nyårslöfte om läsläxa minst tjugo minuter om dagen och jag är inte den som bryter mot nyårslöften. Nej jag harvar på. Februari har dock gått lite trögare. Flera böcker har jag börjat och slutat på. Jag har insett att jag verkligen måste hålla det enkelt. Än är min läskondition inte vad den varit och därför måste böckerna vara hyfsat lättlästa och definitivt omedelbart verka bra för att jag ska orka läsa. Men är de bara det så läser jag gärna mer än de där 20 minuterna per dag. Då kan det bli en stund efter middagen också – eller i badkaret på kvällen.
På grund av några påbörjade men inte avslutade böcker hann jag i februari bara med att läsa klart tre titlar.
Vad jag läste i februari
Om en pojke – Nick Hornby
Jag har något vagt minne av att ha sett och uppskattat filmatiseringen av boken och eftersom jag gillat Hornbys andra böcker kastade jag mig över den här. Tycker om hans enkla, trevliga språk. De populärkulturella referenserna och att läsa om ganska vanliga människor och deras ganska vanliga problem. En fin och hjärtvärmande bok som fick mig att längta efter läsläxan till kvällen!
Ner : snabba, säkra resultat på din vikt! – Av David Ek
David Ek är näringsfysiolog och har mer än tio års erfarenhet kring viktminskning och beteendeförändring. Han har hjälpt många att balansera vikten och arbetar i dag med att skriva om forskning i näringslära, hälsa och beteendeförändring. Den här boken var det min man Jakob som tipsade mig om och eftersom han är den jag litar mest på när det gäller hälsa, träning och kost (han är 0 procent flum och 100 procent vetenskap) tog jag honom på orden och läste.
Det här nog är en av de mest hjälpsamma och vettiga böcker jag läst om viktnedgång, drivkrafter och hur kroppen fungerar. Härifrån fick jag mitt tips om chiafrön (så varning alla som blev upprörda under ”chiafrögate” nr 1 och 2) Direkt jag läst färdigt började jag läsa om boken igen för jag känner att jag har så mycket mer att lära mig om mig själv och hur jag fungerar. Jag fick med mig både djupare förståelse för kroppen men också flera handfasta små tips som jag tar med mig i min vardag. Skulle gärna skriva en hel lista med tipsen men det får vänta tills jag är frisk och orkar svara på 250 kommentarer.
High Fidelity – Nick Hornby
Lånade allt de hade på biblioteket av Hornby eftersom jag märkte att hans böcker är precis lagom svårighetsnivå för mig med min otränade läskondition. High Fidelity har även den filmatiserats (men den har jag inte sett). Tyckte dock att boken var något av en besvikelse. Inte alls lika stark som hans senare böcker. En rar och lättsmält bagatell men lite tråkig. Bonus dock för alla bra låttips man får genom handlingen!
51 svar
så trivsamma bokinlägg! Tycker mycket om att du lyfter och visar läsningen som ser ut som mångas vardagsläsning gör: man börjar på nåt här, hittar nåt där, behöver något som i nivå passar livet just nu. inte senaste snackisboken eller bara en viss sorts litteratur utan läsningen som får vara som när man var ett bokslukarbarn. Väldigt fint och inspirerande!
Tack vad roligt att höra!
Har påbörjat samma läsutmaning men fått kämpa med motivation och trötthet i februari. Så det blev bara en bok, Trion.
I januari läste jag ”åt helvete med fjällvandring”, ”den gamle och havet” ”mörker och blåbärsbuskar” och ”om du var här” kanske tips till någon där ute.
Åh jag läste ”Fjällvandring åt helvete” i somras och skrattade så jag grät. Jag brukade sitta ute i en närbelägen park och läsa på lediga stunder, men den vågade jag inte ta med ut för jag kunde stundtals inte hålla mig utan gapskrattade högt för mig själv så den vågade jag bara läsa hemma i min ensamhet!!! 😀
Wilt av Tom Sharpe hade samma effekt på mig då jag läste den för en herrans massa år sedan 🙂
Trevliga tips!
Tänkte ge några förslag på böcker som jag gillar. Minns dock inte om du redan skrivit att du läst dem:
– Tjänarinnans berättelse & Gileads döttrar (jag gillar tvåan mest!)
– Ett jävla solsken
– The Fault in our stars (minns ej svenska titeln, den är väldigt känd och filmatiserad och är lättläst och berörande)
– Den besynnerliga händelsen med hunden om natten (av någon anledning är jag svag för böcker med ett barn som huvudperson)
– Gud: Återkomsten, av Joel Halldorf. Väldigt intressant analys om religionens roll samhället.
– om du orkar en något tyngre: De förklädda flickorna i Kabul. Oj så gripande och intressant på så många sätt.
Jag nöjer mig där, hoppas du får en bra marsläsning!
Trevligt med lite lästips! Blev sugen på att läsa Ner, det vore kanske något för mig och motivationen just nu. Har funderat på att läsa nåt av Hornby också. Kanske är dags nu helt enkelt? 🙂
Jag har inte läst boken High Fidelity men kan säga att filmatiseringen är en av mina favoritfilmer. Klart sevärd!
Olive Kitteridge-böckerna är nog något för dig. Och allt av Ann Taylor. Kanske Tessa Hadley.
Håller verkligen med om Tessa Hadley! Har svårt att sätta fingret på vad det är som gör henne så bra, men språket är rent underbart.
Håller också med om Tessa Hadley! Läser ”Noveller” nu. De är som smågodis <3
Själv läser jag The Song of Achilles av Madeleine Miller just nu. Lagom lång, sexig och allmänbildade.
Anmäler in ett önskemål till din bloggserie om historien bakom saker i ditt hem: lampan till vänster med majolikafot. Är så avundsjuk.
I februari läste jag ”Resten av allt är vårt” av Emma Hamberg. Tyckte den var lättläst. Kanske inte jättebra litterärt men underhållande.
Jag håller just nu på att läsa Lolita. Obehaglig och väldigt bra samtidigt. En klassiker som jag har svårt att se skulle ha samma genomslagskraft idag? Själva ämnet är så svårt tänker jag.
Det har ju ändå kommit en del på samma tema som Lolita de två-tre senaste åren, t.ex Min mörka Vanessa.
(och kanske även Samtycket av Vanessa Springora men den har ju ett annat perspektiv)
Förresten ifall det inte är bara några sidor så skulle det vara kul och höra vilka böcker du avslutar och varför 🙂
Läsläxan är en så bra vana! Börjat läsa varje dag och mår bättre och barnen har börjat ta efter (eller ja, de bläddrar i böcker när jag har lässtund efter jobbet).
Läsvana har jag, men orken att hänga med i komplicerade historier tryter. Har en del böcker jag kommer återkomma till på sommarlovet när orken kommer åter.
På sistone har jag läst en hel del bilderböcker för mig själv. Finns så många som är helt fantastiska och får mig att må bra efteråt. Även klassiska barnböcker som The Wizard of Oz, Mary Poppins, Pippi, Madicken m.fl.
Har inte läst High Fidelity men filmen är helt klart sevärd! Älskar deras tjafs och bråk i skivbutiken.
Hihi.. gillar att du är lite provocerande i förebyggande syfte..
Hehe jag håller med! Älsk på din attityd till att det blev sådan storm kring några stackars chiafrön!
Alltid älskat Nick Hornbys böcker, ”High Fidelity” läste jag på gymnasiet i slutet av 90-talet 🙂
Ett tips är att kolla tv-serien ”State of the union” på HBO, manuset skrivet av den gode Hornby. Ett par träffas på en pub innan parrådgiving, välskrivet och småtrevligt.
Tror du skulle gilla Mhairi Macfarlenes böcker, lite i samma anda som Hornby. Välskrivet, brittiskt, fullt av referenser till populärkultur, feelgood med en viss svärta. Finns i pocket med svensk översättning.
Du har väl läst P O Enquist Musikanternas uttåg? Hoppas det… om inte, så är det en bok som jag verkligen rekommenderar.
Hakade på din läsläxa nu efter nyår och att läsa dagligen efter en lång & kämpig småbarnsperiod är något av det bästa jag har gjort för mig själv. Tack för inspirationen!
Några boktips (om du inte redan läst dem) som både är lättlästa och väldigt bra är: Ljuset vi inte ser; En bättre värld (Anthony Doerr), Samlade verk (Lydia Sandgren) och böckerna i Neapelkvartetten (Elena Ferrante).
Elsker «Allt ljuset vi inte ser», men «En bättre värld», eller Cloud Cuckoo Land,som originalen heter, er helt fantastisk! Tror dog den ikke kan karakteriseres som «lett-läst», men vel verdt anstrengelsen!!
I februar leste jeg 8 bøker, inkl Cloud Cuckoo Land, men resten er krim. Kan anbefale Nicci French sin serie om Frieda Klein, det er 8 bøker totalt, veldig bra og intelligent krim, som må leses i riktig rekkefølge.
Läste funny girl efter din rekommendation, mycket bra mellanbok! Tipsade vidare till min mamma som hade ännu mer behållning av dem iom kände igen fler popkulturella referenser. Tack!
Amerikansk jord var min läsupplevelse i februari, välskriven och fantastiskt fängslande!
ja, väldigt välskriven med sträckläsningspotential och samtidigt större ämnen som klangbotten. rekommenderas! (läste den själv för ett år sedan och skrev som hastigast om den här om någon är nyfiken: https://ulrikanettelblad.se/bocker-jag-laste-i-april/ )
Amerikansk jord har dock fått enormt mycket kritik, så det tycker jag att man ska ha i bakhuvudet (och gärna läsa på lite kring) om man väljer att läsa den.
Jag lyssnar på ljudböcker och har en riktig bok som jag läser på kvällen. De sju systrarna. Väldigt lagom komplicerade men tjocka. Det är bra då håller de länge. Lyssnar nu på alla böcker som Jenny Colgan har skrivit. Samma sak där. Lagom bra, inte läskiga eller spännande. Trevliga och mysiga.
Tack för tips!
De imperfekta av Tom Rachman minns jag att jag älskade. Lättläst och roligt.
Och för några veckor sedan läste jag Lisa och Lilly – lättläst men så ofattbart rörande och sorglig bok. Viktig. Hoppas att du mår bättre för varje sekund. En fot framför den andra när det är som kämpigast i läkningen👣❤️
Så tråkigt att du inte orkar skriva om alla tipsen i boken, det hade jag velat läsa. Får väl läsa boken istället 🙂 för mig har din hälsoresa varit mycket inspirerande och jag har börjat styrketräna sen i somras, i vår planerar jag att börja springa. Men ner har jag inte gått ännu (och det är verkligen ok). Tack för det!
Här kommer några tips för dig som behöver komma-i-bok-form och som jag tror att du skulle gilla:
– Denise Rudbergs nya romansvit om kontrahenterna. 40-tal, politik och kvinnokraft + kärlek
– Simona Ahrenstedts böcker, t ex av historisk karaktär. Mycket kärlek, svensk historia, lite erotik.
– Ett jävla solsken av Fatima Bremmer. Om Ester Blenda Nordström – också kvinnokraft och en fantastisk historia.
– Allt av Jojo Moyes
– allt av Lucinda Riley (de sju systrarna-sviten – lärde mig så mycket om irländsk historia, Edward Grieg och australiensisk och brasiliansk historia via dem + mycket kärlek),
– Allt av Jenny Colgan
– och allt av Lucy Dillon
Ja, det var en början. Säg till när du vill gå på det tyngre artilleriet eller röra dig in i deckarnas värld.
Jag tycker nog Simona var ganska mycket erotik som jag minns det. Men hade svårt för alla förvecklingar.
Håller med om att det är mycket erotik i hennes böcker.
Så otippat att jag skulle komma med boktips. Har för mig att du gillar Per-Anders Fogelström.
Jag gillar honom iaf och hade en period för några år sedan då jag läste mycket av honom.
Vill därför tipsa om kamratserien 1-4. Upptäckarna, revoltörerna, erövrarna och besittande. Vi får följa ett kompisgäng i Stockholm under första halvan av 1900-talet. Vill minnas att de var rätt korta och förhållandevis lättlästa. Ev svåra att få tag på. Grävde i magasinet på umeå universitet biblioteket men det tycker jag är en del av upplevelsen😊.
Tack för du tipsar om böcker!
Tack, vilket bra tips! Finns på Storytel 😃
Min älsklingsbok är Doris Lessings självbiografi första delen : Under huden
Allt är kanske inte sant från andras synvinklar. Men hon får fram föräldrarnas historia och väldigt mycket Afrikas natur. Den är lättläst och hinner man mer kan man läsa Marta som jämförelse, men de är tråkigare. Hur hon kunde lämna 2 barn i Afrika och flytta till London är svårt att förstå, hon går förbi det med få meningar sådär 50 år senare när boken skrivs. Hade krävt en utomståendes biografi
Allt jag fått lära mig av WESTOVER, Tara är tyngre mindre positiva händelser förrän mot slutet
Angående dina hälso- och kostinlägg, om man har problem med sköldkörteln så kan ju ämnesomsättningen påverkas med. Hur fungerar det med bortopererad sköldkörtel, blir den ännu lägre då, eller kan det kompenseras helt av medicinerna som man får enligt läkarna?
Vet inte hur mycket du vill prata om dina problem med sköldkörteln men eftersom man läser om att det ökar hos kvinnor så skulle det vara intressant att få veta mer om hur du har upplevt problemen, och förändringen i om du får rätt behandling, om du vill dela såklart.
Blir för övrigt väldigt pepp av dina läsinlägg, även om jag själv inte hittar någon bra rutin så kommer jag fortsätta försöka för mår inte bra av allt det digitala.
Läser du deckare? Kan rekommendera Louise Penny alla dagar i veckan. Som Lantliv fast med mord i. Utspelar sig i Kanada vilket är fint bara det. Tack för dina boktips!
En absolut favorit! Jag har bara liiite svårt att acceptera att Three Pines inte finns på riktigt. Jag vill åka dit, ta in på pensionatet och bara äta all underbar mat 😉
Vill tipsa om att man kan ladda ner e-böcker helt gratis via biblioteken. Behöver bara ett lånekort. Sedan finns en begränsning på fyra böcker i månaden men vi är nog många som ändå inte hinner med i närheten av fler.
Ja det är superbra När man får ett tips så kan man på studs gå in och låna
Då vill jag passa på att tipsa om david nicholls. Språk som påminner om Nick Hornby. Vackra berättelser och brittiska (underbara) formuleringar o humor.
Jag vill tipsa om bokserien Släkten. Har precis börjat på den tredje boken i den serien. Den handlar om en släkts historia, från vikingatiden och framåt. Böckerna handlar om kvinnor och är skrivna av kvinnliga författare. Är man inte tidigare intresserad av historia, så blir man det när man börjar läsa.
Gillar verkligen tanken om läskondition! Jag är forskare som jobbar med text hela dagarna, skriva och läsa och analysera, och jag som älskade att läsa som barn läser väldigt väldigt lite, blir så trött på mer text och vill bara stänga av. Men om jag skulle anpassar mig till nuvarande läskonditionen och bara läsa korta stunder så kanske det blir ett lagom mål som blir roligt att genomföra!
Lyssnade på ”Moselymetoden. Gå ner i vikt och förbättra din hälsa” Skriven av Dr Michael Mosely. Den är fullproppad med forskningsstudier vilket jag gillade! Man kan ju välja vad man vill ”tillämpa”. För mig är halvfasta/ periodisk fasta tilltalande då jag hellre styr NÄR jag äter i stället för VAD jag äter.
Vill starkt rekommendera biografin ”Mannen som talade med elefanter”. Oerhört fashinerande att höra hur intelligenta och känsliga elefanter kan vara.
Om boken:
”Lawrence Anthony ägnade sitt liv åt att skydda hotade djurarter och värna naturen. När han ombads att ta hand om en flock vilda elefanter tackade han motvilligt ja. Elefanterna var aggressiva och misstrodde människor; flera i den ursprungliga hjorden hade skjutits ihjäl av tjuvjägare. Elefanterna skulle avlivas om han inte tog sig an dem.
Under åren som följde blev Lawrence Anthony en del av elefanternas familj. Genom sitt stora tålamod fick han flocken att lita på honom och han kom att spendera resten av sitt liv åt att skydda och ta hand om elefanterna.”
Hej Clara!
Vad glad jag blir för tipset om min bok, blev väldigt stolt! Fick via Instagram reda på att du tipsat om den. Skulle det komma frågor på temat hjälper jag gärna till och svarar.
Ha en fin vecka
//David
Tack själv för alla bra uppslag och knep!
Då vill jag tipsa om boken ”Slutbantat” av Erik Hemmingsson, forskare med inriktning på övervikt. Ger insikter och viljan att tänka gott om sin kropp och hur den kämpar på i vårt knäppa samhälle.
Ja den är toppen! Den läste jag förra våren och fick mycket hjälp och insikter av.
Tack för alla fina boktips! Nu har jag många uppslag inför nästa biblioteksbesök