Det Ă€r alltid lite vemodigt att göra höst i trĂ€dgĂ„rden. I alla fall om man ser det som att avveckla. Om man istĂ€llet betraktar det som att skörda frukterna av allt slit – ja dĂ„ Ă€r det rĂ€tt hĂ€rligt.

Uffe har hjĂ€lpt mig ta rĂ€tt pĂ„ Ă€pplena. Trots att trĂ€det Ă€r sĂ„ litet ger det bra med frukt – och vi har tur och fĂ„r frukt Ă€ven av grannarna. Bra med tanke pĂ„ hur dyr frukten har blivit.

Av skörden gör jag Ă€ppelchips, mustar eller förvandlar till paj och mos. Jag brukar frysa in bĂ„de mos och must – dĂ„ Ă€r hĂ„llbarheten i princip obegrĂ€nsad. Eller sĂ„ Ă€ter man Ă€pplena precis som de Ă€r. GOTT!

Praktisk Àppelplockare

Har man höga trĂ€d kan jag varmt rekommendera en sĂ„dan hĂ€r Ă€ppelplockare för att nĂ„ högst upp i kronan. Perfekt present till en nybliven husĂ€gare med frukttrĂ€d. Den hĂ€r kommer frĂ„n BAUHAUS – och snart öppnar ju vĂ„rt egna varuhus i UmeĂ„!

BAUHAUS har ett enormt stort sortiment av trÀdgÄrdsprodukter. Eldkorgar, utebelysning, trÀdgÄrdsredskap samt ved, kaminer, pellets och vÀrmeljus. Det mest som behövs för att höstbona hemmet med andra ord.

Äppelplockaren funkar Ă€ven för kortvĂ€xta typer. Med lite hjĂ€lp av mamman förstĂ„s.

Innan man mustar Àpplena eller torkar dem Àr det bra att skölja av dem för att fÄ bort eventuell smuts. Jag brukar göra det ute för enkelhetens skull.

TyvÀrr Àr vÄra Àpplen ganska fula i Är. Det finns ju knappt nÄgra rönnbÀr i trÀden och dÄ gÄr rönnbÀrsmalen istÀllet pÄ Àpplena. Men det gör faktiskt ingenting om man ÀndÄ mest tÀnkt göra must av dem.

Redo att tas in och förÀdlas!

RÀfsa med perfekt stuns i metallen och ett vackert skaft av trÀ

Att rÀfsa Àr en av mina bÀsta sysslor pÄ hösten. Men Àn Àr det kanske lite tidigt med tanke pÄ hur mÄnga fler löv som ska ramla ner.

Att lÀmna tjocka lager med löv pÄ grÀset över vintern Àr en dÄlig ide, dÄ en grÀsmatta med syrebrist kan börja mögla. Och sjÀlv försöker jag vara extra noggrann med att rÀfsa grusplanen runt gÄrden eftersom löven annars multnar ner och blir till jord i gruset som ogrÀs sedan trivs att vÀxa i. En ond spiral.

Jag brukar samla ihop löven och lĂ€gga dem under buskar, trĂ€d och hĂ€ckar – de tar sĂ€llan ens omvĂ€gen via en kompost. Men ett knep om du avskyr att rĂ€fsa Ă€r att helt enkelt köra över grĂ€smattan med klippare nĂ€r löven ramlat ner. Det brukar finfördela det mesta och ger nĂ€ring till grĂ€smattan.

Smidig och praktiskt sekatör

Nu sjunger blomningen pĂ„ sista versen i VĂ€sterbotten och jag skĂ€r in och tar vara pĂ„ det som finns kvar. Som de sista rosorna – hĂ€r Louise Bugnet som doftar himmelskt. En bra sekatör gör verkligen livet i trĂ€dgĂ„rden roligare. Jag har min liggande pĂ„ verandan för att ha nĂ€ra till hands – alltid Ă€r det nĂ„got som mĂ„ste trimmas eller nĂ„gon blomma jag vill ta rĂ€tt pĂ„.

Det hÀr Àr ocksÄ tiden att se över sina trÀdgÄrdsredskap. TvÀtta upp och torka av dem inför vinterförvaringen och kontrollera om nÄgot behöver lagas eller kompletteras inför nÀsta sÀsong. Smörj gÄngjÀrn, fetta in skinn och olja trÀhandtag.

Grensax med bra rÀckvidd

Det vĂ€xer sĂ„ lĂ„ngsamt hĂ€r uppe i VĂ€sterbotten och jag har varit sĂ„Ă„Ă„ rĂ€dd om all större vĂ€xtlighet. Varken velat röra hĂ€ckar eller trĂ€d. Tills i somras dĂ„ det plötsligt började kĂ€nnas instĂ€ngt och dystert pĂ„ gĂ„rden. DĂ„ kapade jag kronan pĂ„ piltrĂ€det underifrĂ„n. För att fĂ„ tillbaka sikten ner mot sjön. Det gjorde enormt stor skillnad och gav trĂ€dgĂ„rden en lite mer stĂ€dad och stram silhuett. Löven som blev över gav jag till fĂ„ren – de Ă€lskar löv frĂ„n piltrĂ€d!

Och eftersom pilen vÀxer som ogrÀs fÄr jag nu trimma den igen efter sommaren.

Nu Ă€r Ă€ven tiden att samla dina favoritfrön frĂ„n sommarblommorna. Plocka och lĂ€gg i smĂ„ kaffefilter med vĂ€xtens namn utanpĂ„. Jag brukar ocksĂ„ plocka frökapslar frĂ„n perenner som akleja och sedan gĂ„ runt i trĂ€dgĂ„rden och strössla rakt ner i rabatterna – för att hjĂ€lpa dem att spridas.

Och glöm inte att plantera lökar för tidig vÄrblomning nÀsta Är. SjÀlv tÀnkte jag testa att plantera lök i krukor och stÀlla i garaget över vintern. DÀr Àr lika kallt som ute- men förstÄs ingen snö. Och sedan tar jag fram krukorna nÀr snön fortfarande ligger tjock, men dagarna börjar bli varma. I VÀsterbotten brukar lökarna annars komma ungefÀr samtidigt som de första perennerna. Men pÄ det hÀr sÀttet vinner jag nÄgra veckor och fÄr mer blomning pÄ köpet! BAUHAUS har ett stort utbud av lök och andra fina trÀdgÄrdsvÀxter.

RejÀl kompostkvarn frÄn Ryobi

Nu gillar ju vÄra fÄr löven frÄn de flesta buskar vi har. Men sjÀlva grenarna Àter de inte. Och jag har lÀnge fantiserat om en kompostkvarn att köra grenar och kvistar i för att fÄ flis som man kan anvÀnda som tÀckmaterial. Eller bara lÀgga pÄ trÀdgÄrdskomposten för snabbare förmultning. Extra bra för den som har en mindre trÀdgÄrd och bara rymmer en mindre trÀdgÄrdskompost.

SĂ„ tillfredsstĂ€llande att bara trycka ner diverse blandade grenar…

Och se dem förvandlas till ett fint och vÀldoftande strö som tar lite plats i trÀdgÄrden och gÄr lÀtt att kompostera.

Och om höststĂ€dandet av trĂ€dgĂ„rden kĂ€nns övermĂ€ktigt för dig – tĂ€nk pĂ„ att det bara Ă€r bra att lĂ€mna lite stök i rabatterna. Multnande blad och vĂ€xtdelar blir utmĂ€rkt mat till maskarna. Och jag klipper faktiskt aldrig ner perenner pĂ„ hösten utan vĂ€ntar till vĂ„rstĂ€dningen. Dels skyddar ju de gamla vissna vĂ€xtdelarna alla perenner frĂ„n den skarpa vĂ„rsolen – dels Ă€r det vissna sĂ„ vackert i frosten och den första snön.

Eldfat i cortenstÄl

Jag Ă€r svĂ„rt förtjust i min vackra eldkorg i cortenstĂ„l. Eller eldfat kanske man kan kalla det? SĂ„ trevligt att göra en brasa i trĂ€dgĂ„rden till höstens kalas och middagar. Placerad vid entrĂ©n sĂ„ att den sprakar hemtrevligt nĂ€r gĂ€sterna kommer. Ska definitivt elda i den hĂ€r till allhelgona! Efter en regnig höst rostar den och blir vackert brun – men annars kan ogrĂ€sĂ€ttika skynda pĂ„ den processen.

Se ocksÄ sÄ fint mitt vattenbad har rostat över sommaren! Det gick frÄn svart till cortenstÄlsbrunt och ser nu ut som en liten skogstjÀrn. Den hÀr typen av metall rostar bara pÄ ytan som en estetisk effekt men Àr intakt dÀrunder.

Servicepaket för braskamin och Burner Firestarter

Om du som jag eldar mycket vill jag tipsa om brastĂ€ndare – det finns flera varianter pĂ„ marknaden och jag uppskattar att de till skillnad frĂ„n tidningspapper inte ger sĂ„ mycket aska. Det svarta röret med tĂ€ndpĂ„sar har vi alltid i stugan. DĂ€r ryker det in rĂ€tt rejĂ€lt nĂ€r man tĂ€nder första gĂ„ngen – innan draget kommit igĂ„ng i skorstenen. Och dĂ„ behöver man kunna elda nĂ„got som ger vĂ€rme och fĂ„r köldproppen i skorstenen att slĂ€ppa, men som samtidigt inte avger sĂ„ mycket rök. Perfekt att starta med dessa!

BAUHAUS har Àven servicepaket med allt som behövs för regelbundet underhÄll och rengöring av eldstadens glas och rökgÄngar. Det medföljer Àven miljöanpassade tÀndkuber för en sotfri upptÀndning av veden.

Snart öppnar BAUHAUS i UmeĂ„ – men för dig som bor en bit ifrĂ„n kan jag tipsa om deras vĂ€lsorterade webbshop. Kika in och lĂ„t dig inspireras!