Nu är tiden att ta rätt på de färska örterna från trädgården. Om man inte redan gjort det, vill säga. Förutom att torka, frysa in som de är eller frysa in i olja kan jag verkligen rekommendera att göra örtsalt!
Jag baserar mitt på havssalt.
Sedan adderar jag de kryddor som finns hemma. Nu blev det persilja, basilika, oregano, stjälkselleri, salladslök och vitlök. Just lök och stjälkselleri är bra att ha med i blandningen för de ger ordentligt med smak.
Man kan kombinera kryddorna lite som man vill – men även renodla dem i olika stilar och smaker. Men jag gjorde en enda batch med alla kryddor i samma. Det blir otrooooligt gott!
Först hackar jag allting grovt. Sedan slänger jag ner det i matberedaren och så på med saltet. Det gäller att inte ta för mycket salt i förhållande till krydda. Det får gärna vara ungefär 1 del havssalt och 3 delar kryddor. Alla kryddor ryms inte på samma gång så man får mala några åt gången tills de sjunkit ihop.
Kör i maskinen tills det finfördelat sig. Det kan ta ett tag.
Sedan brer du ut örtsaltet på en plåt och låter lufttorka. Man kan skynda på processen genom att köra plåtarna i ugnen på ca 50 grader, med ugnsluckan på glänt för att släppa ut fukten. Men jag föredrar verkligen att de får torka i lufttemperatur. För jag tycker att kryddorna förlorar lite av sin smak när de värms upp – om än det bara är till femtio grader. Energi sparar man också!
För mig tog det ca fyra dagar innan dessa brickor var helt torra. Då rörde jag runt lite i saltet varje dag. Hela huset doftar så gott och man kan inte låta bli att stoppa några kryddsmulor i munnen varje gång man går förbi.
När det torkat helt blir det ganska stora och hårda klumpar. Så då är det dags att mixa det en gång till.
Den här gången blir det istället ett fint pulver. Om man vill kan man mixa ett tag och sedan sila av pulvret och fortsätta mixa de stora saltkristallerna. Tycker att det brukar bli jämnast och finast resultat då.
När man mixar dammar det av aromatiskt salt i hela köket. Så UNDERBART!
Sedan häller jag över det på burkar med tätslutande lock och förvarar i ett mörkt, svalt skafferi. En perfekt present när man är bortbjuden. Eller varför inte en ätlig julklapp till någon matlagningsintresserad typ?
23 svar
Det här inlägget var ett svar på en fråga jag ställde mig för ca en kvart sedan, när jag upptäckte att örtsaltet var slut. ”Undrar om man kan göra eget..?”
Nu vet jag vad jag ska göra i helgen! 🙂 Tack!
Jag hörde vad du tänkte och sedan smackade jag ihop det här ✌️❤️
Åh vad härligt! 🍀
Men vilken bra idé – såg precis ett recept igår kväll (“the souper mix” i boken The River Cottage Preserves Handbook – en hemmagjord buljongmix) och tänkte att jag skulle göra en sån omgång men nu tror jag minsann att det far bli en omgång örtsalt ocksa! Perfekt för att använda diverse grönt som kom med grönsakslådan i veckan.
Ljuvligt!
Glöm inte det livsviktiga ämnet jod bara – det är lätt att få brist på jod när man äter havssalt. Det är superviktigt att äta joderat bordssalt – eller herbamare örtsalt med kelp i, som innehåller jod.
Går såklart att googla det man är intresserad av inom ämnet! Slutupplyst av mig!
Saxat från livsmedelsverkets sida om jod:
“Brist på jod leder till struma, förstoring av sköldkörteln, som var en vanlig sjukdom i Sverige på 1800-talet och i början av 1900-talet. Jodbrist under fosterstadiet är särskilt allvarligt och kan störa utvecklingen av nervsystemet, den fysiska utvecklingen och leda till psykiska utvecklingsstörningar. Därför är det extra viktigt är det att få i sig tillräckligt med jod under graviditet och amning.
Efter införandet av jodberikning av hushållssalt på 1930-talet minskade förekomsten av struma väsentligt i Sverige men förekom i vissa områden så sent som på 1960-talet då den rekommenderade frivilliga berikningen höjdes till 50 mikrogram jod per gram salt. Globalt är jodbrist fortfarande ett problem i många länder.
Källor till jod är främst animaliska livsmedel och joderat salt. Riskgrupper för lågt intag idag är därför veganer och de som inte använder joderat salt, till exempel de som äter mycket mat som köps färdiglagad.”
Håller med – så viktigt. Här i Finland kan man inte köpa det flingsalt med jod som ni har i Sverige, Falksalts flingsalt med jod. Jag köper det alltid om på besök i Stockholm.
När jag lagar mat använder jag alltid jodifierat finsalt och flingsaltet att strö på maten vid bordet om man vill salta lite till.
Låter otroligt gott!
Snälla, skriv något om Iran❤️
Vad använder du det till? Och hur? Jag har fått örtsalt av min syster men vet inte riktigt vad jag ska ha det till. Vill jag salta maten gör jag det, vill jag ha i örter har jag det. Men använder jag saltet kan jag ju inte själv bestämma mängden salt vs örter vilket gör det svårt tycker jag? Jag förstår nog inte varför man ska blanda ihop det?
På smörgåsen, i salladsdressingen, på en tomat som sedan äts som ett äpple, i pastan och på tusen andra ställen där det är gott med örtig smak och inte bara smaken av salt 🤗
Jag använder det istället för buljongtärningar. Ger lika “bred” smak utan att innehålla saker som jag inte tål.
Tack för ditt svar. Jag har faktisk också alltid undrat vad man har örtsalt till. Har aldrig känt behov av det i min matlagning trots att jag lagar mycket mat. Men att ersätta buljongen med örtsalt är en intressant tanke. Nu tål jag allt men ibland passar inte den smak som buljongtärning ger och då kan ju ett alternativ vara örtsalt. Jag ska prova.
Håller med Anna, skriv något om Iran! Vi har så många duktiga, driftiga iranier i Sverige som bidrar till vårt land – vi borde inte minst höja våra röster för deras skull! Som feminister i Sverige borde vi klara av att våga kritisera politisk islam, slöja, kvinnoförtryck och patriarkala strukturer inom muslimska samhällen. Och inte dölja detta bakom ängslig kulturrelativism.
Oj. Det var stora växlar att dra och förutsätta rädsla och ängslan. Jag har delat massor på min instagram stories efter kontakt med iranska läsare. Och ser hela tiden poster om Iran från de jag följer
Jag hoppas och tror att just det inte syftade på dig, Clara, utan gick lite i tangentens riktning eftersom det är ett så ofattbart vidrigt ämne. Och verklighet. Du brukar ju inte vara rädd för hysa eventuellt obekväma åsikter. I det här fallet bodde det vara synnerligen enkelt för alla att stötta dem som INTE VILL bära slöja, överallt. En allmän slöjdiskussion kan man ha, men det är inte vad situationen i Iran främst handlar om. (Nu gjorde även jag en utvikning som inte var riktad till dig!)
Är 1 blandat med 3 utifrån färska kryddor eller måttas det efter att det torkat?
Jag skulle kriga järnet om en sån burk dök upp i julklappsleken! 🤗
Åh! På tal om julklappsleken undrar jag om någon har tips på hur man på ett fint sätt kan föreslå att detta vore något för makens ursprungsfamilj att satsa på i år?! Jag har hintat övriga år men det har aldrig fallit i god jord eftersom dom är barnsligt förtjusta i att köpa nyproducerade saker… Jag tycker själv att julklappar är jätteroligt, både att få, skapa, loppa och att ge bort! Men jag mår dåligt när det köps utan eftertanke och med inställningen kvantitet före kvalitet… så snälla, kom med förslag på hur jag kan införa ett mer hållbart julfirande tillsammans med den delen av släkten!
Secret Santa plus julklappsleken kanske? Då får alla köpa en utvald julklapp till en person och sen kan man köra den lite mer “oseriösa” julklappsleken 😊 Lägg fram det som att det är en jätterolig lek mer än att det är för att spara på presenter 🙂
För oss gick det bra att införa julklappsleken eftersom vi hade slutat köpa presenter till alla vuxna i sällskapet sen ett par år tillbaka. Jag sålde in idén med att det var bra med en paus mellan julmaten och efterrätten. Vi har satt en låg summa. Alla tar med sig en julklapp för ca. 100kr men kan ärligt säga att vi nog alla överskrider den summan. Kan vara en burk lokalproducerad honung, ett par stickade sockor, hembakade kakor i en fin burk eller en väldoftande tvål/handkräm. Jag och syrran brukar ta med någon extra julklapp ifall vi har något passande hemma (man kanske fått eller vunnit något som inte passar hemma hos en själv men som någon annan kanske har nytta av). Brukar oftast vara de julklappar som går att äta eller använda som är populärast. Känns mycket bättre (på alla sätt och vis – bättre för miljön, slipper stressa över att hitta något som passar, blir inte lika dyrt) än att alla ska köpa massor med julklappar. Hoppas du lyckas övertala dina släktingar att göra julklappsleken istället.
Jag har kört julklappsleken med regeln att det ska vara antingen något ätbart eller vad som helst som är egengjort eller second hand. Det blir mkt godis men hellre det än onödiga plastprylar.
Jag har stickat disktrasor och skänkt en slant till någon välgörande verksamhet. Maken snickrade hängare och skänkte pengar han med.
Förutom eget örtsalt brukar jag göra grönsaksbuljong av skrufs från trädgårdslandet, utan tillsatt salt.
Jag tar sånt som ‘blir över’ som ex morotsblast, broccoliblad, rödbetsblast, nån skadad kålrot som inte går att lagra, lökblast, våtarv (nate)… innehållet går att variera i oändlighet!
Jag kan hålla på med det i omgångar hela sommaren, lite nu och då ex när jag rensar våtarv i landet, tar in – mixar – torkar – mixar igen och fyller i en burk. När jag tar in ett knippe morötter åker blasten i mixern osv…
När det blir senhöst är burken fylld av många lager och jag kan skaka om den och använda som smaksättning i allt 🙂