IgĂ„r morse vaknade jag av upprörda röster och tvĂ„ smĂ„ barn som kom in och brĂ„kade om ett “Harry Potter-svĂ€rd” (en trollstav) och vem som egentligen fĂ„tt ha den mest under morgonen. Som vanligt blir man föga munter till sinnes nĂ€r man vaknar med krav pĂ„ att lösa ett brĂ„k som man inte har nĂ„gon insyn i. Men humöret ljusnande betydligt nĂ€r jag sĂ„g att det kommit mer snö under natten. SĂ„ jag baxade mig ur sĂ€ngen och gick ner i köket.

NĂ„gon hade eldvakten.

Det hÀr med att mina barn Àr sÄ otroligt pÄbyltade inomhus? Det kan ju lura nÄgon att tro att vi typ har Ätta grader varmt. Men fullt sÄ goda miljöhjÀltar Àr vi tyvÀrr inte. Alla verkar dock Àlska sina luvor, tjocksockar, ullunderstÀll och fleecejackor. SÄ vi kanske borde göra det kallare? Notera att den yngste förmÄgan dessutom har pÄ sig vinterstövlarna inomhus.

NÀr jag hade fÄtt i mig kaffe och orkat agera fredsdomare kring Harry PottersvÀrdet kröp jag ner i soffan med filurerna och sÄg pÄ julkalendern. Verkar vÀldigt lovande! Ulf har tagit intryck av första avsnittem och tycks numera tro att jag och Jakob blivit bortrövade om vi inte omedelbart gÄr att lokalisera i hemmet.

Tycker det vita, kalla ljuset utifrÄn Àr sÄ vilsamt. Hela hemmet Àndrar fÀrg. PÄ sommaren kastar guldig sol och grön vÀxtlighet sina reflektioner i rummen. Men nu Àr det vitt, vitt, vitt. Och sedan blÄtt i en halvtimme.

Efter att vi Àtit frukost gick jag och pojkarna ut till fÄren.

Vi hjÀlptes Ät. Matade med kraftfoder.

Bytte vatten och skottade ut en ny frÀsch halmbÀdd. Lika tillfredsstÀllande som nÀr man bÀddar rent i barnens sÀngar och puffar kuddarna och lÀgger gosedjuren pÄ plats.

Bra att vi kunde hjÀlpas Ät för jag fÄr som sagt hosta av anstrÀngning i kall luft. Och titta pÄ min tragiska ansiktsfÀrg! Den Àr rosavitgrÄ som en papprig, dammig sida ur en dagstidning. Och sÄ kommer den förbli till slutet av april ungefÀr.

Men tur att det finns annat fint att vila ögonen pÄ.

Och det var vÀldigt vackert ute idag nÀr det singlade stora flingor frÄn himlen.

Och nÀr vi strött halm och gjort frÀscht satt vi och kelade med damerna en lÄng stund.

NÀr vi kom in hade jag fÄtt upp farten sÄ dÄ drog jag fram lite julpyssel. Kottar, tyg, garn, limpistol och fÄrull. Ullen Àr faktiskt kvar Ànda sedan Snabbaste fÄret i Rysslands dagar.

Mitt bĂ€sta knep för att pĂ„ ett trevligt sĂ€tt kunna pyssla med barnen – det Ă€r att aldrig försöka peppa innan. Jag sĂ€ger inget alls utan plocka bara fram allt i stillhet och sedan börja jag pyssla sjĂ€lv. DĂ„ brukar barnen nyfikna ansluta och man slipper speedad stĂ€mning och barn som fĂ„r sammanbrott eftersom kompetensen inte matchar den konstnĂ€rliga visionen de hunnit bygga upp i huvudet medan de gick och peppade.

Barnen gjorde sÄ himla söta smÄ tomtar till sitt eget tomteland uppe pÄ rummet.

Jag hade fullt sjÄ med att assistera de smÄ men hann ÀndÄ med att göra en egen liten tomtegumma.

Sedan Ät vi lunch och alla donade pÄ med sitt och jag beslöt mig för att koka lite julgodis.

NÄgon gömde sig för nÄgon annan för att fÄ ha kvar trollstaven. Utan vinterstövlar.

Inte anade jag att den hÀr lilla vinkeln bakom köksön skulle bli sÄ vÀlanvÀnd. BÄde som gömstÀlle vid kurragömma och tjurhörna för den som Àr irriterad och behöver vara ifred.

Parallellt med julgodiset kokade jag en rejÀl laddning lingonsylt. Vi skulle Àta palt till middag och dÄ behövs lingon i parti och minut!

Jag mÀrker hur hela familjen verkligen behöver nÀringstÀt, tung och mjuk mat just nu. Och jag tror att man ska ha respekt för vilket speciellt klimat det Àr hÀr uppe. SÄ mörkt och sÄ kallt. SjÀlvklart mÄste man fylla pÄ lite extra.

Medan jag bakade julgodis somnade lillebror hos Essa

Storebror började sy fast sina scoutmÀrken och mellanbrorsan satt och ritade manga.

Jakob strÀngade om sin ena gitarr.

Friden nÀr alla i familjen nöjt pysslar pÄ med nÄgonting pÄ var sitt hÄll. Aaaaah. Njuter. Det har inte hÀnt sÄ ofta för oss, för vi har haft smÄbarn sÄ utspritt och sÄ lÀnge. Men nu nÀr Ulf lugnat ner sig kan sÄdana stunder plötsligt uppstÄ.

Det blev en lÄngsam middag efterföljd av akut paltkoma för mig och Bertil i soffan.

Men nÀr alla hÀmtat sig frÄn koman packade Jakob och barnen varsin stor ryggsÀck och begav sig med Essa ut i skogen. För att sova ute under bar himmel. Puh.

Jag var glad att jag istÀllet fick sova inne med Ulf. Som minsann ocksÄ ville sova i sovsÀck och sjÀlvklart fick göra det. Men bredvid mig istÀllet. Inomhus.