Vaknade halv tio imorse av att jag höll på att koka bort i det varma sovrummet. Idag är det ännu varmare än igår och jag har valt att spendera dagen blötlagd i en sjö. Är nämligen helt slut efter ett särdeles fint midsommarfirande. Efter flera års uppehåll firade vi nu med Elinas familj igen – och vilket kalas det blev!

Jag vet att ni förmodligen inte är många som ids läsa bloggar idag (midsommarafton och midsommardagen är de datum på året med minst antal besök på bloggen). Men till er stackare som ligger inomhus med neddragen rullgardin och ont i hårbotten kommer här en 47 bilder lång bildbomb från gårdagen.

Jag började morgonen med att göra mig midsommarfin. Och äntligen fick jag bruk av den här drömmen jag köpte på annandagsrean förra året och knappt burit sedan dess.

Sånt otroligt fall i kjolen. Från &Otherstories.

Svea och annan katt satt i pilträdet och filosoferade medan jag fotade mig. Sitta i pilträd är det enda man vill dessa varma dagar.

Sedan styrde vi kosan mot Sjungaregårdens midsommarfirande

Där mötte vi upp Elina, Joel, Johanna och Andreas med tillhörande barnaskaror. Vi bredde ut våra filtar i skuggan med ungar, hundar och picknickkorgar på. Folke kylde skallen med en kylklamp medan jag la mig raklång och fäste blicken i en svajande trädkrona.

Men även en hel del på de gamla, vackra fönsterna på Sjungaregården.

Jag hade fyllt korgen med svartvinbärssaft och köpeskex.

Och handväskan med tuggummi och puder för svettblanka pannor.

Jakob hade sin blåbär-med-mjölk färgade dress.

Så många älskvärda människor på så liten yta

Sjungaregården var vackert lövad

När jag ser alla finklädda kvinnor i klänning och hatt blir jag lycklig. Fram för fler hattar och färgglada klänningar här i världen!

Inne på Sjungaregården är det så fint.

Men idag var det inte många som ville fika inomhus

Så jag kunde fota allt fint i lugn och ro

Vi beställde våfflor med sylt

Och tunnkaka med västerbottensröra och vindelnrökt skinka.

Sedan var det dags att klä stången.

Barnen hjälpte till att samla blommor. Så många vackert klädda barn och vuxna i olika folkdräkter, koltar och andra traditionella högtidsplagg.

Ångrade lite att jag inte tog min Västerbottensdräkt – men det var ju så varmt att jag var rädd för att storkna

En rejäl majstång blev resultatet

Och Joels gitarr och Andreas dragspel var redo för att kunna kompa dansen runt stången. Det blev en svettig dans med alla barn – men det var så länge sedan jag var med på en riktigt ringdans att jag absolut inte ville avstå.

När vi inte stod ut en sekund till drog vi och badade.

Älven låg kav lugn.

Och barnen kastad sig i plurret

Vi kom hem igen vid tre och då dukade jag i trädgården för midsommarmiddag. Ser ni Bertil i trädet? Han ligger och har det bra i skuggan, han!

När jag tagit den här bilden blev jag ståenden en lång stund. Fascinerad över att det kan vara så fint. Hur kan vi få bo här? Tänk när vi flyttade hit – då fanns bara den vackra utsikten men ingenting annat. Inte verandan. inte grusplanen, inte pilträdet. Inte rabatterna, inte rosenhäcken, inte den gröna trämöbelgruppen. Inga småbarn och inga får och inga hundar. Det fanns ingenting och nu finns allt och jag njuter så mycket av vetskapen.

Njuter även av det jag ingenting har gjort för att kunna njuta. Som nyslaget gräs som doftar vanvettigt gott.

Kvällen innan hade jag plockat in en maffig midsommarbukett och ställt på verandan. Men när jag öppnade dörren hade buketten blivit kokt. Vattnet var nämligen brännhett! Varma dagar måste man göra korsdrag på verandan.

Jag gjorde en riktigt läskande och kall bål och ställde på bordet.

Och sedan dukade vi fram maten. Två trötta mammor hade enats om att hålla det väldigt enkelt i år. Det kändes skönt men lite trist när vi bestämde det. Men sedan när vi sammanförde vår mat insåg vi att det varken såg trist eller enkelt ut. Tvärtom.

Prinskorvar till barnen. Västerbottensost, tunnbröd och färskpotatis. Två sorters såser till maten vara en med hjortronsylt.

Färdigköpt varmrökt lax, en sallad och en gubbröra. That’s it! Men oj så festligt det kändes. Trots att vi varken orkat ordna med sill, laxtrårta, pajer, chariksar, köttbullar, lamm eller annat gott man kan ställa fram.

Förlåt för alldeles för många bilder på det här motivet. Men det är ju så vackert!

Åt vartenda håll.

Essa och Elina <3

Sedan anslöt alla barn och de åt som galningar av prinskorvarna och mjukbrödet. Varför gör man sig till när barnen ändå bara vill ha korv och mjukt bröd? Nä, man kan lika gärna skala ner och lägga krutet på de saker man själv allra helst vill ha.

Älskvärt gäng!

När vi ätit så att magen stod i fyra hörn drog vi och badade igen. Det var precis det som behövdes. Jag var så överhettad, mätt och trött. Först simmade jag omkring utan att doppa håret för att spara på den fina frisyren. Sedan tröttnade jag på mig själv och gjorde istället bomben.

Det skulle jag inte ha gjort. Elinas son Julian fotade oss och när jag ser bilden som togs på mig och Elina ser det ut som att någon har kissat på mitt huvud. HATAR SOMMARHÅRET EFTER BADET!

Efter badet drog vi hem igen och fortsatte på det enkla temat genom att till efterrätt servera daimstrutar.

Det hördes inga klagomål om man säger så.

Barnen stack ut och härjade medan vi satt på punschverandan tills klockan närmade sig halv ett och gästerna körde hem igen.

Då tog jag en lov runt trädgården, vattnade några blommor och nöp några vissna blad

Fascinerad av det rosa nattljuset.

01.11 i Västerbotten och där borta skymtar vattenspegeln mellan träden.

Så varmt, fridfullt och vackert. Känner sådan otrolig tacksamhet över sommaren, att vi får bo här och att vi återigen kan fira midsommar med våra vänner!

Avslutar med en selfie i nattsärken.

Och det var den middsommaraftonen det. Somnade som en klubbad säl klockan 02.15