Nu har mitt år med läslöfte kommit till sitt slut och det är dags att utvärdera experimentet. Men först måste jag förstås redogöra för vad jag läst i december!
Fåfängans Marknad av William Thackeray
I december plöjde jag båda volymerna av denna engelska klassiker. Riktigt maffiga böcker som tog sin tid att hinna klart. Jag läste dem senast i högstadiet och har haft på känn att en omläsning skulle göra dem större rättvisa.
Fåfängans marknad utgavs ursprungligen som en tidningsföljetong och berättelsen fokuserar på de unga kvinnorna Amelia (godhjärtad och mild) och Rebecka (förslagen, vacker och falsk) och deras strävanden i samhället under tidigt 1800-tal. En satirisk, mustig och hejdlöst rolig berättelse som skildrar det engelska klassamhället i all dess dubbelmoral och falskhet. Boken räknas som en av den viktorianska erans största klassiker – och det kan jag förstå. För oj vilken läsnjutning det är. Från första sidan till sista. Det var länge sedan jag hade så mysigt när jag läste. Och tänk ändå den som fick bli dyrkad och beskyddad av Major Dobbin!
Och med denna bok så avrundar jag mitt läsår. Och gör ett försöka att utvärderar mitt nyårslöfte.
Så här skrev jag den första januari 2022:
Under de senaste åren har jag känt en stigande förtvivlan över hur lite jag läser. Jag tänker på alla år mellan bokslukaråldern och fram tills att jag fick barn. Då hade jag en otrolig läskondition. Jag orkade och hade fokus att läsa nästan hur mycket som helst. Mitt nyårslöfte är att läsa 20 minuter varje kväll under 2022. Jag kan läsa nya böcker eller sånt jag redan läst förut. Det kan vara lätt eller svårt. Harry Potter eller Nobelpristagare. Jag behöver bara få upp min läskondition. Få in vanan igen och ta min längtan på allvar. Inte genom diffusa utfästelser som att “läsa lite mer” eller “lägga bort telefonen oftare” utan helt enkelt lägga till 20 minuters läsning varje kväll.
Mitt nyårslöfte fick en flygande start. I januari hann jag läsa sju böcker och sedan rullade det på. Till en början var jag väldigt noga med läsningen varje kväll. Men sedan behövdes det knappt. För jag insåg att när jag bara fått upp farten, har tillräckligt bra böcker att läsa – och hela tiden ser till att låna hem nytt att välja på – ja då läser jag flitigt så fort jag får chansen. Och då är det inte lika viktigt att verkligen läsa de där 20 minuterna varje kväll.
När jag räknar igenom vad jag har läst under året så får jag ihop det till 28 böcker. Och det är nog i alla fall 25 böcker fler än året innan. Jag vill också säga tack till alla som lämnat boktips till mig. Många av de titlar jag lånat hem kommer just från era kommentarer.
Att uppleva att något känns fel och sedan driva igenom en förändring – det skänker en sådan otrolig tillfredsställelse. Jag har under året blivit påmind om att läsning ger mig glädje på djupet – och jag har njutit så många berättelser och livsöden. Och som en bonus har jag fått mycket mer hjärnvila och somnat tidigare om kvällarna. Jag märker nämligen av min trötthet mycket snabbare när jag läser böcker än när jag scrollar.
Så hur blir det då med läsningen under 2023? Jo, jag kommer fortsätta med denna nya vana. Men jag tror inte att jag behöver göra ett löfte av det eftersom läsningen nu sker av ohejdad lust. Men jag kommer för säkerhets skull fortsätta att göra ett inlägg varje månad med vad jag läst sedan sist. Så att jag får det på pränt och kanske också ger någon annan lite läsinspiration.
Den fullständiga listan över alla böcker jag läst i år:
Doktor Glas av Hjalmar Söderberg
Bröd och mjölk av Karolina Ramqvist
D e kroniskt av Carolina Ringskog Ferrada Noli
Ut ur min kropp – Sara Meidell
Mansfield Park av Jane Austen.
Maken av Gun-Britt Sundström
Till Lydia av Gun-Britt Sundström
Övervintring av Katherine May
Jag for ner till bror av Karin Smirnoff
Jag for upp med mor av Karin Smirnoff
På vinst och förlust av David Nicholls
Yarden av av Kristian Lundberg
Bitterljuva Dagar av David Nicholls
Nio främlingar av Liane Moriarty
Det holländska huset av Ann Patchett
En dag av David Nicholls
Mitt livs roll av David Nicholls
Om en pojke av Nick Hornby
Ner : snabba, säkra resultat på din vikt! Av David Ek
High Fidelity av Nick Hornby
Hummelhonung av Torgny Lindgren
Je m’appelle Agneta av Emma Hamberg
Allt som är kvar är vårt av Emma Hamberg
Den rödaste rosen slår ut av Liv Strömquist
Funny Girl av Nick Hornby
Depphjärna av Anders Hansen
Hälsa på recept av Anders Hansen och Carl Johan Sundberg
Fåfängans marknad av William Thackeray
26 svar
Åh måste tipsa om Älskade Ester av Kent Lundholm. Underbar berättelse om en kvinna som var “eljest”- utspelar sig i dina trakter. Rekommenderas varmt!
Ja! Den håller jag på med. Mycket intressant! Fick den i namnsdagspresent.
Rekommenderar senaste filmatiseringen av Vanity Fair! Med Olivia Cooke. Och sen så måste du bara läsa Stargate, tror det är en perfekt bok för dig.
Jag önskar dig ett GOTT NYTT LÄSABÖCKERÅR! Samtidigt vill jag rekommendera två romaner som jag hade svårt att lägga ifrån mig innan jag läst ut dem. CHANSEN av Karen Kingsbury kan du läsa om på https://www.bokus.com/bok/9789186735746/chansen/
Den andra romanen är KONVERTITEN av Micael Grenholm “Dramatisk, aktuell, inspirerad av flera verkliga livsöden Genom tre olika perspektiv flätar Micael Grenholm ihop en väv av spänning och dramatik. Vi får följa en resa från Afghanistan till Sverige och tillbaka igen, allt i en kamp på liv och död. Romanen är inspirerad av flera verkliga livsöden.”
När du skriver tre olika perspektiv, olika länder osv om Micael Grenholms bok kommer jag att tänka på boken Flätan av Laetitia Colombani, som har samma upplägg: tre kvinnor i tre olika länder (Indien, Kanada och Italien) och hur deras liv flätas ihop genom boken, kan man säga… Cliffhangers i slutet av varje kapitel gör att man läser ut den i ett nafs!
“Färskt vatten till blommorna” av Valerie Perrin är en roman som ger en bild av det franska klassamhället av idag. Den är också underhållande, filosofisk och full av personligheter- både mänskliga och kattliga. Inte helt upp till Thackerays nivå men åt det hållet.
Mer lik Thackeray i tiden, omfång och teman är min omläsningsfavorit “Middlemarch” av George Eliot. Precis som “Fåfängans marknad” avslöjar den ett helt engelskt samhälle och dess förändringar i industrialismens spår. Bokstavligen när järnvägen drar fram.
Och då är det inte svårt att tänka på Sara Lidmans Jernbane-epos. De böckerna utspelar sig dessutom i Missenträsk med omnejd på ett underbart vackert och humoristiskt språk precis som Torgny Lindgrens böcker. Men med, i huvudsak,
mer älskvärda huvudpersoner.
Du måste läsa sista delen i Smirnoff triologin! Annat vore galenskap!
Babetta av Nina Wähä. Överraskande och uppslukande!
Jag skulle också behöva börja med läsläxa igen…Tidigare läste jag jättemycket, men nu har läsandet tagits över av telefonen vilket ju är himla sorgligt egentligen🙄. Dock har jag inte kommit till den förändringen än i mitt liv, men jag är glad att du fortsätter dina bokinlägg framöver och på så sätt påminner mig om ytterligare en förändring jag vill göra framöver🙏.
Gott Nytt År, och tack för din Underbara blogg🙏❤❣
Böcker jag tror att du, Clara, och dina följare skulle ÄLSKA:
De osynliga av Roy Jacobsen (gillar du den så finns det fler böcker i samma serie)
Det fina med Kerstin av Helena Hedlund
Musselstranden av Marie Hermansson
Triologin om Nancy av Elsie Johansson. Den första heter Glasfåglarna.
Simma med de drunknade av Lars Mytting
Vinternoveller av Ingvild Rishöi
—
Tre tips till:
Sverigevänner av Arash Sanari
Ta tåget av Per J Andersson
Persepolis av Marjane Satrapi
—
Mitt sätt att få läst är att jag är med i en bokcirkel. Vi läser 1 bok på ca 5-6 veckor. Det är lagom för mig. Ibland hinner jag med någon extra, men inte alltid. Kanske borde jag som du gjorde verkligen se till att läsa varje kväll… Men det är så mycket jag vill hinna: plocka undan hemma, promenera, och in my dreams virka, sticka och blogga.
Åh så härligt att vara i läsflow!
Detaljerna, av Ia Genberg. Otrolig. Relationsskildringar och berättelser som är lågmälda med detaljer men ändå edge och driv. En pärla!
Får jag då ge mina bästa lästips:
Selma Lagerlöf – lite vadsomhelst egentligen men framförallt Mårbackasviten, de tre biografiska böckerna
Peter Pan och Wendy av J.M. Barrie
Samhällets olycksbarn av Victor Hugo
Unga kvinnor av Louisa May Alcott
Så fint att du hittat till ditt läsande igen! Det där lustfyllda som får ta en åt lite alla möjliga håll beroende på vilka läsvärldar man behöver just då. låter oerhört härligt.
skriver mycket om böcker och sammanfattade mitt läsår i en lista, kanske går det att hitta några boktips där! https://ulrikanettelblad.se/vad-jag-laste-2022/
Jag har läst :
Svärmodern- Mia Herngren
Jag ska bara fixa en grej i köket- Mia Herngren
Jag kan ha fel-Björn Natthiko Lindeblad
Resten av allt är vårt- Emma Hamberg
Sedan har jag läst Maken på inspritation från dig, Löpa varg och Hon hette Jennie men dessa böcker har jag inte orkat läsa klart utan gett upp😅
Just nu läser jag :
Berätta aldrig det här -Frida Boisen som verkar väldigt bra.
Så 4 lästa böcker, 4 mer än 2021 😁. Har precis som du läst betydligt mer innan jag fick barn.
Åh jag gillade verkligen jag kan ha fel.
Och jag måste få lämna tips på två efterföljande böcker (tror att en tredje kanske kommer under 2023): ”Vajlett och Rut” och ”Roger och Rebecka” av Karin Alfredsson. Karin är själv uppvuxen i Lycksele & böckerna utspelar sig i en ibland by i Västerbottens inland på 50-talet. Jag har en känsla av att du skulle kunna gilla dem.
Stor igenkänning på många sätt, stor läslust under ungdomsåren, avtagande till i princip obefintlig som ung vuxen och småbarnsförälder till att nu vilja återuppta det för att:
1. Det ger en fantastiska upplevelser, ny kunskap och intellektuell stimulans.
2. Kvällar när jag tar mig tid att läsa innan jag ska sova är de mest behagliga.
3. Sömnen blir aldrig så god som efter att boken “trillat” ner på näsan 🙂
Efter att ha läst din lista blir jag nyfiken och har därför en fråga, lyckas du läsa “faktaböcker” (typ Anders Hansens böcker) innan läggdags och faktiskt komma ihåg något dagen efter?! Jag har gett upp då det känns som att jag måste läsa om samma stycke kväll efter kväll för att jag inte minns något av det jag läst vid föregående tillfälle 🙂
Läste du aldrig sista delen av Karin Smirnoff? 🙂
Jag pallade inte. Ska läsa den när jag fått lite mer space. Behövde ljusare böcker kände jag.
Tipsar om att läsa noveller! De blir som små pauser i sig själva. Enklare att hålla fokus, korta hinner jag igenom på samma dag och det blir lättare att ha tålamod att ta mig an texter jag inte omedelbart faller för. Några tiotal sidor kan man väl ta sig igenom… och upptäcker ofta att de blev bättre än jag först trott. Resultat: flera och mer olika läsupplevelser.
Ja! I december hade jag en adventskalender med en novell varje dag och det passade mig perfekt för att få igång läslusten igen.
Jag älskar dina inlägg om läsvärda böcker, alla tips i kommentarer från olika människor har gett mig många nya författarbekantskaper 🙂
Böcker har alltid varit mitt sätt att komma genom svåra tider som utmattning, skilsmässa, en nära väns plötsliga bortgång och annat som gör livet tufft, men för några år sedan tog det stopp, i princip alla försök till läsning gav mig helt plötsligt bara ångest! Vilken sorg!
Under (vad som iaf känns som) en lång tid har jag kanske kommit igenom två, tre böcker per år (och bara feelgood) mot kanske 35-40 tidigare?!
Men i somras släppte det äntligen, jag kan läsa ALLT igen, och som jag har plöjt den här hösten! Jag har läst om böcker, hittat tillbaka till favoritförfattare och lärt känna nya. Det känns otroligt skönt <3
Jag har aldrig läst mycket böcker men jag läste mer förr och nu är det mest kunskapsböcker om kost och hälsa. Jag tycker det låter så fantastiskt att få sugas in i en annan värld och jag skulle också vilja uppleva det andra beskriver samt att jag vill läsa mer. Men det är en djungel av skönlitterära böcker och jag vet inte vars jag ska börja.
Clara kan du ge mig några tips på böcker att börja min läsning med?
Jag vill tipsa om tre av mina favoritböcker: Stolthet och fördom, Jane Eire och Flickan från tjugotalet. Sedan tycker jag ljudböcker är ett fantastiskt komplement till läsning, finns även att ladda ner på biblioteken. Hoppas du hittar in i läsningens magiska värld!
Mitt bästa boktips i år är: Kvinnor i väglöst land av Lilian Ryd. En otrolig skildring av livserfarenheter & kunskap från kvinnor som levt nära älvar, skogar & fjäll i Norrbotten innan vägar & elektricitet drogs och älvar dämdes. Nästa års läsning inleds med ytterligare någon av Lilians böcker.
Mitt sätt att hitta tillbaka till läsandet har varit genom ljudböcker (har kronisk smärta som gör det jobbigt att hålla i en fysisk bok någon längre stund.) En av de största läsupplevelserna har varit Åsa Larssons tionde och (tyvärr) sista bok om Rebecka Martinsson. Åsas målande språk är en njutning i sig som dessutom höjdes ytterligare av att hon själv läst in den!