Om du läser min blogg från datorn noterar du kanske att min underbara julbanner äntligen är uppe. Det är tradition att den kommer på bloggen till första advent eller första december – beroende på vilket som inträffar först. Och nu kan man väl utan att förarga någon ändå hävda att det är fritt fram att jula?

Förra helgen gjorde jag och pojkarna en apelsingirland. Jag skalade först några stora apelsiner med tjockt skal genom att skära apelsinen med ett lång snitt i klyftans riktning. Då fick jag upp en bra, jämn öppning att utgå ifrån. Sedan snittade jag försiktigt runtom fästet på apelsinskalet med en kniv – så att det skulle gå att bryta loss i ett enda stort stycke utan att gå sönder. Mer skalyta att stansa ut apelsinstjärnor ifrån alltså!

Så tog jag fram pepparkaksmåttet och vek försiktigt ut apelsinskalet så att det gick att stansa. Sedan hjälptes vi åt att trycka ut apelsinsstjärnor i olika storlekar. Några av dem dekorerade vi också med nejlikor för att det skulle dofta gott

Med nål och tråd trädde vi sedan upp dem på ett snöre.

Och komponerade en väldoftande apelsingirland för köket.

Blev himla rart tycker jag och på precis lagom svårighetsnivå för att inget barn ska behöva få ett sammanbrott under tiden.
16 svar
Jag läste “mina underbara julbananer” i stället för “julbanner” och nu undrar jag hur julbananer ser ut 😆
😅
Samma här! Undrade lite tankspridd om julbananer är röda innan jag listade it vad det egentligen stod..😆
Torkade du dem inte i ugn först?
Nejdå det behövdes inte
Tålmodiga barn du har… jag som 60 åring skulle lätt få ett sammanbrott av en sådan 😂 Nejlikor direkt i apelsin är mer min modell.
Det blev ju himla fint! (Även om det kliar lite i mig av att hyllan med kryddorna inte sitter centrerad i mitten ovanför den andra, ha!)
Jag har läst kommentarsfältet i andra bloggar att apelinskalet snabbt blir äckligt och mögligt. Vore intressant att få se den igen hur den “utvecklar” sig med tiden.
Den har under denna vecka torkat och blivit jättefin. Inga konstigheter alls
Hur får man fast dom i snöret? 😊 Ska prova ikväll! Tack för fint tips!
Det låter ju bra 👍😊
Härligt pynt som sprider god doft och som görs av skal som vi annars kastar.
Hej!kanske funkar bäst med konventionellt odlade apelsiner,alltså ej ekologiska (mer “gift”i skalet så de håller bättre)
Jättefint,ska testas!
Ja det tror jag definitivt! Samma med apelsinejlikor – kör aldrig ekologiskt där
Underbar! Mindre jobb än girlanger av pepparkakor eller pappersänglar, och skalet ska ändå slängas, så inget slöseri, och färgen är så glad och vacker. Tack för tipset!
Väldigt smart att stoppa nejlikor i skalen! Då får man ju en vacker och väldoftande girland, samtidigt som man kan äta upp det goda inuti 😍 tack för tipset!