Att komma på nya saker att göra av rabarber är något av en sport med tanke på vilka mängder det blir! Rabarbermazariner är en riktig hit – helt enkelt mazariner fyllda med rabarberkompott. Har du aldrig gjort mazariner förut så är det inte alls svårt men du behöver rätt slags form!

Antingen en sådan där form för mandelmusslor (som finns på loppisar i drivor) eller så en engångsform av vaxad papp eller aluminium. Finns på bakhyllan i affären.

Rabarbermazariner

Antal

14

Tid

60 minuter

Ingredienser

  • 100 g smör

  • 100 g florsocker

  • 3 1/3 dl vetemjöl

  • 1 ägg

  • Fyllning
  • 200 gram mandelmassa

  • 2 stjälkar rabarber

  • 1 msk strösocker

  • 75 g smör

  • 2 ägg

  • 1 1/2 msk vetemjöl

  • 1 kryddmått bakpulver

  • Några droppar bittermandelarom

  • Glasyr
  • 1 dl Florsocker

  • 2 tsk Jordgubbssaft

Gör så här

  • Mixa smör, florsocker och vetemjöl i en matberedare med kniv. Tillsätt sedan ägget och kör degen tills den just precis går ihop. Rulla till en längd och lägg i kylen en halvtimme.
  • Dela upp degen i 14 delar och tumma ut i mazarinformarna. Ställ in i kylen medan du gör fyllningen.
  • Skär rabarbern i mindre bitar. Låt sjuda lätt med sockret i en kastrull men inte längre än att de fortfarande håller formen
  • Riv mandelmassan och tillsätt smöret i klickar. Rör kraftigt och vispa därefter ner de två äggen. Blanda vetemjöl och bakpulver i en skål och rör om. Häll ner i mandelmassan och avsluta med några droppar bittermandelarom
  • Fyll mazarinformarna med rabarberkompotten och toppa sedan med mandelmassasmeten. Grädda i ca 20 minuter på 175 grader. Låt svalna
  • Rör ihop florsockret och saften till en trögflytande glasyr. Häll över mazarinerna (gärna medan de fortfarande är lite ljumma – då flyter det ut lättare) och låt sedan stelna helt innan du serverar dem.

Ät och njut!