Det är ganska precis fem veckor sedan jag opererade bort sköldkörteln. Första veckan tog jag det extremt lugnt, andra veckan orkade jag mig ut på promenader och tredje veckan var jag tillbaka och tränade igen – om än försiktigt.

Jag var ju chockad första dagarna över hur otroligt dåligt jag mådde. Tack och lov blev det fort bättre efter fem-sex dagar. Det som verkligen var jobbigt var min röst som försvann. Jag kunde inte prata högre än i viskningar och mina barn konstaterade att jag lät som en riktig mes. Kände mig som en riktig mes också. Svårt att göra mig hörd i familjen. Under två veckor pratade jag knappt med någon förutom min familj. Jag som är så van att ringa till mina vänner var och varannan dag och prata med min syster flera gånger om dagen och ha långa jobbsamtal med Erica – jag kände mig konstig. Avskuren. Liksom emotionellt stympad av att gå runt och tänka på massa saker men inte kunna förmedla dem och dela dem med någon. Jag formar mina åsikter, tankar och känslor av att prata med människor och när jag inte orkade prata kändes det som att jag varken hade åsikter, tankar eller känslor.

Som tur var blev det bättre efter tre veckor. Rösten låter ungefär som vanligt, kanske lite klanglös bara. Men jag märker att den känns trött. Som min kropp efter ett träningspass känns rösten när jag pratat mycket. Det stramar inte längre från såret även om känsel saknas runt ärret. Jag tejpar noggrant och är tillbaka och lyfter tungt igen på gymmet. Och igår vågade jag mig äntligen ut i skidspåret igen – jag har varit rädd för att ramla och ta sönder något. Efter fem veckors uppehåll gick det gnisslande segt att ta sig fram på längdskidorna. Men så får det vara. Allting går sin gilla gång.

Den stora förändringen är väl att jag nu äter Levaxin. En tablett varje morgon och jag var beredd på att insättningen kunde krångla. Nu har jag ännu inte kontrollerat mina värden men hittills känner jag mig precis som vanligt. Inga biverkningar eller konstiga symptom. Det är jag tacksam över och hoppas att nivån jag ligger på nu ska funka för mig framöver.

Är så glad att ha gjort bort detta!