Det Ă€r skillnad pĂ„ vad man Ă€r bra pĂ„ – och vad som Ă€r bra för en

Det hÀr sÀger jag ofta till vÀnner (och mig sjÀlv) som rÄkar ta pÄ sig en uppgift de inte mÄr bra av, som har ett jobb de inte trivs pÄ, som hela tiden fÄr ansvar de inte orkar med. Bara för att man Àr bra pÄ nÄgot betyder det inte att det Àr bra för en. Jag Àr sjÀlv bra pÄ mÄnga saker som Àr direkt skadliga för mitt mÄende. Och eftersom andra ofta vet om att jag Àr bra pÄ dessa saker kan det hÀnda att jag kÀnner att jag borde göra det som förvÀntas av mig. Men man har ingen skyldighet mot universum att göra allting man Àr bra pÄ.

TvÄ saker kan vara sanna samtidigt

PÄminner jag mig ofta om nÀr jag tycker att vÀrlden Àr obegriplig och svÄr. NÀr flera till synes helt motstridiga tankar ÀndÄ verkar kunna stÀmma pÄ samma gÄng. TvÄ saker kan vara sanna samtidigt Àr ett sÀtt att resignera inför att livet Àr komplext och fullt av grÄskalor och svÄra övervÀganden. Och att den som lÄtsas om nÄgot annat faktiskt Àr rÀtt korkad.

Svinhugg gÄr igen

Min mormor var en dam fullproppad med ordsprĂ„k som hon uttalade i rĂ€ttan tid. Svinhugg gĂ„r igen var mormors sĂ€tt att rycka pĂ„ axlarna Ă„t idioter, övertygad om att den som varit elak fĂ„r elakt tillbaka. Muttrar ofta dessa ord för mig sjĂ€lv – eller sĂ€ger det Ă„t barnen nĂ€r de rĂ„kar ut för nĂ„gon oförrĂ€tt. Vet egentligen inte om det stĂ€mmer men blotta tanken ger mig tröst.

Det kan bli bra pÄ mÄnga olika sÀtt

SĂ€ger alltid min svĂ€rmor Annika nĂ€r det gĂ€ller barnuppfostran. Dessa lugnande ord tĂ€nker jag ofta pĂ„ och inte bara gĂ€llande barnen. Nu sĂ€ger jag det om lite allt möjligt. Ofta till mig sjĂ€lv – men Ă€ven till vĂ€nnen som drömmer om att hennes familj ska fĂ„ bo lugnt pĂ„ landet men istĂ€llet Ă€r fast i en lĂ€genhet i stan, till slĂ€ktingen som tvivlar pĂ„ att hon gjorde rĂ€tt nĂ€r hon gick i pension i förtid och till mamman som fick en sladdis som hon inte hade rĂ€knat med. Ja, men det kan blir bra pĂ„ mĂ„nga olika sĂ€tt.

Du skulle inte bry dig sÄ mycket om vad folk tÀnker om dig om du visste hur sÀllan de tÀnker pÄ dig.

Det bĂ€r mig verkligen emot att Dr Phil ska fĂ„ stĂ„ bakom ett av de visdomsord jag lever efter. Men det hjĂ€lps inte. Dessa ord sĂ€ger jag med faderlig röst till mig sjĂ€lv nĂ€r jag drar ivĂ€g och blir uppjaga över nĂ„got pinsamt, dumt eller fĂ„nigt jag sagt och gjort. Eller planerar att göra…hehe.

Den som sover syndar icke.

Sa alltid mormor tröstande nÀr jag raglade upp pÄ sommarlovsmorgonen alldeles för sent pÄ dagen. Jag som rÀtt ofta tycker att det kÀnns synd att sova bort mina lediga dagar (jag borde vÀl skynda mig upp och utrÀtta saker?!) pÄminner mig om mormors kloka ord.