HÀr kommer receptet pÄ en Àppelkaka jag knÄpade ihop förra veckan.

Hade nÀmligen ett gÀng Àpplen som blivit fula efter att unge herrn i huset anvÀnt dem till kast med liten boll. Det var kul för alla utom Àpplena.

LÀtt att laga Àr kakan ocksÄ.

Med massa god kardemumma i smeten.

Ett perfekt sÀtt att anvÀnda upp lite trista och sura trÀdgÄrdsÀpplen pÄ.

Det lÄg en vÀldigt hoptorkad öppnad rulle mandelmassa i kylen (som verkligen sjöng pÄ sista versen) sÄ fick den hÀnga med ner i kakan.

Den hÀr Àppelkakan kan Àtas bÄde som fikabröd och efterrÀtt och dÄ gÀrna med grÀdde eller vaniljvisp.

Pose med Àppelkaka. LÄt dig vÀl smaka.

Claras suverÀna Àppelkaka

Antal bitar

8 ca

Tillagningstid

50 minuter

Ingredienser

  • 2 Ă€gg

  • 2 1/2 dl socker

  • 125 g smör

  • 1 dl mjölk

  • 3 dl vetemjöl

  • 1 msk hela kardemummakĂ€rnor (som mortlas)

  • 2 tsk bakpulver

  • 3 Ă€pplen

  • 150 g mandelmassa

Gör sÄ hÀr

  • Vispa Ă€gg och socker pösigt. SmĂ€lt smöret och hĂ€ll i mjölken. LĂ„t koka upp.
  • HĂ€ll ner mjölkblandningen i smeten under kraftig vispning.
  • Blanda vetemjöl och bakpulver och rör sedan ner i smeten.
  • Smöra och bröa en kakform och hĂ€ll ner smeten.
  • TĂ€ck kakan med Ă€ppelklyftor. Riv över mandelmassan.
  • GrĂ€dda kakan i 175 grader i ca 30 minuter. KĂ€nn efter med en sticka sĂ„ att den Ă€r genomgrĂ€ddad.
  • Servera med fluffig vispgrĂ€dde. Antingen som fikabröd eller som en efterrĂ€tt.