Om du lĂ€ser min blogg frĂ„n datorn noterar du kanske att min underbara julbanner Ă€ntligen Ă€r uppe. Det Ă€r tradition att den kommer pĂ„ bloggen till första advent eller första december – beroende pĂ„ vilket som intrĂ€ffar först. Och nu kan man vĂ€l utan att förarga nĂ„gon Ă€ndĂ„ hĂ€vda att det Ă€r fritt fram att jula?

Förra helgen gjorde jag och pojkarna en apelsingirland. Jag skalade först nĂ„gra stora apelsiner med tjockt skal genom att skĂ€ra apelsinen med ett lĂ„ng snitt i klyftans riktning. DĂ„ fick jag upp en bra, jĂ€mn öppning att utgĂ„ ifrĂ„n. Sedan snittade jag försiktigt runtom fĂ€stet pĂ„ apelsinskalet med en kniv – sĂ„ att det skulle gĂ„ att bryta loss i ett enda stort stycke utan att gĂ„ sönder. Mer skalyta att stansa ut apelsinstjĂ€rnor ifrĂ„n alltsĂ„!

SÄ tog jag fram pepparkaksmÄttet och vek försiktigt ut apelsinskalet sÄ att det gick att stansa. Sedan hjÀlptes vi Ät att trycka ut apelsinsstjÀrnor i olika storlekar. NÄgra av dem dekorerade vi ocksÄ med nejlikor för att det skulle dofta gott

Med nÄl och trÄd trÀdde vi sedan upp dem pÄ ett snöre.

Och komponerade en vÀldoftande apelsingirland för köket.

Blev himla rart tycker jag och pÄ precis lagom svÄrighetsnivÄ för att inget barn ska behöva fÄ ett sammanbrott under tiden.