En dag när regnet smattrade tungt mot plåttaket fick jag sådan lust att ta tag i ett projekt jag länge gått och fnulat på. Vi använder ju massa gammalt porslin till vardags (det är ju vackrast!) och ibland händer det att något går sönder. Då gör det ont i hjärtat men sedan sparar jag skärvorna i en stor kasse. Jag har haft den kassen och fyllt på i flera år och bara väntat på att inspirationen att skapa något av skärvorna ska slå till. Och nu hände det!

Det jag bespetsat mig på att göra var nämligen ett fågelbad i porslinsmosaik att dekorera trädgården med. På BAUHAUS hittade jag ett stort fat i keramik som jag tänkte kunde bli perfekt för ändamålet. Jag skaffade samtidigt också kakelfog, svamp och kakellim för att kunna genomföra projektet.

Jag började med att välja ut porslinsskärvor i matchande färger och sedan lägga dem en i plastpåse och med en hammare försiktigt banka dem till lagom stora bitar. En kakeltång som nyper av bitarna kan också vara bra att ha ifall man vill genomföra det lite mer kontrollerat.

Sedan provade jag att lägga ut bitarna i fatet för att se på ett ungefär hur många som skulle gå åt.

Därefter tryckt jag ut kakellim i botten på fatet. Inte hela fatet på en gång utan kanske femton centimeters bredd i taget – så att det inte skulle hinna torka innan jag hann lägga ut kaklet. Med en spatel smetade jag ut limmet och la sedan på frihand ut ett mönster som jag tyckte såg fint ut.

Det här var den mysigaste delen – som att lägga ett stort pussel av fint porslin. Det kändes så bra att ta rätt på de vackra gamla delarna och låta de leva vidare i ny form. Och medan jag pysslade hade jag på en ljudbok i öronen och glömde totalt tid och rum.

När kakellimmet torkat blandade jag till kakelfog enligt instruktionerna på hinken. Med hjälp av spateln applicerade jag den jämnt och fint. Jag svepte med den åt olika håll tills alla springor var helt fyllda av fogmassa. Sedan lät jag fatet torka en liten stund och tog därefter en stor fuktig svamp till hjälp att torka av all överflödig kakelfog från porslinet med. Jag var lite extra noga med att ta bort kakelfogen från kanterna på fatet – som ni ser hade jag lyckats slabba ner fatet rätt rejält. Sedan fick fågelbadet härda i ett helt dygn.

Och nu har jag placerat ut det i trädgården, fyllt det med vatten och strött ut några små blommor som får flyta runt. Här kan nu fåglar dricka och tack vare att blommorna på ytan fungerar som flottar så kan även insekter slå sig ner utan risk för att drunkna.

Att göra det välkomnande i trädgården för små fåglar och insekter tycker jag är så härligt. Och en viktig insats för den biologiska mångfalden.

Idag när det avverkas gammal skog i en sällan skådad takt saknas det träd med håligheter där fåglar kan häcka. Så en insats man kan göra för naturen är att sätta upp fler fågelholkar.

Jag köpte också en holk från BAUHAUS att montera i vår björk. Jag hade först tänkt måla holken men läste sedan på och insåg att fåglar gärna vill att holken ska vara osynlig och inte dofta av målarfärg. Så då monterade jag med gott samvete upp den precis som den är. Med tiden grånar ju holken och blir i det närmaste osynlig.

Att tänka på när du sätter upp en fågelholk

 • Välj ut en lugn och skyddad plats för fågelholken i trädgården – gärna dold av flera växter och buskage

 • Holken ska vara minst 1,5 m från marken och inte ligga i direkt solläge eftersom det då kan bli väldigt varmt under soliga dagar.

 • Vill du sätta upp flera fågelholkar är 10-15 meter mellan mellan dem bra. Då får fåglarna lite avstånd till sina grannar.

 • Låt gärna holken vara obehandlad – att insidan är sträv och ohyvlad är bara bra.

 • Städa ur holken varje år- Fåglar föredrar att själva samla sitt material till sitt bo då loppor kan finnas kvar i gamla reden. Dessutom är det viktigt att det inte samlas för mycket fyllning i botten på fågelholken, för då hamnar ungarna närmare öppningen och blir ett lätt byte för rovdjur.

 • Det är bra om marken nedanför boet är lite skyddad med ett buskage så att fågelungarna har någonstans att landa och söka skydd när de börjar ge sig ut och flyga.

 • För att inte skada trädet kan det vara klokt att fästa boet med ett kraftigt spännband eller ståltråd istället för spik och skruv.

 • Och tänk på att allemansrätten inte gäller fågelholkar. Du får alltså inte sätta upp holkar på någon annans mark utan tillåtelse.

BAUHAUS har ett stort sortiment av holkar, fågelmatare, fröblandningar och foder om du vill främja fågellivet i din trädgård.

Jag önskar att jag kunde ha en liten damm i vår trädgård (men det får vänta tills Ulf blivit äldre och klokare). Vatten av olika slag hjälper så väl fåglar som insekter och groddjur att överleva och som en bonus är det ett otroligt vackert blickfång när himlen speglar sig i vattenytan.

Jag beställde hem detta stora fat från BAUHAUS (här finns liknande) och grävde ner det till hälften i grusplanen. Sedan i med några stora stenar så att fåglarna kan bada där – eller sitta och dricka i lugn och ro.

Och hundarna såklart

Så vackert – ja nästan sakralt – med den stora vattenytan med blommorna på. Perfekt för den lilla trädgården där en damm inte ryms men man ändå vill ha vattenelementet närvarande.

Trädgården ska vara en vacker, vilsam plats för min familj. Men också en tillflykt för fåglarna, insekterna och groddjuren. Giftiga bekämpningsmedel har ingen plats i min trädgård och genom att tänka ett varv extra och göra några små insatser kan mitt paradis också bli ett paradis för svalor, humlor och ovanliga ängsblommor.

Fler sätt att främja den biologiska mångfalden

 • Låt en del av gräsmattan vara oklippt så att ängsblommor har en chans att trivas och att klöver och annan växtlighet kan ge skydd och föda åt insekter

 • Lämna gärna död ved i ett hörn av trädgården så att mossor, vedlevande insekter och spindlar har någonstans att bo.

 • En kompost av kvistar och grenar erbjuder en fin vinterplats för igelkottar, grod- och kräldjur.

 • Plantera växter som pollinatörer gillar. Stjärnflocka, akleja, gräslök, rudbeckia, lavendel, vädd, isop, temynta, kärleksört, kransveronika och aster lockar till sig surrande insekter.

 • Ett vildvuxet buskage och några gamla knotiga träd är inte bara ett vackert och själfullt inslag i en trädgård utan skänker skydd och härbärge till många växter och djur.

BAUHAUS har ett enormt stort trädgårdssortiment – alltifrån redskap till växter, frön, gräsklippare, krukor , trädgårdsmöbler och dekorationer. Kika in och inspireras till din trädgård!