En av barnens sysslor hĂ€r hemma Ă€r att gĂ„ ut med soppĂ„sarna och kĂ€llsorteringen. I garaget har vi vĂ„r egen lilla Ă„tervinningsstation dĂ€r vi förvarar vĂ„ra anvĂ€nda förpackningar medan vi vĂ€ntar pĂ„ att köra till Ă„tervinningen med dem. Det Ă€r bra av flera anledningar – för nĂ€r barnen blir pysselsugna gĂ„r de ut hit och hĂ€mtar material att bygga med. Kartonger att förvandla till slott och glasburkar att göra ljuslyktor av.

Men det Àr inte alltid sÄ lÀtt att veta vilket material en förpackning Àr gjord utav. Ska den metalliskt glÀnsande chipspÄsen sorteras i metallkÀrlet eller i plast? Ja, sÄnt behöver man lÀra sig.

Om du Ă€r en av alla svenskar som kĂ€llsorterar kĂ€nner du kanske igen FTI? Det Ă€r loggan pĂ„ som syns pĂ„ alla Ă„tervinningsstationer. Förpackningsinsamlingens (FTI) ansvar Ă€r nĂ€mligen att samla in hushĂ„llens förpackningar för Ă„tervinning runtom i landet. Och de vill att vi ska bli Ă€nnu bĂ€ttre pĂ„ att kĂ€llsortera vĂ„ra förpackningar sĂ„ att de inte hamnar i soppĂ„sen – gĂ€rna redan frĂ„n tidig Ă„lder. Och den önskan hĂ„ller jag verkligen med dem om. Det Ă€r klokt att redan frĂ„n barnsben sluta betrakta förpackningar som avfall – utan istĂ€llet förstĂ„ vĂ€rdet av Ă„tervinning.

DĂ€rför har FTI tagit fram MaterialvĂ€rlden – ett pedagogiskt material för barn i förskoleĂ„ldern som pĂ„ ett enkelt och roligt sĂ€tt fĂ„r lĂ€ra sig om kĂ€llsortering och Ă„tervinning.

I MaterialvĂ€rlden bor materialisarna Ploppa, Prasslis, Flirp, BĂ„nk, Klirr och Kras som visuellt liknar symbolerna pĂ„ Ă„tervinningskĂ€rlen och samtidigt lĂ€r barnen vad de gillar att Ă€ta för material och hur olika material ska sorteras. 

PĂ„ hemsidan kan man lĂ€ra sig Materialisarnas lĂ„t “Ett hungrigt gĂ€ng” och dansen som hör till.

Man kan ocksÄ lyssna pÄ och blÀddra i boken om Materialisarna och spela sorteringsspelet dÀr man fÄr mata Materialisarna med olika förpackningar och upptÀcka vad de gillar och inte. Ulf var vÀldigt fascinerad och skrattade högt nÀr Prasslis matades med en chipspÄse och krÀktes. Han gillar ju bara tidningar!

Jag lĂ€t alla barnen spela och det var faktiskt förvĂ„nansvĂ€rt klurigt för dem. För vad Ă€r egentligen en kaviartub gjord av? Den Ă€r fĂ€rgglad som nĂ„got av plast och böjbar som ett grovt papper. Den kan vĂ€l inte vara av metall? Är inte metall hĂ„rt?!

Dessutom finns det i MaterialvÀrlden en hel del pyssel, knep och knÄp att ta del av. Man kan göra sina egna pins, spela fyra i rad eller skriva ut och fÀrglÀgga de olika figurerna

Mina barn gick genast loss med mĂ„landet. Men tro inte att de gick med pĂ„ att mĂ„la figurerna i “rĂ€tt” fĂ€rger – nej de ville göra allting efter eget huvud.

VĂ€ldigt uppskattat hos barnen!

Och eftersom att jag vet att jag har mÄnga förskolelÀrare bland mina lÀsare kan jag ocksÄ tipsa om att MaterialvÀrlden ocksÄ har gratis material riktat just mot förskolans verksamhet. Underlaget Àr framtaget för att tidigt vÀcka ett intresse för Ätervinning och pÄ sÄ vis skapa ett engagemang för miljöfrÄgor.

Visste du förresten att om alla Ă„tervann sina kapsyler sĂ„ skulle det rĂ€cka till 3 400 nya bilkarosser. Varje Ă„r. Det visste i alla fall inte jag innan jag utforskat MaterialvĂ€rlden med mina egna barn. Gör det du med i sommar – en perfekt sommarlovsaktivitet!