
Ute öste regnet ner, måndagskänslan hängde tung och på min egen lunchrast rafsade jag runt i lådan i kylen för att se om det fanns något att laga middag av. En påse skrumpna päron som för länge sedan slutat se aptitliga ut och därför lämnats åt sitt öde.

Några potatisar skramlade också runt på botten av lådan ihop med en massa lök. Vad kan jag hitta på av detta? Jo det går att göra mycket gott!
Den här gången föll valet på en potatis- och löksoppa. En snäll soppa som man liksom känner sig så omhändertagen när man äter. Jag hittade också en slatt vitt vin och lite grädde som raskt var på väg mot utgångsdatum och då blir det ju ännu godare!
Tricket med lök och potatissoppa är att steka löken länge utan att den får minsta färg. Och sedan skiva potatisen tunt, tunt – gärna på mandolin. Jag vet inte om det är för att det kommer ut mer stärkelse i soppan på det viset men den blir så mycket krämigare och godare. Det är hela skillnaden.

Jag började alltså med att fräsa löken. Tre stora gullökar. Och kom ihåg – den ska inte får färg. Sedan mandolinade jag ner 14 små potatisar, tillsatte 1 liter vatten och 3 tärningar hönsbuljong. Sedan fick det puttra i en halvtimme medan jag hade ett telefonmöte med Erica.

I kaffepausen tog jag och mixade den lätt. Men obs – inte helt slät. Några potatisbitar ska vara kvar. Sedan adderade jag salt, svart- och vitpeppar. Och hällde i en skvätt grädde och en skvätt vitt vin. Tog ur en gammal flaska som stått öppnad sedan i augusti och som Jakob menar tappat smaken. Men till mat funkar den fint! Vin är för övrigt valfritt men det ger ju lite välbehövlig syra.
Sedan fick soppan stå så i väntan på middagen när den fick ytterligare ett uppkok.

Mitt telefonmöte med Erica återupptogs. Medan vi pratade passade jag på att hacka päronen i mindre bitar och så rotade fram en förpackning smördeg ur frysen. En typiskt föredömlig sak att ha hemma för situationer som dessa. Jag kavlade ut den, la päronen ovanpå, strödde över lite råsocker och kardemumma. Samt några hasselnötter som fanns färdigrostade i en burk (brukar ju använda dem som salladstopping). Nu var ju päronen redan mosiga och mjuka – men har man hårda päron kan de smörstekas lätt innan de läggs på smördegen.

Och sedan gjorde jag knyten genom att nypa ihop hörnen ovanför fyllningen. Penslade med ägg, strödde över lite mer socker och ännu fler hasselnötter. Och sedan gräddade jag i ugnen på ca 200 grader tills päronbakelserna puffat upp och blivit gyllenbruna.

När Jakob kom hem med barnen var det bara att värma soppan.

Till soppan serverade jag grahamsfrallor jag gjort under helgen. De hade hunnit bli lite torra så jag rostade dem på eftervärmen i ugnen, när päronpuffarna gräddat färdigt. Jag tog också lite gräslök från trädgården och klippte över soppan vid serveringen.

Det blev så vansinnigt gott! Till och med den vassaste matkritikern i familjen åt två stora portioner.

Sedan blev det päronpuffar till efterrätt

Med de sista resterna av vispgrädde. Ohoj vilken omhuldande matomsorg en vanlig sketen måndagseftermiddag i oktober. När regnet öser ner och man fryser in till märg och ben. Maten la sig som bomull i magen och plötsligt kändes tanken på en lång arbetsvecka inte alls lika orimlig.
23 svar
Kylskåpsrens, det är en av mina talanger också!❤️
Du har en sån härlig blogg, går in dagligen och tittar och får inspiration. Visst känns det tillfredställande att ta hand om det sista i kylskåpet innan man fyller på igen. Kunde riktigt känna smakerna på soppan och desserten, tack vare din ”målande” beskrivning av det hela. Den ska jag absolut testa. Soppa är riktigt bra mat.
Ha det fint däruppe i norr!!!
Kram från Elisabeth i Skåne
Vad glad jag blir över det Elisabeth! Stor kram och tack för peppen. Hoppas du ska tycka om soppan
Din blogg är så fin Clara! Mitt hjärtas tröst på en dålig dag ❤️
Bästa sortens matlagning! Känner mig aldrig så nöjd som när jag trollar med knäna och lagar mat av det som finns i kylen. I det kylskåp som vid en första anblick, eller för ett otränat öga, ser ut att innehålla ingenting. Men som i själva verket är rena skattkistan. Man vet aldrig vad man hittar men det blir alltid gott!
Skulle vilja påstå att min superkraft är att koka soppa på en spik. Jag gillar det! ☺️
Tack för ett jätteinspirerande inlägg!
Jag är överlag alldeles för dålig på att trolla med knäna med mitt kylskåp. Rester som redan blivit tar jag hand om till matlådor o.d men att förvandla saker till nya rätter behöver jag bli sååå mycket bättre på!
Gärna mer inlägg i den här stilen, hur man kan tänka och använda råvaror på olika sätt, om du inte redan skrivit om det tidigare i någon form.
Överlag tänker jag att jag skulle klara mig jättelänge på det jag har i kyl och skafferi, men att det är svårt att kombinera ihop det på nåt vettigt sätt. Ofta blir det istället så att jag handlar mat ”i onödan” liksom, så det här var en riktig ögonöppnare till ett nytt tänk. Toksmart med den där efterrätten på sorgliga päron t.ex!!
Å, skåptömmar-mat är så kul när man väl är igång Agneta! Några personliga favoriter:
*Pastasås! Fräs diverse grönsakssnuttar, blanda i en slatt creme fraiche/grädde, lite örtkryddor/pesto, ev tomatpuré, och något valfritt protein (kikärter, grilloumi, skinka, frysta räkor…) Blanda med pasta.
*Soppa! Alla rotfrukter kan bli soppa enligt liknande recept som Claras.
*Omelett och paj! Hacka ner trötta grönsaker i en paj med äggstanning, eller i en omelettsmet.
*Ugnen! Blandade rotfrukter i klyftor i ungen. Släng in ett par skivor grilloumi på toppen sista kvarten så är middagen klar. Eller blanda med kall hackad fetaost och en massa persilja.
Tack så jättemycket för bra tips!! 😀
Jag önskar också fler sånna här ta-vara-på-mat-inlägg. Är totalt värdelös på att hitta på nya saker av en slatt här och en slatt där. Så himla bra inlägg! Riktig mös när jag läste!
Har flera päron jag ratat och de känns dumt att slänga, nu ska jag göra päronpuffar och alltid ha smördeg i frysen😍
Jo, jag undrar, nu vänder jag mig till er alla, skalar ni alltid potatisen innan ni tillagar den?
Ibland tycker jag att det är svårt med minipotatisar som dessutom blivit lite mjuka,
Oj, jag trodde ingen skalade potatis innan man kokade den? Men det kanske folk gör? 😊 Skalar den aldrig innan kokning och äter ganska ofta med skal på. Lite extra krisp 😉
Jag skalar bara potatisen innan jag kokar den om jag ska göra mos. Annars kokar jag med skalet på och skalar sen.
Låter supergott! Ser jag illa eller ha ni gasspis? Blev oerhört nyfiken nu😆
Ja det har vi =)
Jag är också nyfiken! Inlägg önskas.
Men wow så hungrig jag blev!! Yummm
Så enkelt och oj vad gott det ser ut! Tack för tipsen. Det behöver inte vara så komplicerat. Snällt för plånboken också. Känner höstmyset kring matbordet ända hem till mig 🙂
Vardagskonst på hög nivå! Mums!
Å nu vet jag vad jag ska göra med mina sorgliga päron imorgon. Låter supergott.
Potatissoppa är ju värsta bästa restmaten. Ofta finns det kokt potatis eller potatismos i kylen, ibland blir det purjolök ibland blir det broccoli i. Brukar bli gott oavsett tycker iaf 4 av 5 i familjen…
Åh! Hur gör du soppa på potatismoset? Kan aldrig komma på vad jag ska göra med den där mos-slatten…
Du är otroligt inspirerande Clara! 🌹
Så mysigt att få krypa in i din mat-dag, lägger det som en filt över tankar på läget i världen o möter dagen stärkt nu! 🙏🏼💚 Hehe o kastar en blick längst in i kylen också!