Ett vackert gammalt linneskåp, en öronlappsfåtölj eller en äkta matta. Det är så lätt att tänka på de där stora loppis- och auktionsfynden som de som verkligen räknas. Jag märker dock ofta att det är småsakerna som jag uppskattar mest i slutändan. Att hitta en underbar visp som ligger bra i handen, den perfekta lilla skeden till marmeladen eller ett par clips i en klatschig färg.

Kanske är det ingen annan som lägger märket till de små sakerna men det är ändå där jag fastnar och dröjer mig kvar med handen och blicken. Här är sex (bokstavligt talat) små loppisfynd som jag tycker mycket om.

Den sötaste lilla gräddkannan i krackelerat porslin. Hög som en tändsticksask ungefär. För den där första buketten på våren, plockad av barnhand.

Jag köpte den på loppis igår och betalade femton kronor. Tror ingen annan än jag själv kommer lägga märket till dess existens men det gör mig ingenting.

En grön liten tupp jag fick för en spottstyver. Den står på bröstpanelen i köket och är så rar i all sin enkelhet.

Jag blir glad varje gång blicken fastnar på den.

Mitt tyllset köpt för 30 kronor. Av mamma julen 1934 står det skrivet i locket på den. Plockar fram den när det är dags att spritsa tårtor och kakor. 30 kronor betalade jag för hela kalaset.

För 2 kronor styck köpte jag de söta hönorna med plats för frukostägg. De låg i botten av en stor korg full med äggkoppar i porslin. Under dem står det IMPORT stämplat vilket betyder att de är äldre än 50-tal i alla fall. Jag skulle tro 30-tal om jag gör en kvalificerad killgissning.

Min plåtburk för tepåsar. Inget märkvärdigt alls – en rektangulär gul liten sak. Ändå är jag så förtjust i den nätta formen av en dosa, att plocka med de pappriga påsarna, att den kan stå framme på kökshyllan och köksbordet och vara fin samtidigt som den har en konkret funktion i köket.

Slutligen den här flätade lilla korgen jag fyndade på loppis på väg hem efter en julmarknad i vintras. Den har huserat julgrupper, vårvivor och nu står det kryddor i den. Den är så nätt och fin och lite avskavd och sjavig och jag tycker den adderar hemtrevlighet till köket. Betalade inte många kronor men kommer vara väldigt rädd om den!