Att komma pĂ„ nya saker att göra av rabarber Ă€r nĂ„got av en sport med tanke pĂ„ vilka mĂ€ngder det blir! Rabarbermazariner Ă€r en riktig hit – helt enkelt mazariner fyllda med rabarberkompott. Har du aldrig gjort mazariner förut sĂ„ Ă€r det inte alls svĂ„rt men du behöver rĂ€tt slags form!

Antingen en sÄdan dÀr form för mandelmusslor (som finns pÄ loppisar i drivor) eller sÄ en engÄngsform av vaxad papp eller aluminium. Finns pÄ bakhyllan i affÀren.

Rabarbermazariner

Antal

14

Tid

60 minuter

Ingredienser

  • 100 g smör

  • 100 g florsocker

  • 3 1/3 dl vetemjöl

  • 1 Ă€gg

  • Fyllning
  • 200 gram mandelmassa

  • 2 stjĂ€lkar rabarber

  • 1 msk strösocker

  • 75 g smör

  • 2 Ă€gg

  • 1 1/2 msk vetemjöl

  • 1 kryddmĂ„tt bakpulver

  • NĂ„gra droppar bittermandelarom

  • Glasyr
  • 1 dl Florsocker

  • 2 tsk Jordgubbssaft

Gör sÄ hÀr

  • Mixa smör, florsocker och vetemjöl i en matberedare med kniv. TillsĂ€tt sedan Ă€gget och kör degen tills den just precis gĂ„r ihop. Rulla till en lĂ€ngd och lĂ€gg i kylen en halvtimme.
  • Dela upp degen i 14 delar och tumma ut i mazarinformarna. StĂ€ll in i kylen medan du gör fyllningen.
  • SkĂ€r rabarbern i mindre bitar. LĂ„t sjuda lĂ€tt med sockret i en kastrull men inte lĂ€ngre Ă€n att de fortfarande hĂ„ller formen
  • Riv mandelmassan och tillsĂ€tt smöret i klickar. Rör kraftigt och vispa dĂ€refter ner de tvĂ„ Ă€ggen. Blanda vetemjöl och bakpulver i en skĂ„l och rör om. HĂ€ll ner i mandelmassan och avsluta med nĂ„gra droppar bittermandelarom
  • Fyll mazarinformarna med rabarberkompotten och toppa sedan med mandelmassasmeten. GrĂ€dda i ca 20 minuter pĂ„ 175 grader. LĂ„t svalna
  • Rör ihop florsockret och saften till en trögflytande glasyr. HĂ€ll över mazarinerna (gĂ€rna medan de fortfarande Ă€r lite ljumma – dĂ„ flyter det ut lĂ€ttare) och lĂ„t sedan stelna helt innan du serverar dem.

Ät och njut!