Nu är tiden att ta rätt på de färska örterna från trädgården. Om man inte redan gjort det, vill säga. Förutom att torka, frysa in som de är eller frysa in i olja kan jag verkligen rekommendera att göra örtsalt!

Jag baserar mitt på havssalt.

Sedan adderar jag de kryddor som finns hemma. Nu blev det persilja, basilika, oregano, stjälkselleri, salladslök och vitlök. Just lök och stjälkselleri är bra att ha med i blandningen för de ger ordentligt med smak.

Man kan kombinera kryddorna lite som man vill – men även renodla dem i olika stilar och smaker. Men jag gjorde en enda batch med alla kryddor i samma. Det blir otrooooligt gott!

Först hackar jag allting grovt. Sedan slänger jag ner det i matberedaren och så på med saltet. Det gäller att inte ta för mycket salt i förhållande till krydda. Det får gärna vara ungefär 1 del havssalt och 3 delar kryddor. Alla kryddor ryms inte på samma gång så man får mala några åt gången tills de sjunkit ihop.

Kör i maskinen tills det finfördelat sig. Det kan ta ett tag.

Sedan brer du ut örtsaltet på en plåt och låter lufttorka. Man kan skynda på processen genom att köra plåtarna i ugnen på ca 50 grader, med ugnsluckan på glänt för att släppa ut fukten. Men jag föredrar verkligen att de får torka i lufttemperatur. För jag tycker att kryddorna förlorar lite av sin smak när de värms upp – om än det bara är till femtio grader. Energi sparar man också!

För mig tog det ca fyra dagar innan dessa brickor var helt torra. Då rörde jag runt lite i saltet varje dag. Hela huset doftar så gott och man kan inte låta bli att stoppa några kryddsmulor i munnen varje gång man går förbi.

När det torkat helt blir det ganska stora och hårda klumpar. Så då är det dags att mixa det en gång till.

Den här gången blir det istället ett fint pulver. Om man vill kan man mixa ett tag och sedan sila av pulvret och fortsätta mixa de stora saltkristallerna. Tycker att det brukar bli jämnast och finast resultat då.

När man mixar dammar det av aromatiskt salt i hela köket. Så UNDERBART!

Sedan häller jag över det på burkar med tätslutande lock och förvarar i ett mörkt, svalt skafferi. En perfekt present när man är bortbjuden. Eller varför inte en ätlig julklapp till någon matlagningsintresserad typ?