Nu Àr tiden att ta rÀtt pÄ de fÀrska örterna frÄn trÀdgÄrden. Om man inte redan gjort det, vill sÀga. Förutom att torka, frysa in som de Àr eller frysa in i olja kan jag verkligen rekommendera att göra örtsalt!

Jag baserar mitt pÄ havssalt.

Sedan adderar jag de kryddor som finns hemma. Nu blev det persilja, basilika, oregano, stjÀlkselleri, salladslök och vitlök. Just lök och stjÀlkselleri Àr bra att ha med i blandningen för de ger ordentligt med smak.

Man kan kombinera kryddorna lite som man vill – men Ă€ven renodla dem i olika stilar och smaker. Men jag gjorde en enda batch med alla kryddor i samma. Det blir otrooooligt gott!

Först hackar jag allting grovt. Sedan slÀnger jag ner det i matberedaren och sÄ pÄ med saltet. Det gÀller att inte ta för mycket salt i förhÄllande till krydda. Det fÄr gÀrna vara ungefÀr 1 del havssalt och 3 delar kryddor. Alla kryddor ryms inte pÄ samma gÄng sÄ man fÄr mala nÄgra Ät gÄngen tills de sjunkit ihop.

Kör i maskinen tills det finfördelat sig. Det kan ta ett tag.

Sedan brer du ut örtsaltet pĂ„ en plĂ„t och lĂ„ter lufttorka. Man kan skynda pĂ„ processen genom att köra plĂ„tarna i ugnen pĂ„ ca 50 grader, med ugnsluckan pĂ„ glĂ€nt för att slĂ€ppa ut fukten. Men jag föredrar verkligen att de fĂ„r torka i lufttemperatur. För jag tycker att kryddorna förlorar lite av sin smak nĂ€r de vĂ€rms upp – om Ă€n det bara Ă€r till femtio grader. Energi sparar man ocksĂ„!

För mig tog det ca fyra dagar innan dessa brickor var helt torra. DÄ rörde jag runt lite i saltet varje dag. Hela huset doftar sÄ gott och man kan inte lÄta bli att stoppa nÄgra kryddsmulor i munnen varje gÄng man gÄr förbi.

NÀr det torkat helt blir det ganska stora och hÄrda klumpar. SÄ dÄ Àr det dags att mixa det en gÄng till.

Den hÀr gÄngen blir det istÀllet ett fint pulver. Om man vill kan man mixa ett tag och sedan sila av pulvret och fortsÀtta mixa de stora saltkristallerna. Tycker att det brukar bli jÀmnast och finast resultat dÄ.

NÀr man mixar dammar det av aromatiskt salt i hela köket. SÄ UNDERBART!

Sedan hÀller jag över det pÄ burkar med tÀtslutande lock och förvarar i ett mörkt, svalt skafferi. En perfekt present nÀr man Àr bortbjuden. Eller varför inte en Àtlig julklapp till nÄgon matlagningsintresserad typ?