Det finns uttryck som totalt överanvĂ€nts och tappat sin betydelse. Att de anvĂ€nds av lekmĂ€n Ă€r vĂ€l en sak – men att folk som faktiskt arbetar med att skriva, publicera sig, göra videos och tĂ„ta ihop captions inte orkar tĂ€nka lĂ€ngre – det Ă€r skandal. Nu tĂ€nkte jag lista nĂ„gra fruktansvĂ€rda influenceruttryck som borde förpassas till soptippen.

Jag erkÀnner mig direkt skyldig pÄ flera punkter. Jag Àr skyldig, dömd och straffet Àr samhÀllstjÀnst. NÀmligen att skriva detta inlÀgg. I samhÀllets tjÀnst.

7 uttryck redo för tippen

BÖR SKROTAS: Mjukt. Har ni tĂ€nkt pĂ„ att allting ska vara mjukt nu för tiden? Livet ska vara mjukt, morgonen ska vara mjuk, dagen ska vara mjuk, Livet Ă€r hĂ„rt sĂ„ jag fattar önskan. Men nu orkar jag inte höra mer. Mjukt Ă€r sjukt.

FÖRSLAG PÅ SYNONYM: Mört. Livet ska vara mört. Morgonen ska vara mör. Dagen ska vara mörad och klar.

BÖR SKROTAS: Otrolig. Folk kallar allting för otroligt. Maten, vĂ€dret, kompisen, en film pĂ„ en apa som pillar sig i rumpan och svimmar av doften. OTROOOOOOLIG! Inte sĂ€llan med det mĂ€rkliga uttalet “O-TE-ROLIGT”. Bedrövligt Ă€r vad det Ă€r.

FÖRSLAG PÅ SYNONYM: Vidunderlig. Caption till film pĂ„ apa som pillar sig i rumpan och svimmar av doften “VIDUNDERLIG!” Eventuellt med betoningen “VI-DE-UNDERLIG” om bytet av uttryck annars kĂ€nns för stort.

BÖR SKROTAS: Magiskt. Allting Ă€r magiskt. Granolan, höstvĂ€dret, eftermiddagspromenaden och den nya handvĂ€skan. Ofta förkortas det bara till MAGI! Ordets ursprungliga mening verkar ha glömts bort.

FÖRSLAG PÅ SYNONYM: Ockult. Vore det inte fint om folk började sĂ€ga “Men hur ockult Ă€r inte det hĂ€r höstvĂ€dret?” “Nejmen, den hĂ€r granolan?! OCKULT!

BÖR SKROTAS:Det Ă€r allt”. Som ska betyda att nĂ„got Ă€r supermega, fullkomligt och perfekt.

FÖRSLAG PÅ SYNONYM: “Det Ă€r hela faderullan!”

BÖR SKROTAS:Jag fĂ„r ont i magen“. Det sĂ€gs förvisso allra oftast av lĂ€sare nĂ€r de Ă€r besvikna pĂ„ nĂ„got en influenser gjort eller sagt. Men Ă€ven hĂ€r kan det vara lĂ€mpligt med variationer pĂ„ temat.

FÖRSLAG PÅ SYNONYM: “Jag fĂ„r halsbrĂ€nna” “Det ger mig liktornar” “Jag blir inkontinent”

BÖR SKROTAS:Det Ă€r sen gammalt“. SĂ€ger man om saker som Ă€r sjĂ€lvklara. Eller som inte Ă€r sjĂ€lvklara men som man vill hĂ€vda Ă€r det. Som att det Ă€r gott med olivolja pĂ„ vaniljglass (det Ă€r sen gammalt). Men det uttrycket har verkligen blivit gammalt – hĂ€rsket till och med. Och vill man absolut förlĂ€nga bĂ€st före-datumet tycker jag att man borde tidsbestĂ€mma pĂ„stĂ„endet.

FÖRSLAG PÅ SYNONYM: Det Ă€r sen juratiden” “Det Ă€r sen Ă€ldre bronsĂ„ldern” “Det Ă€r sen sportlovet -92”

BÖR SKROTAS: Nejmen. Det lĂ„ter kanske oskyldigt med tvĂ„ helt vanliga ord nej och men som satts samman till ett uttryck. Men tillsammans har de verkligen fĂ„tt slita ont. Inte minst i tjejpoddar dĂ€r det Ă€r standardsĂ€ttet att inleda varje mening pĂ„. Ett slags förstĂ€rkande uttryck men ocksĂ„ en retorisk frĂ„ga. “Nejmen hur god Ă€r den hĂ€r granolan? Nejmen sĂ„Ă„Ă„ god! Nejmen den Ă€r ALLT!”

FÖRSLAG PÅ SYNONYM: Vafalls. Som i “Vafalls, hur god Ă€r den hĂ€r granolan? Vafalls, den Ă€r sĂ„Ă„Ă„ god! Vafalls, den Ă€r hela faderullan! Vidunderlig! OCKULT! Den perfekta granolan för en mör morgon!

(Adoptera gÀrna ett nytt uttryck och var med och gör skillnad. Ingen kan göra allt men alla kan göra nÄgot. Varje mening rÀknas!)