Den här sista veckan innan lovet kändes fruktansvärt seg – men nu är vi i mål! Jag hann med alla småjobb som skulle in och jag hann framförallt med min jättestora lämning. Ett jobb jag arbetat med större delen av hösten och som tagit mycket tid och nästan all tankekraft i anspråk. BEFRIELSEN!
Men för att barnen skulle orka med slutspurten denna vecka fick vi hjälpas åt.

Jag gjorde varm choklad till frukost och rostade bröd och tände ljus. Försökt ordna lite guldkant så att orken skulle räcka sista biten.

Som tur är hade båda storbarnen bokfest i skolan, författarbesök och annat skoj som gjorde veckan lite mindre arbetsam.
Själ är jag så glad över att det varit så lite vabb denna höst, att jag själv mest varit frisk och hunnit det jag ska göra. För det betyder att jag får vara ledig på riktigt med barnen under lovet. Jag ser fram emot att lägga pussel, läsa, höstdekorera, ordna middag för släkten och ta emot kusinerna som hälsar på!
24 svar
Underbart ju!
Du måste läsa Lektioner i kemi av Bonnie Garmus! Helt ljuvlig, fantastik och underbar! Årets hittills bästa bok där huvudrollsinnehavarens hund med självklarhet heter Halv sju!
Ja, verkligen en underbar bok! Läs!📚
Varför kallar du lovet för läslov? Är det en västerbottnisk grej? Här där jag bor säger vi höstlov (liksom i övriga Sverige, trodde jag, fram till nu…). Tjing!
Här i Småland kallar vi det också läslig.
Det kom som en satsning från regeringen för ett antal år sen! Så ingen västerbottnisk grej
2016 bytte det namn!
https://www.svt.se/kultur/bok/laslovet
Det heter läslov i hela Sverige sen några år tillbaka men jag tror att många säger höstlov fortfarande.
https://www.svt.se/kultur/bok/laslovet
Regeringen bytte namn på Höstlovet till Läslovet 2016 och det gäller i hela Sverige. Gissar att de flesta fortfarande säger höstlov av gammal vana bara.
Så intressant, i Stockholms stad kallas det höstlov: https://grundskola.stockholm/terminer-och-lov/
Jobbar inom staden i en stor verksamhet för barn och unga och aldrig hört det kallas läslov.
De kanske ogillar namnet pga Gustav Fridolin införde detta namn. Han var då skolminister i Stefan Löfvens regering. SR p1 kukturradio har haft litteraturvecka. Jag som gymnasielärare har börjat läsa romaner i alla klasser och biblioteket har en massa aktiviteter under lovet här i Norrbotten.
Njaa var läsrörelsen som började och bla Akademibokhandeln hängde på med bla rabatter på böcker och därefter hakade regeringen på. Läslovet är nu vedertaget på många ställen så även hos Skolverket.
På tal om läslov kastar jag in ett boktips. Färskt vatten till blommorna av Valerie Perrin är en mycket läsvärd bok.
Fick den i födelsedagspresent läser den just nu mycket läsvärd.
Ja den er fantastisk!
Ibland är det bara en sån där vecka då man inte hinner med annat än att jobba, föda sig själv och hushållet och göra alla måsten. Då är det härligt när söndagen infaller och jag kan gå in på din blogg och läsa ikapp en hel vecka. Det känns som att hitta en riktigt bra serie och bingea den. Det är som att landa på en (förlåt) mjuk kudde som fyller mig med energi. Tack!
Ja hejhej, nu är det jag igen – apropå det s.k ”Läslovet”.
Jag blev så nyfiken efter att ha läst alla svarskommentarer, att jag var tvungen att surfa runt lite på nätet och kolla tillämpningen av detta påbud från den tidigare regeringen. Och det verkar helt klart vara så att begreppet INTE har slagit igenom i full skala i hela Sverige.
Exempelvis så använder endast två av de tio största kommunerna i Sverige begreppet ”läslov” (dessa är Västerås och Göteborg). Övriga kommuner skriver ”höstlov” på sina kommunhemsidor. Att jag kollade de största kommunerna är inte för att de mindre kommunerna är mindre viktiga, utan helt enkelt för att i de tio största kommunerna bor, totalt sett, en ganska stor del av Sveriges befolkning. Så om inte dessa kommuner använder begreppet, så kan ju det förklara varför så många i Sverige inte känner till begreppet ”läslov”.
Vad gäller Västerbotten, så skriver Vindelns kommun ”höstlov” på sin hemsida, medan Umeå skriver ”läslov”.
Haha, ursäkta att jag tar upp er tid med onödigt vetande. Men ord och implementering av nya ord i en samhällskontext intresserar mig ganska mycket, och just ordet ”läslov” får det att krypa i hela kroppen på mig. Vet ej varför. Ngn som delar den känslan?
Jag ogillar verkligen inte att läsa, och tycker att det är bra om samhället vill främja läsning hos både barn och vuxna – men det här…. nja, känns bara krystat och ganska präktigt.
Vad tycker ni andra?
Jag tycker att det är suveränt! I vår skola pratar de om läslov och det ger mig både ökad motivation och mandat att säga till mina barn att vi ska läsa varje dag på läslovet! Och så gör vi det ihop =)
Tycker att det är hemskt! De får med sig ett ”läsbingo” hem som strängt ska fyllas i. Var har vi hamnat när inte ens lediga barn bara kan få vara lediga? Inte skulle jag acceptera att få med mig en lista hem med arbetsuppgifter på min semester!? Vad är viktigare än att bara få slappna av och vara ledig och göra det man vill med sin lediga tid utan krav på denna ständiga prestation?
Jag tycker det är problematiskt att kalla det läslov när det infördes för att läsförmågan bland barn och unga sjönk. Så istället för att politiker satsar resurser för att stärka upp resurser i skolan kallar man lovet för läslov. Lätt att införa då det inte kostar några pengar.
Trist att även du som är lärare ser läsning som ett straff. Har du valt rätt yrke?
Från vecka 38-43 har skolorna här; hela skolan läser som är att barnen uppmuntras att läsa eller läsas för minst 15 minuter/ dag men gärna mer. Ett år skulle de färglägga en bokrygg för varje 15 minuter. Olika belöningar som tex att två i klassen fick beställa en bok (det lottades vilka) men hela klassen skulle uppnå ett visst antal bokryggar. Detta i klass 1-6. Har gjort att mina barn ofta besöker biblioteket. Finns även en mycket uppskattad bokbuss som åker utanför staden. Bor i Mälardalen och i helgen besöktes en bokhandel och varsin bok fick köpas.
Jag har bara två små hemma (2,5 år resp 3 mån) men jag blir så glad av att läsa om hur du ”skämmer bort” dina barn med vardaglig omsorg. Tänkte på det också när jag lyssnade på podden, om curlande. Tycker så mycket om tanken att få sätta guldkant på barns vardag och lita till att de vill väl och på så vis hjälpa dem göra sitt bästa. Skämma bort med omtanke, inte med dyra saker.
Om man går in på Kulturrådets hemsida står där att nu börjar läslovet.
Där ger det också tips på olika böcker för barn/ungdomar.
Även biblioteken har en massa aktiviteter bl.a här i Norrbotten , som skrevs i tidigare inlägg.
Redan i början av 2000-talet uppmärksammades det att bokläsandet gick nedåt och då främst i de fyra nordligaste länen. Så för att främja läsandet så fick pedagoger som jobbade med förskolebarn möjlighet att träffa författare , illustratörer mfl och chans till bokprat. Detta pågick kontinuerligt under en längre period. Statens kulturråd låg bakom den satsningen och vi fick även söka anslag för att köpa in litteratur till verksamheten. Att vi ger barnen möjlighet till att läsa och få möjlighet till den värld som böckerna förmedlar är fantastiskt. Då är ju lovet ganska passande att läsa kanske tillsammans med sina barn.