En dag nÀr regnet smattrade tungt mot plÄttaket fick jag sÄdan lust att ta tag i ett projekt jag lÀnge gÄtt och fnulat pÄ. Vi anvÀnder ju massa gammalt porslin till vardags (det Àr ju vackrast!) och ibland hÀnder det att nÄgot gÄr sönder. DÄ gör det ont i hjÀrtat men sedan sparar jag skÀrvorna i en stor kasse. Jag har haft den kassen och fyllt pÄ i flera Är och bara vÀntat pÄ att inspirationen att skapa nÄgot av skÀrvorna ska slÄ till. Och nu hÀnde det!

Det jag bespetsat mig pÄ att göra var nÀmligen ett fÄgelbad i porslinsmosaik att dekorera trÀdgÄrden med. PÄ BAUHAUS hittade jag ett stort fat i keramik som jag tÀnkte kunde bli perfekt för ÀndamÄlet. Jag skaffade samtidigt ocksÄ kakelfog, svamp och kakellim för att kunna genomföra projektet.

Jag började med att vÀlja ut porslinsskÀrvor i matchande fÀrger och sedan lÀgga dem en i plastpÄse och med en hammare försiktigt banka dem till lagom stora bitar. En kakeltÄng som nyper av bitarna kan ocksÄ vara bra att ha ifall man vill genomföra det lite mer kontrollerat.

Sedan provade jag att lÀgga ut bitarna i fatet för att se pÄ ett ungefÀr hur mÄnga som skulle gÄ Ät.

DĂ€refter tryckt jag ut kakellim i botten pĂ„ fatet. Inte hela fatet pĂ„ en gĂ„ng utan kanske femton centimeters bredd i taget – sĂ„ att det inte skulle hinna torka innan jag hann lĂ€gga ut kaklet. Med en spatel smetade jag ut limmet och la sedan pĂ„ frihand ut ett mönster som jag tyckte sĂ„g fint ut.

Det hĂ€r var den mysigaste delen – som att lĂ€gga ett stort pussel av fint porslin. Det kĂ€ndes sĂ„ bra att ta rĂ€tt pĂ„ de vackra gamla delarna och lĂ„ta de leva vidare i ny form. Och medan jag pysslade hade jag pĂ„ en ljudbok i öronen och glömde totalt tid och rum.

NĂ€r kakellimmet torkat blandade jag till kakelfog enligt instruktionerna pĂ„ hinken. Med hjĂ€lp av spateln applicerade jag den jĂ€mnt och fint. Jag svepte med den Ă„t olika hĂ„ll tills alla springor var helt fyllda av fogmassa. Sedan lĂ€t jag fatet torka en liten stund och tog dĂ€refter en stor fuktig svamp till hjĂ€lp att torka av all överflödig kakelfog frĂ„n porslinet med. Jag var lite extra noga med att ta bort kakelfogen frĂ„n kanterna pĂ„ fatet – som ni ser hade jag lyckats slabba ner fatet rĂ€tt rejĂ€lt. Sedan fick fĂ„gelbadet hĂ€rda i ett helt dygn.

Och nu har jag placerat ut det i trÀdgÄrden, fyllt det med vatten och strött ut nÄgra smÄ blommor som fÄr flyta runt. HÀr kan nu fÄglar dricka och tack vare att blommorna pÄ ytan fungerar som flottar sÄ kan Àven insekter slÄ sig ner utan risk för att drunkna.

Att göra det vÀlkomnande i trÀdgÄrden för smÄ fÄglar och insekter tycker jag Àr sÄ hÀrligt. Och en viktig insats för den biologiska mÄngfalden.

Idag nÀr det avverkas gammal skog i en sÀllan skÄdad takt saknas det trÀd med hÄligheter dÀr fÄglar kan hÀcka. SÄ en insats man kan göra för naturen Àr att sÀtta upp fler fÄgelholkar.

Jag köpte ocksÄ en holk frÄn BAUHAUS att montera i vÄr björk. Jag hade först tÀnkt mÄla holken men lÀste sedan pÄ och insÄg att fÄglar gÀrna vill att holken ska vara osynlig och inte dofta av mÄlarfÀrg. SÄ dÄ monterade jag med gott samvete upp den precis som den Àr. Med tiden grÄnar ju holken och blir i det nÀrmaste osynlig.

Att tÀnka pÄ nÀr du sÀtter upp en fÄgelholk

 • VĂ€lj ut en lugn och skyddad plats för fĂ„gelholken i trĂ€dgĂ„rden – gĂ€rna dold av flera vĂ€xter och buskage

 • Holken ska vara minst 1,5 m frĂ„n marken och inte ligga i direkt sollĂ€ge eftersom det dĂ„ kan bli vĂ€ldigt varmt under soliga dagar.

 • Vill du sĂ€tta upp flera fĂ„gelholkar Ă€r 10-15 meter mellan mellan dem bra. DĂ„ fĂ„r fĂ„glarna lite avstĂ„nd till sina grannar.

 • LĂ„t gĂ€rna holken vara obehandlad – att insidan Ă€r strĂ€v och ohyvlad Ă€r bara bra.

 • StĂ€da ur holken varje Ă„r- FĂ„glar föredrar att sjĂ€lva samla sitt material till sitt bo dĂ„ loppor kan finnas kvar i gamla reden. Dessutom Ă€r det viktigt att det inte samlas för mycket fyllning i botten pĂ„ fĂ„gelholken, för dĂ„ hamnar ungarna nĂ€rmare öppningen och blir ett lĂ€tt byte för rovdjur.

 • Det Ă€r bra om marken nedanför boet Ă€r lite skyddad med ett buskage sĂ„ att fĂ„gelungarna har nĂ„gonstans att landa och söka skydd nĂ€r de börjar ge sig ut och flyga.

 • För att inte skada trĂ€det kan det vara klokt att fĂ€sta boet med ett kraftigt spĂ€nnband eller stĂ„ltrĂ„d istĂ€llet för spik och skruv.

 • Och tĂ€nk pĂ„ att allemansrĂ€tten inte gĂ€ller fĂ„gelholkar. Du fĂ„r alltsĂ„ inte sĂ€tta upp holkar pĂ„ nĂ„gon annans mark utan tillĂ„telse.

BAUHAUS har ett stort sortiment av holkar, fÄgelmatare, fröblandningar och foder om du vill frÀmja fÄgellivet i din trÀdgÄrd.

Jag önskar att jag kunde ha en liten damm i vÄr trÀdgÄrd (men det fÄr vÀnta tills Ulf blivit Àldre och klokare). Vatten av olika slag hjÀlper sÄ vÀl fÄglar som insekter och groddjur att överleva och som en bonus Àr det ett otroligt vackert blickfÄng nÀr himlen speglar sig i vattenytan.

Jag bestĂ€llde hem detta stora fat frĂ„n BAUHAUS (hĂ€r finns liknande) och grĂ€vde ner det till hĂ€lften i grusplanen. Sedan i med nĂ„gra stora stenar sĂ„ att fĂ„glarna kan bada dĂ€r – eller sitta och dricka i lugn och ro.

Och hundarna sÄklart

SĂ„ vackert – ja nĂ€stan sakralt – med den stora vattenytan med blommorna pĂ„. Perfekt för den lilla trĂ€dgĂ„rden dĂ€r en damm inte ryms men man Ă€ndĂ„ vill ha vattenelementet nĂ€rvarande.

TrÀdgÄrden ska vara en vacker, vilsam plats för min familj. Men ocksÄ en tillflykt för fÄglarna, insekterna och groddjuren. Giftiga bekÀmpningsmedel har ingen plats i min trÀdgÄrd och genom att tÀnka ett varv extra och göra nÄgra smÄ insatser kan mitt paradis ocksÄ bli ett paradis för svalor, humlor och ovanliga Àngsblommor.

Fler sÀtt att frÀmja den biologiska mÄngfalden

 • LĂ„t en del av grĂ€smattan vara oklippt sĂ„ att Ă€ngsblommor har en chans att trivas och att klöver och annan vĂ€xtlighet kan ge skydd och föda Ă„t insekter

 • LĂ€mna gĂ€rna död ved i ett hörn av trĂ€dgĂ„rden sĂ„ att mossor, vedlevande insekter och spindlar har nĂ„gonstans att bo.

 • En kompost av kvistar och grenar erbjuder en fin vinterplats för igelkottar, grod- och krĂ€ldjur.

 • Plantera vĂ€xter som pollinatörer gillar. StjĂ€rnflocka, akleja, grĂ€slök, rudbeckia, lavendel, vĂ€dd, isop, temynta, kĂ€rleksört, kransveronika och aster lockar till sig surrande insekter.

 • Ett vildvuxet buskage och nĂ„gra gamla knotiga trĂ€d Ă€r inte bara ett vackert och sjĂ€lfullt inslag i en trĂ€dgĂ„rd utan skĂ€nker skydd och hĂ€rbĂ€rge till mĂ„nga vĂ€xter och djur.

BAUHAUS har ett enormt stort trĂ€dgĂ„rdssortiment – alltifrĂ„n redskap till vĂ€xter, frön, grĂ€sklippare, krukor , trĂ€dgĂ„rdsmöbler och dekorationer. Kika in och inspireras till din trĂ€dgĂ„rd!