Jag Ă€lskar att laga husmanskost. Och vĂ€rldens enklaste och godaste köttfĂ€rslimpa har vi ett recept pĂ„ i Barnens stora kokbok som jag skrivit tillsammans med Annakarin. De recepten Ă€r ju valda för att barn ska klara av att göra sjĂ€lva – och just enkelheten i receptet gör det till en vardagsfavorit hĂ€r hemma.

Knepet Àr creme fraiche och löksoppspulver i smeten! AlltsÄ en sÄdan dÀr pÄse med pulver frÄn BlÄ Band. Den ger umamismak till köttfÀrslimpan utan att man fÄr med en massa stora lökbitar som krÀsna barn bara vill peta undan.

KöttfÀrslimpa

Portioner

4

Tid

45 minuter

Ingredienser

  • 500 gr köttfĂ€rs

  • 2 dl creme fraiche

  • 1 pĂ„se BlĂ„ Band fransk löksoppa (ca 80 gr pulver)

  • 1 tsk salt

  • Svartpeppar

Gör sÄ hÀr

  • Blanda fĂ€rs, creme fraiche, löksoppspulver, salt och svartpeppar i en bunke
  • Forma till en limpa i en ugnsform
  • GrĂ€dda i ca 40 minuter pĂ„ 200 grader

SjĂ€lva köttfĂ€rslimpan serverar jag med potatismos. Jag skalar och skĂ€r potatisen i smĂ„ bitar – dĂ„ gĂ„r det snabbt att koka den medan limpan i Ă€r ugnen.

Sedan vispar jag sönder potatisen med en elvisp och tillsÀtter nÄgon deciliter varm mjölk. I med salt, en pyttegnutta socker och en rejÀl klick smör.

Till köttfÀrslimpan brukar jag göra en enkel brunsÄs. Jag vÀrmer matlagningsgrÀdde eller vanlig grÀdde med lite kinesisk soya, en skvÀtt kalvfond och lite peppar. Reder av sÄsen med maizena och serverar varm till potatisen och köttfÀrslimpan. SjÀlvklart Àven en klick lingonsylt och gÀrna ocksÄ lite saltgurka pÄ sidan av.

Det hÀr blir en vardagsmiddag som barnen bara Àlskar!